Ioana Hincu

O prejudecată și două mesaje

In Solutii on Ianuarie 17, 2014 at 11:47 pm

1. Există o prejudecată, nedreaptă poate, că oamenii vor să fie liberi. Nu-i tocmai adevărat, dar ce păcat, pentru că libertatea e un dar binecuvântat. Însă, ca orice dar, mulți nu-l vor.  De asta li s-a luat, pentru că au lăsat. Apoi s-au obișnuit așa,  și i-au obișnuit la fel pe copii lor, până când li s-a părut că nu mai folosea. Dar tocmai atunci s-a constatat că de fapt  trebuia, și, doamne, ce mai trebuia, căci fără ea, omul, deși viu, se stingea. Atunci și numai atunci cei mulți au ales din nou viața și libertatea, iar unii au rămas fără viață, pentru ca ceilalți să rămână cu libertatea. Păcat, căci era mai simplu dacă nu lăsau să li se ia.

 Prin urmare, deși nedreaptă și nu tocmai adevărată,  prejudecata că oamenii, toți, vor să fie liberi, rămâne necesară.  O prejudecată frumoasă ca speranța, pentru care, din timp în timp, unii mor  înaintea vremii lor, pentru ca ceilalți s-o ia de la capăt.

 Știu că știți. Dar eu tot v-am spus pentru că-i prea târziu să mă obișnuiesc fără libertate, dar prea devreme să mor. Contez așadar pe prejudecata asta, acum probabil mai mult ca niciodată. Fie și pentru că n-am încotro.

  2. Libertatea, curajul, inteligența, onestitatea și bunătatea, deși sunt (așa par să fi fost și-n alte vremuri) în minoritate, găsesc întotdeauna o cale. Iar oamenii care le cultivă și prețuiesc, cumva, găsesc și ei o cale unii spre ceilalți. Chiar dacă acum mai greu.

 Există o ordine peste înțelegerea și deasupra noastră care funcționează, și la care cred că numai așa, după reperele astea – libertate, curaj, inteligență, onestitate și bunătate – ne putem alinia. Eu îi spun Dumnezeu. Și cred (chiar cred) că între ordinea Lui și a noastră, sunt multe altele, printre care și cea îngerească. Doar că nu prea știm noi cum funcționează, atâta tot. Însă, iată, tot învățăm, din an în an, și din generație în generație să ne aliniem. Dacă vrem. Finalmente la asta se reduce rostul, fascinantia și frumusețea vieții omenești.

M-am gândit să vă spun. Nu pentru că n-ați fi știut, ci pentru că sunt lucruri care merită reamintite din când în când.  Ca acum.

3.Există un soi de mizerie omenească insidioasă și un fel de prostie mâloasă care se-ntinde așa, imparțial, acoperă și sufocă nu doar inteligența, ci chiar viața, libertatea și șansa de a găsi fericirea oricât ai căuta-o. Iar când urmărești  cum se-ntinde cât vezi cu ochii, gândești că până aici ți-a fost, Dumnezeu te-a uitat, asta-i noua ordine a lucrurilor și nu va mai fi alta. Apoi îți amintești că nuferii cresc în mlaștini.

M-am gândit să vă spun și asta. Nu pentru că n-ați fi știut, ci pentru că sunt lucruri care merită reamintite din când în când. Ca acum, care e cum a mai fost și altădată.

  1. […] M-am gândit să vă spun și asta. Nu pentru că n-ați fi știut, ci pentru că sunt lucruri care merită reamintite din când în când. Ca acum, care e cum a mai fost și altădată.” https://ihincu.wordpress.com/2014/01/17/o-prejudecata-si-doua-mesaje/ […]

  2. Pentru ca din ce va citesc mai mult observ ca inclinatiile , preferintele si talentele dumneavoastra sunt departe de a se rezuma la stiintele juridice , va postez un cantec pe care , parca , toti il avem in noi dintotdeauna si e nou de fiecare data cand il ascultam , in semn de recunostinta :

    • Da, gotan project imi place de mult. De la primul album ( Revancha del tango ) si de pe vremea cand pe la noi inca nu ajunsese. Ei, mi-am adus aminte ce albume sa reascult. thanks 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: