Ioana Hincu

Puterea ideilor si opiniilor. A nu se subestima.

In Solutii on februarie 18, 2014 at 12:22 pm

Imi cade pe dimineata sub ochi, un citat pe poza: “The world is changed by your example, not by your opinion” ( lumea se schimba prin exemplul tau, nu prin opinia ta). Zambesc. Nu-i chiar asa. Asertiunea astfel decontextualizata, contine in sine o ironie si o contradictie majora. Apartine lui Paolo Coehlo – foarte vandut scriitor, fara sa fie vreun ganditor.  Care prin zicerile lui (subtirele, insa opinii) a schimbat (influentat), sunt convinsa, cel putin comportamentul si lumea unora. De exemplu pe a lui Gigi. Care Gigi? Cum care? Becali, razboinicul nostru al luminii; si uite ce parcurs frumos are Gigi, bazat pe asa viziuni si opinii (ce-i drept, a recunoscut ca pe unele nu le-a inteles, dar le-a colorat). Nici lumea coafezelor  nu-i scutita de influenta lui Paolo – acum 10 ani la salonul unde mergeam, circulau in draci Alchimistul si Veronica se hotaraste sa moara. (A nu se intelege cumva ca desconsider coafezele,  activitatea, fiinta sau dreptul lor la opinie si orice lectura; dimpotriva; tocmai pentru ca le recunosc si respect contributia sociala si importanta, sunt atenta la opinia lor si la reperele functie de care fluctueaza)

Prin urmare, sa nu subestimam puterea ideilor si a opiniilor care le contin.

Reperele si normele morale dupa care ne conducem (asumat sau nu) existenta cotidiana. Distinctiile elementare sau rafinate dintre bine si rau. Nivelul de civilizatie, cultura si tehnologie, sistemele politico-economice care ne modeleaza viata, caci in mijlocul lor, mai mult sau mai putin integrati, traim. Toate se fundamenteaza, mentin sau schimba prin idei.

Ideile conteaza mai mult decat suntem pregatiti sa admitem. Alaturi de instinct si emotii, ideile sunt motorul comportamentului uman. Opiniile, fie ca le imbratisam sau respingem, ne modeleaza mintile, de unde si actiunile.

Mai mult, in lumea noastra, actuala, in care contactul viu, prelungit, intre oameni pierde vertiginos teren in detrimentul contactului mediat si virtual, puterea exemplului personal e relativa si parca mai limitata ca niciodata. Cine subestimeaza puterea ideilor … mare capcana.

De asta zic, hai sa gandim mai des si mai asezat. Dupa mai multe si alt fel de repere, eventual. Alternativa pe care o propun azi e sa reflectam la vorbele (opinia) unui ganditor (autentic); Isaiah Berlin:

 “Over a hundred years ago, the German poet Heine warned the French not to underestimate the power of ideas: philosophical concepts nurtured in the stillness of a professor’s study could destroy a civilization. He spoke of Kant’s Critique of Pure Reason as the sword with which German deism had been decapitated, and described the works of Rousseau as the blood-stained weapon which, in the hands of Robespierre, had destroyed the old regime; and prophesied that the romantic faith of Fichte and Schelling would one day be turned, with terrible effect, by their fanatical German followers, against the liberal culture of the West. The facts have not wholly belied this prediction;” (Two concepts of liberty, 1958).

Sigur, ce e fascinant (si nu neaparat imbucurator) e ca insisi cei a caror ocupatie de baza e ganditul, subestimeaza (deseori, iresponsabil) puterea ideilor (lor sau ale altora) si impactul acestora asupra lumii.

Acelasi autor spunea in acelasi text: “when ideas are neglected by those who ought to attend to them – that is to say, those who have been trained to think critically about ideas – they sometimes acquire an unchecked momentum and an irresistible power over multitudes of men that may grow too violent to be affected by rational criticism”

Si asa se schimba lumea. Nu neaparat in bine. Istoria ne-o tot demonstreaza. Revolutii si razboaie, dictaturi si democratii, bogatie si saracie, splendoare si ruina, progres si declin, pasi inainte si inapoi, mersul istoriei oamenilor depinde de multe, dar in mare masura de idei. „It is only a very vulgar historical materialism that denies the power of ideas, and says that ideals are mere material interests in disguise.” (idem)

 Asadar, ideile conteaza. Opiniile conteaza. A nu se subestima. Emotiile, instinctele, puterea exemplului, totul conteaza. In lumea oamenilor – fiinte superioare, dotate din creatie cu constiinta de sine si mai multa ratiune decat oricare alt animal – nimic nu e de neglijat. Sa folosim, deci, mai mult si mai bine instrumentul gandirii-  care nu-i doar un beneficiu natural, ci impune, pana la urma, si aceasta datorie. 🙂

Update: ca un facut, tot azi, imi cade sub ochi un text excelent al lui Gabriel Liiceanu, publicat pe contributors http://www.contributors.ro/cultura/un-sarut-pe-gura/

Unul dintre primii comentatori ( anonimi, desigur) ii recomanda domnului Liiceanu,  in esenta si a repros,  sa mai lase prostiile astea si sa cheme lumea la lupta conform programului lui politic – nu comentez continutul – pe care, cu lux de amanunte il exhiba. Nu m-am hotarat cat e de ras, si cat de plans aici. Dar e real.

Update 11 aprilie: mi s-a reprosat lipsa traducerii fragmentelor in limba engleza. Iata traducerea mea, libera, in ordine:

„Acum peste 100 de ani, poetul german Heine i-a prevenit pe francezi sa nu subestimeze puterea ideilor: concepte filosofice cultivate in linistea biroului unui profesor pot distruge o civilizatie. El a vorbit despre Critica ratiunii pure a lui Kant ca de sabia cu care deismul german a fost decapitat, si a descris cuvintele lui Rousseau ca arma patata de sange care, in mainile lui Robespierre, a distrus vechiul regim; si a profetit cum convingerile romantice ale lui Fichte si Schelling vor fi manipulate, cu efect terifiant, de fanaticii discipoli germani, impotriva culturii liberale a Occidentului. Faptele nu au dezmintit aceste predictii.”

„Cand ideile sunt neglijate de aceia care ar trebui sa se ocupe de ele – adica cei care au fost pregatiti sa gandeasca critic despre idei – acestea ating uneori o amploare necontrolata si o putere irezistibila asupra multimilor de oameni care pot deveni prea violente pentru a mai fi afectate de critica rationala.”

„Numai un foarte vulgar materialism istoric este acela care neaga puterea ideilor, si spune ca idealurile sunt simple interese materiale deghizate”

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: