Ioana Hincu

Guvernare prin obnubilare (I). Contractul social infractional

In certitudini on martie 11, 2014 at 8:04 pm

Anul trecut am avut free Gigi.  O buna parte din populatie (cateva zeci de procente) asta dorea. Anul asta avem free Gica. Notam deja un tipar al noului “contract social”. Infractional. Nu-i intamplator. In fond avem un parlament ales sau girat absent de multi dintre noi (85%=25% votanti USL cu 60% absenti). Un parlament care promoveaza si protejeaza infractori. Fiind de altfel si populat de infractori.

Cum s-a ajuns aici? In esenta explicatia are 3 coordonate:

1.Obnubilarea. Ea exista atunci cand gandirea este intunecata de emotii, de sentimente. E vorba de gandirea critica, ratiunea lucida. Fie ca se intampla in mod curent (forma de prostie cronica, de retard intelectual congenital), fie ocazional, rezultatul ramane acelasi: orbit de propriile emotii (ura, adulatie, antipatie, simpatie, etc) individul nu rationeaza corect, nici macar la nivel intuitiv, de bun simt.

2. Intelectele si caracterele mai debile, lipsite de repere valorice solide, au fost intotdeauna materialul preferat al manipularii si santajului emotional. Escrocii speculeaza emotional. Stanga politica la fel. Lacomia, vanitatea, invidia, ura, vinovatia, sentimentul de inferioritate, dar si mila, generozitatea  sunt pulsiunile emotionale predilect speculate. Propaganda si discursul de stanga nu sunt argumentate rational, ci sustinute emotional. Sentimente manipulate. Simptomatic in acest sens ramane, de exemplul, cazul fara precedent istoric (din cate stiu eu) al Ministerului Fericirii Supreme (suna emo, fain), infiintat anul trecut in Venezuela, de unul dintre cele mai inepte, mincinoase si violente regimuri marxiste din America de Sud. (A se vedea evenimentele in desfasurare).

3.Morala majoritatii e rasturnata, suspendata sau lipsa. Cea autentica, absoluta (da, exista valori etice absolute) este atat de subtire si de mobila, ca-ti pui serios problema daca si cat mai rezista.

Se-ntampla ca la noi, in acest moment, din pacate, sa se alfe in concurs aceste predispozitii, validate de realitate. Nu doar la clasa politica – ea este rezultatul unor alegeri; libere. Asadar, intre guvernanti si populatia majoritara, avem acest contract social imoral si infractional:

La varful societatii avem institutiile statului si elitele asociate in mana unor impostori si escroci de stanga ( stanga = etatism).

 „Escroci”, pentru ca programul lor de guvernare nu se ridica nici macar la “inaltimea” ideologica a stangii socialiste sau social democrate occidentale, chiar daca ideologia de stanga este ea insasi o utopie deloc straina de iluzie sau escrocherie. Justitia noastra sociala, cea in numele careia cei bogati trebuie pedepsiti pentru ca sunt bogati, iar cei saraci premiati pentru ca sunt saraci, nu exista. Statul, guvernantii nostri actuali,  nu “iau” cu taxa si impozitul de la cei mai bogati ca “sa dea” (redistribuie) catre cei mai saraci . Pentru ca asta ar insemna sa ia de la imbogatitii si privilegiatii regimului, de la cumetrii politicienilor (astia sunt cei mai bogati romani, unii dovediti deja ca fiind infractori, altii in curs). Nu. Guvernarea noastra , ia programatic (cu programul de guvernare) de la cetatenii si antreprenorii obisnuiti, defavorizati si spoliati progresiv (din 2012 incoace mult mai acut), in timp ce pe prietenii lor care se infrupta din bugetul public, ii apara de rigorile legii, atat fiscale, cat si penale.

“De stanga”, pentru ca discursul, promisiunile, propaganda lor, deloc sustinuta in realitate (date si fapte) sau de o minima logica formala (lipseste silogismul, frate), sunt intemeiate exclusiv pe emotia publica pozitiva, negativa sau combinata, si urmeaza, formal, tiparele stangii. N-au legatura cu realitatea. Stanga e fictionala, fie ca-i socialista sau social-democrata.

La baza, pe de alta parte, avem populatia care achieseaza. Populatia astfel guvernata, infantilizata mediatic, incompetenta civic, totusi, pe cat de lipsita de criterii elementare privind egalitatea in fata legii, justitia, dreptatea, pe atat de recalcitranta la necesitatea si beneficiile acestora. O masa critica inspaimantator de usor de obnubilat, zgandarit, manipulat sau instigat la aproape orice tampenii propagandistic-sentimentale. Ultimul lucru la care raspunde cel astfel guvernat mental si institutional e adevarul (realitatea) si argumentul etic serios sau rational.

Rezultatul

In ordine cronologica inversa:

1.Sefii principalelor partide care sustin aceasta guvernare de escroci, doresc fie protejarea (superimunitate, martea neagra, pedepse mai usoare), fie iertarea (gratierea) infactorilor asociati mentalitatii sau intereselor lor. De exemplu Free Gica. 

Un segment important din parlamentul “prietenii infractorilor”, cu un cinism impecabil si un dispret desavarsit fata de justitie si egalitatea cetatenilor in fata legii, refuza (prin vot) ridicarea imunitatii parlamentare pentru desfasurarea cercetarii penale (gen Vosganian). Sau refuza (tot prin vot) sa puna in aplicare hotarari judecatoresti definitive de incompatibilitate, pronuntate la sesizarea ANI (gen Liviu Pop). Sau initiaza legi de gratiere colectiva care sa-i puna in libertate pe “prietenii poporului”, condamnatii.

Astfel, primii „ilegalisti” si infractori ai neamului (cei de elita) devin primii cetateni privilegiati, primii indreptatiti la mila si iertarea publica. O rasturnare totala de criterii legale si morale. Noul contract social imoral si infractional. Si spun asta, pentru ca un segment important din populatie raspunde pozitiv si sustine ideea.  Exista, din pacate, si un segment important de media care, fie din interese meschine, fie din egala obnubilare, marseaza la aceasta sinistra ineptie.

2. Incepand din decembrie 2012, pe mana a 85% electorat  obnubilat, ne-am pricopsit cu acest parlament (si implicit govern) care, in majoritatea lui catastrofala, incurajeaza coruptia si ilegalitatea. Parlament  recunoscut international, la final de 2013, ca cel mai corupt al anului: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-16275630-parlamentul-romaniei-desemnat-persoana-anului-2013-categoria-crima-organizata-coruptie.htm

Pe ce criterii s-a ales si se mentine aceasta  insulta institutionala si democratica? Pe baza unui program electoral si de guvernare in 3 puncte scurte si clare:

– Jos dictatorul Basescu

-Jos justitia

-Sus infractorii.

Nicio taina. Acest program – singurul urmat si promovat consecvent de actualii guvernanti, singurul validat consistent de fapte – continua deschis, public, fara proteste semnificative din partea populatiei, ba chiar cu  sustinere populara.

3.Sa mai aduc aminte de faptul ca in vara lui 2012, pe acelasi sistem de obnubilare, pe acelasi program de guvernare, de catre acelasi parlament dominat de aceleasi partide, a fost suspendat degeaba, abuziv si neconstitutional, un Presedintele? Sa amintesc ca nu era prima, ci a doua oara,  caci precedentul s-a petrecut in 2007? Sa amintesc ca si atunci, in 2007, era vorba de acelasi Presedinte de tara, de acelasi abuz si de aceeasi coalitie parlamentara? Sa aminesc ca prim-ministrul de atunci, Tariceanu, pretins liberal (atunci seful partidului) este azi seful Senatului Romaniei, si sustinut de actualul prim-ministrul Ponta, impostor de notorietate? Am amintit, iata.

Astea sunt, scurt si irefutabil, rezultatele guvernarii televizate, folcloric cutumiare. Ale democratiei astfel denaturate, bazate pe votul unei majoritati astfel obnubilate, majoritate infantila civic si democratic. Asa arata guvernarea prin obnubilare.

Solutia? Una singura: reluarea benevola a contactului cu realitatea si cu reperele ei sanatoase. Adica sa gandim mai mult si dupa alte repere, cele abandonate. Pentru ca altfel, tot asa, cat credeti ca mai rezistam? Cat credeti ca se mai poate?

 (Va urma)

PS: azi, 11 martie 2014, parlamentul acesta a mai “protejat” (scapat) un deputat infractor de justitie. Deputatul Daniel Chitoiu, fost ministru, PNL. Cu 248 voturi contra solicitarii DNA de ridicare a (super)imunitatii pentru a putea fi cercetat penal ( numai 108 colegi au fost pentru; de tinut minte).

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: