Ioana Hincu

Un om, un vot și un paradox democratic monstruos. 25 mai 2014

In Solutii on mai 18, 2014 at 12:39 am

Absenteismul masiv ne afectează pe toți, inclusiv pe cei care nu votează, și-i favorizează pe hoți și impostori.

Peste exact o saptamana au loc alegerile pentru parlamentul european. Mai importante acum ca niciodata: cei care castiga vor avea si presedintia Comisiei Europene (guvernul UE, sa-i zicem). Daca vor castiga socialistii lui Shultz (PSD-Ponta fac parte din aceasta formatiune/grupare parlamentara europeana, PSE), lasand la o parte criza economica (ea se va adanci, caci etatismul la asta duce), va fi ca si cum ar castiga Putin, adica prietenia germano-rusa: la revedere libertate si perspective de redresare economica pe termen mediu si lung.

In acest context, absenteismul la vot ramane marea problema. De fond. Tine de neintelegerea rolului exercitarii/neexercitarii votului. Aceeasi problema care nu s-a inteles, nici in decembrie 2012, la alegerile parlamentare interne. Neintelegere care persista. Iata, pe scurt, care-i problema si paradoxul absenteismului la vot :

“Un om, un vot” este principiul pe care se întemeiază democrația modernă, contemporană, bazată pe voința majorității exprimată prin vot universal. Un principiu din care decurg nu numai drepturi și libertăți, ci și responsabilități și aberații.[…]

VOTUL NU ESTE DOAR UN DREPT, chiar dacă legea nu-i instituie obligativitatea. VOTUL ESTE O RESPONSABILITATE, pe care dacă nu ți-o asumi, poate ieși (inclusiv pentru tine) prost.   Cum așa? Iată cum:

Democrația – care, cel puțin teoretic, este opusul tiraniei  sau dictaturii, și preferabilă ei oricum – se bazează pe voința poporului suveran. Voința poporului mare, amestecat și liber se exprimă prin vot. Cu alte cuvinte, într-o democrație, nimeni nu poate exercita suveranitatea poporului în numele lui. Asta înseamnă că poporul decide și se autoguvernează prin reprezentanții sai liber aleși. Care dintre aleși? Cei pentru care au votat cei mai mulți. Dacă n-ai votat, nu se pune. Și gata.

Prin urmare:

Dacă votezi, iar aleșii tăi ajung la guvernare, se cheamă că ai decis (bine sau rău) inclusiv pentru cei care nu se doreau guvernați de ai tăi.  Căci cine ajunge să guverneze, va guverna peste toți, nu doar peste alegătorii săi. Adică ești direct responsabil nu doar pentru ține, ci pentru multe alte vieți. Dacă nu votezi (că doar ești liber, ce naiba), se cheamă că cedezi altora dreptul de a decide în locul tău. Ceea ce, neasumandu-ți responsabilitatea, nu-ți mai da niciun drept să te plângi. Simplu, nu?

Numai că nu-i tocmai simplu și nu-i doar atât. Pentru că finalmente, în aritmetica procentelor care ne guvernează, ȘI ABSENȚA CONTEAZĂ ȘI ARE CONSECINȚE ASUPRA ALTORA. Cu cât mai mare absenteismul la vot, cu atât mai ușor (cu mai puține voturi adică) acced la putere diverși impostori. (Puterea de a guverna o țara, atenție! sau chiar mai multe – vezi alegerile europarlamentare- nu de a organiza meciuri pe stadion!). Și accesul n-ar trebui să fie atât de ușor.”

Si atunci se intampla paradoxul: in timp ce majoritatea sta acasa – dezamagita sau dezinteresata; sau, mai rau, smecherii, inteligentii, puritanii, superiorii, stau acasa, fraierii voteaza – pe votul unei minoritati (care se prezinta la vot) unii ajung sa guverneze pe toata lumea.

“Așa se întâmplă că majoritatea ajunge să se supună voinței unei minorități, atunci când grosul majorității se supără (ca magarul pe sat) și nu merge la vot.  Monstruos paradox, nu-i așa, al magnificului mecanism UN OM , UN VOT – pe care dacă nu-l folosești tu, îl folosesc alții, și te rezolvă; sper ca majorității absente să-i placă și cum.”

“Ah, si cât pe ce să uit: FRAUDA ELECTORALĂ – cu cât e mai mare absența la vot, cu atât mai mult succes va avea. Pe principiul aritmetic și legal “procentele contează”. Cu alte cuvinte, cu cât votează mai puțini români, cu atât mai mult procentele fraudate de Ponta-PSD vor conta mai mult. ADICĂ PROPORȚIONAL. Deci, nu fiți fraieri, ce naiba: până  și la frauda electorală (tradițională) absența de la vot va ajuta … doar că nu pe cei care vor absenta, ci pe cei care vor câștiga. Fix așa.

Vă rog să mă scuzați dacă v-am tulburat cu această simplă și brutală realitate.  Dar m-am gândit că dacă tot n-aveți chef să votați, n-ar strica să realizați că și vouă vă aparține, în egală măsură , urmarea și responsabilitatea. Și acum chiar puteți dormi  liniștiți, căci  oricum vor hotărî alții (cei 25-30% care merg la vot) pentru voi. După principiul UN OM  (chiar analfabet, dar major ) UN VOT. Da, și analfabeții votează. Și pușcăriașii. Somn ușor!”

Fragmentele citate sunt dintr-un text pe care l-am scris inainte de alegerile din decembrei 2012. Dupa cum vedeti, ramane valabil. Textul integral, aici:

https://ihincu.wordpress.com/2012/12/03/un-om-un-vot-despre-un-paradox-democratic-monstruos/

Atunci nu s-a inteles mecanismul si paradoxul monstruos al libertatii de a (nu) vota. Consecinta? Ponta-USL-PSD au castigat zdrobitor, cu o majoritate monstruoasa, desi era suficient ca o parte din absenti (60% din electorat) sa voteze impotriva lor, ca sa-i opreasca. Nu s-a intamplat. Si, iata, ne fac praf de doi ani incoace. Ce-i tragic e ca nici acum nu s-a inteles ca exista iesire: invatam sa spunem NU. Adica votam pe altii, nu stam acasa. Pe cine votam? Ei, hai, ca nu-i chiar asa greu; mai aveti pe cine.

In acest sens, recomand si acest text recent (prima parte), semnat Alexandru Hancu, care are acest subtitlu: Treaba cu votul: invatati sa spuneti NU. Asta daca doriti ce scrie in titlu, desigur. Adica o tara ca afara. Daca nu, nu. Zic totusi sa cititi si textul asta atent (si urmarea). Poate va razganditi. Are legatura si cu alegerile prezindentiale, din toamna.

http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/vreau-o-tara-ca-afara-corect-afara-cu-mafia-lui-iliescu/

 

 

 

  1. Dezamagitii ar trebui sa fie dezamagiti doar de ei insisi. Daca ar avea dorinta si putinta de a judeca.
    Am cunoscut dezamagiti, care nu s-au dus la vot desi le-am sugerat sa dea un vot nul intentionat.
    Am ajuns la concluzia ca o parte a acelora care nu se prezinta la vot o fac fiind siguri ca si fara ei ies cei pe care si ei i-ar vota.

    Traim itr-o democratie originala : dictatura prostimii sub conducerea hotimii.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: