Ioana Hincu

Homo Politicus si statul de drept. La noi, vai de noi

In Dubii on Decembrie 11, 2013 at 1:57 pm

Sunt obligata sa admit ca in tarisoarea noastra, cel putin in materie de civism si politica, viata bate filmul cu o repeziciune demna de o cauza mai buna. Iti sta mintea-n loc. O vreme. Apoi reporneste. Sa ma explic:

Context

Pentru cine nu e la curent – inertia intelectului confruntat cu realitatea relevanta e enorma – la noi, statul de drept, incepand cu lovitura de stat din iulie 2012  se stinge pe zi ce trece. Adica viitorul nostru cat de cat liber si civilizat, sa ne-ntelegem.

Nu trec in revista acum decat foarte scurt si pe sarite de ce se stinge:

a) guvernare folcloric-cutumiara prin tv; b) constitutie abuzata, presedinte suspendat a doua oara fara temei; c) curte constitutionala in galeata; d) parlament invadat de infractori, impostori si derbedei; e) putere politica dezechilibrata catastrofal (majoritate parlamentara USL 70% = opozitie impotenta, executiv 100% USL); f) justitie masacrata si atacata in institutiile ei de acest parlament; g) toate ( unde toate inseaamna toate) puterile si institutiile statului preluate la varf, de anul trecut, de aceasta gasca imunda intitulata USL; h) proiect catastrofal de revizuire a constitutiei (cu dezechilibrarea si mai mare a raportului dintre cele trei puteri si limitarea independentei justitiei); i) legea referendumului modificata (scazut prag de validare la 30% prezenta la vot) ca sa treaca la referendum viitoarea constitutie astfel modificata.

Pe scurt, e sinistru si e destul. Retineti, e vorba de civiliztia si libertatea noastra.

Ei, in acest context, cateva sute de oameni (astia-s toti care au inteles), atat anul trecut (2012), cat si in vara asta(2013), au protestat in fata sediului Guvernului (inclusiv pe canicula aia lesinatoare din 2012), adica vis-a-vis de Palatul Victoria Bucuresti. Niciun partid politic nu s-a alaturat lor, prin reprezentanti de varf si o pozitie public asumata in numele partidului.  Repet NICIUN PARTID POLITIC. UNDE “NICIUN” INSEAMNA „NICIUN”. Adica zero, nada.

Pana azi,cand iata, avand in vedere noul atac la justitie si codul penal, petrecut ieri in parlament (atac vizand amnistierea, gratierea, scoaterea de sub autoritatea justitiei penale a politicienilor si demnitarilor infractori) un partid o face – aflu  greu, ca asa-i la noi cu circulatia si marketingul informatiei.

Care este reactia unui prieten, absolvent de facultate de filosofie, grupa de varsta 30, posesor si iubitor de pisica, si pe deasupra asistent parlamentar la cabinetul celui mai eficient europarlamentar roman (deci, miezul politicii, atat in Romania, cat si la Bruxelles)?  Redau textual:

“Având în vedere că mitingul din această seară din Piața Victoriei a fost asumat ca „miting organizat de PMP”, nu voi mai participa. Nu aș fi participat nici dacă era asumat „miting organizat de PDL”. Bravo isteților care au avut această idee de a politiza o problemă a statului de drept în România.”

Fara comentarii. Decat ca mi-a stat mintea-n loc. Bun, a repornit, deci sa ne clarificam. Noi, ceilalti.

Homo Politicus

N-are rost sa ma repet, din moment ce uite, Alexandru Hancu va explica aici, recent, foarte scurt (cca 500 cuvinte) si elocvent ce inseamna sa ai atitudine civica (implicare cetateaneasca) si politica (implicare in promovarea propriilor interese, de bere, de fun, de viata sociala) aici: http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/mizeria-politica/

Nu merg inapoi la Aristotel (secolul 4 inaintea erei noastre si inainte de Isus) si la doctrina animalului politic care este omul prin natura lui (zoon politikon). Pentru ca daca la facultatea de filosofie nu s-a inteles (amiculcitat mai sus acolo si-a irosit 4 ani din tinerete), ar fi absurd sa insist pe asa ceva. Ramanem asadar la acest text elocvent si adaptat la limbajul actual al generatiei internet – generatie aproximativ brain-dead in materie de civism si politica. Redau insa, din aritcol(as)ul susmentionat (in caz ca si 500 cuvinte-s prea multe si pierdem pe drum concentrarea):

“E foarte tare să zici că nu te interesează politica. Adică să spui că îi laşi pe alţii să aleagă în locul tău, luînd decizii care, ghinion, ajung să te intereseze rău. La portofel, gen. Başca siguranţa existenţei, perspectivele de viitor, rahaturi de genul asta. E şi mai tare să intri în detalii, explicînd de ce nu te interesează: politica e o mizerie. Tu neavînd nimic mizerabil, de ce te-ar interesa ce spun politicienii? Iar dacă ieşi cu prietenii la vreun miting apolitic, dar cu obiective clar politice, o faci cu conştiinţa împăcată, scandînd „noi nu sîntem partide“.”

“Politică înseamnă procesul prin care se iau decizii într-un grup. De oameni, normal.  Cîinii, de pildă, oricît li s-ar părea unora că sînt ca oamenii, fiindcă vorbesc în filme de desene animate precum „Doamna şi vagabondul“ sau „101 Dalmaţieni“, nu au proces politic. Ca om, însă, faci politică permanent, pentru că permanent sînt de luat decizii, pornind de la puncte de vedere diametral opuse. Începînd cu cîte o chestiune fundamentală, într-un grup de doi, de tip: unde bem o bere?”

Ei, cam asta cu politica si civismul, prieteni. Sa incerc o definitie (simpla de tot) a statului de drept si de ce e esential (pardon, vital) el oriunde, nu doar la noi? Incerc:

Statul de drept

Statul egal cea mai avansata si complexa forma de organizare politico-administrativa si institutionala cunoscuta de om pana acum. Rolul lui? Asigurarea libertatii, autonomiei, protectiei drepturilor si sigurantei interne si externe a propriilor cetateni (adica noi).

Dreptul egal ansamblul de reguli (numite generic legi) a caror respectare este asigurata pe teritoriul unei tari de institutiile statului, dublate la nevoie (in caz de incalcare a legilor) de forta coercitiva a statului (justitie cu politie gen).

Rolul legilor? Garantarea drepturilor, libertatii si securitatii individului intr-un (oarecare) echilibru social. Cum? Prin asigurarea  aplicarii unitare a regulilor de conduita sociala (sa nu ne omoram intre noi, sa nu ne mintim, talharim, gen).

Acum (incepand din 2012) si aici (Romania), cei care ne conduc functioneaza prin excelenta in afara legilor. De aia le si schimba. Asta au facut ieri. Pentru ei. Pentru ca lor sa nu li se mai aplice aceleasi legi ca noua. Acum vor si pot (majoritate parlamentara abosluta) legaliza feudalismul: ei suverani discretionari, noi vasali.

Statul de drept egal stat care functioneaza brici in temeiul legii (la noi egal vise; iar in acest moment, sub USL-PSD, se stinge). Adica domnia legii, una si aceeasi pentru toti. Adica egalitate in drepturi si libertati, in fata legii. Adica egalitate, libertate si fraternitate in singurul fel in care se poate. Unde drepturi inseamna drepturile noastre, toate cate le avem daca le vrem, si libertati inseamna libertate si civilizatie – care de statul de drept si de respectarea lui de catre noi toti sunt asigurate. Unde toti inseamna toti, inclusiv alesii neamului.

Bucurii infantile

M-as bucura ca un copil mic (dar inteligent) daca majoritatea concetatenilor mei ar intelege macar lucrurile astea.

M-as bucura enorm daca in acest context (al comei statului de drept), pe caz concret, in loc sa stea pe bara sau sa sustina proteste inepte, naturiste si anarho-buimace (Rosii Montane si Pungesti), toate partidele noastre de opozitie s-ar alatura protestelor care sustin statul de drept, iar astia de la putere ar fi dezavuati pana si de partidele lor. Unde toate inseamna toate partidele de opozitie. Parlamentare si neparlamentare. Ba m-as bucura daca le-ar si organiza. Pentru ca ele, partidele parlamentare si neparlamentare au “ structuri si aparat”. Adica oameni si organizatii care cu asta se ocupa in principal, cu politica. Deci, diviziunea muncii, specializare si impact social.

Si cand spun asta o spun in deplina cunostinta politica si de cauza. Adica neavand pe moment nicio incantare doctrinara sau de compozitie umana cu privire la niciun partid, afara de USL-PSD-PNL care-s „incantatori” traditional si fara echivoc. Insa intelegand ca politica, la fel ca omul, nu-i un vis frumos sau perfect, iar noi ne aflam acum, intr-un caz disperat si concret.

Pana la urma e vorba de intelegerea elementara, teoretica si practica, a realitatii in care ne aflam. Sau, cum spunea Raymond Aron (in Spectatorul angajat) sa intelegem ca in politica lupta nu se da, iar noi nu avem de ales, intre bine si rau, ci intre preferabil si detestabil.

Eh, s-a inteles? Da? Nu? Atunci sanatate si sa ne rugam. Cu prietenie si adanca recunostinta fata de cei care fac efortul sa inteleaga.

Update: pentru o mai buna intelegere a situatiei ne aflam, acum, nu altadata, recomand lectura atenta a acestui articol de azi, semnat Dragos Aligica si intitulat E chiar mai grav decat credeam ( pentru ca este): http://www.contributors.ro/fara-categorie/e-chiar-mai-grav-decat-credem/#comment-162940

Fragment:

„Este vorba de undeva intre 300 si 400 de familii, de clanuri, care sunt in plin proces (a) de a finaliza institutionalizarea controlului oligopolic asupra sistemului politic, administrativ si economic din Romania si (b) de a crea in acest proces o casta politica (cu valente ereditare) care urmeaza sa opereze deasupra legii, deasupra mecanismelor democratice, deasupra regulilor elementare ale economiei concurentiale.

Despre asta vorbim aici: o schimbare structurala a intregului regim social-politic si economic. Este ceva incredibil in secolul 21, in Uniunea Europeana. Te uiti si nu iti vine sa crezi ca ni se intampla noua, aici, sub ochii nostri…”

Nu-i de joaca. Si, desi e tarziu, nu cred ca-i prea tarziu sa ne trezim la realitate, sa ne adunam mintile si fortele.

Altfel, n-ar trebui sa ne surprinda ce fac. Nu prea mult. In fond, planu-i vechi si anuntat: „dupa ce preluam controlul politic asupra DNAului” zicea Ponta…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: