Ioana Hincu

Lecțiile Libertății, recapitulare, iunie 2014

In Solutii on Iunie 7, 2014 at 1:56 pm

Inceputul lunii iunie este despre Libertate. Anul acesta, mai mult ca oricand, este despre doua comemorari rotunde, de egala importanta si convergenta semnificatie:

Prima. 6 Iunie 1944.

Pe 6 iunie s-au implinit 70 de ani de la D-Day (Ziua Z). De la debarcarea, in Normandia, a trupelor Fortelor Aliate impotriva Germaniei hitleriste.

Ar trebui sa nu uitam niciodata ziua asta. Sa o onoram in fiecare an cum se cuvine. Si sa-i invatam pe copiii nostri, si pe copiii copiilor lor sa o faca. De ce? Pentru ca Ziua Z sa nu mai fie necesara, iar Libertatea sa nu devina o amintire indepartata.

Pentru ca D-Day despre asta este: despre faptul ca Libertatea e pretioasa (la fel de pretioasa ca Viata), nenegociabila, si trebuie permanent aparata. Si despre faptul ca, atunci cand uitam, cand cedam fara lupta portiuni nepermise din Libertatea noastra, pretul pe care-l avem de platit ca s-o recastigam se numara in vieti omenesti: 12.000 de victime de partea Aliatilor intr-o singura zi.

Asta s-a petrecut acum 70 de ani, in D-Day –  Ziua Z a inceputului eliberarii Europei de oroarea nazista. Nimic din ce e Occidentul azi si ne place n-ar mai fi fost fara curajul si jertfa protagonistilor (americani, canadieni, britanici,francezi, etc) acestei ofensive pentru Libertate, unice ca amploare in istoria omenirii. Si fara decisiva contributie nord-americana.

O lectie memorabila care, la distanta de 3 generatii, tot nu s-a inteles cumsecade si e pe cale sa se piarda.

A doua. 5 iunie 2004.

Acum 10 ani, la varsta de 93 de ani, la aceasta data, s-a stins din viata al 40-lea Presedinte SUA, Ronald Reagan. O figura epocala a secolului XX, cel caruia Lumea Libera (in care, dupa decembrie 1989, ne gasim si noi) ii datoreaza mai mult decat e pregatita sa recunoasca.

Ronald Reagan, intreaga lui viata si cariera politica, au fost despre respect si iubire de Oameni, de Dumnezeu si de Libertate. Toate cu majuscule decurgand din faptele acestui om de mare carácter, care si-a onorat stelar aceste crezuri pana la sfarsitul carierei si vietii.

Evident, vă veți întreba ce legătură avem noi cu Ronald Reagan si America. Raspunsul il gasiti in acest text pe care nu degeaba l-am intitulat “O problema de caracter. Pentru ani mai buni”: https://ihincu.wordpress.com/2013/12/28/o-problema-de-caracter-pentru-ani-mai-buni/

In principiu si foarte scurt, legatura e simpla si consta in trei chestiuni: 1. De ce Romania nu este America. 2. Cum ar putea fi – a se vedea principiile si modelul institutional si uman american, de urmat 3. Ce datoreaza Romania libera (pentru ca libera este de 25 de ani) lui Ronald Reagan.

Aici amintesc doar atat:

„Daca sunteti liberi sa cititi acest ziar e pentru ca acum multi ani un fost reporter sportiv, ajuns apoi actor si in cele din urma politician, s-a gandit sa va faca acest dar. Din America. N-ati avea astazi in maini 22 daca la putere ar fi Nicolae Ceausescu (ori Fiul), tara in care locuiti s-ar chema Republica Socialista Romania, iar de la Kremlin ar sta cu laba pe noi vreun cumatru de-al lui Leonid Brejnev. Dar uite ca asa a fost sa fie: in 1980, un fost reporter sportiv si actor a fost ales presedintele Statelor Unite ale Americii. Si a schimbat lumea din temelii. „ Alexandru Hancu, iunie 2004, Revista 22, „Omul care a scapat Europa de comunism”. Text integral (a carui lectura o recomand ca pe o necesitate, in special pentru cei mai tineri) aici:
http://www.revista22.ro/omul-care-a-scapat-europa-de-comunism-951.html

Inchei amintind in cuvintele lui Ronald Reagan, cateva dintre crezurile sale politice si personale, onorate fara abatere:

“Libertatea nu se află niciodată la mai mult de o generație distanță de extincție. Nu se transmite prin sânge. Pentru libertate se luptă, trebuie apărată și încredințată copiilor noștri ca să facă la fel, dacă nu, ne vom petrece amurgul vieții povestindu-le lor și copiilor lor cum era odată în Statele Unite cînd oamenii erau liberi.” (1961 discurs).

„Our Government has no power except that granted it by the people”(discurs de investitura a primului sau mandat de Presedinte SUA, 20 ianuarie 1981).

„We are a nation under God, and I believe God intended for us to be free. If we ever forget that we are One Nation Under God, then we will be a nation gone under.”

„Our Founding Fathers, here in this country, brought about the only true revolution that has ever taken place in man’s history. Every other revolution simply exchanged one set of rulers for another set of rulers. But only here did that little band of men so advanced beyond their time that the world has never seen their like since, evolve the idea that you and I have within ourselves the God-given right and the ability to determine our own destiny.

But freedom is never more than one generation away from extinction. We didn’t pass it on to our children in the bloodstream. The only way they can inherit the freedom we have known is if we fight for it, protect it, defend it and then hand it to them with the well thought lessons of how they in their lifetime must do the same. And if you and I don’t do this, then you and I may well spend our sunset years telling our children and our children’s children what it once was like in America when men were free.

Astea sunt lectiile Libertatii pe care le avem de memorat si comemorat la inceput de iunie. Si de onorat nu doar la inceput de iunie sau in 2014, ci pentru tot restul vietii noastre. Altfel? Ca sa-l parafrazez pe Ronald Reagan, ne vom petrece amurgul vietii povestindu-le copiilor si nepotilor nostri, cum era odata in Romania, cand oamenii erau liberi.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: