Ioana Hincu

Ce ne lipsește. Unde greșim (VI) Despre economia materială, da, nu postmaterială.

In Dubii on Octombrie 26, 2013 at 4:27 am

Există teoreticieni ai științelor sociale (gen R. Inglehart) care pretind că în țările vestice, bogate și industrializate, aproape un sfert din populație a fost lovită ( pentru că e o lovitură psihică, să știți) de postmaterialism. De zeci de ani. O fi. Atributele pe care v-aș ruga însă să le rețineți în legătură cu aceste societăți sunt două: bogate și industrializate. De aici pornim.

Postmaterialism? Fiți serioși. 

În esență și în realitate, așa ceva nu există decât dacă s-a rezolvat problema materială. Or, problema materială, de la sine și ireversibil, nu se rezolvă niciodată. Acel perpetuum mobile al civilizației și bunăstării materiale nu s-a inventat.

Iluzia fiind însă cuvântul la ordinea zilei, postmaterialismul s-a instalat și la noi, care suntem departe de a beneficia ( sau de a fi beneficiat vreodată) de cele două atribute de țară/societate: bogată și industrializată.  Iluziile, pardon, aspirațiile și valorile postmateriale au câștigat totuși teren și aici, în rândul celor care-și închipuie probabil ( subliniez închipuie) că au inventat roata, noblețea și spiritualitatea. Sau care cred (mulți chiar cred) că dezvoltarea personală  după alegerea și bunul lor plac, libertățile individuale, de conștiință și de expresie, eventual civice sau politice, ar putea exista în afara economiei libere, industriei eficiente, capitaliste, și a politicilor economice sănătoase, durabile -€“ considerate de ei chestiuni periferice, inferioare, ba pe alocuri dăunătoare. Ironia fiind că tocmai aceste politici economice sănătoase și industrii  profitabile generează confortul material și prosperitatea eliberatoare; adică autonomia existențială individuală; adică fix libertățile tuturor, pe cele evoluate, le garantează .

Cumva, însă, nu știu cum, lucrurile astea scapă. Probabil din sfântă naivitate. Există astfel destui care-și închipuie că prosperitatea și capitalismul sunt chestiuni nedemne de luat în considerare, fiind de undeva, din ceruri, date și garantate.  Că sunt un fel de status quo, care, odată atins, așa rămâne.  Cu alte cuvinte, ce uită ei e treaba asta, limpede-cristal, pe care Ludwig von Mises o spunea în secolul trecut, și nu se va schimba: “viața e un proces, nu o stăruința într-un status quo. Și totuși, mintea omului a fost întotdeauna amăgită de imaginea existenței neschimbatoare” ( Mentalitatea anticapitalistă). 

Prin urmare, civilizația materială, prieteni, nu-i un dat natural și nici garantat. Nici măcar de Dumnezeu, cu atât mai puțin de stat. E creație omenească, reușită numai în condiții de eficiență economică egal economie liberă de piață. Nu funcționezi așa? Rămâi sărac, bref dependent și limitat spiritual.

De aia spun: postmaterialism? La noi? Fiți serioși. Asta-i o ideologie pe cât de cochetă, pe atât naivă, dacă nu nocivă.  O ideologie care consideră economicul și mecanismele lui sănătoase  marginale. Iar ideologiile, să ne-ntelegem, sunt tâmpenii pompoase. Indiferent cât de celebri și/sau titrați sunt cei care le promovează. Sunt viziuni limitate, insuficient ancorate în istorie și realitate. Viziuni asupra lumii ideale și ireale, neexperimentate și nexeperimentabile din imposiblitate. Viziuni care nu țin cont de complexitatea, diversitatea și imperfecțiunile naturii umane. Nici de plurifactorialitatea care determină evoluția societară. De aia sunt tâmpenii. De aia veșnic  eșuează și dăunează.

 În plus, în ideologia asta postmaterialistă, oriunde în lume, funcție de nivelul de înțelegere a economiei, nu-i doar iluzie și ironie, ci și o mare ipocrizie.  Căci postmaterialisti autentici nu pot fi decât aceia care și-au rezolvat deja, pragmatic, materialul. Pe viață, dacă se poate.  Wake up, așadar.  La realitate, eventual.

Postmaterial fără material nu se poate

Asta ar trebui să înțeleagă conaționalii idealiști, anarho-neocomuniști, ecologiști, liberal-progresiști și postmaterialisti. Căci realitatea, poate brutală, dar de necontrazis, e următoarea:

“grație libertății economice, omul este eliberat de constrângeri naturale. În natură nu există nimic care să poată fi numit libertate, există numai regularitatea legilor naturii, cărora omul trebuie să le dea ascultare, dacă dorește să-i izbutească ceva.

Întrebuințând termenul libertate, așa cum se aplică el ființelor umane, avem în vedere numai libertatea în cadrul societății. Totuși, astăzi, mulți consideră că libertățile sociale sunt independente une­le de altele. Cei ce se autointitulează astăzi „liberali” ( valabil si pentru liberal-progresistii si emo-eco-postmaterialistii de azi – nota mea) revendică mă­suri politice diametral opuse acelora pe care liberalii din secolul al XIX-lea le susțineau în programele lor. Așa numiții liberali de azi împărtășesc ideea, foarte răspândită, că libertatea de expresie, de gândire, libertatea presei și a religiei, libertatea de a nu fi arestat fără judecată – așadar toate aceste libertăți pot fi prezervate în absența a ceeace se numește libertate economică. Ei nu realizează că, într-un sistem din care piața este absentă, în care guvernul dirijează totul, toate aceste alte libertăți sunt iluzorii, chiar dacă iau formă de legi și sunt consemnate în constituții.” (Ludwig von Mises – Economia in 7 lectii)

Precizare:  prin libertate economică, înțelegem, dpdv social-organizațional și instituțional, economie liberă de piață; adică cerere și ofertă, întâlnindu-se și reglându-se liber în societate, cât mai puțin restricționate politic și normativ de stat. Egal capitalism. Deficitul de libertate economică, pe de altă parte,  se cheamă: 1.în variantă blândă, stat intervenționist, paternalist; 2. în cea radicală, sistem economic socialist. Asta dacă ne limităm la modernism și postmodernism și presupunem că nu ne putem întoarce în feudalism.

Ce vreau să spun pe scurt: vreți libertăți superioare? Vreți să vă vedeți liber și liniștit de viețile voastre, în termenii evoluției spirituale? În regulă. Însă vă trebuie prosperitate. Vă trebuie adăpost, haine și hrană satisfăcătoare, curent electric, gaze și apă acasă. Nu se pot neglija procesele economice care le produc, și nici nu se poate sări peste etape. Vă trebuie, așadar și în primul rând, subzistența asigurată. Și apoi, puțin confort. Sau, altfel spus, o oarecare lejeritate existențială, ca precondiție necesară libertății și evoluției voastre spirituale. Adică vă trebuie avans tehnologic accesibil pe scară largă, respectiv tot materialul creat de marea industrie capitalistă, corporatistă, nu de vecin, cu șurubelnița, în șopronul din spatele casei. Numai așa puteți avea asigurată protecția și eliberarea față de natura care nu ține cont de ce vreți voi și, în general, e neprietenoasă ( locuiți o zi, două, în fundul gol, în mijlocul naturii virgine, și vă veți lămuri pe pielea voastră). 

Până atunci, pentru că printre țările UE, la libertate economică și nivel de trai, ne găsim pe undeva, spre ultimul loc, de unde și neajunsurile celelalte, v-aș propune să uitați, măcar o vreme, cochetăriile astea postmaterialiste, progresiste, emo-idealiste, și să vă concentrați puțin pe ce ne doare: sărăcia și combaterea ei eficientă, care numai prin mai mult capitalism, nu mai puțin, se poate. Desigur, puteți refuza să învățați, înțelegeți și luați act de acest ultim adevăr. Caz în care vă urez somn ușor, odihnitor, pentru că  trezirea la realitate nu va fi moale.

(va urma)

PS: Aveti mai jos un autentic postmaterialist, ecologist, umanist, revolutionar, egalitarianist. Russell Brand, actor. Ce merita precizat e ca Russell e un baiat foarte bogat. Multimilioar de fapt. Si nu refuza deloc profitul sau platile uriase pe care le primeste pentru contributia lui artistica la ”bunastarea spirituala” a omenirii (comedioare), nu doneaza nimic din averea lui si nu-l disturba catusi de putin marea inegalitate dintre averea lui si a celor multi. Intre idiotie si absoluta ipocrizie, worth watching, trust me:

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: