Ioana Hincu

Guvernare folcloric-cutumiară. Mituri și legende.

In certitudini on august 11, 2012 at 6:25 pm

 Repet, pentru că nu s-a-nțeles: Nici o țară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior, spunea generalul Sun Tzu în Arta războiului, cândva, acum peste 2200 de ani

 Zice lumea ( aia civilizată și cu mintea întreagă) de pe la noi și de prin vest, că ni s-a dus statul de drept. Așa e. Dar mi-e teamă că lumea – majoritatea cu drept de vot adică – nu are nici cea mai mică idee despre ce-i aia „€œstat de drept”. Firește. De unde să aibă ( idee) dacă asta e o idee pe care nimeni nu i-o explică clar, simplu și scurt. Nici la școală, nici la televizor. Nimeni.

Voi încerca așadar o explicație simplist-vulgară ( adică în limbaj comun, neacademic)  și pe înțelesul tuturor fraților români, care au împlinit 18 ani și nu sunt debili/alienați mintal cu acte în regulă. Adică pe înțelesul tuturor românilor cu drept de vot ( care aceste condiții și nu altele trebuie să îndeplinească pentru a putea vota președintele și la referendum; doar la alegerile parlamentare și locale mai trebuie să îndeplinească o condiție-aceea de a avea domiciliul sau reședința stabilă în circumscripția celui pentru care votează). Așa zice legea; parol. Explicația este și pe înțelesul copiilor lor minori.

Statul de drept este acea formă de organizare a societății în care nimeni nu se află mai presus de lege și în care toți cetățenii, cu mic cu mare, inclusiv aleșii, numiții și angajații neamului – adică demnitarii și funcționarii publici care de la neam au salariu – sunt obligați să respecte legea. Așa cum este și indiferent că le convine sau ba. Unde zice? În constituția patriei, din care citez:  ARTICOLUL 16 (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări. (2) Nimeni nu este mai presus de lege. Punct.

Desigur,  este unii ( vorba lu’€™ Marean Vanghelie, ales al neamului și primar agramat al sectorului 5) cărora nu le convine legea , oricare ar fi ea, de par egzamplu constituția. Prin urmare, ei se șterg la posterior cu ea. Atât în exercițiul intim și discret al funcțiilor pe care le ocupă ( spre exemplu cetățeanul Ponta, sau cetățeanul Antonescu, sau alți cetățeni români de prin guvern sau parlament), cât și foarte public, la televizor, în cor , alături de propagandiștii lor, cu mare tupeu și oarecare dibăcie. Îi adaugă sau îi taie legii, cu de la ei putere – putere pe care, conform legii, n-o au, că nu asta-i misiunea lor – tot felul de virgule, propoziții și cuvinte pe care biata lege le conține sau nu împotriva intereselor lor. O brutalizează, abuzează, violează, denaturează, uite așa, pentru că nu le convine lor.

Ce rezultă din acest viol în grup al legii de către însăși autoritățile statului? Păi rezultă, ca din orice viol, o victimă. Și foarte mult folclor. 

Cine este victima? Legea și statul de drept – veți fi tentați să răspundeți, cei care i-ați înțeles definiția de mai sus, bineînțeles. Desigur, în esență cam așa stau lucrurile. Numai că legea și statul de drept sunt, pentru multă lume, simple abstracțiuni. Așa că, mai pe înțelesul la tot romanu’€™ – cum ar spune Ion Dolănescu, fost maestru de folclor, fost deputat în legislatura Năstase-Iliescu 2000-2004, actualmente răposat -€“ vă dau o veste proastă:  victima suntem NOI , nu Băsescul. Pentru că NOI, stimați concetățeni cititori, suntem statul. Stat care nu este un teritoriu abstract, un no man’s land, format din munți, dealuri și câmpii pustii, ci noi. Noi și statul nostru suntem victimele. Doar creația folclorică și violul  le aparțin guvernanților ăstora noi.

Hai să va explic și mai clar: statul egal forma în care sunt adunați și organizați pe un anumit teritoriu, între anumite granițe internațional recunoscute, toți bipezii humanoizi ( chiar și cei handicapați, alienați sau debili mintal cu acte în regulă), NĂSCUȚI ( indiferent unde domiciliază) acolo. Plus, toți cei care dobândesc cetățenia locului, în condițiile legii, fără să se fi născut pe respectivul teritoriu. Ăsta este statul modern: o adunare de oameni, organizată după alte principii decât cele tribale sau feudale. După constituție adică. În cazul nostru e vorba de țara România, cu tot cu popor și organizația lui.  Ca la orice adunare modernă de humanoizi, ca să nu se mănânce între ei membrii adunării ( adică cele 22 de milioane de cetățeni români) , ca să nu-și spargă capetele după cum li se năzare și ca să nu se violeze unii pe ceilalți, individual sau în grup ( așa cum auzim de la cronicari că se petrecea în epoca de piatră, în sclavagism sau în evul mediu timpuriu), există niște REGULI SCRISE ( nu transmise ca baladele și legendele, pe cale orală) NUMITE LEGI. Ele încep cu legea supremă a țării  egal Constituția, care este mama și tata ( ca să traduc din președintele interimar) tuturor legilor dintr-o țară. LEGEA ESTE OBLIGATORIE PENTRU TOȚI. De la președinte până la ultimul boschetar ( uneori se confundă ).  Care n-o respectă harști! îl arde justiția. Pe sistemul stabilit de constituția și legile statului modern și civilizat, sistem inventat de alții, acum sute de ani, înaintea noastră.  De ce? Tocmai v-am spus : ca să nu trăim , din nou, ca popoarele barbare sau ca-n epocă de piatră – Fred și Barney, dacă vă mai amintiți. Pe scurt, de aia e reciproc avantajos să respectăm, nu să violăm / abuzăm legea și să trăim în forma de organizare a societății numită STATUL DE DREPT, așa cum e definit constituțional, nu folcloric.

S-a înțeles?Hm…Nu prea cred. Știți de ce? Pentru că văd și aud în continuare indivizi ( unii cu școală) care îi tot dau cu „€œjos Băsescu, sus USL”. Cărora eu le-aș zice colocvial: bre , da’€™ nu vrei să lași puțin fața nesuferită ție a lu’€™ Băsescu și să-mi spui dacă ți se pare normal să fii guvernat și condus de niște violatori de țară și de legi? Îți place să trăiești într-o țară în care primii care încalcă legea sunt cei care te conduc, și o fac în grup? Vrei să trăiești după cutumă – a se citi obiceiul locului și momentului – și folclorul creat peste noapte de guvernanții ăștia USL? Sau după niște legi pe care să le respecte tot poporul, inclusiv tu, inclusiv ei? Și dacă nu le respectă hop! cu incalcatorii legilor la zdup? Ce zici? Nu vrei?

De regulă la aceste întrebări răspunsurile sunt ori pe lângă temă, ori au, în contrapartidă, mult folclor modern. Gen : lasă că și Băsescu  a furat – nu-mi aduc aminte ce, probabil flota despre care justiția a zis că nu el a furat-o. Plus ne-a tăiat salariile – salariile le taie legea pe care o dă parlamentul și prin excepție guvernul, NU președintele. Plus a încălcat constituția– niet! a zis CCR că nu a încălcat-o, dar parlamentului USL nu i-a păsat. Plus e chior și a fost marinar – nici asta nu-i interzis de lege. Pam-pam.  Iar aceste idei de geniu vin, ați ghicit, de la ziar sau de la televizor -€“ actualmente suprema autoritate în stat responsabilă, din păcate, cu folclorul și cu manipularea  mai degrabă decât cu informarea și educarea  maselor, ba chiar și cu guvernarea țării, din câte observ.

Vedeți, de aia sunt eu circumspectă și oarecum neîncrezătoare că avem șanse imediate de a ne întoarce la o oarecare normalitate, legalitate și la statul de drept în care încă ne mai găseam, cât de cât, până a venit peste noi USL. Pentru că politica, legea și conducerea/organizarea țării au fost înlocuite brutal – de guvernanți și mass media lor – cu folclorul de televizor. Totuși, eu insist. Și explic , în varii feluri, unele poate pitorești și năstrușnice, pentru că mi se pare important. Și pentru că nu s-a înțeles.

Sigur, mie nu mi se pare o mare noutate și nu mă suprinde ( sunt încă mulți suprinși). Asta pentru că, eu nu uit că nu mai departe de acum 8 ani ( legislatura 2000-2004) presa și televizorul nu erau deloc libere, ci – pe față și aproape toate – aliniate la partidul aflat la putere atunci (PSD). Și tot acum 8 ani,  în Parlamentul acestei țări,  făceau și votau legi, printre alții, Ion Dolănescu, Ion Lăceanu, Irina Loghin alături de alți folcloriști și cântăreți pop-folk – rock. Și nu uit că alea erau vremurile în care Adrian Năstase ( prim ministru pe vremea aia, în loc de Ponta) invita națiunea și justiția, zâmbind cu suveran dispreț de la tribuna parlamentului, să-i numere ouăle. Vă las să ghiciți pe care. Sau în care Șerban Mihăilescu, zis Miki Șpagă, era făcător de legi în Parlamentul României ca deputat de Prahova. Același parlamentar, Miki Șpagă, care îi zicea în public și foarte academic actualului prim ministru: „€œciocu’€™ mic Victoras”. Între timp Miki s-a mutat la UNPR și e senator folcloric în același românesc parlament.

 Păi cu așa tradiție și ascendență democratică și politică, nu-i chiar o supriza că, în acest moment, noi trăim într-o Românie guvernată cutumiar și după regula bunului plac de urmașii și adepții acestui folclor mai degrabă grotesc, decât pitoresc. N-a fost destul timp ( doar 8 ani) ca să ne civilizăm.
 
 Știți de ce-mi pare rău?

Că uite, în ultimii 8 ani , de când e marinarul președinte, începusem să semănăm – puțin, dar semnificativ – a stat de drept, un pic mai modern și mai respectabildecât înainte . Nu pentru că aveam bani mai mulți, mașini de baștani, case mai mari și plasme cât Casa Poporului prin garsoniere. Ci pentru că târâș-grăpiș și cu chiu cu vai, o bună parte din justiție se mai curățase ( nu toată), o parte din procurori ( nu toți) își făceau treaba, o parte din judecători trimiteau la răcoare derbedei cu bani ( o vor face în continuare, sper), și o parte a presei ( firavă, desigur) era în sfârșit liberă să informeze și formeze corect opinia populației (deși încă nu reușește la nivelul impus), nu doar să arunce, în mod iresponsabil, cu folclor și noroi puturos. Începusem să ne desprindem de evul mediu comunistoid – asta a fost dictatura anterioară lui ‘€˜89 și prelungirea ei de până acum 8 ani – și să înaintăm cu pași mititei spre modernitate și civilizație. Modest, ce-i drept. Însă pe drumul ăsta – la începutul lui, desigur – începusem să călcăm. În acest moment, călcătura s-a oprit.

Optimiștii ar spune că oprirea e temporară. Realiștii ar spune că am dat înapoi fix 8 ani ( vă readuc aminte: guvernarea Năstase și taraful de lăutari-făcători de legi din parlament, cărora le număra ouăle toată națiunea). Pesimiștii ar spune că ne aflăm deja într-un stat pe cale de dizolvare, neguvernat.Eu aș zice ( nu-mi dau seama în care categorie mă încadrez) că ne aflăm într-un stat guvernat cu presa și cu televiziunea, NU DUPĂ LEGI, CI DUPĂ CEL MAI ORIGINAL FOLCLOR CONSTITUȚIONAL DE TIP NOU. Adică în fix acea democrație originală pe care la începutul anilor 90 și-o dorea ( pentru cei mai tineri, asta a declarat public împricinatul) și a început să o construiască Ion Iliescu – personaj politic si folcloric viu, activ și încă influent. Iată, visul de aur al lui Ion s-a împlinit și e pe cale să se instaleze pe termen lung. Viguros, nu oricum.

Ce-ar mai fi de făcut? Păi să avem speranță și încredere că SINGURELE DOUĂ PUTERI care ne mai pot readuce și împinge pe drumul cel bun, vor avea succes. Care sunt acelea? Păi e la mintea cocoșului: justiția și cu Dumnezeu. Atât a mai rămas să ne păzească viitorul, civilizația și neamul, în afară de noi. Nimic mai mult. 

Dacă n-ați priceput încă această realitate, simplă, așa cum v-am descris-o eu mai sus, dacă tot o negați și nu doriți să vă confruntați cu ea, atunci voi sunteți complici la ce se întâmplă, iar cu toții, împreună, suntem pierduți. Iar celor care o pricep ( această realitate), se iau de piept și se bat cu ea, așa cum e, nu le mai rămâne decât să compună  doinele și baladele democrației pierdute și ale statului de drept apus. Pe care doine și balade, desigur, să le cânte a pustiu, fie în afara țării, fie prin munți…

 

Epilog:    dacă tot trăim folcloric, iaca puțin folclor de tip nou. Degustați ( sau nu, sunteți liberi) și vă veseliți ( că multă lume e relaxată și are impresia că e o glumă proastă și trecătoare de la sine aia în care trăim), Repede, cât mai puteți, aici, acum, pe-un picior de plai, pe-o gură de trai, lai, lai…..

 

 1. De acord 1000 % cu continutul, apreciere deosebita pt forma si o intrebare: cum naiba sa facem sa ajunga un asemenea mesaj la cei care inca nu au priceput, dar mai au o sansa (cred, modest, ma rog, sper, ca mai exista si aceasta categorie).

  • 🙂 cu perseverenta. Si eu cred la fel – ca mai exista, in special in categoria celor netreziti inca la realitate ( nu-mi fac mari sperante in ce priveste fidelii sustinatori ai actualei uteri; ei fie au interese de partid, fie sunt incapabili sa inteleaga). Daca sunteti de acord, de exemplu puteti retransmite mesajul, fie asa cum este, fie cu cuvintele dvs. Eu va doresc mult succes.

  • ah, si inca ceva: munca de lamurire si desteptare a oamenilor la principiile vietii si libertatii civilizate, ale modernitatii si progresului, n-ar trebui sa se limiteze la perioadele critice. Ci ar trebuie a se desfasoare ( din partea celor care inteleg) toata viata. Cei care au privilegiul ( pentru ca este un privilegiu) de a intelege, au si datoria de a-i face pe altii sa inteleaga ( asa spunea A.Einstein si mare dreptate avea). Valorile si principiile morale si civice , in primul rand libertatea civilizata, trebuie aparate in permanenta si cu vigilenta. Cand scade vigilenta, iata, se intampla astfel de regrese care se pot transforma in nenorociri, ireversibile cateodata.

   • Excelenta completare, aceasta cu nelimitarea la perioadele critice! E foarte corect si foarte adevarat ce spuneti. Trebuie sa fie o stare de spirit permanenta, nu doar o reactie in momente de mare cumpana.
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: