Ioana Hincu

Rusia, Cortina de Fier si Doamna de Fier

In Solutii on aprilie 8, 2014 at 10:01 am

Acum un an, pe 8 aprilie, a incetat din viata o mare doamna: Margaret Thatcher. Om politic epocal, ei, lui Ronald Reagan si papei Ioan Paul al II-lea, le datoram destramarea URSS, caderea comunismului in partea noastra de lume si libertatea, asta greu dobandita in ’89, pe care inca o mai avem.

I se mai spunea si Doamna de Fier. Iron Lady. Presa sovietica a numit-o asa prima data, cu intentia de a o denigra. Sovieticii o urau pentru vointa neinduplecata cu care a luptat impotriva dominatiei URSS si pentru libertate. Cu inteligenta-i rara, Margareta a stiut sa transforme ceea ce s-a dorit o insulta, intr-un brand personal, care i-a validat pana la sfarsitul vietii taria de caracter, moralitatea, viziunea autentic liberala si amprenta exceptionala pe care a lasat-o in istoria lumii, nu doar a tarii ei.

Despre cariera si reusitele politice ale doamnei Thatcher, ce merita si ar trebui retinut, acum mai mult ca oricand, am scris in linii mari aici https://ihincu.wordpress.com/2013/04/17/margareta-si-libertatea-despre-thatcherism/

Au fost numeroase reactii inepte la decesul Doamnei. Comentatori de o ignoranta si iresponsabilitate stelara, de pretutindeni, ba si autohtoni (de exemplu, un jurnalist vechi al Europei Libere, al carui nume nu merita pronuntat), pe sistem progresist-justitiar-social, antilibertate si anticapitalist, au ales sa-i demonizeze contrafactual si mistifice realizarile realmente epocale in materie de politici economice, sociale si internationale. Parte din ele, imposibil de contrazis chiar si de presa mondiala de stanga, le aveti pe linkul indicat mai sus.

Nu intamplator aleg sa reiau azi povestea ei. Pentru ca iata, la un an dupa decesul Doamnei de Fier, asistam la ridicarea de catre Rusia putinista a noii Cortine de Fier – denumirea liniei de demarcatie dintre Occidentul liber si lagarul sovietic, comunist, inainte de 1990. Noua Cortina de Fier trece prin Ucraina. Si prin Moldova de peste Prut. Vecinii nostri de la Est si Nord. Multi, prea multi dintre noi, asista inert si inconstient la nenorocirea asta. Altii, curat ireponsabili, atat din randul guvernantilor, cat si al populatiei, sustin activ cauza si interesele rusesti. De la eco-marxisti, militanti-anti-gaze-de-sist, anticapitalisti, antieuropeni, antioccidentali, izolationisti si nationalisti inepti din societatea civila, pana la guvernul Ponta, ale carui preferinte si propensiuni catre Moscova nu mai sunt de mult un secret. Nu e in regula. Pentru ca azi, spre deosebire de acum 25 de ani, suntem si liberi si avem optiuni. Inca. Iar intre Occident, cu toate problemele lui, si Eurasia lui Putin, optiunea ar trebui sa fie clara. La fel intre europenism si izolationism. Sau intre capitalism si cleptocratia mercantil-feudala ruseasca. Si, nu in ultimul rand, intre prietenii Moscovei, respectiv Ponta-PSD, si opozantii ei pro-ocidentali, respectiv presedintia tarii si toti cei asemenea. In fond e vorba de a opta intre dictatura, cu corolarul de orori, umilinte si lipsuri, si libertate, cu toate riscurile si responsabilitatile aferente. Sau, si mai simplu: intre un viitor decent si intoarcerea la un trecut mizer.

Uite ca totusi, la un segment important de populatie, optiunea nu e deloc clara. Si pentru ca nu e, rog azi sa ne amintim doua lucruri:

1.ca Rusia trebuie si poate fi oprita, rejectata, impinsa inapoi in pustietatea si locul ei – cel pe care si l-a ales, in randul esecurilor constante ale democratiei, libertatii, bunastarii si istoriei. Ca se poate a demonstrat-o Doamna de Fier, alaturi de omologul ei, Ronald Reagan. De unde si modelul pe care cei doi ar trebui sa-l reprezinte – aviz in special politicienilor.

2. ca nu-i o gluma si nici un fapt divers ce se intampla acum in Ucraina; ca geopolitica (politica sferelor de influenta) practicata de Moscova in acest moment ne priveste direct si ne poate aduce mai repede decat ne imaginam inapoi, in spatele noii Cortine de Fier aflata in plina reconstructie putinista, daca nu avem intelepciunea sa optam intern, urgent, anul asta, pentru alti guvernanti si alte valori.

Si ca sa-ntelegem ce-nseamna “prezenta” si “civilizatia” ruseasca, rog sa parcurgeti atent aceasta stire de ieri, din care redau esentialul: “O mulţime de manifestanţi pro-ruşi din Harkov i-au obligat pe oponenţii lor ucraineni să îngenuncheze, în timp ce le strigau „târâţi-vă spre Europa voastră”.

http://www.evz.ro/tarati-va-spre-europa-voastra-ucraineni-fortati-sa-ingenuncheze-de-rusi.html

Vedeti, astea-s optiunile de fapt: in genunchi sub rusi si actuala guvernare, sau in picioare, chiar daca mai clatinat, spre Vest. Hai, ca nu-i greu, doar idiot sa fii sa nu pricepi.

In fine, ar mai fi ceva de spus in incheiere: ca si Rusia, la fel ca guvernantii nostri, pot fi opriti, dar va fi greu. Nu se va intampla de la sine, iar liderii occidentali, iata, se trezesc lent. De asta am amintit azi de Margaret Thatcher. Pentru ca va fi nevoie de asa viziune, de atata vointa si de asa caracter: de fier. Pe moment, n-avem. Nu in ultimul rand, va fi nevoie si de sustinere din partea noastra. Deocamdata, nici asta nu e.

 

 Pentru o mai buna intelegere a problemei, recomand si lectura acestor doua articole:

http://www.contributors.ro/fara-categorie/rusia-putinista-depaseste-deja-masura-cu-romania-ajunge/

http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/nemasina-timpului/

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: