Ioana Hincu

Cu si despre recunostinta

In Solutii on Decembrie 22, 2011 at 12:26 am

Pentru că azi e 22 decembrie și pe aceeași dată, în 1989, unii dintre românii mei ( puțini, ce-i drept, în procente și cifre, însă , de fapt, mulți) și-au înfrânt toate spaimele ca să ne elibereze pe toți,

Pentru cei care atunci și-au riscat viața și au pierdut-o,

Pentru ca pierderea lor să nu fi fost fără rost ,

Împotriva celor care le-au desconsiderat cu nerușinare curajul și încă nesocotesc importanța enormă și demnitatea actului lor,

Pentru cei care atunci, în ciuda vremurilor grele, mult mai grele decât acum, n-au uitat ce mare și prețios lucru e libertatea,  și au hotărât că merită chiar să mori pentru ea,

Pentru ei ar trebui să facem azi un exercițiu de recunoștință.

N-au fost mulți. O mână de oameni. Cam o mie o sută. Cifrele variază. Cifrele nu contează acum. DOI DACĂ ERAU, NUMAI DOI, ȘI AR FI MURIT ÎN DECEMBRIE ’89, la Timișoara, București sau oriunde în țară,  indiferent de analizele politice și istorice, sau de vorbele demagogilor și impostorilor care și-au cocoțat destinele ( politice sau economice) pe sacrificiul celor doi, NOI TOȚI, INCLUSIV FERICIȚII LIDERI-IMPOSTORI ( foate mulții) AI EPOCII POST DECEMBRISTE , LE DATORĂM RECUNOȘTINȚĂ. Și în exercițiul recunoștinței noastre, cam așa ar trebui să-i cinstim:

Întâi, ar trebui să începem odată să ne prețuim libertatea. Nu să ne batem joc de ea ( cum fac cei mai mulți).  Să ne asumăm cu responsabilitate și demnitate acest dar divin și dat natural. S-o învățam permanent și s-o apărăm ferm ca pe însăși viața. Nu trebuie să facem lucruri multe cu libertatea noastră, așadar. Ci puține, bune și  importante, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți. Prin urmare, să n-o risipim în acte minore și lipsite de relevanță. În sensul asta, Toma D’€™Aquino spunea ( Suma theologica):  “Este mai de dorit minimul de cunoaștere a lucrurilor foarte importante decât cunoașterea socotită foarte sigură a lucrurilor foarte mărunte ”.  Să învățam bine, așadar, ce-i important.

Și apoi, să nu ne mai văicărim atâta de toate relele care ne înconjoară, să nu mai cădem inerți, învinși și paralizați în fața lor. Să căutăm în toate și principiul bun. Pentru că în toate există. Căci numai așa putem dilua răul, dacă să-l excludem în mod absolut nu putem . Zicea Shakespeare  ( Henric al V-lea) :“There is some soul of goodness in things evil/ Would men observingly distil it out.” (Chiar în cele  rele există un principiu de bunătate/ Numai să știm cum să-l extragem)

 Iar dacă altfel nu știm  să extragem principiul binelui din viețile noastre grele,  o soluție ( zic eu) ar fi recunoștința. Recunoștință pentru că suntem vii și liberi. Nu-i puțin lucru. De aici încolo, în libertate, putem face  ORICE. Pentru că  ORICE DOAR ÎN LIBERTATE SE POATE. Doar în libertate ORICE-ul depinde de noi. Prin urmare, în zi de decembrie,  un gând de recunoștință pentru cei care au murit atunci,  ca noi azi să fim liberi acum, ar merita și nu ne-ar strica nici nouă .

Dacă nici așa n-am reușit să vă conving că, oricât de săraci sau bogați, de iubiți sau neiubiți, de triști sau  deznădăjduiți veți fi fiind, aveți totuși pentru ce trăi și mulțumi , înseamnă că iar am eșuat lamentabil. Însă nu pentru totdeauna; doar o vreme. Vreme în care să mă gândesc mai mult  cu ce argumente și cum să conving că libertatea și recunoștința sunt printre puținele lucruri care merită cultivate atent în orice timp , dar mai ales acum.

Oricum, dacă puteți, fiți nu doar azi, ci în permanență recunoscători pentru libertate. Căci prețul ei nu eu, nu voi l-ați plătit, ci alții – cei care nu mai sunt. Și pentru că eu cred că numai așa – cu conștiința prețului libertății bine înfiptă în minte și cu recunoștința adânc așezată  în noi – se poate merge drept și demn înainte, nu strâmb și stupid înapoi.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: