Ioana Hincu

Victoria iubirii asupra creierului, eticii, gramaticii, penitenciarului și esteticii

In intre ras si plans on aprilie 24, 2014 at 2:36 am

Magistrați corupți și demnitari

Mă scuzați, deviez de la subiecte cât de cât serioase (pe unde a mai vâslit premierul, ce panseuri a mai exalat), dar nu pot să mă abțin, pentru că asta-i din ciclul “în fond de ce ne mai chinuim”:

Nu știu câți își mai aduc aminte (tocmai de anul trecut) de cazul celor două judecătoare corupte și arestate, Antoanela Costache și Viorica Dinu, care discutau șpăgi în lift la Tribunalul București. Mizilic. Eh, uite că, cel puțin pentru una din ele, arestul pe care-l ispășește cu grație în penitenciarul Târgşor-Prahova a fost cu noroc: tocmai s-a măritat cu avocatul, în fond un vizionar, nu ca boul ăla infam care a divorțat de doamna magistrat-șpăgar. Love conquers all (varianta la zi a omnia vincit amor), asta e clar.

Dar nu asta mi se pare semnificativ sau inedit; s-au mai văzut nebuni/nebune care se amorezează de exemplu de criminali în serie. Fermecător și relevant în speță, prin nota specific-autohtonă, aș zice că -i altceva:

Emoționanta ceremonie, desfășurată la fața locului binemeritatei reculegeri penitenciare, a fost oficiată de primarul comunei Ariceștii Rahtivanii (Isuse! ce sonoritate bizară). Nici asta n-ar fi cutremurător. Ba aș zice că nu face decât să verifice teza antemenționată că iubirea (ah, iubirea) învinge tot, mai ales etica și rațiunea – asta se știe deja. Zguduitoare însă mi s-a părut declarația domnului primar oficiant către departamentul de știri Protv, citez:

„Doamna, care este o femeie frumoasă, era şi mai frumoasă în costumaţia care a avut-o. Fără să fie sexy, era decentă. Denota bunul gust al doamnei. I-am citit îndatoririle care le au. În penitenciar este interzis consumul de alcool, nu au băut şampanie. Șampania a fost înlocuită cu suc”

Ce să zic? După ce m-am (cu)tremurat o vreme de râs (deși admit că poate n-ar fi trebuit; jalea era un simțământ mai potrivit) am încercat să desprind câteva învățăminte- concluzii, respectiv:

1.Doamna ministru (viitor europarlamentar) Grapini nu este regina gramaticii limbii române. Are de înfruntat o concurență zdravănă printre colegii demnitarii.

2.Să le ia naiba de tratate de estetică și reviste de modă gen Vogue și alte prostii. De acum încolo, lecții de estetică vestimentarăși bun gust voi lua studiind “costumațiile” penitenciare de ocazie: botezuri, nunți, alte festivități in-house.

3. Oricât de bou sau agramat ar fi, românul are un respect mistic, sacru, pentru ritualuri legale, chiar dacă nu-i sunt clare profunzimile și semnificațiile atașate: nu s-a servit alcool, consumul fiind interzis, însă “îndatoririle care le au” au fost învederate cu sfințenie.

4.Am un suflet hain, care nu vibrează la iubiri corupte, penitenciare. Jar voi mânca în flăcările iadului.

Corolarul acestor învățăminte, cred, nu poate fi decât o dilemă zdrobitoare: carevasazică pen’ce ne mai chinuim? Ce ne tot răcim gura și încingem computerele cu principii și valori moderne, etice, civilizatoare? Avem deja tot ce ne trebuie. Suntem un popor sensibil (domnul primar era să leșine de emoție oficiind căsătoria pârnăiașă; mirele e considerat “erou”), cu un etos excepțional. Nu în ultimul rând, avem și formatori consacrați de opinie publică, pe măsură. Mulțumim astfel încă o dată eternei doamne Esca (câtă emoție … câtă dedicație ….) și știrilor tradițional senzaționale Protv, lider de audiența în continuare. De unde opțiunile și aleșii neamului pe nivel. Așadar, să ne relaxăm: România profundă nu doarme, votează, viitor de aur avem.

De aceea, în încheiere și din sufletul meu hain, într-un acces de răutăcism, adresez sincere condoleanțe atât proaspătului mire (întortocheate căile mântuirii în dreptul penal), cât și locuitorilor comunei Aricestii Rahtivanii (la așa nume, așa primar). Și, nu în ultimul rând, moralei și perspectivelor neamului.

PS: Nu e cazul să disperăm. Un realism optimist mă împinge să amintesc că miracole s-au mai văzut, iar speranța moare ultima. Să ne rugăm.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: