Ioana Hincu

Finantele tarii, caderea Romei si Durrenmatt

In spaime on Martie 29, 2014 at 8:23 pm

Nu ma pricep la contabilitate, matematica mi-e nesuferita (de aia am dat la drept), aritmetica o practic de nevoie (calculatorul mi se pare mai sigur), dar din cata economie politica, macroeconomie mai inteleg (multumesc pe aceasta cale celor care si-au dedicat existenta acestei materii curioase si au scris apoi carti serioase, mai mult prin Occident) plus logica formala, un lucru mi-e clar:

Astia care guverneaza bugetul public si finantele tarii isi bat joc si de noi si de ele.

De exemplu, in data de 27 martie anul curent, citim pe site-ul Ministerului Finantelor publice urmatorul comunicat legat de punerea in aplicare a noii accize (taxe) pe combustibil: http://www.mfinante.ro/acasa.html?method=detalii&id=72060

Pe buna dreptate, prietenul Florin Citu (economist si analist serios, sa-i dea Dumnezeu sanatate, ca ne mai desluseste unde ne-ncurca guvernul) se enerveaza si spune:
“[…]mi se pare ridicol. Cum sa introduci o acciza, sa spui ca fara aplicarea acesteia nu o sa ai autostrazi/bani pt pensii si salarii/bani pt dezvoltare etc si pe urma sa negociezi formule prin care o parte dintre platitori sa fie compensati pt plata acestei accize? Este prostie, bataie de joc, incompetenta, sfidare? Era codul fiscal din RO atat de simplu incat era nevoie de o acciza si o formula de subventie pt o parte dintre platitori?

„Ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, secretarul de stat Dan Manolescu şi o echipă tehnică a Ministerului Finanţelor Publice au avut astăzi noi consultări cu reprezentanţi ai Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, cu cei ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport, precum şi cu cei ai Asociaţiei Române de Logistică.

Discuţiile au vizat elaborarea proiectului de act normativ care să includă măsuri de sprijin pentru transportatorii licenţiaţi, respectiv posibilitatea recuperării unei părţi din acciza suplimentară la carburant, care se va aplica începând cu 1 aprilie 2014.” (ministerul finantelor extras din comunicat)

Genial. Comunicatul se termina astfel :” Vreau să găsim soluţia care să implice cât mai puţină birocraţie”, a precizat ministrul Finanţelor Publice, în finalul discuţiilor.”

Are dreptate Florin. Codul fiscal roman (intrat in vigoare in 2003) e un ceaslov cu sute de articole, mii de norme, modificat de sute de ori in acesti 11 ani. E ridicol, e bataie de joc, e sfidare – toate la un loc – ce fac astia, guvernantii, marii finantisti harvardieni ai tarii (duduia ministru de finante) cu acciza la combustibil. Pardon, e vorba de geniu in stare pura din moment ce:

1.generam normativ (acciza presupune norme legale noi, modificarea codului fiscal) mai multa birocratie (aplicarea unei noi taxe asta inseamna), dupa care studiem cum sa reducem birocratia pe care noi am creat-o acordand unora o compensare, o subventie (inca o stufosenie normativa si birocratica).

2.Impunem noi taxe pe spinarea publicului, dar, cumva, pretindem ca-i in interes public , al contribuabilului (infrastructura, pensii, salarii) dupa care vedem cum facem sa reducem impactul asupra spinarii publice (greu incercate), compensand anumite categorii de contribuabili (asta-i egalitate in fata legii?) pentru nenorocirea pe care le-am aruncat-o-n spinare.

Geniu, domnule. Coerenta stelara. N-am inventariat numarul de contradictii (aberatii) logice, practice si nerusinari, las cititorului placerea s-o faca.

In schimb, marturisesc ca de fiecare data cand urmaresc marii finantisti ai tarii exhibandu-se public, ma duc imediat cu gandul la o scena din piesa lui Durrenmat, Romulus cel mare, “comedie istorica, cu totul neistorica, in patru acte”, despre caderea Romei in mainile barbarilor, odata cu finantele publice.

Scena care ma bantuie recurent se petrece in “dimineata timpurie a unei zile de martie a anului 476”. Idele lui Marte si totodata zi de leafa. Imparatul Romulus, in dialog cu valetii Achille si Pryam.

Achille, slujbas batran si de neclintit din indatoririle lui de servitor-bariera intre supusi si imparat, tocmai oprise (impreuna cu colegul Pryam) pe Spurius, prefectul cavaleriei, sa intre la imparat ca sa-l anunte ca barbarii sunt la portile cetatii. Achille nu-i permite, pentru ca nu era anuntat. Prefectul zice ca-i urgent. Valetul, imperturbabil, decreteaza ca “la curtea unui imparat roman nimic nu-i urgent”, trimitandu-l la marele sambelan, “usa a saptea la dreapta”, sa-si faca o programare de audienta, si, poate asa, in cateva saptamani, va fi primit de Luminatia Sa. Prefectul Spurius, disperat, pleaca strigand: “O, nefericita Roma! Pieirea ta vine de la doi lachei!”

Pe usa intra imparatul Romulus, “fire amabila,deschisa”, in scop de a servi micul dejun (sparge un ou cu lingurita). Urmeaza dialogul relevant:
Romulus: Data istorica. Dupa legile tarii, astazi este ziua cand trebuie platite lefurile dregatorilor si ale slujitorilor imparatului. O veche superstitie. Buna, zice-se, ca sa nu fie asasinat imparatul. Chemati-l pe ministrul de finante!

Achille: Majestate, ministrul de finante a fugit…

Romulus: A fugit?

Achille: Cu casa de bani a imperiului, majestate!

Romulus: De ce? Doar era goala…

Achille: Domnul ministru de finante a nadajduit ca in felul acesta va putea camufla falimentul finantelor statului…”

Nu stiu de ce ma bantuie scena asta. Sa fie pentru ca de fiecare data cand vine o instiintare de plata de la ANAF, ma uit uit in buzunarul subtiat spre gol, si-mi vine in minte cuvantul “asasinat”? Sa fie de la declaratiile ministrilor nostri de finante? Sa fie de la faptul ca noua duduie ministru fuge (pleaca inapoi) peste ocean, la sfarsitul anului? Lasand vistieria (a noastra individuala, a noastra publica, a tarii)….hai, ca stim cum, dar nu ne vine sa spunem, ca-i obscen cuvantul. Goala. Sa fie pentru ca, la asa comunicate si gandire stelara, nu le functioneaza “camuflajul” falimentului in care ne tot baga? Sa fie pentru ca am permanent senzatia ca sfarsitul e aproape, si vine de la multimea de lachei care-i servesc cu abnegatie pe infractorii si impostorii care ne guverneaza? Nu-mi dau seama. Dar e cert ca ma bantuie scena …

PS: n-ar fi noua acciza/taxa pe combustibil singura nenorocire finantista impusa cu legea de actuala guvernare. Ci doar cea mai presanta – intra in vigoare la 1 aprilie. Din cele recente, sa nu uitam alta ineptie, „electorata”, la fel de prost/inept „camuflata”:  http://www.revista22.ro/scandalul-electorata–un-apel–38273.html

PS 2: nu va mai trimiteti/lasati copchii sa invete finante si economie la Harvard (desi chiar si acolo se mai gasesc profesori buni sau macar intregi la minte – vezi cel cu care a studiat domnisoara, Greg Mankiw, dar de la care, din pacate, n-a prins nimic). Pare sa le dauneze. Si lor, si noua. Acolo pot invata, iata, cel mult, cum sa-si justifice public, arogant, sfidator, pe sistem si discurs progresist, incompetentele. Cel mult. Desi, uite ca nici treaba asta n-o nimeresc prea bine.

Update august 2014: Eurostat ne anunta ca suntem in recesiune. INS se face ca n-a auzit. In fapt, la asa politici macroeconomice era de asteptat. Iata ce spunea Florin Citu acum doi ani:

http://florincitu.wordpress.com/2013/11/21/economia-mai-fragila-in-2013-decat-in-2008-date-septembrie-2013/

Si, din nou, anult trecut:

http://florincitu.wordpress.com/2012/05/15/orice-recesiune-incepe-cu-o-recesiune-tehnica/

Iar in 2014 s-a petrecut:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-17892093-doua-trimestre-consecutive-scadere-economica-asta-inseamna-romania-reintrat-recesiune-tehnica-trimestrul.htm

In fine, stiti vorba aia: e o nebunie sa faci acelasi lucru (gresit, in cazul de fata) si sa astepti un rezultat diferit. Daca vreunul din finantistii si marii economisti ai tarii au crezut ca crescand taxele si birocratia relanseaza economia….

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: