Ioana Hincu

Sa fim inteligenti: solidaritatea, ma rog, pentru ce?

In Solutii on Martie 14, 2014 at 6:29 pm

Avem o problema: Andrei Plesu. Oricate alte probleme am avea (nu mici si nu putine), atacul mizerabil, public (A3), dedicat, petrecut zilele trecute la adresa lui Andrei Plesu, nu trebuie trecut cu vederea. De nimeni dintre aceia carora le repugna din motive care tin de evidenta: nu ne vom apuca acum sa comparam Plesu cu Gadea; distanta e ca de la Pamant la Luna, prin urmare pare o gluma. Cosmica.

Doar ca vedeti,  altceva nu e gluma si problema nu e argumentatia in favoarea valorii intelectuale si umane a domnului Plesu versus Gadea. E alta: conform datelor Kantar media, „Sinteza zilei” cu paiatele ei slugarnice in frunte cu acel gade (calau) mediatic, este acum, in 2014, lider de audienta in prime-time, atingand uneori un market share de peste 16% si puncte de rating, peste 8 – „performante” halucinante si la distanta apreciabila de concurenta. Vorbim asadar de milioane de romani din care o buna parte (nu toti, unii doar monitorizeaza) achieseaza, fiind deja consumatori conditionati mental si captivi acestui model de discurs public. Vorbim de milioane de romani care de acolo isi iau “informatia”. Vorbim de milioane de romani care asa sunt (de)formati sa gandeasca (vorba vine), fara morala, fara principii valide si solide. Care asa sunt conditionati pavlovian sa actioneze si reactioneze si, nu in ultimul rand, sa aleaga si sa voteze. Milioane.

Se impune prin urmare, din nou si cu atat mai mult,  solidarizarea impotriva unei atare josnicii, cu atat mai mult cu cat nu e accidentala.  Solidarizarea impotriva unei invazii de non-valori si repere gresite cu influente catastrofale, pe termen incert (poate fi lung), asupra mentalului colectiv. Nu din iubire, adulatie, simpatie, ura, antipatie, scarba fata de o anume persoana, in speta, domnul Plesu, respectiv Gadea, se impune aceasta solidarizare. Nu de efuziuni emotionale vorbim, ci de principii trecute prin filtrul gandirii si constiintei lucide. Vorbim de solidarizare impotriva minciunii, calomniei si instigare la ura pe scara sociala larga, invaziv. Vorbim de solidarizarea in favoarea prezervarii demnitatii si pentru respectul valorii umane, indiferent ce nume poarta.

Si, nu in ultimul rand, vorbim de solidarizare impotriva denigrarii in masa, fara discernamant, a intelectualului si rolului lui atat de necesar, de recuperator spiritual, de truditor al mintii. Da, exista intelectuali valorosi si intelectuali mediocri. Da,  exista printre intelectuali caractere exceptionale si caractere catastrofale. Ca tot omul de altfel. Dar de cei buni si drepti avem nevoie. Si,  cu atat mai mult cu cat  excelenta e rara, cu atat mai mult avem a ne solidariza in jurul celor excelenti. Pentru ca atunci “când oamenii răi se adună, cei buni trebuie să se asocieze; altfel vor cădea unul după altul, un sacrificiu nemilos într-o luptă josnică ”, spunea alt om bun si destept,  Edmund Burke, acum peste 200 de ani. Si pentru ca (daca n-ati sesizat sau intuit pana acum) ne aflam intr-un moment critic, de expansiune a prostiei de cel mai insalubru tip. De expansiune a lipsei de gandire autonoma, de critica lucida, raportata la realitate, date, fapte, nu la mizerabile si calomnioase fantezii. De expansiunea degringoladei sau vidului de repere morale nu mai vorbim. Ne aflam pe mana ingerilor cazuti,  aceia despre care Andrei Plesu spunea (Despre ingeri) ca”la un moment dat, se substituie protectorilor inițiali ai popoarelor. Ei devin “stăpânitorii acestei lumi” și se străduiesc să-i îndepărteze pe oameni de Dumnezeu”

De aia cred ca acum, mai mult ca oricand, e momentul sa repet ce scriam anul trecut si mentin: „Toleranța nu mai pare a fi o soluție. Tăcerea nobilă nici atât. E război și nu l-au început oamenii buni. Iar dacă-i pe-așa, atunci binele (prin asta înțelegând azi inteligența, decența și excelența) are datoria cerească de a învinge.” Caci pe toleranta la prostie, mediocritate si imoralitate se intemeiaza expansiunea lor. Iar intolerabilul nu trebuie tolerat. De aceea adresez o rugaminte oricarui potential cititor: (re)luati atent acest text:

https://ihincu.wordpress.com/2013/03/14/pe-mana-ingerilor-defecti-expansiunea-prostiei/

Pentru ca este in continuare actual, si asa nu se mai poate. Adica luati, va rog, atent in considerare motivele pentru care acum, poate mai mult ca niciodata, se impune o trezire la realitate, o reactie ferma, constanta si solidara impotriva acestui fenomen. Solidaritate constienta, activa, nu simpla pozitionare, in numele valorilor uitate, dar bune, singurele potential salvatoare.

Recomand in acest sens si lectura urmatoarelor texte de ultima ora, utile si clarificatoare, semnate de Vladimir Tismaneanu si Dragos Aligica, despre solidaritate, opinie critica si pozitionare:

http://www.contributors.ro/reactie-rapida/vocile-societatii-civile-despre-solidaritatea-cu-andrei-plesu/

http://www.revista22.ro/andrei-plesu-secaturile-lui-voiculescu-si-opiniile-la-romani-39280.html

Inchei cu vorbele altui roman bun si destept, Nicolae Steinhardt, care spunea ca “Dumnezeu iubeste nevinovatia, nu imbecilitatea.” Sa fim deci inteligenti!

PS: duminica, incepand cu ora 17.00, la Universitate, are loc un protest de solidarizare pe tema http://www.revista22.ro/

Update: protestul de duminica a avut loc. Din punctul meu de vedere, a fost un esec: undeva intre 1000 si 2000 de oameni, poate, pe toata durata lui ( 3 ore). Intr-un club de noapte mai mare, intr-o noapte, se perinda mai multi. Cati se perinda prin fata telvizorului si A3, nu mai vorbesc.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: