Ioana Hincu

Indignari si dispret

In certitudini on februarie 24, 2012 at 10:07 pm

Nu asupra  indignarilor mele sau ale cetateanului de rand ma voi opri azi. Nu. Azi vorbim despre indignari fara temei si drept. Despre indignarile celor care  sunt, ei insisi,  sursa indignarilor noastre curente, vechi si de zi cu zi. Ale celor care, intr-o lume firesc asezata, ar trebui sa plece capul sau macar sa taca ( adica, dupa spusele unuia dintre ei ,  sa faca “ciocu’ mic”; pentru cine inca nu stie, zicerea apartine legendarului Serban Mihailescu, zis Miki Spaga).

O dovada cat se poate de clara a faptului ca lumea noastra e cu susu-n jos e atitudinea stalpilor societatii actuale,  a alesilor neamului, fata de cetateanul de rand . De la inalti functionari publici si demnitari , pana la cel mai tanar politician, cum i se aduce vreunuia o critica sau un repros, toti o iau feudal si strict personal. Se indigneaza peste masura si scuipa flacari. Pe noi, desigur. Pentru ca le lezam majestatea si demnitatile de drept divin. Si tot pe noi ne gasesc responsabili pentru toate celea. Adica pe noi – vasalii si servitorii lor.

Nastrusnica mentalitate. Si uluitoare. Care vine, cu siguranta, din dispretul lor. Din dispretul fata de legile tarii si principiile  constitutionale. Fata de lumea democratica si civilizata, si fata de neamul lor. Din dispretul fata de insasi principiile si scopul functiilor pe care le ocupa.

Ca Ion Iliescu ii numea pe protestatarii si criticii sai animale si golani, nu m-a surprins niciodata. Avea scoala veche comsomolist-moscovita, a dispretului desavarsit fata de om. Iar in capul lui era demult mai egal decat ceilalti ( ca porcii din Ferma animalelor) si indiscutabilul nostru “despot luminat”.

Ca Adrian Nastase, in calitate de epigon si invatacel direct al impricinatului, l-a depasit in aroganta si dispret, ca ne-a invitat golaneste sa-i numaram ouale de la inaltimea averii lui paralegale si paranormale, de mare gospodar, iar nu ma surprinde: discipolii isteti isi depasesc invatatorii. Q.E.D. ( quod erat demonstrandum)

Dar ca la 22 de ani de la revolutie, de la presedinte, prim ministru, ministri, pana la ultimul parlamentar, toti s-au gasit sa culpabilizeze si infiereze poporul, la gramada, pentru esecurile, impotentele, lacunele sau greselile lor, fara sa-si asume nici un strop de responsabilitate,  asta da,  recunosc, nu inceteaza sa ma uimeasca.

Da, bine, nu mai am demult iluzii cu privire la motivele pentru care s-au zbatut sa fie numiti in functii sau sa se aleaga. Nu mai am demult naivitatea sa cred ca si-au dedicat eforturile in principal binelui sau interesului meu, si nu setei lor de inavutire, putere si control. Si totusi…Totusi, oameni buni, mi se pare ca au ajuns prea departe cu dispretul si indignarile lor . Cu faptul ca uita cu desavarsire cum au ajuns la putere ( prin vot de popor), cum se mentin acolo ( din banii contribuabilului= tot popor) si in ce scop ( pentru popor). Ca uita care le e ( fie doar formal si principial) misiunea si rolul. Ca uita cine pe cine ar trebui sa serveasca: ei pe noi, munca lor – interesele noastre, si niciodata, dar chiar niciodata,  pe dos.

Ori , cu uluire constat si concluzionez din suma indignarilor si supararilor lor publice si curente, ca, desi suntem in 2012, intre ei  si noi, s-a instalat o relatie feudala, de tip suzeran ( ei) – vasal ( noi).

Uitand, fireste, ca de fapt lucrurile stau viceversa. Ca suntem ( cel putin formal) un stat democratic si modern, nu feudal. Ca ei nu sunt stapanii nostri, iar noi nu suntem serbi. Ca treaba si menirea noastra in viata nu mai e, ca in evul mediu, sa traim si sa muncim fara sa cracnim pentru ei. Ca ei sunt cei chemati sa ne serveasca pe noi. De aia ii votam. De aia platim impozite, nu tribut, ca vasalii. De aia functia lor se numeste PUBLICA. Nu pentru pomovarea si cultul personalitatii si intereselor lor.  Ci pentru ca e gandita si instituita prin lege in interesul si slujba publicului alegator. In lumea moderna si civilizata, asta-i temeiul si ratiunea functiei publice. Iar cand e vorba de demnitati, pai demnitatea publica nu consta in a ne da cu tifla de la inaltimea fotoliul, ci in a servi de la nivel inalt interesele primordiale ale tarii si neamului lor. CU COMPETENTA, DEMNITATE SI CONSIDERATIE FATA DE NOI.

In loc de asta, ei se supara consecvent pe bietul norod, de parca ar fi el servitorul lor. Stimabilii au uitat ca in secolul XXI, macar de ochii lumii si de convenienta, lucrurile stau usor pe dos.

Sunt indignati ca poporul – vasal e tampit si nu-i plac unele legi sau proiecte . Uitand ca poporul nu-i nici supus, nici destept, nici prost;  e doar mult si amestecat, insa are drepturi. Drepturi ale carui protector si garant e onor statul prin reprezentantii sai – dumnealor . Drepturi ( multe fir’ar sa fie) printre care se numara si dreptul “vasalului” de a fi informat la timp, complet si corect. Ba chiar consultat cateodata. Ups! curat ghinion.

Se indigneaza ca poporul – servitor nu respecta legile. Uitand ca printre ei misuna primii lor incalcatori.

Se indigneaza ca n-au privilegii destule si ar vrea sa mai strangem putin cureaua ( noi, nu ei), pentru privilegierea lor. Mai nou aud ca-si doresc ( UDMR are un concept legal tragi-comic) ca parlamentarii si demnitarii sa nu mai poata fi cercetati penal pentru infractiuni de coruptie, pentru ca ei sunt aprioric curati ca sfintii, onesti prin insasi dobandirea functiei, si puri de la mama lor. Pentru smenurile si aranjamentele lor, isi doresc sa cada magareata penala doar pe functionarul de rand. Strasnic concept. Uita ca privilegiul lor nu e acela de a fi deasupra legii penale, care nu se aplica doar subalternului-servitor. Uita ca privilegiile li se justifica tocmai prin indeplinirea cu cinste, onoare si responsabilitate, in deplina legalitate, a misiunii pe care o au fata de popor. Si, ghinion, cinstea si respectul fata de legi trebuie dovedite in permanenta, chiar si de catre domniile lor. Iar abuzul in functie si luarea de mita trebuie sanctionate pe masura.  Deh, asta-i pretul si temeiul privilegiilor legale. Curat ghinion.

Se indigneaza ca poporul- vasal e lenes. Uitand ca ei dau tonul in ce priveste atitudinea si mentalitatea maselor (sforaitul in public, de exemplu), nu pe dos. Asa ca, degeaba se plang de lenea plebeului ( si hai sa fim seriosi, ca suntem un neam mult mai istovit de munca si de probleme decat altele, chiar daca avem printre noi si ceva puturosi). Ei, alesii, sunt mai lenesi si mai chiulangii decat noi. Harnici se dovedesc doar cand e vorba de interesele lor . Sau nici atat. Ghinion.

Se indigneaza ca poporului ii lipsesc educatia, civilitatea, solidaritatea si simtul civic. Numai ca degeaba se plang, cata vreme le lipsesc lor in primul rand.

Nu pe popor trebuie sa se supere si sa se indigneze. Ci pe tagma lor. Pe tonul, modelul si exemplele jalnice  raspandite de ei insisi in societate si pe toate tarele de mentalitate si de atitudine care le apartin  … LOR.

Si va marturisesc fara pic de revolta, ci doar cu mare uluire, ca nu-mi dau seama care e limita nastrusnicelor lor indignari.

Sigur, cauza acestei atitudini cu desavarsire anapoda, mi-am explicat-o destul de simplu si mai demult. Ei – stapani, noi – supusi.Ei- destepti, noi – idioti.  Asta-i scoala de partid comunist perpetuata sub alte nume ( PSD, PDL, PNL, etc) din generatie in generatie: cine nu-i cu noi, nu conteaza. Si daca e cu noi, dar nu ne face trebuinta, nici atat. Sunt dispretul si aroganta nedisimulate pe care le nutresc fata de omul  de rand ( considerat mijloc de productie, vaca de muls si nimic mai mult). Pentru ca numai din ele se putea naste ideea nastrusnica din capul lor, ca noi, cei care i-am ales sa ne reprezinte si sa ne serveasca,  am fi de fapt servitorii lor. Numai de aici poate veni ideea ca ei sunt  – in mod aprioric si metafizic – cetateni privilegiati si superiori fata de noi. Numai asa , din prea multa aroganta si dispret fata de neamul lor, le putea trece prin cap ca ei au doar drepturi si beneficii, iar noi numai obligatii si nevoi. Asa, de la Dumnezeu si natura citire.

Multa aroganta si mult dispret mai bantuie prin sferele si prin capul lor! Si tocmai din pricina asta, tot mai mult dispret si desconsiderare primesc si ei, in schimb, de la noi.

Stiu. E o nebunie in toata regula. E nefireasca, neconstitutionala, nedemocratica, neprincipiala, necivilizata, distructiva si fara viitor. Cu toate astea, eu nu ma astept sa le treaca. Cel putin nu acum si nici prea curand. Cata vreme ii votam si ii legitimam la putere, intr-un sistem fara noima si fara sanctiune, de un dispret feudal si otravitor, astia sunt si asa vor ramane. Ei, fii si nepotii lor.

Antidotul ? Pai intr-o lume fundamental rasturnata, probabil ca va ramane tot la noi. Sa-i ignoram si sa nu-i mai legitimam la putere pana nu se indreapta. Si chiar daca se aleg ( pentru ca se vor alege si cu voturi putine in continuare), macar sa se vada exact pe cine si in ce masura mai reprezinta.  Ca doar nu pe mine si nu pe voi.

Iar in rest, sa reinvatam sa ne descurcam, organizam si ajutam intre noi, singuri. Poate ca asta e necesarul purgatoriu pe care trebuia sa-l traim ca sa ne recuperam societatea, comunitatea, umanitatea si simtul civic. Daca ei ne dispretuiesc si nu ne respecta, sa nu ne mai dispretuim si sa ne respectam noi. Cu mai multa toleranta si intelegere, cu mai multa atentie, discernamant si consideratie fata de noi .

Ce-ar fi sa dezicem istoria si regula generala, si sa le dam noi un exemplu lor? Sa-i invatam noi pe stalpii societatii, de sus in jos, cum se traieste demn si frumos? Sa le dam tonul noi?

Pai ar fi ceva. Asta da revolutie! Asta da paradox social !

Si, probabil, un vis si o utopie. Pentru ca stiu ca acum , in incheiere, bat campii. Dar ce sa fac? In ultima vreme,  in loc sa ma indignez steril si daunator,  prefer sa imi imaginez utopii sociale incantatoare, si , de ce nu, sa le  visez cu ochii deschisi. Cat mai des…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: