Ioana Hincu

Liberalism vine de la libertate, inclusiv a cuvantului. Fuziuni “liberale”.

In Solutii on iulie 26, 2014 at 8:06 pm

Impostura liberalismului romanesc

Pentru cei care stapanesc conceptul de liberalism, macar in coordonatele esentiale, nu mai incape dubiu ca in Romania n-avem. N-avem dreapta, nici liberalism indeobste numit “clasic” in zilele noastre, pentru a-l diferentia de liberalismului de stanga (in fond socialism rebotezat) harnic promovat in Occident, cel putin de la al doilea razboi mondial incoace.

Inainte de a intra in subiect, rog putina rabdare si lectura atenta a doua texte initiatice despre lipsa culturii liberale, politice si sociale, in societatea noastra antebelica, interbelica si actuala:

https://ihincu.wordpress.com/2014/05/16/despre-noi-asa-cum-am-fost-si-vom-mai-fi-patriotism-nationalism-izolationism-iii/

si despre “Falsul liberalism romanesc”, in anul de gratie 2014:

https://ihincu.wordpress.com/2014/03/07/falsul-liberalism-romanesc/

Sugerez de asemenea lectura unei carti de referinta scrise de Valeriu Stoica si Dragos Aligica, publicata de editura Humanitas in 2009 sub titlul “Reconstructia dreptei”. O lucrare de exceptie, de o limpezime si acuratete conceptuala (incluzand referinte bibliografice esentiale) de invidiat in ce priveste liberalismul, capitalismul, institutiile si partidele politice romanesti, din perspectiva istorica si actuala. O lucrare pe nedrept ignorata atat de publicul larg, cat si de mediul academic. O lucrare care ar merita inclusa in lecturile obligatorii ale oricarui student al unei facultati de stiinte politice, economice si sociale, si ale oricarui adult civic-responsabil, care chiar doreste sa avem in Romania, vreodata, dreapta – si la putere si in cultura noastra sociala.

Unitatea si reconstructia dreptei

Nu cred sa fie un moment mai potrivit decat acesta pentru a aduce in discutie si dezbate serios problema dreptei si liberalismului romanesc.

2014 este un an electoral de cotitura, in care de rezultatul alegerilor prezidentiale de la toamna depinde continuarea reformelor initiate in 2004 pe presedintele Basescu si alianta electorala DA (PNL plus PDL). Fara continuarea acestor reforme, pe linia pastrata de Traian Basescu si putinii lui sustinatori (gen Monica Macovei) din clasa politica, putini fiind si-n PDL, dreapta romaneasca nu are nicio sansa de (re)constructie si unitate.

Ma bucura, asadar, de principiu, perspectiva refacerii aliantei de DA si urmatorul pas, respectiv fuziunea PDL cu PNL. Ma bucura mai ales dupa esecul sinistru al dreptei, concretizat in 201, prin crearea USL, cand PNL si-a institutionalizat intr-un mod fara precedent complicitatea cu PSD la distrugerea dreptei romanesti, la franarea reformei statului, justitiei si a orientarii occidentale, euroatlantice, a Romaniei.

Ma ingrijoreaza, insa, lipsa de fundament valoric si doctrinar liberal, de dreapta, a preconizatei fuziuni dintre PDL si PNL. Ma ingrijoreaza pentru ca o simpla regrupare procedurala, de suprafata, a celor trei mari partide romanesti (PSD, PNL si PDL), in lipsa unei identitati doctrinare (principii, valori) de dreapta, care sa contrabalanseze ciuma rosie, cleptocratica, PSD, nu serveste nimanui decat mafiilor transpartinice si accesului lor alternativ la putere. Putere acaparata acum de Ponta si ai lui.

Acesta este motivul pentru care, la acest moment, ramane un fals intelectual, doctrinar si principial grosolan, o forma nerusinata de demagogie si propaganda electorala, sa numesti votul pentru fuziunea PNL-PDL(cu absorbtia FC) un succes in ce priveste unitatea si reconstructia dreptei romanesti (asa declara public, azi, cu ocazia conventiei PDL privind aceasta fuziune, un lider PDL care, printre altele, este si profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti), cu atat mai putin a dreptei liberale. Printre altele, iata cel mai recent argument, in continuare.

Libertatea cuvantului in PDL

Monica Macovei (nu cred ca mai are nevoie de prezentare activitatea si orientarea ei politica, practica si doctrinara), membra marcanta PDL, a solicitat (procedural si anterior) sa ia cuvantul la conventia PDL de sambata, 26 iulie 2014, privind alianta electorala PNL-PDL in vederea prezidentialelor si viitoarea fuziune. Comitetul de organizare PDL a refuzat sa o inscrie oficial printre vorbitorii de azi. Vedeti mai jos cum si ce dorea sa spuna Monica Macovei, adresandu-se colegilor si delegatilor PDL prezenti:

http://www.stiripesurse.ro/exclusiv-discursul-care-i-a-fost-interzis-monicai-macovei-la-pdl-audio/

http://www.monica-macovei.ro/blog/

Ca sunteti sau nu membri PDL, ca sunteti sau nu votanti PDL sau ai doamnei Macovei, ca sunteti sau nu de acord cu discursul doamnei, daca sunteti oameni de dreapta si liberali, trebuie sa fiti de acord ca liberalismul incepe cu libertatea opiniei si a cuvantului.

Fara libertatea asta, omenirea, dar mai ales Occidentul european si nordamerican, n-ar fi cunoscut in veci avansul civilizational si democratia liberala. Fara cea din urma (democratia liberala), am fi continuat sa traim in tiranie, iar eu n-as fi putut sa va scriu textul asta azi. L-as fi asternut cel mult, in izolare muta, pe o hartie pe care as fi dosit-o, caci tirania pedepseste aspru delictul de opinie. Orice tiranie – antica, feudala, moderna sau actuala.

Asta nu-i dreapta, nici fuziune liberala. Este o impostura. Si o mistificare ce nu serveste nimanui decat mafiilor plutocratice si cleptocratice care, in acest fel se regrupeaza, prin transferul PNL de la PSD spre PDL.

Vreti dreapta? Vreti liberalism? Vreti democratie liberala? Civilizatie? Prosperitate? Libertate? Invatati ce sunt, de unde vin, pe ce baze (principii, valori) se fundamenteaza si construiesc, respectati-le si aparati-le consecvent. Valabil si pentru cetatenii obisnuiti, si pentru membrii de partid.

Toate astea incep si se termina cu respectul pentru libertatea proprie si a aproapelui, in coordonatele liberalismului clasic, nu ale demagogiei plutocratice practicate de adeptii realpolitik-ului dambovitean.

In acest sens, inchei cu un fragment din textele indicate pe linkurile de la inceput:

“1.3.Impostura liberalismului autohton

Privind inapoi catre liberalismul clasic, intelegem acum paradoxul si ironia situatiei de azi, cand acesta a ajuns sa fie prezentat drept aparatorul natural si servantul marilor averi, al intereselor capitalului si, mai grav, al unor pseudocapitalisti cu ambitii plutocratice.Acum vedem de ce discursul si practica asa-numitului liberalism autohton cu pretentii istorice ne insulta atat de tare inteligenta si bunul-simt. Am vazut cum e impinsa in fata, in numele liberalismului, o imensa impostura: o masina plutocratica,  cu un aparat imens de lobby-isti, functionari publici si politicieni, cu propriul department de propaganda, cu propria agenda si care, practic, a colonizat aparatul de guvernare si discursul public. Cu adevarat remarcabila a fost insa aparitia partidului plutocratic pur, o extensie politica a masinii plutocratice.

Dar, dincolo de actualul episod romanesc de folosire abuziva a numelui si spiritului liberalismului, ramane problema reala: cea a principiilor profunde ale liberalismului clasic” –Valeriu Stoica si Dragos Aligica – Reconstructia dreptei, 2009 Humanitas.

Liberalismul clasic isi trage filonul valoric din gandirea greco-romana si crestina: libertate, vointa proprie,  responsabilitate, alegere, contract, drept corelat cu obligatie. Iar in domeniul juridic si institutional, in raportul dintre guvernati si guvernanti, sunt definitorii domnia legii si egalitatea in fata ei, fara standarde duble si privilegii.”

Update: Cativa membri PDL si sustinatori entuziasti ai fuziunii au protestat la textul de fata. Unii vehement, altii mai voalat, sustinand ca ma „arunc” in verdicte fara sa stiu despre ce-i vorba. Se impun asadar cateva precizari.

1. Aceasta opinie este formulata in urma observatiilor personale directe (cunosc atat membri PNL cat si PDL) sau mediate (presa, agentii de stiri, televiziuni) de lunga durata.

2. Aceasta opinie este formulata si in lumina evolutiilor recente (“unificarea dreptei” de dupa alegerile europarlamentare 2014), cat si a prevederilor statutare ale viitorului partid care va rezulta din fuziunea PNL-PDL, asa cum au fost date recent publicitatii (jumatatea lui iulie, hotnews). Statut din care extrag urmatoarele:

Sectiunea 1B, intitulata obiectivele partidului

art.5 alin.1, viitorul partid este de centru-dreapta, printre valorile fundamentale statutar asumate se numara „economia sociala de piata” si „justitia sociala”. Asta nu-i liberalism, afirm si mentin.

art.5 alin.2, viitorul partid apara principiile „democratiei constitutionale”. Nicaieri in cuprinsul acestui document nu am gasit formularea „democratie liberala”.Constitutionala e si democratia socialista sau social-democrata.

De aici incolo, oricat de frumos ar suna unele idei prevazute in statut, care se intampla sa coincida, cel putin aparent, cu cele clasic liberale, vorbim povesti si lozinci. Cand te pretinzi liberal (denumirea viitorului partid este cea de Partid National Liberal) si bati in cuie, de la inceput, statutar, orientarea de centru-dreapta, economia „sociala” de piata si „justitia sociala” (asta-i stanga sadea), te excluzi singur din randul partidelor liberale si ramai o simpla contradictiei in termeni si confuzie doctrinara. Din acest ultim unghi, nimic surprinzator; confuzia doctrinara si impostura liberala au antecedente si continuitate la noi in tara (a se vedea linkurile indicate la inceputul articolului).

3. E pacat ca aceste confuzii si imposturi se mentin (intamplator sau programatic, de la varful acestor partide). Pentru ca lipsa culturii politice si sociale autentic liberale este de fapt cea care impiedica progresul nostru civilizational si economic real.

4. E pacat ca insisi membrii celor doua partide se lasa prostiti cu privire la identitatea lor politica – indentitate despre care, sustin si mentin ca, cel putin pana acum, dpdv doctrinar, institutional si practic nu este clasic liberala (exceptiile si convingerile individuale nu le numar).

Totodata, in calitate de adepta a ideilor si valorilor clasic liberale, prin urmare si a pluralismului politic si de optiune identitara, consider perfect legitima optiunea de centru-dreapta, cata vreme este constient, informat si corect asumata. Ce nu consider legitim si nu voi considera vreodata este impostura. Cu atat mai putin pe cea liberala. Si nu cred ca acum, dupa 25 de ani de libertate (inclusiv de informare si documentare serioasa) ignoranta mai este scuzabila.

5.Nu ma deranjeaza opiniile contrare si criticile; ma obliga la reverificari si reconsiderari, binevenite chiar si atunci cand/daca imi mentin opinia Ma deranjeaza cele neatente si incorect fundamentate.

6.Daca din supararile pe care le-am starnit cu acest text va rezulta o reflectie si introspectie mai serioasa,  pe baza de realitati si repere principiale, in special in randul suparatilor, ma declar multumita. Daca in randul celor care sunt de acord cu cele scrise de mine, reflectia si introspectia, vor continua pe aceleasi baze, voi fi egal de multumita. Daca nu, inseamna ca am esuat lamentabil si voi reveni cu alte argumente sau altfel.

7.Inutil sa spun ca m-ar bucura enorm ca viitorul sa-mi demonstreze ca ingrijorarile si „verdictele” mele cu privire la impostura liberalismului romanesc sunt nejustificate, iar viitorul (mare)PNL contopit/fuzionat fara program politic definitivat, insa cu acest statut votat (asta s-a votat azi – numele, insemnele si statutul),  se va transforma, doctrinar si practic, in partid liberal. Clasic liberal. Numai in acest fel impostura liberala a acestei formatiuni politice va inceta. Astept cu interes ca realitatile viitoare sa ma contrazica.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: