Ioana Hincu

De la Miorița la Pufulița. Statul redistributist, TVR și democrația participativă – sugestie

In intre ras si plans on Decembrie 9, 2013 at 6:09 pm

Prietenilor mei social-democrati, anti-capitalisti, umanisti si redistributisti

Am tot vorbit de principii in ultima vreme. Degeaba, bineinteles. Chestii gen capitalism, civilizatie, piete ( mai) libere, socialism, feudalism ( cu internet), privilegii, samd. Ori nu intereseaza pe nimeni, ori nu se-nteleg corect. Probabil nu ma pricep.

In fine, tot aduc vorba, periodic, si despre faptul ca e multa confuzie cu dreapta, stanga, si a “a treia cale” –  statul bunastarii social-democrate – care nici ala nu-i de dorit, caci in fapt e pur si simplu socialism in rate.  Nici aici n-am succes. E clar ca nu ma pricep.

Si ma gandesc  atunci ca poate meandrele concretului ar putea fi un argument mai eficient. Se vedem asadar cu cata intelepciune aloca ( redistribuie) statul nostru intelept ( socialist, social-democrat, feudalist, progresist, de care o fi) banii mei. Si ai tai. Si ai tuturor prietenilor mei umanisti sau increzatori in a treia cale – de centru, adica nici pe stanga, nici pe dreapta, ca asa se joaca numai fata, aici despre altceva vorbim.

Pe ce da statul intelept banii mei

Asezati-va, ca din picioare nu merge vizionarea, desi e scurta – 2 minute. Zic sedeti pentru ca-i greu sa vedeti concret, pe ce se duc banii nostri intelept cheltuili de TVR pe rebrandingul TVR 3, in timp ce TVR cultural de exemplu e asasinat. Principial nu-i de ras. Insa in fapt, insist  sa luati loc, caci asa ceva, daca esti intreg la minte, nu poti inventa:

http://www.piticu.ro/ce-se-fumeaza-la-tvr-vreau-si-eu.html

Abordari si propuneri pe masura

Ualeu! Gata,  dupa a patra vizionare, sunt serioasa ( in fine, mi s-au inclestat falcile de la ras; de aia). Prin urmare, imi pun cu seriozitate, lucid si cu finalitate practica, urmatoarele probleme:

1.Cine l-a luat pe cetateanul acesta de barbat?  Poarta verigheta. Vreau sa o cunosc pe sotie. Sa stiu. Ce urmareste? Il iubeste sincer ( e o optiune personala, nu ma bag,  desi n-o inteleg) sau e pe bani? Adica are salariu bun individul sau face voluntariat la TVR? Adica e (bine) platit din banii mei si ai tuturor platitorilor de abonament la radio-tv si de impozite totodata ( caci stiti, TVR e finantat nu doar prin abonament, ci si prin alocari serioase de la buget). Daca da, se schimba povestea, eu nu sunt de acord sa finantez iubirea lor. Poate daca m-ar fi invitat la nunta…

2. Cine e „Romania tihnita” careia i se adreseaza omul cu oaia? Adica sa plateasca ea, Romania aia tihnita abonament la asa ceva. Nu mai vorbesc de alocarile de la bugetul public ( vai, banutii mei…banutii mei….).

3. Care este relatia – vreau studiu serios, stiintific, dublu orb, eventual de impact – dintre oaia Pufulica, cetateanul acesta si efectul benefic, cultural-sedativ, psiho-emotional, asupra micilor si mediilor comunitati – parca asa zice, ca asta-i canal dedicat lor. Vorbim de rata “profitului” social. Este vorba de tihna mintii sau de bezna mintii? Si daca da, in sensul de bezna mintii, intentia este s-o iluminam sau s-o desavarsim? Vreau sa stiu tot in calitate de contribuabil si platitor de abonament radio-tv, in contextul evaluarii si respectarii interesului si optiunilor publice.

 Astfel, simtindu-ma direct vizata – fac parte dintr-o comunitate mica, mititica, relativ lucida, deci pe cale de disparitie, dar bulversata – vin si zic: ma opun categoric imbecilizarii obligatorii ( e de la stat) prin emisiuni de gen. Vad insa ca ma opun fara succes. Asadar, daca tot ma fura cu abonamentul si cu impozitul ( banutii mei, banutii mei), eu am urmatoarea dorinta ( arde!) si adresez urmatoarea solicitare: sa ma lase domnule, in calitatea mea de finantator direct, sa intru in emisiune sa-i agit putin pe astia, de la prezentator pana la Elwis Saftoiu. Toti fiind platiti din banii mei si ai prietenilor mei de tot felul. Sa-mi permita sa le arat eu “Romanie tihnita din comunitate mica”. Ma ofer. Macar ca studiu de caz sedat, calm. Ba nu: cer. Ar fi o mostra (singura eficienta poate) de democratie participativa. Plus, daca tot nu-i pot opri, pe mine cel putin m-ar “calma” teribil. Stiu ce zic.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: