Ioana Hincu

Fenomenul Antena 3: un asasinat cultural si psihologic

In spaime on iulie 7, 2014 at 6:09 pm

Nu-i metafora nici gluma ce spun acum, e un semnal de alarma: fenomenul politico-mediatic A3 este si va ramane o crima la adresa mentalului colectiv. O crima impotriva culturii noastre sociale, a sanatatii psihice si emotionale a unei parti consistente din populatie. O aberatie care ar trebui tratata ca atare, adica evacuata natural, legal si definitiv din randul mass-media romanesti, si niciodata replicata.

N-am scris niciodata despre A3. Au facut-o, mai mult sau mai putin serios, destui. Prin urmare de ce asa, in acesti termeni, severi, si de ce acum?

Intai pentru ca multa lume spera si asteapta, pe buna dreptate, ca dupa previzibila incarcerare a creatorului si patronului A3, Dan Voiculescu, fenomenul sa se stinga.  Sincer? Si eu mi-as dori. Sunt totusi circumspecta si, recunosc ca, de azi inainte voi fi mai atenta la evolutia acestei aberatii mediatice. Este al doilea motiv pentru care scriu azi despre fenomenul A3 si totodata explicatia circumspectiei mele:

A3 este un fenomen mediatic fara precedent (nu doar la noi), ale carui amploare si efecte sociale devastatoare sunt greu de cuantificat cantitativ si in timp.

O institutie media licentiata oficial ca televiziune de stiri – adica, dupa criteriile legii audiovizualului si eticii jurnalistice, obligata la informatie obiectiva, investigatie, documentare si analiza onesta, serioasa, teoretic impartiala, despre realitate, nu fictionala – a dezinformat, manipulat, mintit si calomniat ani de zile, sistematic si programatic, deseori in limbaj submediocru si subuman,  pe oricine le-a stat in cale, pe marginea unei marote unice: jos Basescu si reformele initiate / simbolizate de acest om politic, respectiv anticourptie, jutitie independenta, modernizarea statului, orientarea pro-occidentala.

In aceasta “intreprindere”, A3 a fost legitimata institutional si cultural (cultura sociala) de un numar important de institutii publice si reprezentanti de marca ai elitelor politico-mediatice si intelectuale: parlament, guvern, cadre universitare, jurnalisti, scriitori, artisti cunoscuti, sportivi, membri ai fostei case regale, membri CNA (forul de reglementare din audio-vizual). Oameni cu intelect tarat (diplomele si titlurile nu garanteaza un intelect functional) si/sau cu fibra morala a viermelui de pamant s-au asociat cu fenomenul si perindat prin studiourile acestei institutii media, sustinand-o fara retineri.

Sub aceasta falsa si dubla legitimare – institutionala si culturala – A3 si afiliatii, alaturi de toate institutiile media ale trustului voiculescian, au facut praf profesia si etica jurnalistica, si o buna parte din mentalul colectiv.

Au instigat sistematic la ura, invidie, violenta, incalcarea legii. In perioadele electorale mai intens.  Romani impotriva romanilor. Jurnalisti impotriva jurnalistilor. “Anti-basisti” impotriva “basistilor”. Populatia impotriva personalitatilor si intelectualilor onorabili, care, cu argument rational si curaj moral, li s-au opus.

Au discreditat si denaturat cele mai importante valori, repere etice si simboluri nationale. De exemplu pe martirii terorii totalitare (Maniu alaturi de Adrian Nastase la capitolul detinuti politici) sau pe cei ai revolutiei din decembrie 1989. De exemplu “mandria de a fi roman”.

Au initiat si consolidat “guvernarea televizata, folcloric cutumiara” pe baza acestor minciuni, calomnii si fictiuni – a se citi gunoi mediatic.

Au suspendat cu televizorul, de doua ori, abuziv (ilegal) un presedinte de tara.

Au sustinut o lovitura de stat.

Au atacat si militat impotriva justitiei independente si ordinii de drept, constitutionale.

Au subminat permanent increderea populatiei in politicieni, magistrati si institutiile statului (nu-s toti gresiti, nu-s toti corupti, nu-s toti gresit orientati).

Au aruncat, fara limite si fara retineri, morala neamului in haznaua istoriei.

Au nivelat si amestecat valori si repere, asasinand gandirea critica si discernamantul telespectatorilor.

Ritmul (zilnic) in care au facut-o a depasit (si depaseste in continuare) capacitatea celorlalte institutii si personalitati media de a combate si demantela dezinformarile, minciunile, calomniile si aberatiile acestui program de propaganda. Consecinta? Aceste minciuni au intrat in constiinta unui segment consistent de public drept adevaruri axiomatice, pe sistemul binecunoscut de la Lenin incoace: „o minciuna repetata de destule ori intra in constiinta publica drept adevar”.

Toate astea s-au comis in scop de propaganda politica mincinoasa, de stanga-cleptocratica, antinationala si de cea mai mizerabila factura. Da, antinationala. Caci propaganda lor este indreptata programatic impotriva avansului nostru civilizational, impotriva reformarii benefice si evolutiei intregii societati romanesti, inclusiv impotriva fanilor A3, chiar daca acesti nefericiti loviti de retard moral si intelectual nu realizeaza.

Orice om inteligent si de bun simt intelege lucrurile astea. Nenorocirea este din pacate alta:

Au creat astfel, in coordonatele antementionate, o masa critica importanta (vorbim de milioane) de consumatori captivi, de idioti utili ai propagandei clanurilor politico-mafiote de tip Voiculescu – PSD si compania.

O masa critica de oameni grav conditionati mental, pavlovian, care nu mai sunt in stare sa distinga adevarul de minciuna, realitatea de fictiune, lozinca de mesaj onest, consistent.

O masa critica de manevra electorala, la dispozitia acestor canalii care guverneaza si arunca Romania in haos institutional, in evul mediu politic, comunistoid-cu-aspiratii-feudale.

O masa critica de oameni aflati in plina disonanta cognitiva, incapabili sa-si asume ca au gresit cand s-au lasat prostiti si manevrati mizerabil de aceasta institutie media, incapabili sa inteleaga ca afilierea lor la ideile propagate de A3 este imorala si nociva pe scara sociala larga.

O masa critica de indivizi cu drept de vot, afectati de aceasta grava tulburare de comportament etic si social.

Cunosc destule asemenea persoane. Sunt recalcitrante la adevar. Sunt impenetrabile la argument logic, rational. Sunt rudimentare intelectual si cultural (chiar daca unele au studii superioare). Sunt agresive (nu doar verbal) la limita isteriei, ori de cate ori incerci sa le aduci a realitate. Asemenea animalului cand atentezi la hrana/osul lui.

Nu glumesc, nu exagerez, nu insult. Doar descriu o patologie sociala si psiho-emotionala inspaimantatoare, de care ma lovesc de ani de zile si in continuare.

Cati sunt? Greu de spus cu exactitate. Sunt recuperabili? Nu stiu. Insa cred ca fenomenul ar trebui investigat serios, metodic, de sociologi si de psihologi. Pentru ca oamenii astia sunt raspanditi socio-demografic de la intelectuali la maturatori. Si reprezinta o masa importanta de manevra politica si culturala, de natura sa schimbe configuratia institutionala si culturala a unei intregi societati. Ma indoiesc ca, odata cu incarcerarea lui Voiculescu, nu se vor gasi altii – oameni politici si de afaceri – care, cu cinism, sa preia, finanteze si speculeze fenomenul in favoarea lor. Daca n-au facut-o deja.

De asta sunt circumspecta cu privire la stingerea fenomenului A3. De asta mi-e greu sa estimez consecintele si durata acestui fenomen. De asta nu glumesc cand spun ca, indiferent de durata, si daca ar fi sa dispara acum, pe loc, dintr-odata, A3 ramane un asasinat cultural si psihologic la adresa unei bune parti din populatie. Si spun asta fara sa disculp catusi de putin pe victimele, discipolii si epigonii lor, indiferent de nivelul intelectual, caci chestiunea ramane, finalmente, una de bun simt versus retard moral.

O spun, asadar, cu titlu de semnal de alarma si de observatie asupra unei aberatii care a facut si va mai face, fie si numai inertial, mult rau. De asta o spun acum si-mi asum: A3 a fost si va ramane un caz istoric de asasinat psihologic si cultural, demn de studiat.

Update 11 iulie: Iata, spre exemplificare, o reactie/replica (twitter) adresata mie la aceasta postare: “Sa spui despre criminalul basescu c-a luptat pentru independenta justitiei denota imbecilitate si/sau ticalosie! Omul este (sau se pretinde) regizor, producator de film si scriitor. Asemenea reactii sunt moderate si comune.

Update 12 iulie: reactie Maria, rockerita ecologista (fana Iron Maiden) originara din Alba Iulia, rezidenta in Timisoara; sunteti VOI NEBUNI cei care postati asa ceva!! Antena 3 e singurul post care are CURAJ sa vorbeasca si cariua nu ii e frica de CENZURA si care nu papa BASELI si la care i se RUPE de amenintari!! Daca am fii si noi toti asa cu siguranta realitatea din jurul nostru ar fii fost una mult mai buna.” 

Din pleiada de comentarii de gen, azi l-am selectat pe acesta pentru ca iata, pe langa divortul de gramatica si ortografie, sau uzul obsesiv-maniacal de majuscule, disonanta cognitiva (ruptura creierului de realitate) poate imbraca si forme pe cat de tragice, pe atat de ilare. De exemplu ruptura creierului de realitatea ca A3 este protejata, cu incalcarea legii si in detrimentul altor competitori media, de insusi forul oficial de cenzura in audio-vizual – actualul CNA cu aceasta stelara componenta majoritara, aflat sub conducerea Laurei Georgescu (o canalie cu grave tulburari de comportament, de asemenea). Sarmana Maria (idiot util tipic; vedeti definitia consacrata a „idiotuli util”  inainte sa sariti stragand „insulta!”) crede ca aia de la A3 sunt curajosi, in lupta lor temerara cu cenzura. Asta-i comentariul zilei, fara indoiala.

Update 13 iulie: asta-i cel mai bun comentariu-urare la aceasta postare. Anonim, desigur ( isi zice Joe Doe, pretinde ca ar fi absolvent de facultate, ca ar trai in Germania si-mi doreste tumori maligne; gingas) „ei reprezinta o voce a celor care nu mai suporta ce se intampla inromania ,ABuzuri ,mirsavia nepotismul si hotia …iti doresc din dorinta mea de bine Tumori maligne ,sa te vindeci in,,statul de drept,,.”

Eu cand zic ca fenomenul trebuie studiat….

Update 9 august: ce s-a intamplat in seara zilei de 8 august in studiourile Antenei 3, urmare a condamnarii lui Voiculescu, si reactia publica a fanilor lor (printre ei multi artisti, actori, personalitati politico-mediatice) dovedesc ca nu am exagerat cu nimic. Un delir sistematizat desavarsit. O patologie sociala, psihica si etica fara precedent in tara asta. Aveti aici cateva relatari in rezumat, inclusiv comunicatul (halucinant) al „jurnalistilor” A3:

https://www.facebook.com/ioana.hincu/posts/600037536773944? si monitorizarea emisiunilor de ieri ale A3 facuta de hotnews http: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17846335-live-text-monitorizare-antena-3-cum-vede-ziua-cea-mai-importanta-lui-dan-voiculescu-televiziunea-care-fondat.htm Daca mai puteti rade, iata o mostra stelara de Gadea, supervedeta A3, 8 august: „nu avem alta solutie decat sa rezistam (ei, A3 adica) . Acest popor a demonstrat de atatea ori ca poate rezista prin rezistenta”. Si poate gandi prin gandire. Si poate respira prin respiratie. Si poate vorbi prin vorbire. Si poate minti prin minciuna.  Poate prosti prin prostie. Si mai ziceti dvs, ca eu ma sufoc de ras ….. Iar tantalaul asta patetic incaseaza 60.000 euro pe luna. Si o multime de idioti utili il „iubesc”….. Update 11 august: rinocerizarea continua https://ihincu.wordpress.com/2014/08/09/non-jurnalism-si-presa-care-nu-e-presa-antena-3-rinocerizare/ Update 13 noiembrie, in plina campanie electorala inainte de al doilea tur de scrutin: http://www.hotnews.ro/stiri-alegeriprezidentiale2014-18549812-cum-distrus-ponta-gadea-iohannis-antena-3.htm

  1. Măcar de ar fii vorba numai de asta. Mulți dintre pensionari Sint bolnavi cu inima. Oare cât bine le face atâta ura și atâta nervii?

    Apreciază

  2. Chiar si aici, in Sacramento, CA, am de a face cu doi antenisti de genul celor autohtoni descrisi in acest excelent articol. Nu sint veniti de multi ani din Romania, nu prea stiu engleza, in schimb si-au instalat … antena speciala ca sa poata fi mangaiati de glasul lui Gadea si pe meleagurile Californiei. Si e intocmai cum ai scris; e imposibil sa port o discutie civilizata cu ei fiindca nici nu vor sa asculte argumentele mele, darmite sa faca efortul de a le demonta sau contracara cumva.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: