Ioana Hincu

Opțiuni 2014. Cu cine dansăm.

In Dubii on ianuarie 2, 2014 at 11:40 pm

Opțiuni greșite, contrafactuale și insuficient gândite 

Despre mentalitatea anticapitalistă și anti libertate economică a celebrilor (de)formatori de opinie publică. Sau, altfel spus, mai puțin corect politic: despre ignoranță și iresponsabilitatea  în materie. Despre populisme cu consecințe catastrofale asupra conștiintei colective sau individuale.

Libertatea economică și Papa

James M. Roberts, decembrie 2013 (Heritage Foundation) preluat/ trad de la sursa http://www.libremercado.com/2013-12-19/fundacion-heritage-la-libertad-economica-y-el-papa-70302

Luna viitoare, Heritage Foundation va trimite Vaticanului o copie a Indicelui de libertate economică 2014, în speranța că Papa Francisc și alți responsabili ai bisericii preocupați de politicile de creștere economică vor lua în considerare datele furnizate pentru viitoarele studii.

 Samuel Gregg de la Institutul Acton ( Acton Institute for the study of religion and liberty),  informează că, în recenta exhortație apostolică Evangelii Gaudium, papa Francisc condamnă “absoluta autonomie a piețelor”, care, în opinia sa, “se află la originea multora dintre problemele noastre contemporane, în special pentru că încurajează lipsa de dispoziție în a-i ajuta pe cei aflați în nevoie”. Cu toate acestea, observă Gregg, nu există practic nicio țară în care piețele să  opereze cu “absolută autonomie”. În majoritatea țărilor Europei Occidentale, de exemplu, guvernele controlează în mod curent în jur de 40% din PIB. În multe țări în curs de dezvoltare procentajul este superior.

 Profesorul de științe economice  Greg Mankwin (Harvard) deplânge alegerea de către papă a unor expresii peiorative (“trickle-down” economics engl., “derrame” span.) “in loc sa incurajeze o dezbatere deschisa a diferitelor perspective de gandire”.

În orice caz, cum observă  Tyler Castle (AEIdeas) papa Francisc este din Argentina, unde “capitalismul de piață liberă ”nu este, în realitate, atât de liber. Sistemul economic al țării sale este lovit de plaga corupției și clientelismului, ceea ce a limitat în mare măsură existența unei adevărate libertăți economice.

 În fapt, poziția Argentinei în Indicele de Libertate Economică ce urmează  să fie publicat de Heritage Foundation ( în colaborare cu Wall Street Journal) suferă o degradare continuă de mai bine de o decadă. Deși cu o poziție mult mai avansată decât Argentina, Italia ( țara antecesorilor papei) se află pe unul din ultimele locuri printre țările dezvoltate ale Uniunii Europene. Unele dintre principalele cauze ale slabei performanțe ale celor două țări rămân corupția și un stat de drept fragil.

 Wayne Grudem, care a prezentat Heritage Foundation, luna trecută, cartea sa, Sărăcia națiunilor, in coautorat cu Barry Asmus, a comentat recent:

“Argentina ocupă locul 160 printre țările cele mai libere din lume din 177 țări incluse în Indicele de Libertate Economică al Heritage Foundation, așa că nu este surprinzător că Papa are o viziune negativă asupra capitalismului. Corupția și capitalismul clientelar ( crony-capitalism/capitalism de cumetrie, nota mea) îi sunt mai familiare decât adevărata libertate economică.”

link original http://blog.heritage.org/2013/12/11/argentinas-lack-economic-freedom-influence-views-pope-francis/

Alte opțiuni

Intre timp,  avem aici clasamentul Heritage Foundation 2013 dupa Indicele Libertății  Economice: http://www.heritage.org/index/ranking Italia 83, Argentina 160.

Interesant de parcurs clasamentul HF apropo de  opțiuni și oportunintăți, cele pe care încă le mai avem, dar nu pentru multă vreme. Adică dacă nu începem odată să le valorificăm și să optăm activ, conștient, pentru alt regim politico-economic decât cel sub care ne aflăm.

 Sau, altfel spus, atenție la mesaje, principii, repere, modele economice de analizat, urmat și valorificat de acum încolo, cât se mai poate,  pentru că e clar că nu o facem: România locul 59, China 136, Rusia 139,  Moldova, zbătându-se în trena Rusiei și încercând reorientarea occidentală prin integrare europeană, 115, etc. Pe de altă parte avem Australia 3, SUA 10, UK 14, asta pentru că tot aud, inclusiv de la unii comentatori de dreapta, ce prost stau ultimele două prin comparatie cu noi și cum se vor prăbuși economic, eventual înaintea noastră. Bine. Să vedem.

Chiar merită parcurs și gândit atent clasamentul, atât din perspectivă economică, dar și politică și instituțională. De exemplu din perspectiva faptului că până și regimuri cunoscute ca fiind de stânga (vezi mitul suedez) au lăsat piețele libere (contrar doctrinei economice socialiste, centraliste și etatiste în general) pentru că altfel de unde bunăstare? O imensă ipocrizie și duplicitate ideologică, desigur. Oare de ce … Vă las plăcerea să gândiți și găsiți singuri răspunsul. Pentru ani mai buni, nu de altceva.

 Post scriptum

Faptul  că Ceaikovski, Dostoievski, baletul, vodka și caviarul rusesc sunt salutare uneori, ceaiul verde chinezesc sănătos, Italia frumoasă și tangoul argentinian nemuritor, nu înseamnă că modelele lor economice și politice sunt cele de urmat. Pe de altă parte, nu înseamnă că vom scăpa de ele dacă nu suntem mai atenți la propriile opțiuni. Pe această notă vă las să meditați asupra celor de mai sus în acordurile unui tango pe cât de seducător, pe atât de ucigător: tangoul asasinilor ( Mr and Mrs Smith).

Update: intre timp s-au publicat datele pentru anul urmator; si noi, si Rusia, si toti „vinovatii” incriminati au mai cazut putin in clasament. Asta apropo de optiuni.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: