Ioana Hincu

Guvernare folcloric-cutumiară. Mituri și legende (II)

In certitudini on februarie 14, 2013 at 9:48 pm

Repet, pentru că nu s-a-nțeles: Nici o țară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior, spunea generalul Sun Tzu în Arta războiului, cândva, acum peste 2200 de ani

Cum au ajuns Elena Udrea sau Vasile Blaga un mit politic pozitiv? Păi uite așa:

Prin  amnezie națională  și comparație nefericită cu aberația pe care o trăim . Nu doar acum. Și, desigur, sub influența și cu complicitatea presei și televiziunilor naționale, inconsevente, din principiu dezorientate sau greșit orientate, lipsite de profesioniști, și  aberant – tolerante cu ceea ce n-ar trebui nici trecut cu vederea, nici tolerat, nici uitat. Mai ales acum, când ne găsim într-un declin național grav, continuu și  de temut.

Da, lumea a uitat ( care a știut vreodată) că problemele de fond ale politicianului Blaga nu țin de obezitate, șpriț,  părul rar și fața lui transpirată, iar ale Elenei nu sunt legate în principal de tocuri, unghiuțe colorate, poșetițe  împupăzate și poze în lenjerie leopard prin revista The One. Nu.  Țin de cumetrii cu baroni locali sau mai puțin locali( corupți). Țin de faptul că organizația de București a Elenei a pierdut zdrobitor alegerile locale anul trecut , iar partidul lui Vasile, în plină lovitură de stat și guvernare USL, a pierdut în continuare peste jumătate din alegătorii rămăși după locale 2012 ( nu din ăia gata pierduți)  în numai câteva luni. Oare de ce? Să aibe vreo legătură cu faptele? Gen:  Elena, cea aflată în poziția de consilier prezidențial și șefă de cancelarie prezidențială credea că Norvegia este republică UE; cam în aceleași vremuri în care Marian Vanghelie avea ezitări și greșeli la conjugarea publică a verbului “a fi” . Ambii sunt și rămân politicieni de succes, nu? By the way, eu pe Băsescu nu l-am auzit niciodată făcând dezacorduri gramaticale sau spunând gogomănii (că tot de succes a fost, iar Elena e percepută  drept protejata, ba chiar succesoarea lui). Sau poate cu faptul că ajunsă ministru al turismului, sub oblăduirea și semnătura ei se făceau cheltuieli din bani publici gen: peste 900.000 euro la o firmă care să deseneze o frunză drept marca turistică a României? Sau poate cu faptul că în timpul în care a condus ea Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului ( buget măreț) rata de absorbție a fondurilor europene ( peste 18 miliarde de euro puse la dispoziția noastră) n-a depășit 9% ? Da,  nouă, nu  nouăzeci ! 90% au rămas tot la UE, de onești și eficienți ce-au fost guvernanți gen Elena, vreo 3 ani jumate, nu câteva luni, deh.

Faptele de gen astea sunt. Dar ele nu pot avea importanță într-o țară în care lumea nu mai gândește demult cu capul ei, ci cu al televizorului. Televizor unde, ce-i drept, unghiuțele Elenei s-au mai scurtat și  nu mai sunt portocalii cu floricele, vestimentația e puțin mai decent-chic, iar vorbele ( nu faptele) sunt, parcă, un pic mai coerente pe subiect. Ce mai contează că doar un pic … Merge! Fiind o țară guvernată în continuare așa, folcloric-cutumiar, ca pe linkul de mai jos, nu mă mir. Doar că n-ar fi rău să medităm puțin la reperele valorice ( greșite) care ni s-au inoculat cu televizorul și la consecințele lor. Consecințe care se vor repeta dacă tot cădem în astfel de mituri și legende mediatice. Legende politice conform cu care și Ponta e un mit pozitiv, încă, pentru mulți, că-i tot băiat tânăr și șmecher, ca și Elena; și uite ce minuni face din partid. Dar ce minuni face de când  a ajuns la putere! Aveți ocazia să le trăiți. Mecanismul ajungerii la aceste consecințe de gen  îl aveți  aici: https://ihincu.wordpress.com/2012/08/11/guvernare-folcloric-cutumiara-mituri-si-legende/

Iar prin mass-media românească, n-ar strica ( repet până vă plictisiți) mai multă coerență, obiectivitate, documentare, memorie, respect pentru adevăr ca necesitate primordială, nu ca detaliu pasabil altă dată și cu vederea, plus curaj și coerență în expunerea lui către public. N-ar strica, dar strică în continuare, se pare. Și uite așa, pe principiul enunțat de celebrul și demult răposatul general Sun Tzu, devenim ( unii din neștiință, alții din lipsă de minte sau de conștiință) complici la zdrobirea perpetuă a societății și neamului. Motiv pentru care, continui și pe tema asta să insist până vă plictisiți: neamului îi trebuie mai puțin televizor și mai multe cărți.

Există  scăpare? Sigur că da. Să redevenim inteligenți , cum ne-au făcut genele, Dumnezeu și mama natură, nu numai șmecheri. Să devenim știutori, din cărți, cu efort permanent, nu doar din presă și internet – semidocți. Să continuăm să nu mai trăim abulic, inerțial,  rupți de realitatea imediată, și cufundați în cea ( prost) mediatizată, după principiul “merge și așa”. Nu de alta, dar uite că nu merge. Adică nu ne merge bine așa, în orice caz.

Și mai ales, să facem alegeri mai îndelung  chibzuite, nu superficial – pripite. Și, nu în ultimul rând, să reincepem să purtăm războaiele potrivite. Cele pentru valori autentice precum onestitate, dreptate, adevăr, altruism, generozitate, moralitate, profesionalism , curaj, inclusiv în politică, valori  care n-ar trebui relativizate, pentru că nu sunt relative, ci simple și clare. Iar războiul pentru aceste valori și contra mistificării lor ar trebui să-l începem cu noi.

Cu speranța și credința că totuși se poate, eu vă doresc așa v-ajute și să ne ajute, pe toți, Dumnezeu.

PS: partea (I) din Guvernare folcloric-cutumiara. Mituri si legende, e pe linkul de mai sus. Adica aici: https://ihincu.wordpress.com/2012/08/11/guvernare-folcloric-cutumiara-mituri-si-legende/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: