Ioana Hincu

A fost odata, in Romania (II). Minoritate sau majoritate, tiranie sau libertate?

In Solutii on iulie 9, 2014 at 1:17 am

Spuneam in prima parte (aici https://ihincu.wordpress.com/2014/07/06/a-fost-odata-in-romania-i-iulie-2012-2014/) ca optiunea intre dictatura si libertate, intre democratie si tirania majoritatii (imorale in multe feluri), intre saracie si prosperitate, intre supravietuire si prabusire nationala, ne apartine. Apartine majoritatii care are de invatat de la minoritate. Se pune problema ce si de la care minoritate.

Minoritate, lege, democratie, libertate

Daca in 2012 coalitia borfasilor a esuat, presedintele reformist si democrat n-a fost demis, membri importanti ai coalitiei mizerabililor la putere (Nastase, Vantu, Becali, Fenechiu, Rusanu, Duicu, Voicu, Copos, Vlasov, Voiculescu, Dragnea, Mazare, samd) se afla azi dupa gratii sau pe cale, iar clanurile lor politico-mafiote sunt subrezite, nu este meritul majoritatii populatiei, ci al minoritatii care a mers contra curentului ilogic si imoral, indreptat impotriva bunului simt, justitiei si statului de drept.

Care minoritate?

Minoritatea politica – presedintia tarii plus o infima grupare din partidele parlamentare si extraparlamentare.

Minoritatea magistratilor si serviciilor de informatii – cateva sute de oameni.

Minoritatea formatorilor de opinie onesti si competenti – cei notorii sunt numarabili pe degete.

Minoritatea societatii civile, aceea care, cu inteligenta, perseverenta, responsabilitate si bun simt, apara cum stie si cum poate aceste valori si principii vitale pentru toti, inclusiv pentru majoritate (chiar impotriva ei): domnia legii, democratia civilizata si libertatea.

Daca azi, dupa doi ani de guvernare catastrofala, infractionala, cleptocratica, mincinoasa, paguboasa, aroganta, de stanga aspirational-feudala, Romania si institutiile democratice nu s-au dezintegrat, asta nu s-a-ntamplat datorita majoritatii care-i sustine activ sau tolereaza pasiv pe acesti mizerabili. Ci multumita minoritatii care actioneaza si se exprima curajos si perseverent, impotriva curentului majoritar.

Asta are majoritatea de invatat de la aceasta minoritate: ca in numele valorilor etice absolute (adevar, dreptate) si civice superioare (democratie liberala, egalitate in fata legii, justitie independenta, libertate si responsabilitate), merita sa lupti pana la capat, chiar daca numeric esti dezavantajat. Hai, ca e greu, dar se poate!

Si aici voi aminti (a nu stiu cata oara) ce spunea acum peste 200 de ani unul din ganditorii mei preferati, Edmund Burke, despre “calificarea” pentru libertate; altfel spus despre competenta civica:

Oamenii sunt calificați pentru libertăți civile în exact aceeași proporție cu dispoziția lor de a pune lanțuri morale peste propriile porniri, în proporția în care dragostea lor de dreptate/justiție este deasupra rapacității lor, în măsura în care soliditatea și seriozitatea înțelegerii lor este deasupra vanității și aroganței, în măsură în care sunt dispuși să asculte mai degrabă sfaturile celor înțelepți și buni, decât lingușelile ticăloșilor.” 1791.

Asta inseamna competenta civica. Asta ramane cheia democratiilor de succes, moderne, prospere si liberale: calitatea morală, rațională, intelectuală a indivizilor care compun majoritatea. Asta avem de inteles azi: ca nu democratia-i de vina ca esueaza, ci noi, defectele si incompetentele noastre civice si democratice. In scopul clarificarii si combaterii lor, recomand lectura acestui text despre esecul nostru democratic si “misterul” democratiilor de succes (de prin alte parti), care nu-i mister:

https://ihincu.wordpress.com/2013/08/04/revolutia-castigatoare-nu-poate-fi-decat-morala-iii-misterul-democratiilor-de-succes/

Nu sunt vorbe goale, este istorie, in date si fapte incontestabile, comparate: ei si noi.

Si nu-i degeaba textul pe care vi-l propun, ci ca sa-ntelegeti ca se poate.

Da, exista locuri in lume, la Vest, unde democratia moderna nu esueaza, ci functioneaza. Nu ideal, dar exemplar. Adica in exemplu de urmat. Sunt locuri unde legile se respecta de catre majoritate. Care majoritate tot din oameni ca noi e formata. Unde societatea civila reactioneaza si se opune aberatiilor politice. Unde oamenii sunt mai liberi decat noi si mai responsabili. Si se intampla ca tocmai acelea sa fie locurile unde exista prosperitate durabila, pe scara larga. Pentru ca toate lucrurile astea sunt indisolubil legate: lege – democratie – libertate – prosperitate.

Fara legi bune, respectate si respectabile, democratiile se dezintegreaza. Fara legi stabile, functie de care fiecare sa-si poata organiza si planifica liber, durabil, bunastarea – educatia, cariera, ocupatia, familia, proprietatea – viitorul inceteaza. Fara lege morala societatile esueaza.

Edmund Burke, acelasi, atragea atentia (intr-o scrisoare din 1777), ca “oamenii striviti de lege n-au alta speranta in afara fortei. Daca legile sunt inamicii lor, atunci ei vor fi inamicii legii; iar cei care au mult de sperat si nimic de pierdut, vor fi intotdeauna periculosi.” Cativa ani mai tarziu, intr-un discurs tinut la Bristol, in 1780, adauga: “legile proaste sunt cea mai rea specie de tiranie”.

Avea dreptate, caci legile proaste ucid si prezentul, si viitorul unei natiuni. Amintiti-va cate legi esentiale (constitutie, regionalizare, cod fiscal, coduri penale, martea neagra, legi electorale) a schimbat sau incercat sa schimbe in rau actuala coalitie de guvernare. Amintiti-va de cate ori in ultimii doi ani a fost sesizata Curtea Constitutionala pentru legi care se abat grav de la ordinea legala si democratica, si de cate ori au fost intoarse din drum sau desfiintate. Uitati-va numai la ce nenorocire a abatut PSD recent (final de iunie), prin ordonanta de urgenta, asupra legii educatiei. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17604659-daniel-funeriu-ordonanta-modificare-legii-educatiei-este-viol-grup-adresa-educatiei-nationale.htm

Se cheama incompetenta legislativa si de guvernare. Si-ntr-adevar, nu exista tiranie mai rea decat a legilor lasate pe mana impostorilor, incompetentilor si infractorilor.

Iar gardianul dreptatii si libertatii noastre impotriva celor care incearca sa instaleze tirania asta, ramane justitia. Justitia independenta, care se supune numai constiintei morale si legilor constitutionale. Justitia care nu le convine actualilor guvernanti, cleptocrati si gregari. Justitia “basista”, adica aceasta minoritate de magistrati (nu, nu-s toti magistratii asa) care se lupta cu coruptia endemica, pentru ca i-au inteles pericolul si esenta:

Coruptia este alt fel de tiranie. Una care impiedica piata libera, libera initiativa, libera concurenta, egalitatea de sanse a intreprinzatorilor privati, capitalismul si prosperitatea noastra.

Clanuri intregi, mafii politico-economice asezate in ultimii 25 de ani peste tara, care franeaza cresterea economica si bunastarea unei natii. Clanuri cu care o mana de magistrati (procurori si judecatori), impreuna cu serviciile de informatii, se lupta in numele nostru si pentru noi. Cati vor justitia asta? Cati dintre noi inteleg si sustin lupta asta?

A fost odata, o Romanie care putea fi libera si prospera

Valorile anterior mentionate sunt cele pe care se construiesc democratiile de succes, libere si prospere. La noi, din pacate, lucrurile astea sunt intelese, asumate si aparate doar de o minoritate. Una libera, hotarata si respectabila. Una care, din pacate, nu doar ca nu-i urmata de majoritate, ci permanent batjocorita, discreditata si marginalizata. E timpul sa-ncetam. Se poate.

Asta-i motivul pentru care am scris acest text (inclusiv prima parte). Pentru ca suntem inca liberi. Inca se poate. Iar eu stiu pe pielea mea cum e sa nu se poata, caci m-am nascut in dictatura, nu-n libertate.

Asta-i motivul pentru care am scris si stiu ca se poate. Numai sa vrea majoritatea.

Si, nu in ultimul rand, am scris pentru ca nu-mi doresc sa povestesc la batranete despre cum a fost odata tara mea, care putea sa fie libera, prospera si democratica, dar a ratat. Prefer sa povestesc azi despre cum putem evita ratarea si cum putem determina schimbarea. Facand ce face minoritatea. Aceasta minoritate, nu alta.

Iar din partea mea, pentru toti, o urare: ganditi bine, ca sa traim mai bine!

  1. […] 3. Ponta pescuiește în bazinul electoral al dreptei mai abil decât o fac pletora de (pseudo)candidați ai dreptei. 4. La toamnă vom avea cea mai jalnică alegere după impasul Iliescu-Vadim. Deutsche Welle:  Depersonalizarea functiei de presedinte Ioana Hincu:  A fost odata in Romania ….  […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: