Ioana Hincu

Despre prostie si replica imperios necesara, in 10 puncte

In Solutii on Octombrie 11, 2014 at 9:25 pm

(Aparent fara legatura cu situatia politica, civica sau electorala; unde “aparent” este cuvantul de baza.)

Mi se reproseaza, in general, dar mai ales in ultimul timp, ca sunt prea “acida”, prea “agresiva” in dialog cu prostia. Iata replica si unghiul din care abordez eu problema:

1.Anul trecut, ca o conluzie de etapa, despre fenomenul prostiei si expansiunea sa ingrijoratoare, mai ales la varful societtii, scriam acest text: https://ihincu.wordpress.com/2013/03/14/pe-mana-ingerilor-defecti-expansiunea-prostiei/

De unde redau un fragment: “cred că nu mai e un act de noblețe, ci, cât de curând, unul iresponsabil, de achiesare la rău și la proliferarea lui, să tolerezi, în loc să sancționezi drastic prostia, nerușinarea și mediocritatea DE ORICE FEL. Mai ales acum, când răspândirea lor mediatică (MSM si social-media) a luat o amploare necunoscută până recent. Și iată, câștigă teren, admiratori și adepți, în detrimentul inteligenței, decenței și excelenței, care, neapreciate, ies din peisaj cu o repeziciune fără precedent.”

2.Prostia este ubicua si insistenta. In orice mediu social, profesional, izbucneste cand si de unde nu te astepti, si hartuieste. De aceea la prostie se impune o reactie cu titlu de sanctiune. Este de preferat reactia severa si decisiva, caci cu prostia nu se poate dialoga, dar o poti semnala si izola.

3.Adevarul este deseori incomod si neplacut. Ba cateodata brutal de neplacut. Dar trebuie spus. M-am saturat pan’ la greata de replica aia stupida, ce infloreste ca mucegaiul la umbra lipsei de logica si de argument, cu “nimeni nu detine adevarul absolut”. Ba da, unele adevaruri sunt al naibii de absolute, la fel ca prostia.

4.“Acida” si “agresiva” in limbaj (a se citi directa, fara retineri) sunt si voi ramane doar in reactie la realitatile pe masura. Prostia, bunaoara, este acida, ma arde. O percep ca vulgara per se, ca pe o agresiune mai rea decat injuratura.

Prin urmare, agresive sunt prostia si expansiunea ei, NU faptul de a le numi ca atare in incercarea exasperata, ba uneori disperata, de a le stavili.

5.Prefer sa traiesc igienic, cat de curat si sanatos permit circumstantele. Or, prostia nesanctionata prolifereaza endemic, ca boala. Asadar, sa spui prostiei pe nume este un imperativ igienic, un mod sanatos de viata.

6.Consider ca tolerand prostia suntem complici si direct raspunzatori pentru proliferarea ei, care se intampla deja. De asta, cand stiu ce spun, voi prefera oricand replica neplacuta, “acida”, “agresiva”, in locul molcomei pudibonderii sau ipocritei corectitudini politice.

7.Inteligenta-i o stare de gratie, vorba raposatului Alecu Paleologu. Nimeni, nici geniile nu-s inteligente tot timpul. Insa deosebirea fundamentala dintre omul inteligent si omul prost este ca primul are capacitatea de a identifica prostia (inclusiv pe a sa) si de a proceda la/asuma corectiile necesare.

8.Despre prostie, Nicolae Steinhardt, in Jurnalul fericirii, spunea: “Dumnezeu iubeste nevinovatia, nu imbecilitatea”

9.Carlo Cipolla (economist si istoric italian) a formulat intr-un eseu celebru (a carei lectura o recomand calduros) cateva dintre “Legile de baza ale prostiei omenesti” (acesta fiind si titlul eseului). Printre ele, despre puterea distructiva a prostiei, Cipolla spunea:

“O persoană stupidă este o persoană ce cauzează pierderi unei alte persoane sau unui grup, în timp ce aceasta nu obține niciun câștig, iar uneori suferă chiar pierderi.” Aceasta fiind, in acceptiunea autorului, legea a treia, “de aur” a prostiei omenesti.

“Oamenii care nu sunt proști subestimează mereu puterea dăunătoare a persoanelor stupide. În special cei care nu sunt proști uită constant faptul că întotdeauna, oriunde și în orice condiții asocierea cu proștii se dovedește a fi o greșeală costisitoare”(a patra lege)

“A cincea lege de bază afirmă că: Prostul este cel mai periculos tip de persoană.Corolarul legii este: Prostul e mai periculos decât un bandit”

 10.Cipolla, isi incheia eseul cu o invitatie la reflectie asupra relatiei dintre performanta societatilor si atitudinea fata de prostie:

“Toate acestea îndeamnă la reflecție în ceea ce privește performanța societăților. Potrivit legii fundamentale a doua, fracțiunea de proști este o constantă Δ, ce nu este afectată de timp, spațiu, rasă, clasă sau orice alte variabile socio-culturale sau istorice. Ar fi o greșeală profundă să credem că numărul proștilor într-o societate în declin este mai mare decât într-o societate în curs de dezvoltare. Ambele societăți sunt afectate de același procentaj de oameni proști. Diferența dintre cele două societăți constă în faptul că, în societatea cu o performanță slabă, membrilor stupizi li se permite de către ceilalți membri să devină mai activi și să întreprindă mai multe acțiuni.[…]

Indiferent dacă se iau în considerare timpurile clasice, medievale, sau moderne, este impresionant faptul că orice țară aflată pe o traiectorie ascendentă are în mod inevitabil o fracțiune Δ de oameni proști, dar restul cetățenilor reușesc să înfrâneze porțiunea Δ și în același timp să producă suficiente beneficii pentru ei înșiși și alți membri ai comunității și astfel ei fac progresul o certitudine.

Într-o țară aflată pe o traiectorie descendentă fracțiunea de proști este de asemenea egală cu Δ, dar cu toate acestea în restul populației se observă în rândul celor aflați la putere o proliferare alarmantă a bandiților cu nuanțe de prostie […] iar printre cei care nu se află la putere se observă o creștere la fel de alarmantă a numărului de persoane nechibzuite […]. O astfel de modificare în compoziția populației care nu este stupidă întărește inevitabil puterea distructivă a fracțiunii Δ și face declinul o certitudine. Iar țara se duce dracului.”

Pentru toate aceste zece considerente, insa nu inainte de a va multumi pentru bunavointa si rabdarea de a le fi citit, inchei invitandu-va si eu la reflectie, in doi timpi:

Chiar credeti ca, la starea actuala a natiunii, ne mai permitem luxul de a trata delicat prostia? Chiar vreti sa ne ducem dracului menajand pudibond imbecilitatea?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: