Ioana Hincu

Pentru că nu mai avem principii

In Dubii on Iulie 14, 2012 at 5:41 pm

Am să vă rog să urmăriți cu atenție raționamentul de mai jos. E important. Pentru cetățeanul român de oriunde. De ce? Pentru ieșirea din aberația în care ne găsim acum. Am să vă rog. de asemenea, să faceți abstracție pentru moment de toate controversele obositoare și năucitoare despre proceduri constituționale sau neconstituționale, strategii, referendum, etc. De ce? Pentru că esența multelor și adevăratelor încălcări ( deși forma și procedurile sunt și ele de o enormă importanță) s-a pierdut deja într-o sumedenie copleșitoare de minciuni. Care nu pot fi demontate, rând pe rând, decât printr-o altă sumedenie de argumente și detalii. Iar eu nu asta vă propun acum. Vă propun să mergem la esența problemei. Scurt. Pe fapte și pe câteva principii simple.

DESPRE FAPTE:

1.Dan Voiculescu, guvernul Ponta  și coaliția USL-PC au hotărât să scape de președintele Băsescu. Din nou. Au mai făcut-o în 2007. Cum? Păi să-l împuște sau spânzure era „€œprea” ilegal ( nu doar neconstituțional). Deși, acum 50-60 de ani le-ar fi plăcut și ar fi putut. Așa că au recurs ( ca și în 2007) la suspendare, care-i „mai puțin” ilegală.  Să fie clar: nu există mai mult sau mai puțin legal ( am fost eu sarcastică). Există doar legal/ilegal și atât. Și abuzul de drept ( folosirea legii în alt scop decât cel pentru care a fost edictată; adică respectarea ei în aparență, formal, dar încălcarea în esență) e tot ilegal.

2. Suspendarea Președintelui României poate avea o singură cauză : fapte grave de încălcare a Constituției . Unde zice? În constituție, articolul 95. Curtea Constituțională examanind motivele de suspendare invocate de suspendatorii-parlamentari, a decis că ele nu există (  a se vedea avizul curții din 6 iulie 2012 pe siteul http://www.ccr.ro). Dar parlamentarii suspendatori au decis că nu contează. Asta au înțeles ei din faptul că avizul curții e consultativ. O formalitate. Ca-n 2007 ( și acel aviz consultativ,tot negativ, din 5 aprilie 2007  poate fi citit pe http://www.ccr.ro). Pentru ei justiția,  în general, ca și Constituția,  sunt formalități sâcâitoare. ( De aia probabil îi plâng de milă lui Năstase și-l lasă pe Cătălin Voicu, condamanat la închisoare cu executare vreo 5 ani, să voteze; doar e parlamentar și frate cu ei, ce naiba).  Și alte legi sunt niște formalități sâcâitoare. Le respectă doar când și cât poftesc ei.

3. Finalmente este chemat să decidă poporul suveran. (art. 2) Prin referendum. Că poporul l-a ales, poporul să-l dea jos. Unde zice? În art. 95 alin. 3.

Adică poporul este chemat să arbitreze între președinte și parlament !!
Ceea ce pare aberant, că a arbitrat o dată Curtea Constituțională, pe fondul problemei. Care curte este garantul suprem al Constituției. De ce? Pentru că se pricepe. Pentru că aceia care o compun fac meseria asta ( cu legea adică) de cel puțin 18 ani! Jur. Unde scrie? Tot în constituție oameni buni, în art. 143. Dar, în fine, se cheamă democrație și nu-i perfectă, dar e preferabilă oricărei forme de dictatură. Și tocmai pentru ca democrația să nu devină aberantă și să nu se transforme în dictatură pe mâna unor bizoni manipulabili, iresponsabili și neștiutori (cetățeni  ai poporul cu drept de vot), poporul ( chemat să decidă) ar trebui să știe ce hotărăște și după ce principii – adică de ce.

DESPRE PRINCIPII:

Cum s-a putut ajunge in aceasta situatie aberanta? Aberanta pentru ca, peste capetele garantilor Constitutiei ( cei 9 judecatori) plus al Presedintelui suspendat, care si el veghea la respectarea Constitutiei noastre, ca e treaba lui ( art. 80) si a facut-o perfect, TOTUSI, 256 de parlamentari si-un guvern n-au respectat acest principiu esential al functionarii statului ( suspendarea presedintelui doar pentru incalcari grave ale constitutiei, nu pentru ca nu il mai vor ei). Si au decis contra dusmanului lor personal, sa fim seriosi, ca asta e. Cum s-a putut? Simplu. Pentru ca acestor parlamentari si acestui guvern si presedintelui interimar Crin Antonescu, putin le pasa de principii. Tot ce au facut ( deseori aparent legal) este o forma lipsita de fond si principiu bun. In esenta despre asta vorbim!

Si cum o aberatie naste alte aberatii ( dupa cum minciuna naste alte minciuni), s-a generat, in acest moment, a doua mare aberatie: poporul trebuie sa decida ca la meci de gladiatori, intre o armata de 256 plus un guvern contra unuia mai mic si nesuferit. E a doua oara cand se petrece aberatia. Prima data a fost acum 5 ani.

Ok. Fie! Doar ca situatia  sta cam asa:

In 2007, poporul suveran a decis ca nu-i convine aberatia celor 322 de parlamentari (tot PSD plus PNL plus PC). Din simpatie sau din instinct. Pentru ca atunci le era simpatic Basescu ( nu apucasera sa-l toace televiziunile 5 ani). Si pentru ca atunci nu mureau de foame, nu era criza, si puteau sa-si ia plasme pe credit cu buletinul. In 2012  s-ar putea sa decida altfel. De ce? Pentru ca dupa 5 ani de tocat presedintele cu televizorul si de personalizat toate relele natiunii in numele lui, dupa 5 ani de rostit zi de zi aberatii ( pentru ca sunt aberatii) gen Basescu este un dictator, dupa 3 ani de criza ( mondiala si nationala) in care se dau credite greu, se traieste mai greu, si unica distractie, pentru multi, a ramas RealitateaTV, OTV ( desi nici Elodia nu mai e ce-a fost), Gadea, Mircea Badea si Antenele Voiculescului, IN ACESTE CONDITII SI ACUM,  poporul e furios, nu are pe cine sa-si verse frustrarile, si-o face in persoana Basescului. Deci Basescu nu mai poate fi votat pe baza de simpatie.  Iar neutrii au senzatia ca nu-i mare scofala  si ca va trece de la sine furtuna iscata de adversarii presedintelui, nu de el . Probabil ca neutrii se cred Elvetia. Doar ca ei n-au nici bancile, nici banii, nici ceasurile, nici civilizatia Elvetiei, de sute de ani. Si nici principiile. Nu de alta, ci pentru ca nu le cunosc si nu le respecta nici ei. Deh…

In principiu n-ar trebui sa conteze cat de simpatic le este sau nu presedintele. In principiu n-ar trebui ca de asta sa depinda respectarea Constitutiei, a institutiilor ei. In principiu, in esenta si finalmente, nu de simpatii, de criza economica si de cate plasme avem sau nu avem, de cat de fomica ne este sau nu ne este, ar trebui sa atarne statul de drept, demnitatea, libera dezvoltare a personalitatii noastre si dreptatea – valori supreme ale statului si poporului roman ( asta scrie in articolul 1 alin. 3 din constitutie).

Si totusi, mi se pare ca de asta depind . De ce? PENTRU CA NU MAI AVEM PRINCIPII. PENTRU CA PRIMII CARE INCALCA REGULA STATULUI SI CONSTITUTIEI SUNT 256 PARLAMENTARI SI UN GUVERN ( ADICA DOUA DIN CELE TREI PUTERI ALE STATULUI DEMOCRATIC) CARE CONSIDERA CA STATUL , LEGEA SI CONSTITUTIA, VALORILE EI FUNDAMENTALE, SUNT RELATIVE SI TREBUIE ARBITRATE CA LA MECI PE MAIDAN. Si ce ? Daca presedintele vorbeste uneori, in timpul liber, mai putin academic, ei nu pot incalca principiile legii supreme? Pai nu, ca nu exista echivalenta. Unde scrie ca n-au voie sa o faca? Pai tot in constitutie, in articolul 1 alineatul 5, unde zice ca ea, Constitutia, e obligatorie si pentru ei !!

Si iata cum poporul e chemat de fapt sa-i aduca la ordinea de drept – cea din constitutie, cea care ne asigura tuturor demnitatea, libertatea si civilizatia – PE EI. Cum? Prin exercitiul unui principiu simplu, etern si sanatos: e drept sau nu e drept. E drept sa dai castig de cauza celor care au driblat constitutia (   parlamentul si guvernul) sau celor care au pazit-o si respectat-o, si acum sunt pusi la colt ( presedintele si curtea constitutionala)? In fond, in esenta si in principiu,asta e chemat poporul sa arbitreze si sa decida acum.

Intelege si poate sa faca asta poporul, intr-un mod demn si liber la cap, dincolo de furii si de frustrari? In numele unui principiu suprem, care e simplu: s-a ales un presedinte cu votul majoritati;  sigur, intre timp nu mai e simpatic si a chelit de tot; insa el si-a facut treaba ( exact cum scrie la lege, la legea poporului adica, nu doar a lui) si prin asta a incurcat 256 de parlamentari, un guvern si niste partide, asa ca l-au mazilit inainte de termenul constitutional al mandatului lui, care dureaza pana in noiembrie 2014. E drept? Pai nu e. Unde zice? La constitutie fratilor! Care nu e a lui, nu e a parlamentului, nu e nici a guvernului, nici a partidelor si nici a justitiei; e a civilizatiei noastre si a tuturor.

De ce va spun asta in sapte feluri diferite? De ce repet ca picatura chinezeasca si ca nebuna principii, principii, principii si constitutie, constitutie, constitutie?

Pai pentru ca , vorba lu’ nenea Iancu Caragiale, o tara fara morala si fara printipuri, care va sa zica ca nu le are. Cam asta e.

Si pentru ca aberatia creata in 2007 si petrecuta acum , a doua oara, sa inceteze. Sa le demonstrati voi, poporul format din basisti si anti-basisti, bogati si flamanzi sau neutri ca Elvetia , ca nu se sterge nimeni la fund cu dreptatea, cu demnitatea, cu libertatea si cu suveranitatea voastra, care supreme ar fi si ar trebui sa ramana doar daca voi le veti apara si respecta impotriva oricui . Chiar si impotriva copiilor, fratilor , parintilor sau sotilor vostri. Si le veti apara cu foamea si cu antipatia in gat, votand pe acela care, dincolo de simpatiile sau antipatiile lui, are si apara aceleasi principii ca si voi. Pentru ca asa e drept si demn.

Poate poporul meu, acum, sa inteleaga gravitatea situatiei si sa decida in numele acestui principiu? Puteti voi? Nu stiu. E greu. E mare responsabilitate, iar poporului meu ii lipsesc demult ( cam de la comunisti incoace) principiile bune si exercitiul responsabilitatii. Dar eu tot mai sper ca din bun simt sau din instinctul valorilor bune, pe care ar trebui sa le respecte ca sa mearga inainte, spre civilizatie, nu inapoi, poporul meu va decide corect. Sau nu…

Si tocmai pentru ca sunt circumspecta ( din aceleasi motive ca nenea Iancu), pentru ca guvernantii din acest moment nu mai au principii bune si le calca in picioare pe toate cele care mai sunt, pentru revenire la realitatea civilizata si buna, va prezint din nou ( si-am s-o fac toata viata) Constitutia voastra. Aici si acum. Cititi-o de la inceput. De ce? Tocmai pentru ca v-au mintit, debusolat si luat principiile bune ( unora chiar mintile) intre timp. Cu televizorul, cu presa, cu sloganuri demagogice sau cu sila. Si pentru ca au inceput demult. Iar principiile bune in Constitutia voastra sunt:

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI; TITLUL I;Principii generale

 Statul român;            ARTICOLUL 1

(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

 SuveranitateaARTICOLUL 2

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Desigur, sunteti liberi sa nu va intereseze. Pentru ca va e lene, pentru ca nu va place, pentru ca e mare si grea responsabilitatea, si , in fond, e vacanta sau aveti alta treaba .

Dar atunci sa nu mai pretindeti niciodata, de la nimeni si nicicum, sa fiti tratati si respectati ca si cum ati fi oameni liberi, drepti si demni. Caci sa aparati si sa reinstaurati ACESTE PRINCIPII, acum si oricand , cade finalmente in sarcina voastra de popor suveran. Fara sa  respectati ACESTE PRINCIPII, nici suverani si stapani pe vietile voastre nu puteti fi. Pentru ca n-aveti cum !

    • eu evit abordarea religioasa ( ma refer la orice religie actuala) a notiunii si principiului de Dumnezeu. Pentru ca e limitativa. Nici numele ( si semnficatia lui cunoscuta pana acum) nu-mi place din acelasi motiv ( e restrictiv). totusi, pentru rigoarea comunicarii, n-am incotro si folosesc si eu denumirile consacrate. Insa Dumnezeu n-ar trebui institutionalizat ( religia asta face) pentru ca depaseste granitele tuturor creatiilor, dogmelor si institutiilor omenesti. Este cel mai larg principiul al existentei universale – nu doar omenesti si pamantesti. Prin urmare orice abordare ritualica ( botezul spre exemplu), restrictiva si dogmatica impiedica intelegerea, simtirea si intuirea larga si corecta a lui. Fie si numai prin faptul ca-i da o identitate ( nu are), un chip ( icoane – o prostie vecina cu blasfemia) si…un gen/sex ( fara sa fie o fiinta si cu atat mai putin una pamanteana sau asemanatoare oricarei alte fiinte).
      Insa…pentru cei care inca nu au inteles/simtit/intuit/invatat asta, pana la urma orice abordare blanda si deschisa e binevenita cata vreme se face in numele unui principiu drept, simplu. armonios, constructiv si bun 🙂

  1. Si totusi Romania profunda exista… si asta e ocazia prin care-o putem descoperi.
    O zi buna!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: