Ioana Hincu

Ne lipsesc profetii buni. Sa vina !

In spaime on octombrie 8, 2011 at 3:23 pm

Vorbeam cu un bun prieten despre Steve Jobs, evident, pentru ca tocmai a murit. Amicul meu, saracu’ – om bun, inteligent  si educat – era indignat de bombardamentul mediatic si de faptul ca omenirea probabil a innebunit de tot din moment ce e doliu mondial si mass media nu mai pridideste sa ne arate tot felul de omagii si de manifestari in masa de condoleante si regret fata de acest personaj.

Eu nu prea am timp si chef de televizor, asa ca n-am cum sa ma indignez si sa ma sastisesc de chestiile astea. El – prietenul cu pricina – lucreaza in mass media, deci e obligat sa priveasca si sa-si asculte confratii palavragind pe tema asta. Se impune o precizare: eu folosesc si prefer produsele Apple  – MacBook Pro si iPod – de multi ani, de cand in Romania nu prea aveau cautare; sunt( inca) bune; iPhone-ul nu ma entuziasmeaza prea mult; amicul meu le-a descoperit mai recent si i-au placut si lui. Deci nu e un militant anti-Apple, dimpotriva. Eu nici atat. Totusi…

Lui i se pare obscen faptul ca multimea , la nivel mondial, divinizeaza un simplu creator de obiecte dragutze , prietenoase si avangardiste la data aparitiei lor , nu un lider spiritual. Pe de alta parte, ii recunoaste decedatului meritele si spiritul  creator ,  adica faptul ca a revolutionat un pic, din anumite puncte de vedere, lumea IT si modul de comunicare prin aceste device-uri concepute dupa mintea si gustul lui.

Prin urmare – am conchis eu – spaima amicului meu se refera de fapt la venerarea falsilor idoli si a valorilor „subtiri”.

Asa ca am zambit putin cand i-am vazut si simtit indignarea si ingrijorarea. Oarecum justificata.  Si i-am spus cam asa:

Multimea dintotdeauna a avut nevoie de idoli. Multimea are dintotdeauna tendinte oarecum pagane.  Multimea nu-i niciodata prea inteligenta si niciodata n-are prea mult discernamant. Da, e caraghios sa plangi pentru ca a murit Steve Jobs si e probabil exagerat felul in care e regretat public. Unora li se poate parea chiar obscen. Poate ca este. Dar multimea totdeauna a fost confuza in idolatriile ei. Iar Steve Jobs nu e cel mai rau dintre idolii ei recenti. In fond multimea a plans pretutindeni cand a fost impuscat John Lennon. Era reprezentatul unei parti din cultura populara. A creat cateva cantecele frumoase si atat.  Aceleasi multimi au plans dupa printesa Diana.  Mama Doamne! ce-au mai plans atunci! Si saraca, nu dadea pe dinafara nici de inteligenta, nici de decenta , nici de spiritualitate.  Era doar populara, probabil pentru ca era mai bine imbracata, mai tanara si mai neprotocolara decat restul familiei regale. Atat. Macar Steve Jobs, ca si John Lennon, a fost un personaj popular prin cele cateva creatii ale lui. A creat cate ceva bunicel, nu rau.

Personal sunt multumita ca nu s-a organizat doliu mondial cand a crapat Bin Laden. Si ma indoiesc ca se va organiza cand va muri George Soros sau alt mare bogatas. Cred ca nici Bill Gates ( aceeasi categorie de antreprenor ca Steve Jobs) nu va fi divinizat cand va muri. Am fost profund ingrijorata insa cand am vazut manifestarile de regret fata de Adrian Paunescu. Sunt ingrijorata cand aud ca sunt oameni care il regreta sincer pe Nicolae Ceausescu. Sau il venereaza pe Marx sau pe Lenin.

Deci sunt destul de multumita si incurajata, nu descurajata de faptul ca multimea , de data asta, in confuzia si degringolada ei mentala, a ales sa-l venereze pe creatorul Mac – ului, iPod-ului si iPhone-ului.  Taci ca-i bine! In vremurile astea tulburi si de rascoala a  reperelor morale si mentale, in vremurile astea atat de materialiste, eu sunt oarecum multumita ca multimea nu-i divinizeaza la fel de manifest si intr-un la fel de mare procent pe Marx, Engels si Lenin ( desi Lenin zace impaiat de zeci de ani in mausoleul din Piata Rosie). Inca. Sper…Aia da materialisti si distrugatori de semnificatii spirituale sanatoase si bune!

Daca e vorba de materialism, eu prefer paradigma capitalismului celei a socialismului stiintific.  Si-n lipsa de profeti noi si buni, prefer sa fiu increzatoare in viitorul omenirii daca multimea e in stare sa aleaga intre Bill Gates si Steve Jobs. In fond asta inseamna ca are putin simt estetic ( produsele Apple sunt mai frumoase si mai prietenoase) si apreciaza  spiritul creativ si inovator. In fine, intr-un mod confuz, primitiv si mai putin constient; ca orice multime. Dar continui sa ma bucur ca n-a tinut doliu mondial dupa Bin Laden.

In fond, proaspat decedatul n-a avut doar un spirit inovator in domeniul tehnic si estetic. A fost si un om inteligent si un iscusit lider de opinie si motivator in domeniul lui- IT si comunicare in masa. Cu toate defectele lui, ce zicea el – think differently= gandeste diferit – nu-i chiar rau.

Nu-i rau deloc uneori.

Pe asta se intemeiaza progresul. Nu doar tehnic si stiintific. Uneori si cel spiritual. Pentru ca si intoarcerea  omenirii la spiritualitatea simpla, buna, de tip salvator si  mesianic ( care mi se pare necesara) , are nevoie de cai noi, adaptate la vremurile noastre. si de oameni care sa o promoveze.

Deocamdata nu s-a nascut noul profet bun de care masele au nevoie. Asa ca bietele mase venereaza tot felul de idoli si falsi profeti. Mai bine Steve Jobs, decat Bill Gates sau Bin Laden.

De aia eu cred totusi in partea buna din oameni si din mase – asa tulburate si confuze cum sunt. Ba chiar sunt convinsa ( si mi-as dori mult ca ce spun acum sa nu fie gresit inteles sau considerat o blasfemie) ca daca Isus s-ar fi nascut in aceeasi zi cu Steve Jobs, nu acum 2011 ani, si ar fi avut la dispozitie mijloacele de comunicare in masa de acum, multimea ar fi preferat sa-l urmeze si venereze pe el, pe Isus,  nu pe cofondatorul Apple. Doamne ajuta!

Nu e vina maselor ca isi mai pierd uneori busola. E vina profetilor buni  ( care s-ar putea sa existe, dar nu se prea vad) ca nu sunt la fel de perseverenti, harnici, dedicati si eficienti ca falsii profeti.

E vina profetilor buni ca lipsesc.

E timpul sa vina.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: