Ioana Hincu

Contradictii. Happily ever after.

In Dubii on Mai 19, 2012 at 5:59 pm

“It is with true love as it is with ghosts; everyone talks about it , but very few had seen it” Francois de la Rochefoucault

“If the world isn’t turning your heart wont’ return  anyone, anything, anyhow”Travis

Suntem o specie foarte contradictorie si nehotarata.

E straniu cum suntem noi crescuti, (cel putin in jumatatea occidentala de lume) sa credem si sa nu credem in acelasi timp, in aceleasi lucruri.

Cand suntem mici ni se spun povesti. Povesti care mai toate se termina cu happy end. Cu binele care invinge. Printul invinge balaurul. Printesa frumoasa si buna castiga in fata printesei rele. Zgripturoaica moare. Si toate personajele pozitive traiesc mult si frumos pana la adanci batraneti. Happily ever after.

Dupa aia, inveti sa citesti si afli ca Romeo si Julieta s-au sinucis din greseala, ca Mica Sirena si Fetita-cu-chibriturile au sfarsit prost, si pe toti peretii scrie ca viata e o ( scuzati va rog) curva  – si inca una scumpa. Not happily ever after.

Nu mai intelegi nimic. Ce sa crezi? Incotro sa te-ndrepti?

Sa zicem ca te nasti in partea crestina ( adica  mai mult occidentatala) a lumii. Isus ne invata “Iubeste-ti aproapele”. Si aproapele lui l-a ucis. Unii l-au plans; n-ar fi vrut sa moara. Asa ca i-au urmat invatatura, dar continua sa se-nchine la crucea pe care atarna rastignit, si continua sa-l ucida si sa-l rastigneasca in fiecare zi, cu fiecare gest  contradictoriu si inconsistent cu iubirea aproapelui, cu fiecare sfarsit gresit de poveste, pana la adanci batraneti si la nesfarsit. Happily ever after?

Nu mai intelegi chiar nimic. Atunci  tu cine mai esti? In ce crezi? Si-ncotro te indrepti?

Viata e grea, dar merita traita oricum. Viata e frumoasa, dar nu se sfarseste bine. Munca innobileaza, dar si tampeste. Dragostea e  prima ratiune pentru a trai, dar nu-i pentru oricine, si cu atat mai putin pentru tine; doar iubirea adevarata conteaza, dar e rara, greu de gasit.  Iubirea e o iluzie, dar face lumea sa mearga inainte. Toate se bat cap in cap.

Nu mai inteleg absolut nimic. Atunci ce mai e real? Ca lumea si principiile ei contradictorii nu par sa fie.

Cred ca real devine sau ramane ce alegi sa crezi. Ce visezi. Paradoxal, nu? Visele si credintele nu sunt palpabile, dar sunt. Pentru ca fara ele nu te misti, deci nu existi si ratezi. Ratezi o viata intreaga de contradictii si de dileme. De alegeri si de schimbari poate paradoxale si surprinzatoare chiar si pentru tine.

Acum? Ploua cu galeata si e frig afara, desi e luna Mai si teoretic mai e putin si se face vara; care ar trebui sa fie calda. Iar eu tremur putin, la adapost, dar inchin multumita un pahar de vin in asteptarea cerului senin care nu se vede, dar e tot acolo: deasupra noastra. Si in cinstea tuturor contradictiilor si asteptarilor care schimba lumea si fara de care, cu siguranta, noi n-am mai fi ce suntem. Adica n-am mai fi atat de stranii, dar plini de surprize naucitoare, cum suntem acum.

De aceea aleg sa cred in happily ever after, pentru ca se  intampla, oricat de putin probabil ar fi. Pentru ca toate se schimba. Si ce credeam ieri, cand era soare, s-ar putea sa nu mai cred azi.

“How many things we held yesterday as articles of faith which today we tell as fables…” Michel de Montaigne ( Cate lucruri consideram ieri ca fiind obiect al credintei pe care azi le spunem ca fabule…)

Iar daca lumea n-ar fi plina de contradictii noi n-am avea dileme si nedumeriri, si nici sentimente vii, alternative, paradoxale, dar umane. Inima si mintea ne-ar fi amortite, inerte  si n-ar putea darui lumii si returna nimanui, nimic, niciodata (asta ca sa-l parafrazez pe Travis, un baiat simplu,dar foarte viu, care canta frumos si atat)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: