Ioana Hincu

De ce iar și iar America

In Solutii on ianuarie 10, 2014 at 4:23 pm

Pe scurt, pentru ca:

America nu e o tara, e o optiune

Sunt lucruri care nu se spun si nu se repeta niciodata destul. Mai ales aici, la limita dintre Orient si Occident, unde jocurile nu sunt definitiv facute. Iar daca vor fi vreodata, sper sa ne ajute, cumva – sincer nu mai stiu cum – bunul Dumnezeu si optiunile noastre ca jocul sa fie castigat de Occident. Pentru ca lucrurile, in aparenta complicate, in fond sunt simple. E vorba de civilizatie versus barbarie. De progres versus regres. De libertate versus lipsa ei. In fond si in esenta despre asta e vorba. Simplu, dar greu.

Cand spui America, in aparenta vorbesti de o tara, care-i departe, de care ne despart un ocean si un continent. Cu mai multi miliardari si corporatii puternice decat am visat noi vreodata, din cei sau cele de care, daca am fi onesti – si asta-i greu – am recunoaste ca ne-ar placea sa avem. Asa cum au ei, nu cum au rusii, chinezii sau arabii. N-avem. Adica averi facute in libertate si, in general, in limitele legilor democratiei liberale. Caci da, libertatea prin lege garantata (statul de drept), limiteaza mai eficient decat orice, chiar daca nu perfect, impostura, mediocritatea, abuzul, inselaciunea si nedreptatea. Ia o corporatie avans? Se ridica alta. V-ati saturat de Microsoft? Vine Apple din urma. Nu-i bun Chevron? Avem Exxon si inca vreo cateva printre primele din lume. A furat, a inselat careva? Se afla si, nu de putine ori, infunda puscaria. Si tot asa. Nu, nu la noi, ci in America.

Prin urmare, America nu e o tara, e o optiune, o institutie si un fenomen. Un fenomen unic si fara precedent in istorie, fondat pe consimtamantul clar al unei mase critice de cetateni liberi: a) viata, libertatea si cautarea fericirii sunt drepturi inalienabile oricui (Declaratie de independenta 1776) si b) ce face fiecare cu drepturile astea e treaba lui, cata vreme legea e una si aceeasi pentru toata lumea. Se cheama libertate si responsabilitate individuala. Se cheama capitalism, adica piata libera cu stat de drept. Nici macar Obama (un impostor in felul lui) n-a indraznit sa spuna raspicat si ferm ca lucrurile ar trebui sa stea altfel (chiar daca si-ar dori el). N-are cum. Acolo exista limite. Limitele fiind aceste idei, asumate si consimtite de cei mi multi cetateni.

Libertatea e mai buna decat lipsa ei

In fond la asta se reduce optiunea intre Est si Vest. Optiunea pentru America, nu pentru China sau Rusia. Cu precizarea ca oricat de binecuvantata, libertatea nu-i perfecta, nici beneficiile ei. Pentru ca libertatea include, fara doar si poate, dreptul de a gresi. Uneori mult. Dar include si posibilitatea de a-ti asuma si corecta eroarea, in masura in care  esti in stare sa inveti din greseli. Iar istoria ultimelor doua sute de ani a demonstrat ca oamenii liberi, pe principiile susamintite, se pot corecta. Ca atunci cand majoritatea o ia razna, in libertate, intotdeauna se ridica, in timp, o minoritate care, cu curaj si perseverenta, inclina din nou balanta. Balanta legii, dreptatii si prosperitatii. Asta inseamna, time and again, iar si iar, America.

Hai, ca de priceput nu-i chiar atat de greu. Te uiti la Est si la Vest si nici nu-ti trebuie multa scoala si informatie ca sa vezi ca miliardele de oameni (multe) din Orient traiesc mai putin si mai prost decat cele (mai putine) din Occident. De ce? De principiile libertatii civilizate, asumate sau neasumate, more or less.

Statul de drept e superior statului de nedrept

Iar vin americanii. Nu intamplator, pe 10 ianuarie 2014, America ( asa cum e, adica prost reprezentata de administratia Obama) a trimis la Bucuresti un emisar diplomatic important: Victoria Nuland, reprezentant al Departamentului de Stat ( ministerul lor de externe), adjunctul Secretarului de Stat (ministru de externe) pe probleme europene si euro-asiatice. Un personaj cu indelungata cariera in administratia SUA, atat sub republicani (G.W.Bush), cat si sub democrati (Clinton, Obama), cunoscatoare a problemelor din zona Rusia/Uniunea Sovietica si Eurasia. A problemelor mari pe care le avem aici cu legea, cu coruptia si cu libertatea.

Acum o saptamana vizita nu era programata. Situatia s-a schimbat urgent pe 7 ianuarie 2014, cand premierul Romaniei a facut o lunga si halucinanta declaratie publica ( Romania Tv), ocazionata de a doua condamnare penala pentru fapte de coruptie a mentorului sau, fostul premier/ detinut Nastase Adrian. Declaratie in care nu doar a denigrat procurorii, judecatorii anticoruptie si hotararea pronuntata, dar ne-a anuntat, mai clar ca niciodata, ca justitia nu mai are mult pana cand va fi anihilata in tara asta (cand VVPonta spune ca dupa ce nu va mai fi Basescu presedinte, PSD va asigura o “justitie independenta”, orice om intreg la minte intelege pe dos, caci Viorel nu mai stie decat sa minta). Adica anihilata de, si aservita lor, PSD si aliatilor. Dupa prezidentiale. Ce-i drept, nu era prima declaratie de gen. Dar a fost cea mai clara. Si asta dupa ce, cu o luna in urma, pe 10 decembrie 2013, in “martea neagra” a celei de-a doua lovituri de stat ( prima fiind iulie 2012), partidul lui si aliatii au votat in parlament doua legi fara precedent in istoria moderna lumii civilizate, nu doar a tarii noastre: au stabilit un regim privilegiat si scutit de raspundere penala pentru demnitari, functionari si familiile lor, ca  sa poata fura linistiti, cu contractul, din bani publici, adica din ce impozite platim noi ( scoaterea de sub incidenta legii penale a conflictului de interese). Iar acum pregatesc o lege de amnistie pentru infractorii si coruptii lor. Se implineste o luna de la martea neagra, si nici vorba sa dea inapoi. Pe scurt, la revedere stat de drept, la revedere constitutie si egalitate in fata legii, la revedere economie de piata si libera initiativa. Ei, demnitarii si functionarii publici, vor fi deasupra legii, in afara ei si stapani peste noi, vasali si cetateni inferiori. Fara precedent si fara echivoc.

Desigur, televiziunile ( cam toate cu firave exceptii) si presa aservita lor ( majoritatea) au declansat jihadul antiamericanesc. Ce vin astia, cu aroganta lor, sa ne spuna ce sa facem la noi in tara? “Nu suntem colonie americana”, zic premierul si aghiotantii lui. Nu ne vindem tara. Adica nu lor – americanilor si principiilor egalitatii in fata legii si statului de drept, singurele instrumente valide de garantare a libertatii si bunastarii – ci prietenilor de la rasarit, rusi, chinezi, saraciei, mentalitatii si totalitarismelor lor.

Un singur lucru as avea de spus aici: ce bine ar fi sa ne “vindem” odata principiilor statului de drept, egalitatii in fata legii si libertatii made in America, nu China sau Rusia. Principiile astea nu-s vorbe goale si ne sunt ca aerul de necesare. Iar daca un important emisar american se-ntoarce din drum ca sa vada daca acum, in ultimul ceas, intelegem, nu e aroganta, e responsabilitate. Si, desigur, o neta si greu castigata superioritate. A lor. Care vine din principii, si pe care n-o poate anula nici macar o administratie condusa de un impostor ca Obama. Asta-i America. Careia da, in spiritul fair-play-ului, desi doare s-o spunem, ii suntem net inferiori.

Cam asta ar fi, pe scurt. De ce iar si iar, si altadata, si acum, tot America, puteti citi si aici:

Cristian Campeanu http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cavalerii-jedi-la-bucuresti-cui-ii-va-ceda-ponta-322453.html

Alexandru Hancu http://www.revista22.ro/omul-care-a-scapat-europa-de-comunism-951.html

Sau aici https://ihincu.wordpress.com/2013/05/12/america-the-beautiful-si-daca-nu-va-mai-fi/ si https://ihincu.wordpress.com/2013/12/28/o-problema-de-caracter-pentru-ani-mai-buni/

De unde de retinut ar fi “Does America has its flaws? Absolutely. We certainly made our share of mistakes over the centuries and then some. But in spite of our miss-steps our nation’s history shows that out of our darkest periods we have responded time and again to work toward liberty and justice.” Ben Carson, America the beautiful.

Sunt cateva pagini pe intelesul oricui. Daca va intereseaza, astea-s optiunile, ideile  si realitatea. Daca nu, asta-i motivul pentru care Romania nu e America, nici capitalista si nici bogata, caci in afara acestor idei bine intelese si asumate, nu se poate. Caz in care, postcomunism placut cu inaintare spre feudalism va doresc in continuare. Nu, nu-i o gluma si nici o exagerare. Daca nu ma credeti, va explica Dragos Aligica aici http://www.contributors.ro/fara-categorie/e-chiar-mai-grav-decat-credem/ si aici http://www.contributors.ro/fara-categorie/va-fi-urgie/ Tot scurt.

Update 11 ianuarie 2014: “It is important again that the citizens of Romania insist on rule of law, and insist on transparency and good governance.”  Victoria Nuland Bucharest. Conferinta de presa, integral aici: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16386955-live-video-text-victoria-nuland-inalt-oficial-american-sutine-discurs-sambata-dimineata.htm Si asta in conditiile in care, repet, adminsitratia Obama este una dintre cele mai slabe pe care le-a avut vreodata America.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: