Ioana Hincu

Mari comici in viata: PMP, realpolitik

In intre ras si plans on Martie 21, 2014 at 3:25 am

Din ciclul daca-i de plans, sa radem. Sau viceversa. Sau noua dreapta romaneasca. Nici nu mai stiu. Sunt confuza. Sa ma explic:

Consacratul ganditor si politician CP,  europarlamentar fost PDL, actual PMP, cu loc fruntas asigurat pe listele PMP la europarlamentare – nu mai conteaza pe baza caror merite, fiind greu identificabile- vrea confruntare televizata cu Monica Macovei, cu nici mai mult nici mai putin de 5 moderatori. Cinci, frate! Luati de va minunati, ca-i scurt si napraznic:  http://cristianpreda.ro/2014/03/21/invitatie-la-confruntare-directa-adresata-monicai-macovei/

Acum, lasand la o parte gandirea strategica stelara (inspirata probabil din formula de negocieri si „discutii” 5+2, formula de mare eficienta aplicata de exemplu in cazul republicii Moldova), lasand si faptul ca nici candidatii la presedintia SUA nu practica formula “confruntarii” cu 5 moderatori (alora le ajunge unul si  bun), nu-mi dau seama daca e o simpla mostra de umor involuntar. Sau o fi, cumva, ceva mai grav? De exemplu o tulburare. Nu spui de care, ca nici eu nu-s in clar. Dar vin si zic:

Ce-or mai vrea acesti exceptionali si vizionari politicieni “de dreapta”? S-au autointitulat  “singura opozitie” la USL, prin vocea remarcabilei ganditoare Udrea. S-au identificat deja imagistic cu cuplul de succes monden si chixo-comic EBA-Udrea. Au beneficiat astfel de un spor de popularitate, ba si de potentiali votanti dinspre PDL; ultimele sondaje ilustreaza destul de clar transferul; adica de la lansarea PMP si plecarea Udrei din PDL, PDL a scazut in popularitate si intentie de vot cu procente sensibil egale cu cele cu care a crescut PMP. Sau, altfel spus, au captat (victorie!) simpatia fanilor obnubilati ai celor doua Elene, binecunoscute pentru luminoasa lor gandire si prestatie politica… de dreapta, desigur. In regula. Politica-i pe voturi,  suntem in Romania, electoratul e fie naucit, fie dezamagit de politicieni si politica,  asta e  strategia PMP in lipsa de program si doctrina: sa ia ce votanti poate de la PDL, ca doar nu de la PNL sau PSD, si nici de la nehotarati. S-a inteles: realpolitik dambovitean. Atata pot, atata fac. Asta-i calibrul creierului lor strategic si politic: o batalie navala intr-un lighean.

Totusi, domnule, totusi…. In timp ce tara chiar arde sub copita USL (nu m-as hazarda sa decretez divortul real al PSD de PNL), in timp ce  Putin se joaca de-a ratele si vanatorii (noi si vecinii de la Nord si de la Est fiind ratele din prima linie), astora le arde de confruntari cu Monica Macovei? Cu 5 moderatori? Asta-i solutia si opozitia lor? Terfelirea publica a acestui politician roman (printre putinii onesti, necorupti, si consecventi, dar si eficienti raportat la interesul public)? Asa inteleg ei sa capete niscaiva credibilitate? Atarnand (prin pozitionare antitetica, nu mimetica) in trena credibilitatii europarlamentarului  Macovei? Considerata de colegii europeni ca cel mai bun al anului trecut, de exemplu? De unde domnule atata lipsa de imaginatie? De unde atata mediocritate in gandirea si strategia politica? De la Facultatea si Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti (C.Preda e profesor acolo)? Si asta intr-o tara in care 60% din alegatori nu voteaza, deci ar avea o plaja enorma de electorat-tinta?

Daca n-ar fi tragica realitatea interna si externa, m-ar cuprinde un acces turbat de veselie. E aici un mare potential comic. Din pacate e doar jenant. Si ingrijorator. Mi-e teama ca nici zeul umorului involuntar nu poate salva situatia. Pentru ca uite asa voi vota PDL la europarlamentare, de necesitate si de luciditate, pentru ca, evident, doresc ca Monica Macovei sa ramana acolo unde e, la Bruxelles, si sa continue sa faca ce face, ca face bine. Dar nu ma pot opri sa ma intreb: eu ce ma fac daca,  prin stricta comparatie si din lipsa de alternativa, imi devin simpatici astia de la PDL? Ptiu drace si Doamne, sfinte! Ce-a ajuns politica in tarisoara mea, zau…

PS: realpolitik = 1.  (merriam-webster) politica bazata pe factori practici si materiali mai degraba decat pe obiective teoretice si etice 2. (concise encyclopedia) politica bazata pe obiective practice mai degraba decat pe idealuri. Cuvantul nu inseamna „real” in sensul englezesc, ci are conotatie materiala (lucruri)— adica o politica de adaptare la lucruri asa cum sunt.  Realpolitik astfel sugereaza o viziune pragmatica si ignorarea considerentelor etice.

 

Update: iata o mostra cu privire la ce inteleg din textul acesta si probleme ridicate captivii propriilor fantezii erotice protagonizate de cele doua Elene, adica fostii fani PDL, noii fani PMP: „le geloziti pe cele doua Elene? macar ele sunt cauzele unor razboaie , dvs d-na Ioana Hincu ca orice clantau de law daca nu va pica dati cu copita.” Rafinament stilistic, adresare politicoasa, referinta istorica, criteriu lucid,  pozitionare inteligenta fata de personajele in discutie, intelegere limpede-cristal a textului, contextului si problemei centrale invocate. Omul are o varsta venerabila (un batran intreprinzator cu studii liceale, din Iasi). Mai e ceva de adaugat? ah, da: rugaciuni, ca poate asa, cumva, pe baza de miracol electoral divin, nu spulbera binecunoscutul grup de satira, umor politic si promovarea infractiunii, intitulat cand USL, cand  PSD+PNL,  chiar tot la europarlamentarele si prezidentialele de anul asta.

Poate ca ar fi relevanta si o mostra din gandirea politica, electorala si strategica (o atacam pe Monica Macovei) a uneia dintre cele doua elene:http://ebasescu.ro/cum-%C3%AE%C5%9Fi-face-monica-macovei-campanie-prin-compara%C5%A3ii-aberante_b_47.html

Cat despre veridicitatea si luciditatea alegatiilor acestei luminoase ganditoare, ne lamureste cat se poate de onest si irefutabil, Romania libera, nu-i cazul sa mai repet eu: http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/elena-basescu-cristian-preda-cum-au-devenit-un-cuplu-anti-macovei-329636.html

sau http://www.contributors.ro/editorial/elena-basescu-fata-lu-tata-si-monica-macovei/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: