Ioana Hincu

Opozitie. Ce nu poate face Occidentul in locul nostru

In Solutii on februarie 14, 2014 at 1:36 pm

Putina atentie, rog, referitor la cata opozitie poate sau nu poate face Occidentul, eficient, la USL si la parcursul social, economic, politic, cultural si institutional dezastruos pe care ne aflam sub aceasta guvernare.

Pretext si context

A inceput sa circule pe internet si prin retelele de socializare un citat pe poza din ceea ce dl Andrei Plesu a spus recent, cu ocazia prezentarii publice a raportului EFOR intitulat “Costurile desprinderii de Occident. O evaluare pe stat de drept si economie” (la care am participat de altfel). Andrei Plesu a spus acolo, cum era de asteptat, multe lucruri importante si utile, in felul unic, presarat cu nelipsitul umor al domniei sale. Pacat ca din toate cele spuse acolo, prea putin intereseaza sau se popularizeaza. Citatul care circula este urmatorul:

“Trebuie sa mai tinem cont de un lucru care nu este strict economic, si nici strict cultural, dar e politic. La ora aceasta, Occidentul este singura opozitie activa, unita si eficienta din Romania.”

Ca orice mesaj decontextualizat e riscant, putand genera confuzii. De unde si urmatoarele amendamente cu privire “eficienta opozitiei” occidentale.

Realitatea

Fara sa diminuez catusi de putin rolul (important, ba chiar vital) al presiunilor institutionale, oficiale si informale exercitate din 2012 incoace (prompt, consecvent si in cel mai benefic sens) de UE si SUA (despre asta vorbim de fapt, nu asa, de tot Occidentul), in materie de eficienta, invit sa nu uitam totusi ca :

1.Lovitura de stat 2012 nu a fost oprita (USL nu s-a oprit niciun moment din parcurs) de Occident, cu toate presiunile facute.

A fost oprita de:

 a) campania publica desfasurata de presedintele suspendat plus PDL (in conditii grele, cu acces media limitat, mai mult din garaj, in caz ca ati uitat)

 b) populatia minoritara, dar lucida, care s-a opus loviturii de stat, boicotand referendumul (desi placut ar fi fost sa putem vota impotriva demiterii, recunosc)

c) finalmente de 6 din cei 9 judecatori ai CCR, dintre care cel putin unul, sa nu spunem care, ar fi votat tot gresit, daca nu ar fi fost “presat’’ de niste “pacate” ale trecutului via “servicii”, stiti dvs care servicii, nu de catre Occident (de aia nu mai putea persoana cu pricina, de Occident).

2. Unele (subliniez unele) dintre putinele frane eficiente, de facto, ale abuzurilor legislative si institutionale ale USL, au fost puse, de-a lungul anului 2013 si in 2014 de catre:

 a) justitia interna (arestari, condamnari)

b) presedintie (refuz de promulgare legi si sesizarea CCR), deputati PDL (sesizarea CCR) si ICCJ (sesizarea CCR)

c) europarlamentarul Monica Macovei (via institutiile UE).

d) media neaservita ( sa nu uitam cum am aflat de martea neagra si reactia prompta a presei)

3. Niciuna din presiunile exercitate de Occident pana acum nu au intors din drum USL. A se vedea astfel, recent, MCV pt 2013, vizita emisarului SUA, FMI, urmate totusi de eschive guvernamentale, mentinerea smechereasca a modificarilor proaste la codurile penal si de procedura penala, mentinerea accizei la carburanti, cresteri de taxe, astea fiind doar o parte din aberatiile legislative si institutionale in plina desfasurare. Nu mai vorbim de abuzurile la libertatea de exprimare prin presa, vezi deciziile recente ale CNA (cazul Turcescu B1tv). Idem si cu privire la celelalte presiuni externe, incepand din vara lui 2012, la care USL a raspuns continuandu-si parcursul abuziv, infractional si propaganda antioccidentala desantata, ba si vizitele prietenilor chinezi, sau vizitele la prietenii rusi, si tot asa.

Ce-i de facut

Repet, nu neg influenta demersurilor occidentale si protectia benefica ( atata cata se poate) datorata faptului ca suntem tara UE si parteneri NATO. Totusi, factual, constantele comportamentului actualilor guvernanti demonstreaza ca pozitia si opozitia Occidentului nu e tocmai eficienta, si ca actualilor guvernanti, de fapt, putin le pasa. De unde si amendamentul meu la spusele dlui Plesu, insotit de urmatorul indemn la lucidate: actualii guvernanti nu pot fi opriti  (cum de altfel e si firesc) decat de institutiile interne. Si, pe viitor, prin vot, de catre noi, adica de catre majoritatea populatiei.

Nu va faceti iluzii:  Occidentul nu poate face in locul nostru nimic din ce ar trebui sa facem noi. Iar daca din decembrie 2012 si pana acum USL a mai fost stavilit (pe ici pe colo, in parti esentiale), s-a intamplat deocamdata pe mana unora din institutiile interne, putine. Atat. Restul si mai mult – respectiv eliminarea treptata de la putere, din cultura si din viata publica a USL si mentalitatii lor – nu putem face decat noi. DNA, CCR, ICCJ, Presedintia Romaniei sau presa neaservita nu pot opta, vota sau actiona nici ele in locul nostru.

As aminti in acelasi sens ce scria recent, Alexandru Hancu, apropo de eficienta opozitiei occidentale fata de ce ni se intampla:

“Americanii pot face multe. Uneori le iese, uneori, nu. Ţine şi de ei, că nu toţi guvernanţii americani sînt la fel. Dar ţine şi de partea cealaltă. Ce pot face într-o ţară care nu este a lor? Colonialism amical? Cînd colonul clientului, ascendent, transvers şi descendent, e plin cu ce se vede, clisma numai amicală n-ar fi. Şi, oricum, ar trebui schimbată radical dieta, că degeaba scoţi tot dacă tot aia intră. Or, rezistenţa la schimbare este uriaşă. Să fim serioşi, colonialismul e depăşit. Românii sînt mult prea independenţi. Ce faci, atunci, cu o ţară independentă, total, de gîndirea occidentala?[…]

Evident, lucrurile notate cu prilejul diverselor vizite sînt puse alături de nota fundamentală, care confirmă că România este, totuşi, membră în alianţa NATO. Se oferă tot sprijinul, toate încurajările, toată consultanţa. Dar alianţă cu de-a sila nu se poate. Americanii au o vorbă: la aplaudat, trebuie două mîini. Aplaudatul cu o singură mînă nu poate fi transformat în procedeu de succes. Cu o singură mînă se dau palme. De-o vreme, americanii le primesc cu regularitate de la aliaţii dîmboviţeni. Pînă vor da şi ei. Nu cu palma, cu şutul. În fund. Out! Ar fi o noutate, dar progresul e infinit, nu-i aşa? Aceasta e paleta opţiunilor: între aplauze şi şut în fund. Paleta opţiunilor României, nu ale unei guvernări sau alteia. Ideea că românii îşi pot vedea de-ale lor, fiindcă America va face pentru România tot ce românii nu înţeleg că trebuie să facă, garantează doar şutul.” Textul integral al articolului aici: http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/aplaudatul-cu-o-singura-mina/

Raportul EFOR aici: http://expertforum.ro/raportul-anual-2014/

Update 26 martie:  inca un motiv pentru care ar trebui ca macar acum, in ultimul ceas, majoritatea electoratului sa se trezeasca la realitate – din dezamagiri infantile, scenarii si calcule stupide, carcoteli si alte detalii prostesti, care eludeaza problemele mari, interne si externe pe care le avem – si sa voteze anul asta, masiv, orice alt candidat la functia de Presedinte al Romaniei in afara celui/celor ce urmeaza a fi propusi de cei aflati la guvernare (PSD si compania, din care inca nu-i clar daca va face sau nu parte si PNL:
[…]“Rusia a supravieţuit şi a prosperat datorită aptitudinilor sale de a-şi depăşi slăbiciunile prin excese” observa Georges Sokoloff, un specialist francez în probleme ruseşti. Ar putea cădea România pradă, exceselor Moscovei? Depinde în mare măsură de viitorul preşedinte, de înclinaţia liderilor români de a face sau nu concesii spre Est. România este graniţă a Occidentului, iar această certitudine nu se poate schimba uşor. Totuşi atunci când Estonia a fost victima unor grave tentative de destabilizare, pe străzile din Tallin, dar mai ales în spaţiul virtual, când toate instituţile statului eston au căzut sub atacul cibernetic al Rusiei, Occidentul nu a sărit să o protejeze.[…]
Restul articolului pe linl: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/pana-unde-poate-avansa-rusia-pana-in-romania-330409.html
De retinut ca nu-i o gluma ci o amenintare actuala. De retinut de asemenea ca viitorul Presedinte – adica reprezentantul Romaniei pe plan extern si comandatul suprem al fortelor noastre armate, printre altele – nu ni-l pot alege nici UE, nici americanii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: