Ioana Hincu

Argumentul unu, doi si trei

In certitudini on Iulie 12, 2012 at 6:27 pm

Pentru ca tot nu s-a inteles ( doar mi s-a parut), insist. Argumentul unu= de ce este importanta respectarea legilor. Argumentul doi  = de ce e important sa nu minti. Argumentul trei = unde duce combinatia dintre incalcarea legii si minciuna.  Daca vreti sa stiti si sa-i invatati si pe altii, simplu si clar, cititi.

Azi nu scriu cu inima pe hartie, ci exclusiv cu mintea ( bunul simt si ratiunea). Si nu va invit la speculatii si flotari logice, ci la trei argumente simple, pentru toata lumea. De ce? pentru ca observ ca toata lumea , inclusiv cei inteligenti si educati, se pierd in detalii zilele astea, si uita esentialul, care e simplu, clar si important. Deh, e vremea in care lucrurile simple si importante sunt uitate sau ignorate. Prin urmare, intru repetitie si revenire la esential scriu acum. Si pentru anti-basisti si pentru pro-basisti, si pentru neutri, si pentru cei plictisiti, si pentru cei obositi, si pentru cei care le stiu( repetitia nu strica) si pentru cei care se situeaza deasupra politicii momentului – si care, evident, risca din nebagare de seama sa se situeze repede, mai repede decat isi dau seama, impreuna cu noi toti, SUB. Sub ce?

Va spun imediat: sub un regim ( asa se cheama sistemul de organizare si conducere a vietii economice, sociale si politice a unui stat) in care legea nu are nici o importanta, in care se schimba dupa bunul plac al liderilor/acaparatorilor regimului, in care minciuna e cutuma ( obiceiul) zilei si , fiind un obicei, se iarta sau trece neobservata, iar adevarul se pierde in bezna mintii si nu mai conteaza. Ok. Si ce? Asta e replica pe care o primesc des si din toate partile zilele astea. Mai lasa-ma cu povestile astea! Toata lumea minte. Toata lumea incalca legea , zic multi preopinenti. Gresit! Foarte gresit! Nu toata lumea minte si incalca legea. Nu toti politicienii mint constant si in asemenea hal ca cei din acest moment. Sa nu repecti legea unui stat liber si democratic si sa minti permanent, cu atata nerusinare si la acest nivel ( de guvernanti, lideri politici si lideri de opinie – a se citi multe televiziuni si o parte din presa) e foarte grav. Iata de ce:

Argumentul unu :

Intr-un stat in care primii care incalca legile sunt cei care le fac ( puterea legislativa- parlamentul ), cei care le aplica (puterea executiva-guvernul) si cei care sanctioneaza nerespectarea legii ( puterea judecatoreasca – justitia), cetatenii simpli ( noi, popoprul adica) vom functiona tot dupa acest model. Adica fiecare in legea lui. Asta insemna haos si anarhie, sau, altfel spus, “care pe care”, adica legea junglei, nu a progresului si civilizatiei. Iar jungla e asa: elefantul calca-n picioare leul, leul inghite gazela, gazela striveste sub copite broasca, broasca papa insecta si insecta sunteti voi ( a se citi noi), care, prin defecatia broastei , ajunge urgent pe fundul baltii sau pamant de flori.

Altfel si mai elegant spus, intr-o tara in care nu mai stiti de pe o zi pe alta dupa care legi si reguli sa functionati, care e valabila si care nu, nu veti mai sti , intelege si face nimic bun. Pentru ca nu veti sti ce salariu aveti luna urmatoare, ce afacere ( mica sau mare) si pentru cat timp puteti derula, cum sa va faceti meseria a doua zi, la ce scoala ( ca sa invete ce) sa va trimiteti copilul, dupa care reguli si valori comune , stabile veti trai si functiona. Veti trai de pe o zi pe alta, in cea mai tulbure, scurta si aproape vesnic perdanta perspectiva; adica fara viitor. Pentru ca viitorul , ca sa ti-l croiesti coerent, liber si singur, ca sa depinda si de tine, nu doar de altii, si ca sa reusesti in el, are nevoie de un cadru stabil de reguli si repere, care, la modul general si obligatoriu pentru toata lumea, se cheama legi. De asta avem nevoie de legi care sa se respecte. Si daca nu se respecta, sa putem cere oricui, in fata justitiei, daca altfel nu se mai poate, sanctionarea incalcarilor si restabilirea ordinii de drept. Avem nevoie de legi stabile si care sa se respecte, ca sa avem viata mai lunga si perspective indelungate. Ca sa putem face planuri care sa ne mai si iasa. Ca sa avem echilibru si sa nu ne risipim energia vitala degeaba, fara nici un viitor. Pe scurt, ca sa nu traim ( mai putin) si sa nu murim ( mai repede) degeaba.

S-a inteles? Asta e statul de drept si e bun si evident preferabil anarhiei si ilegalitatii. De ce?

Pentru ca legea asta e: factorul de echilibru intr-o societate. Iar legea buna e cea democratica. E buna, fara sa fie perfecta, caci  e legea omului si omul nu e perfect.

Pentru ca legile sa fie democratice, trebuie sa avem trei puteri functionale in stat:

a) parlamentul care face legea in numele si pentru poporul care l-a ales ( caci poporul e suveran si asa isi exercita suveranitatea, prin reprezentantii alesi, asta e rolul lor – art. 2 din Constitutia tarii)

b) guvernul care trebuie sa o aplice exact asa cum e,

c) puterea judecatoreasca trebuie sa le sanctioneze pe primele doua si pe noi toti in caz ca incalcam legea.

Asta-i rostul existentei a trei puteri in stat, separate, care sa functioneze corect si legal si sa se controleze si echilibreze una pe alta. Ca sa avem lege si ordine, nu haos. Acest sistem exista si a fost gandit si inscris in constitutie, PENTRU NOI, PENTRU TOTI CETATENII, nu doar pentru parlamentarii alesi, ministrii numiti sau pentru cheful lor.

Numai intr-o astfel de ordine legala ( asta e statul de drept) se poate manifesta adevarata libertate, pasnica, moderna, civilizata si adevarata,si libera personalitate, a fiecaruia. Se cheama democratie moderna si constitutionala.  

Desigur nici o lege nu-i perfecta si nici un sistem constitutional. Dar ce conteaza e ponderea imperfectiunilor si incalcarilor legii – care , pentru echilibru si civilizatie, trebuie sa fie cat mai mica. NU CA ACUM. Si, repet, cand primii care incalca legile sunt cei chemati sa le faca si sa asigure respectarea lor ( a se citi in acest moment USL), si nu oricum, ci masiv si intr-un total dispret fata de noi toti, fata de o lume intreaga si, nu in ultimul rand, si fata de ei, atunci se cheama haos si jungla, si n-are nici o legatura cu anul de gratie 2012 in care ne aflam!

Argumentul doi:

De ce e minciuna periculoasa si ce importanta are bietul adevar? Pai in primul rand pentru ca minciuna este falsa reprezentare a realitatii. Iar daca nu mai stii in ce realitate te afli ( autentica sau falsa) nu stii nici cum, nici de ce , nici pentru ce traiesti. Si , nu in ultimul rand, e periculoasa pentru ca minciuna naste alta minciuna, caci doar asa se poate acoperi ea . Cu alta minciuna.

Argumentul trei:

Va voi da, explica si demonta scurt si pe loc trei dintre cele mai periculoase minciuni ale momentului. Care minciuni, cuplate cu o propaganda constanta, mai ales televizata, care dureaza de 5 ani ( de la precedenta suspendare a presedintelui tarii, cea din 2007) au condus si legitimat in ochii unora dintre dumneavoastra cateva grave incalcari de legi.

1.Presedintele Basescu este un dictator. Este o minciuna. Dictatorii nu pot fi suspendati, nu respecta constitutia si legile tarii ( Curtea Constitutionala v-a spus si demonstrat in avizul consultativ din 6 iulie 2012 pe care il puteti citi pe www.ccr.ro ca presedintele ales nu le-a incalcat). Dictatorii nu pot fi decat arestati, impuscati, aruncati in aer sau spanzurati. Numai asa se scapa de ei.  Dictatorii nu respecta nici o lege, nici macar pe cele edictate sub ei si de ochii lumii; ei respecta doar legea bunului lor plac.

Insa, multi oameni nu mai sunt rationali si nu mai judeca deloc cu capul lor. De ce? Pentru ca atunci cand zi de zi, timp de 5 ani, mai multe televiziuni ( in special Antena 3, dar si Realitatea) va spun ca presedintele e dictator , unii ajung sa creada, chiar daca e o minciuna, fara sa mai stie de ce. Caci o minciuna repetata de multe ori creeaza in mintea plapanda a omului aparenta de adevar.

2. Toate relele vietii noastre din ultimii ani, de la presedintele tarii vin. Fals. Vin de la criza mondiala, care pe noi ( fiind mai saraci si mai in urma decat ceilalti) ne-a afectat mai mult. Vin de la propriile noastre defectiuni, greseli si neputinte – si ale cetatenilor si ale guvernantilor – caci avem un mare handicap de civilizatie,  rezultat dintr-o dictatura de-adevaratelea ( inainte de 89) si dintr-o istorie grea, care inca nu s-au terminat. Vin de la mafioti si de la corupti. Vin de la mincinosi si de la manipulatori fara rusine. Vin din multe si complicate parti. Dar , desigur, dupa ce toate au fost adunate si personalizate in numele Basescu, zi de zi, de majoritatea presei, omul sarac, sau dezamagit, sau neputincios, care nu mai judeca limpede, are nevoie de cineva pe care sa-si verse nervii intinsi. Si ca sa nu-si bata zilnic nevasta sau copiii ( desi il mai enerveaza si ei) , sau seful ( ca-l da afara), daca tot i-a oferit presa, pe tava, obiectul urii (  Basescu) si-o varsa pe el. Dar cum nu poate sa-l ia direct la pumni, il injura si va vota cu pasiune impotriva lui.

Ok. Puteti scapa de Basescu prin vot. Insa va asigur ca dupa aia, nevasta va continua sa va enerveze, copii la fel, seful asisderea, iar criza economica nu va trece, dimpotriva , se va adanci si mai mult decat pana acum, caci in haos si ilegalitate ( cele propagate de USL) criza isi va face mult mai usor de capul ei. Uitati-va nitel doar la cursul valutar al zilei care in cateva zile/saptamani va ridica orice factura si cam orice pret. Ceea ce va face inutila orice ( mica) crestere de venit, promisa de USL.

Aici i-a adus pe unii ( multi) aceasta minciuna.

3. Presedintele tarii trebuie sa fie cuminte, sa nu intervina in nimic, sa taca si sa observe cum o iau razna cele trei puteri ale statului ( ba parlamentul, ba guvernul, ba justitia), si doar asa, ocazional, cand i se pare ca au sarit calul, sa ii cheme discret si fara sa auda nimeni,  la Cotroceni, la o cafea. Ca el alte atributii nu are. Fals si gresit! La sfarsitul acestei scrieri, aveti un link. Este ( ei da, bine, va voi tot plictisi in acest fel) CONSTITUTIA TARII VOASTRE. Unde incepand cu articolul 80 veti gasi ce de treaba si ce de roluri are presedintele Romaniei.  Inclusiv sa intervina si sa prezideze sedinte de guvern. Si sa dizolve parlamentul cand isi face mendrele cu tara. Veti avea niste suprize, va asigur. Caci rolul presedintelui e cu totul altfel decat vi se spune si sunteti mintiti constant la televizor.

(Fac o paranteza, presedintele interimar Crin Antonescu, desi e doar partial presedinte – nu are voie sa faca tot – i-a chemat din prima zi la ordine pe primul ministru si pe guvernatorul bancii nationale; nu ca sa se cunoasca si sa bea cafele, va promit)

Dupa ce veti avea ( daca veti avea) bunavointa si intelepciunea sa cititi aceste cateva articole ( sunt simple, scurte si pe intelesul chiar al tuturor; ca asa e constitutia, legea suprema a tarii, facuta sa o inteleaga toti) veti intelege de fapt de ce vrea monstruoasa coalitie USL plus PC sa scape de presedinte, pe mana noastra ( a furiosilor si nehotaratilor) si pe minciuna lor. De acest presedinte, care, neincalcand legea ( ca n-a incalcat-o; curtea constitutionala asa v-a spus, lasati televizorul si pe colegul Sova care ne face de rusine profesia in acest moment) i-a incurcat, fix exercitandu-si atributiile lui de presedinte si i-a mai tinut in frau nitel. Nasol. Adica rau pentru ei. Dar, daca le credeti minciuna, rau este si va fi pentru si pentru noi.

Iata, asadar, “ si ce daca”. Iata de ce e periculoasa minciuna si important adevarul. Pentru ca legitimeaza aberatii, pana la incalcarea Constitutiei si a legii ( de catre USL, sa fie clar). Pentru ca impiedica judecata limpede, intelegerea corecta a principiilor si realitatii in care traim si, ori impinge la decizii gresite, bazate pe o falsa realitate, ori, impinge pe multa lume sa nu mai decida nimic.

Ceea ce, pana la urma ( a nu decide nimic) e la fel de grav pentru dumneavoastra, pentru ca, in lipsa, ii lasati pe ei sa decida. Si vor decide oricum.

E ATAT  DE SIMPLU. DOAR ATAT SI NIMIC MAI MULT TREBUIE SA RETINETI SI SA STITI. Ca sa nu va mai pierdeti in detalii. Nu va mai lasati ametiti, plictisiti si mintiti. Mergeti la esenta si la sursa. Folositi-va bunul simt.

Sursa ( constitutia tarii) o aveti aici:

http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339&idl=1&par1=3

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: