Ioana Hincu

In cautarea libertatii pierdute. Sugestii.

In certitudini on iulie 2, 2012 at 7:10 pm

Spuneam, asadar, in articolul anterior, ca libertatea incepe in capul omului. Si-n sufletul. Pentru ca e un dat natural.

Promiteam , de asemenea,cateva sugestii, simple, pentru mentinerea sau recapatarea ei. Asta pentru ca observ ca noi, romanii, in mare majoritate, doar formal si superficial ne-am eliberat. 22 de ani de libertate formala n-au fost de ajuns  ca sa ne intre libertatea in cap, in sange si-n suflet.

Era firesc probabil. Pentru ca nimeni nu ne-a invatat, dar nici nu ne-a lasat. Noi nu beneficiem de avantajul istoric ( si ironic totodata) al natiunilor care singure, haiduceste si impotriva legilor lumii de atunci, cu pusca in mana si de nervi s-au eliberat. Cum sunt americanii ( din nord, desigur) care acum multe sute de ani au plecat in bejenie peste ocean, au luat in stapanire ditamai continentul aproape salbatic, si l-au instapanit, dupa care, pe Anglia-mama si pe Europa intreaga, ne-au salutat. Sigur, si ei au probleme acum ( tot de la conducatori si ideologii strambe, de stanga, anti-libertate, li se trage). Dar pana una alta, ei nu uita ( sper sa nu uite toti) ca fodatorii natiunii, au scris negru pe alb in Declaratia lor de independenta ca omul e liber de la Dumnezeu si ca fericirea nu se da asa, de undeva, de-a gata, ci si-o cauta fiecare liber, dupa capul si puterile lui. Sau australienii – care n-au salutat de tot regatul de origine, dar traiesc dupa propriile lor reguli, liber alese. Spuneam ca destinul lor istoric nu e doar special , ci ironic avantajos, pentru ca toti europenii ( anglo-saxoni mai mult, desigur) care au luat in piept oceane si mari, erau de fapt niste proscrisi ai sortii dupa legile batranului continent. Dar iata cum, fie si cu o asemenea ascendenta nefericita, libertatea din capul lor si-a spus cuvantul. Care libertate e, cum spunea Declaratia de independenta a SUA ( o repet ca o moara stricata pana se va retine si invata), dar de la Creator.

Sigur, Europa si noi avem alt start, mai vechi, mai constrangator, mai tulbure, mai controversat, contradictoriu si complicat ; asta-i pretul istoric cand esti leaganul amestecat al civilizatiei; libertatea-i mai complicata.

Si totusi, oriunde te afli, in orice parte a lumii formal libere, nu in dictaturi, solutiile pentru pastrarea libertatii sau eliberarea autentica, din capul omului, raman aceleasi, si deloc complicate. Ba sunt chiar foarte simple. Sunt naturale, adica, iar ma repet, vin de la Dumnezeu.  Presupun insa niste efort. Da, stiu, „efort” nu suna bine, mai ales daca trebuie sa-l faci personal. Eu , totusi, ma incapatanez sa-l sugerez semenilor mei, pentru ca mi se pare ca e momentul. Pentru ca, desi simplu, tot nu s-a inteles. Paradoxal.

Iata asadar, pentru inceput, spre clarificare, doua sugestii nerusinat de simple, de eliberare mentala si din destinul nostru mic, invins si provincial.

1.Invatati, invatati,invatati.

Stiu, nu va place pentru ca asazicea si Lenin. Dar nu toti oamenii rai spun lucruri gresite. Uneori, rar, le mai nimeresc. Prin urmare, imi permit sa va sugerez acelasi lucru, cu convingerea ca nu e rau si ca nu gresesc. Nu va opriti din invatat despre lume si despre voi. Despre cine sunteti, ce puteti, unde, cum si ce vreti sa fiti sau sa deveniti. Cunoasterea si autocunoasterea sunt datatoare de putere, de solutii, si eliberatoare. Se fac cu mintea si cu sufletul personal, nu cu al altora. Si se fac, de preferat, permanent.  Sunt singura arma eficienta impotriva manipularii  tembele sau nerusinate. Impotriva invatamintelor proaste. Impotriva destinului constrangator.  Nu-i mai lasati pe altii  sa va nimiceasca si sa va invete cine NU sunteti si NU puteti fi voi. Nici pe politicieni, nici pe impostorii care va sunt sefi sau profesori ( aia care sunt impostori, ca n-or fi toti la fel). Nici macar pe parinti , pe filosofi sau pe prieteni. Invatati sa discerneti si luati de la ei doar ce-i valid si va corespunde.

Insa, nu uitati: discernamantul ( puterea de a opta mental individual, curat individual) se formeaza numai invatand permanent, acumuland informatii, chiar si contradictorii, si gandind liber. Asta da, presupune efort si antrenament. Dar rezultatul merita. Pentru ca rezultatul e o mare, enorma binecuvantare. Aproape un miracol in zilele noastre: sa-ti  gandesti si decizi singur, cu adevarat liber, soarta. Inclusiv cat de mioritic, de provincial sau invins esti sau nu esti.

2.Eliberati-va de gandul asta (cu adevarat asupritor si constrangator) ca voi depindeti exclusiv de stat , de conducatori si de figurile publice actuale; si ca destinul national e imbatabil. NU E.

Abandonati gandul asta, pentru ca e taman pe dos. El , statul, si toti smecherii si derbedeii lui depind de fapt de voi. De cati sunteti, de cati ii votati, de cat ganditi, de ce anume le cereti, de cat va inmultiti, de cum munciti, de cat produceti, de cate impozite le platiti sau nu le platiti voi lor, nu ei voua !

Da, sigur, ei , instinctiv, nu va lasa sa  constientizati puterea asta a voastra. Pentru ca nu doresc. Va vor vesnic asistati si dependenti de ei. Nu vor sa va piarda din labutza.  Doar sunteti supusii lor. De voi si de cat de eficient va manipuleaza depind ei, demnitatile, furaciunile si combinatiile lor. De acord. Si pentru asta va strang la punga ( cu taxe si impozite de le pierdeti sirul), cu birocratie care va mananca timpul si energia, cu legi pe care le schimba de pe o zi pe alta , dupa placul lor , iar voua va dau in acest fel peste cap toate planurile  pe termen scurt, mediu si lung . Si va impiedica sa ganditi liber cu presa ( scrisa si vorbita) aproape decimata mental de patronii ei si de supusii lor. Cunoastem prea bine.

Si totusi, cu cat stiti mai bine ce vreti si ce puteti, adaptat la potentialul vostru, la circumstante si  la nevoi, cu atat veti fi mai putin manipulabili si veti alege ( din ce va spun ei la televizor sau prin ziare) ce e de bun simt ( lucru rar), nu ce mint si servesc cu nerusinare ei catre voi. Cu alte cuvinte,  va veti descurca mai bine in tot hatisul asta de impostori si reguli tembele, veti vedea realitatea mai clar, mai limpede,  si va veti folosi VOI DE EI, NU EI DE VOI. Pentru ca e viata voastra, ce naiba! Doar n-o sa v-o supuneti de buna voie acestor netoti!!

Cu astea doua ganduri bine infipte in minte, o sa stiti mult mai bine:

1.Pentru ce, cum si unde traiti = exact pentru ce, cum si unde hotarati voi.

2.Pentru cine va luptati = pentru vietile si perspectivele voastre si ale celor care conteaza pentru voi.

3.Ce pretindeti si de la cine = libertatea de a trai demn, civilizat si de a munci/ produce ( bunuri, idei, servicii, viata, viitor) responsabil, dupa puterile voastre, fara a deranja pe altul,  intr-un cadru legal corespunzator – creat de ei, prin legi, si aparat tot de ei, de fortele de ordine publica si de justitie, pentru ca asta! nu alta ! e misiunea lor . Acest lucru !  ESTE SINGURUL PE CARE TREBUIE SA-L PRETINDETI DE FAPT DE LA CEI CARE NE CONDUC, SI NIMIC MAI MULT. RESTUL VI-L LUATI SI VI-L ASUMATI, PE CONT PROPRIU, SINGURI. PENTRU CA-I VIATA VOASTRA, DE CARE VOI TREBUIE SA AVETI GRIJA!

Asta-i adevarata libertate, singura care ne poate scoate din provincialismul si micimea sortii noastre si ne poate scapa de acesti  netoti, impostori si neo-ciocoi.

Desigur, acest tip de eliberare nu se va petrece niciodata daca vom continua sa traim, sa gandim si sa simtim PRIN si CA LA televizor…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: