Ioana Hincu

Ineptie si inertie politica 2014. Rusia, razboaie si un centenar trist.

In spaime on iulie 28, 2014 at 7:07 pm

Acum fix 100 de ani, pe 28 iulie 1914 izbucnea primul razboi mondial. Pretextul? Un nationalist sarb il ucisese la Sarajevo pe arhiducele Franz Ferdinand al Austriei. Contextul? Europa si zona balcanilor erau un butoi de pulbere, marile puteri si imperii isi disputau zonele de influenta politico-economica si militara aflate intr-un echilibru extrem de fragil de la inceputul secolului. Ca acum.

Prima conflagratie mondiala s-a soldat cu 9 milioane de combatanti morti. A fost una din cele mai ucigatoare confruntari militare din istoria omenirii. S-a incheiat peste 4 ani cu reconfigurarea granitelor europene.

La inceputul sec 21, dupa venirea lui Putin la putere (1999) politica sferelor de influenta geo-politica a devenit la fel de actuala ca atunci. E razboi. Rece ar spune unii. Cald imi permit sa spun eu cata vreme Rusia lui Putin nu si-a refuzat in ultimii 14 ani interventii militare in Cecenia, Georgia si, iata, acum, la granita noastra de nord, in Ucraina.

Anul acesta, in numai doua saptamani, in dispretul total al legilor interne si internationale, Crimeea a fost anexata abuziv de Rusia, apoi jefuita si epurata etnic. Ulterior, Ucraina continentala a fost facuta bucati de armate (da, armate) de scelerati separatisti rusi. Care se intampla ca acum 2 saptamani, printre actele uzuale de barbarie, sa fi doborat cu o racheta sol-aer un avion civil, ucigand pe toti cei 298 de pasageri aflati la bord.

Ca o expresie stelara a salbaticiei nationaliste instigate si girate financiar si logistic de Rusia lui Putin, nici pana azi ramasitele celor 298 de victime nu au putut fi integral repatriate si redate familiilor. Starvuri de civili nevinovati putrezesc in continuare pe teritoriul ucrainean ocupat de acesti scelerati. Rusi, da.

Ce fac politicienii occidentali? Se reunesc, se codesc, declara, vorbesc la telefon. Sa sanctioneze, definanteze, condamne si marginalizeze politic, diplomatic, economic, financiar, militar Rusia sau nu? Sa listeze “armatele separatiste rusesti” ca organizatii teroriste sau nu? Sa sisteze contractele de furnizare materii prime rusesti sau nu? Sa reziliere contractele de livrari de echipamente militare (Franta-Mistral) catre Rusia sau nu?

In general, nu.

Ce face opinia publica europeana si occidentala? E-n vacanta. De facto sau cu creierul.

Totusi, daca e sa ia atitudine, o face vehement impotriva “crimelor armatei israeliene in Gaza”. Nu impotriva celor peste 2350 de rachete lansate de teroristii Hamas in numai 17 zile asupra oraselor israeliene. Atacuri ale criminalilor din Gaza asupra oraselor, nu obiectivelor militare ale Israelului. Nu, activistii europeni nu protesteaza impotriva faptului ca rachetele sunt lansate si depozitele de munitii amplasate de teroristii Hamas in scoli, gradinite, spitale si locuinte particulare din Gaza, unde civili, mai ales copii, sunt folositi ca scuturi umane de acesti criminali dementi si lasi.

Aceste proteste civice aberante, care in fond legitimeaza barbaria teroristilor musulmani, au loc (zeci de mii de activisti civici per oras) la Londra, Paris si alte orase europene, acum, in iulie 2014. Am avut si la Bucuresti, in fata ambasadei “criminalului” Israel.

Nu, nici zece protestatari nu s-au strans in vreuna din aceste capitale europene sau la Bucuresti sa ceara sanctionarea exemplara a Rusiei si sa pastreze un moment de reculegere in memoria celor 298 de victime, majoritatea cetateni europeni, inclusiv 80 de copii.

Cum se numeste asta? Inertie? Ineptie? Iresponsabilitate? Divort de realitate? Nebunie?Nu stiu.

Dar stiu ca pana cand nu voi vedea in strada, protestand impotriva Rusiei si terorismului rusesc, macar 298 de activisti civici per fiecare capitala europeana care a avut vreun pasager sau victima in zborul MH17, eu nu ma simt integrata in aceasta societate si comunitate de state.

Iar pana cand nu voi vedea din partea liderilor occidentali, europeni si nordamerircani, o reactie si o strategie concertata, concreta, aplicata, impotriva tuturor agresorilor internationali, rusi, arabi, nationalisti, religios-bigoti, care ne asalteaza (da, asalteaza lumea civilizata, chiar daca momentan nu cad rachete peste noi), eu nu ma simt in siguranta in tara mea si nici pe continentul meu. Pentru ca nu sunt. Pentru ca nimeni nu este.

Nu pot califica reactia poliltica si civica la aceste grave si actuale probleme decat ca inerta, iresponsabila si inepta.

Si nu ma pot opri sa ma gandesc ca istoria are prostul obicei de a se repeta, la fel ca natura umana, care, la randul ei, are prostul obicei de a se repeta in inertii, ineptii si greseli. Inertii, ineptii si greseli care in secolul 20 au produs zeci de milioane de victime. N-a ajuns? Uite ca nu.

In acest sens, inchei recomandandu-va sa cititi acest articol, intitulat “Se poate Vladimir?” semnat Alexandru Hancu. Articolul incepe asa:

“Putin Vladimir Vladimirovici e de multă vreme un element problemă. De fapt, privind retrospectiv, reiese că a fost de la bun început problema clasei, în clasa lideri de anvergură globală. Ca orice mare poznaş, încă din ciclul primar l-au însoţit crima, asasinatul, masacrul. Ba în Cecenia, cu tancurile, tunurile, avioanele şi ce s-a mai găsit, ba la Londra, cu material radioactiv, ba la Moscova, cu gloanţe banale.”

Continua asa:

http://www.kmkz.ro/opinii/editorial/se-poate-vladimir/

Si se incheie asa:

“Cam cît de aroganţi, infantili, ignoranţi şi iresponsabili au fost cei care i-au tot refuzat lui Putin pedepsele binemeritate, oferindu-i, în schimb, recompensele la care n-avea nici un drept? Dacă se trezeau măcar la începutul crizei din Ucraina, şi tot nu era tîrziu. Au preferat să n-o facă. Nu cumva să-l supere cu ceva. Ei, începe să fie foarte tîrziu. “Se poate, Vladimir?” Da, sigur că se poate. 298 de morţi. Rahat. În definitiv, ce-o să-i facă?”

Da’ chiar, ce-o sa-i faca? Adica o sa-i faca ceva? Daca da, ce? Si cand? Cati trebuie sa mai moara? Milioane? Altele?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: