Ioana Hincu

Când minte nu e, măcar putem râde. Din cultura socialistă.

In intre ras si plans on octombrie 11, 2013 at 5:24 am

Motto:”O memorie bună e un avantaj”

… deep. Adică adânc.

Nu, panseul nu aparține unui liber cugetător. Ci unui prolific autor de aforisme și cugetări al epocii antedecembriste. Adică de pe vremea când gândirea liberă, și gândirea în general, erau un net dezavantaj. Marin Voiculescu îi zice autorului,  și nu cred că greșesc când spun că un om inteligent, oricât ar bea, nu poate scrie așa ceva. Absolvent al facultății de filosofie. Șef catedră la Academia Ștefan Gheorghiu. Profesor universitar. Academician ( membru al Academiei Române adică). Studii postuniversitare în străinătate. E abisal. Si mărturisesc că dacă nu era Andrei Pleșu via Dragoș Aligică și Cristi Pătrășconiu, mi-ar fi rămas necunoscut. Era păcat. Îmi veți da dreptate imediat.

 Dar înainte, câteva precizări:

 Merită, de exemplu, amintit în acest context, că, în minunata epocă în care m-am născut și-am petrecut vreo douăzeci de ani – epoca socialismului științific și înaintării hotărâte spre comunism – asemenea mostre de sfântă banalitate ( ca să nu zic tâmpenie exemplară) erau comune, fără număr și promovate entuziast de numeroase edituri. Coprofagia ideologic-culturală era, în egală măsură, la mare cinste. Cultura fiind controlată, selectată, cenzurată și promovată, ca de altfel orice activitate omenească, de către stat și partid. Partidul unic. Așa-i în comunism. Socialismul e doar etapa intermediară. Social-democrația e precursorul lor și ține aproape. Voi reveni însă altădată, mai serios și mai pe larg, asupra aspectelor de neuitat ale acestor orânduiri politico-economice și socio-culturale în care libertatea conștiinței, cea de exprimare, de creație culturală, sunt basme. Nu, în comunism și socialism, nu doar dreptul de proprietate privată și libertățile economice și politice sunt interzise sau, după caz, multilate. Ci toate.

 Fac aceste precizări pentru cei care fie n-au reținut ( e incontestabil, pe cât de banal, că o memorie bună rămâne totuși un avantaj), fie n-au apucat.

 Mai țin de asemenea să spun că până acum credeam că nimic nu poate depăși în banalitate și tâmpenie pretențioasă cugetările Președintelui Mao ( a doua cea mai vândută carte din lume după biblie). M-am înșelat. Autorul citat aș zice că l-a luat. Și nu oricum, ci hăt, de departe. Zic asta pentru că Mao m-a adormit, în timp ce Marin Voiculescu, aforismele și cugetările lui, m-au înviorat și înveselit. Și ăsta nu-i lucru puțin.

 Vă ofer așadar, câteva. Azi râdem. De întristat, pe tema mediocrității simptomatice, promovate de partidul unic și de statul socialist, ne întristăm altădată. Așadar, din cugetările lui Marin Voiculescu, selectate de Andrei Pleșu ( mai multe puteți savura pe linkurile de la final):

 1.Fericirea e întotdeauna relativă. (așa gând, mai rar)

 2.Nu tot ce flutură e steag. ( năpraznic)

 3.În rouă floarea se simte ca mierla-n grâu. ( mă depășește, deși am absolvit un liceu de științe ale naturii; n-am învățat nici despre sentimetele mierlei, nici despre ale florii)

4. O floare-n mână, o idee mai mult în cap. ( acuma înțeleg de unde-și trag unii ideile, în buchet straniu organizat)

5. Unele femei se fac că nu-nțeleg ceva. Altele nu se fac. ( hop și-așa!)

6. A citi ce-ți cade-n mână e una. A citi numai ce-ți cade e altceva. ( I’m lost; ce-ți cade din mână? ce-ți cade-n cap? ce-ți cade greu la lingurică?)

7. Stilul e omul, trilul e pasărea. (grohăitul e porcul, dar nici carnea nu-i rea)

8. Unele văi au lei, altele zei ( și unele au te miri ce, de rămâi perplex, trăzni-le-ar Dumnezeu)

9. Războaiele sunt de două feluri: înțelese și declarate. ( asta merită introdusă-n teoria și strategia militară)

10. Savantul e fericit când se simte copil, copilul e savant când nu se simte fericit ( de exemplu când îi trage maică-sa o scatoalcă; pe sistem, rezultă că direct la NASA cu el; de unde și zicala”bătaia-i ruptă din rai”).

11.Arta a fost și rămâne un bis ( sau vis? poate n-am auzit bine; oricum, I’m lost again).

12.Delicatețea se și moștenește, dar mai mult se definește. ( căci în traistă am un pește; altă rațiune decât rima, pentru panseul ăsta, n-am)

13.Filosofia vine din departe, spre a merge tot acolo. ( mă opresc puțin; asta m-a zdruncinat)

14.Între inteligență și ironie nu e un pod, ci o punte ( finețe ; îmi scăpa diferența; e abisal)

15.Pe genunchii patriei au loc toți fii ei. ( sau nu; se emigra chiar și pe vremea autorului; în disperare și în draci)

16.Avem intuiții, când mai avem și altceva ( ei, da; sau poate ba)

 17.Focul creației poate să nu-l ierte nici pe creator ( de unde și faptul că unii, vezi autorul, au rezultat pârjoliți)

18.Fiecare își caligrafiază caracterul cu ce mână poate ( mai bine mă abțin, căci mă bântuie niște gânduri obscene, legate de manualitate)

19.Și în rândul florilor sunt contese, cele cu petalele mai lungi ( iar cad în obscenități dacă mă gândesc prea mult; sunt o ființă primitivă, imaginația mea analogică e de nivel rupestru-grafic; nu vreți să știți)

20. Inima are două încăperi, nu două fețe ( asta-i malformație sadea; a chiulit de la anatomie – inima are patru încăperi, două atrii, două ventricule).

Și gata. Restul savurați voi, pe linkurile de mai jos. Enjoy.

PS: o propunere/ ipoteza interesanta in legatura cu Andrei Plesu http://www.contributors.ro/fara-categorie/andrei-plesu/ . Chiar, sa ne gandim. Cum ar fi? Plesu presedinte…

  1. Ioana, cine e omul asta, unde e el? Mai traieste? Mai scrie? Artrebui cautat, invitat cu covorasul rosu sa scrie saptamanal (sau, de ce nu, zilnic??) la ILD….iti dai seama cat misto s-ar putea face de asemenea scrieri? Abisal, intr-adevar….pe bune, autati-l, gasiti-l, dati-i un premiu cu coronita, ce zic eu, doua, 10, 100 de premii!!! O asemenea minte merita pretuita si tinuta pe un piedestal….:):):))

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: