Ioana Hincu

Libertatea – definitie, plus organizare si aparare

In Solutii on iulie 10, 2012 at 12:24 am

Am scris si voi mai scrie despre libertate. Cat mai scurt ( asta-i relativ, desigur) si simplu, pe intelesul tuturor. De ce? Pai pentru ca in lipsa celei adevarate sau in prezenta celei alterate din capul nostru, al majoritatii romanilor, ea trebuie explicata/reexplicata perseverent, mai ales acum. Pentru ca nu s-a inteles.

Libertatea este aceea cu care omul ( ca orice animal miscator) se naste, aproape fara limite, in mintea si-n sufletului lui – cadou de la Dumnezeu. Copilul mic este liber fara limite in capul lui. De aia urla cand ii e foame la doua noaptea, desi vecinii si legea privind tulburarea linistii publice se opun. De aia se baga cu capul in cuptor si bea detergent daca nu stai cu ochii pe el, pentru ca e curios si crede ca-i liber sa faca ce vrea, fara retineri. N-a invatat inca frica si instinctul de conservare – doua dintre primordialele noastre limitari. Libertatea adultului, pe de alta parte, e limitata cu timpul, in mod firesc, de frica ( frica = nu bun, ci rau) si de instinctul de conservare  ( aici “bun” sau” rau” trebuie judecat conjunctural, relativ). Plus legea ( in sens larg, inclusiv norma de convietuire sociala), constiinta de sine si constiinta morala – de abia  aici lucrurile se complica infinit.

Noi, romanii, ne vrem, ne dorim, iar unii dintre noi chiar credem ca suntem, oameni liberi intr-o societatea civilizata. Pentru unii dintre noi ( cei cu adevarat liberi in spirit si constienti de ce inseamna civilizatie) s-a rezolvat. Pentru cei mai multi, nu. Pentru ca:

Adevarata civilizatie este aceea in care fiecare om ii da celuilalt toate drepturile pe care le pretinde pentru el insusi.” Robert G. Ingersoll (1833-1899).

“Civilizatia este procesul eliberarii omului de catre om.” Ayn Rand (1905-1982)

Asadar, iata regula libertatii omului civilizat. Asta e libertatea in societatea civilizata. Pe la noi e cam rara.

Cum se invata libertatea civilizata?

Pai pentru cine are noroc ( mult) ea se invata acasa, in familie si apoi la scoala. In societatea romaneasca norocul asta e de ordin miraculos si divin. Pentru cine n-are noroc – cei mai multi – se invata greu de tot si mai tarziu in viata, circuland prin lume , cu trupul sau doar cu mintea, de la nord la sud si de la est la vest, observand, gandind si  studiind ce zic sau fac altii, mai destepti si mai mult sau mai putin civilizati decat noi. Adica se invata de unul singur si dandu-te permanent cu capul de ziduri  si de pereti.

Cum se organizeaza ea, onor libertatea civilizata?

Teoretic, prin norme impuse de societatea civila si de stat, prin legi. Nici aici n-avem noroc, decat prea putin. Societatea e inca vraiste la capitolul intelegerea si organizarea formala, civica, institutionala a libertatii omului. Iar statul?  In ultimii 22 de ani, reprezentantii statului nostru ( mai ales in cei 7 plus 4 ani – respectiv intre 1990-1996 si 2000-2004 – de regim post bolsevic Ion Iliescu – FSN, PDSR, PSD) nu au dorit de buna voie si nici un moment, sa permita si sa impinga cetateanul pe calea organizarii civilizate a libertatii lui. Nu. L-au dorit pe cetatean ( ca si inainte de 89) asistat si complet dependent de stat, cvasi-iresponsabil pentru viata lui si impotent, ocupat cu razboaie impotriva vecinului sau dusmanului ( politic de regula) de la televizor, cu birocratia fara limite, cu descurcatul pe baza de smecherii, mita si ilegalitati. Iar legile pe care le-a promovat si edictat acest stat si acest regim ( in mod special in perioadele susamintite)  cel putin cele care puteau asigura libera proprietate, libera exprimare, libera initiativa si libertatea comertului ( a se citi libertatea obtinerii LEGALE a banului de catre fiecare din noi) au fost nepermis de mult intarziate si nascute greu, aproape avortate intr-un mod cat se poate de scremut. Si avortul s-a petrecut mai mult sub presiune externa, politica si zonala.

Printre ele – printre legile care organizeaza si asigura libertatea omului civilizat – cea mai importanta si de capatai este constitutia tarii. Cea actuala, exact asa cum e. Care are o istorie la fel de scremuta si de neterminata. Care nu serveste intotdeauna suficient de clar si de limpede interesul nostru, al tuturor cetatenilor . Totusi, oricum ar fi, trebuie respectata, si nu toata Constitutia noastra e schioapa. Nu. O mare parte din ea e foarte buna, simpla si clara. Cuvintele ei – la fel. Dintre care, sacre sunt si raman:

ARTICOLUL 1 :

Alineat(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

Alineat(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

ARTICOLUL 2

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Atat. Nu va umflu capul cu mai mult. Fineturile si detaliile dreptului constitutional, ale interpretarii literale si gramaticale, sistematice si logico-juridice a Constitutiei, nu sunt treaba si obligatia dumneavoastra. Aveti si altceva de facut. Va cred.

INSA:

Am sa va rog si recomand ca pe aceste 97 de cuvinte si un an, 1989, ( atatea sunt, cu virgula si cu punct)  sa le tineti minte. De ce? Simplu: pentru ca asa zice legea fundamentala a tarii noastre ca este si trebuie sa fie Romania noastra, iar in acest moment nu prea e. Pentru ca acum puterile statului nu mai sunt separate (guvernul legifereaza in materii nepermise lui, peste parlament). Pentru ca acum nu mai exista echilibru intre ele, caci nu mai avem institutii ( decat una singura, Curtea Constitutionala, si aceea firava) care sa restabileasca ACEASTA ROMANIE, ACEASTA CIVILIZATIE SI ACEASTA ORDINE A LIBERTATII DE DREPT. Pentru ca acum un grup ( USL plus amicii) considera ca un presedinte, oricare ar fi el, ii incurca si n-ar trebui sa isi duca la termen mandatul , uite asa, ca nu mai vor ei. Pentru ca acelasi grup (USL) isi legitimeaza actiunile neconstitutionale prin ura majoritatii fata de presedinte ; ura majoritatii nu-i un drept constitutional, ci un sentiment distructiv si iresponsabil, sa stiti . Pentru ca, in acest fel, incalcand regulile din aceste 97 de cuvinte, s-au dus rand pe rand, in numai cateva zile, toate valorile fundamentale care sunt ale noastre, ale tuturor,  simpatici sau nesuferiti, cum om fi.

Asta ne invata aceste 97 de cuvinte. Pentru ca in aceste 97 de cuvinte si un an, 1989, fundamental pentru noi, scrie foarte simplu si clar:

  1. Ca demnitatea omului, libera dezvoltare a personalitatii lui si dreptatea  sunt valori supreme, ale noastre, ale tuturor romanilor. Ori, in acest moment, nici demni ( actualul prim ministru si infractorii sai din parlament sunt definitia contra-demnitatii umane), nici tocmai liberi sa ne dezvoltam personalitatea nu suntem, iar dreptatea e subtire de tot.
  2. Ca aceste valori supreme sunt garantate. Cu exceptia, desigur, a unor derapaje anterioare ( 1990, 1991, mineri, golani, plus 2007, prima suspendare, etc), si a momentului de acum, intitulat destul de corect “lovitura de stat” pentru ca in stat si in ordinea lui constitutionala loveste.
  3. Ca puterile statului, cele trei ( legislativa = parlamentul, executiva = guvernul, judecatoreasca = toate instantele judecatoresti) sunt separate si echilibrate intre ele. Acum nu mai sunt. Una bucata alianta politica, USL, a ras tot in calea ei, in cateva zile, fara alegeri libere si corecte, nu dupa legile organice ale tarii, ci dupa legea…partidului. Iar justitia..vom vedea daca face fata, daca a ramas a Constitutiei si a legii ( a caror garanta este) sau a partidului.
  4. Ca pluralismul politic ( adica mai multe partide) este tot o valoare suprema si necesara noua. Caci el asigura protectia minoritatii impotriva majoritatii in institutiile statului. Si pluralismul e pe cale sa dispara acum.

Eu cred ca am fost destul de clara si numai cine nu vrea, nu intelege.

Desigur, mai ramane o singura problema: cum naiba, in aceasta degringolada si haos institutional, sa ne mai aparam? Cum sa ne exercitam noi suveranitatea, demnitatea , libertatea si dreptatea ca natie, daca insesi institutiile ( parlamentul si guvernul) care ar trebui s-o exercite in numele nostru au facut-o, in numai cateva zile, praf?

Pai cum va spun tot aceste 97 de cuvinte: prin vot la alegeri libere si corecte sau la referendum legal organizat.

Asa ne putem apara, INCA, libertatea, demnitatea si dreptatea NOASTRA, facandu-le, pana la urma, un serviciu si lor, guvernantilor, parlamentarilor si institutiilor momentan razna. Aparandu-le si lor echilibrul si functionarea demna, libera si civilizata. Pentru asta insa trebuie sa votam ca sa ramana in joc si in echilibru toti. Si aia care ne-au taiat pensiile si salariile, si aia care ne-au promis ca ni le maresc, dar nu pot. Si aia care ne maresc impozitele si aia care ni le scad. Si aia care trag la stanga si aia care trag la dreapta. Si aia slabi, si aia grasi. Si aia cu par lung si cei cheliosi. TOTI.

Pe aceste valori si principii trebuie sa se bazeze votul si alegerea dumneavoastra. Nu pe ura, nu pe stomac, nu pe povesti si minciuni de televizor. Pentru ca stiti? Ura, stomacul framantat si minciunile televizate, nu sunt drepturi si libertati garantate prin Constitutie si nu ne asigura libertatea civilizata. Parole d’honneur !

.

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: