Ioana Hincu

Nu s-a terminat. E doar o victorie esentiala intr-o lupta inca inegala.

In Solutii on noiembrie 18, 2014 at 3:27 am

PSD, eterna noastra frana civilizationala

E greu sa nu cedezi euforiei unui moment democratic si civic ca cel de ieri. Mai ales ca rezultatele finale au dat peste cap cele mai optimiste asteptari (optimiste pentru Romania, desigur, nu pentru PSD).

Este la fel de greu, nascut fiind si traind o vreme (primii 20 de ani) in dictatura, martor direct, constient si atent al zbaterilor democratice ulterioare (urmatorii 25 de ani), sa nu faci permanent analogii si bilanturi.

Dupa cum este imposibil, ca observator atent al politicii interne si internationale, al evolutiilor istorice si tendintelor prezente, sa nu fii vigilent si ingrijorat in continuare.

Pentru ca nu s-a terminat. Nici ciocnirea civilizatiilor – occidentala si orientala, democratica si anti-democratica. Nici ciocnirea marilor centre politico-economice si geo-strategice la nivel global.

Dar nu despre locul nostru la confluenta acestor contrarii vorbim acum. Ci despre eterna si viguroasa noastra nenorocire a ultimilor 25 de ani: partidul PSD, fost PDSR, fost FDSN, fost FSN, demn urmas si continuator al PCR, Partidului Unic Comunist si Roman.

Daca am invatat ceva, incepand cu 1990, despre aceasta organizatie politica, a fost ca reprezinta trecutul tiranic-comunistoid-barbar si cleptocratic (si inainte se fura de la stat), iar lupta cu ei va fi urata si grea.

Prima lectie brutala in acest sens, am primit-o pe 20 mai 1990 – primele noastre alegeri libere, ramase in istorie ca Duminica Orbului, la care peste 80% din electorat l-a votat pe comunistul Iliescu (inca in viata, inca in libertate, si inca presedintele de onoare PSD)… dupa prabusirea in sange nevinovat a comunismului!

Apoi, imediat dupa, la mineriadele din 13-15 iunie 1990, cand comunistul Iliescu, proaspat Despot Luminat Liber Ales, sub ochii si aplauzele majoritatii natiunii, a instigat si pravalit peste minoritatea pasnica din Piata Universitatii – protestatari anti-comunism si pro-libertate – hoarde si bate mineresti. A instigat (mintind ordinar) romani impotriva romanilor, intr-o barbarie inimaginabila-n democratie. De ce? Pentru interesele de putere ale lui si ale partidului lui. Atat. Si a facut-o cu un cinism, o aroganta si o cruzime fara limite: voia sa starpeasca, pe termen lung, orice urma de opozitie in societatea civila. N-a reusit.

Ce au reusit insa Ion Iliescu, apoi Adrian Nastase, si acum Victor Ponta, a fost sa cultive acest partid pana la dimensiuni de plaga nationala, infiltrata in toate nivelele politice, institutionale, academice, mediatice si civile din Romania. O plaga care, indiferent ca s-a aflat la putere sau in opozitie, a corodat permanent sansele noastre de bunastare, avansul nostru democratic, politic si economic.

De asta, cu toata euforia zilei de ieri si noptii trecute, simt nevoia sa atrag atentia ca lupta pentru eliberarea noastra de PSD si de cultura cangrenoasa a acestui partid e grea, fiind inca inegala, si nu s-a terminat. Doar ca ieri a capatat o noua dimensiune si o mare sansa.

Nu s-a terminat, pentru ca

Nu s-a terminat pentru ca PSD ramane cel mai mare partid din Romania. Dupa ultimul lor recensamant intern, ar avea peste 500.000 de membri (mai mult decat toate celelalte partide la un loc). Nu stim (poate nici ei nu mai stiu) cati hrebenciuci au in partid. Oameni cu averi pe cat de colosale, pe atat de ilegale, care concentreaza in mana lor ponderea economiei romanesti. Oligopoluri, mafii politico-economice in toata regula. Astia nu-s capitalisti, astia-s jefuitori de bugete publice, cu ajutorul functiilor publice pe care le detin ei si colegii de partid.

Aici, lupta va fi continuata de Justitie. Iar multumita votului de ieri (absolut extraordinar) vom avea la Cotroceni al doilea presedinte care va apara independenta justitiei. Am convingerea ca Klaus Iohannis, la fel ca Traian Basescu, o va face. Aici, victoria de ieri este esentiala.

Nu s-a terminat pentru ca PSD detine in continuare majoritatea parlamentara (care voteaza legile si mentine in functie guvernul) si Guvernul Romaniei (care domneste peste banii nostri, peste bugetul public). Or, stim cu totii ce guvernare catastrofala si abuziva a asigurat PSD in ultimii doi ani si jumatate (nu ca guvernarile PSD precedente ar fi fost mai bune).

Nu-i vad pe Victor Ponta si pesedistii lui lasand din mana doua din trei puteri ale statului de dragul onorabilitatii si legitimitatii niciodata avute. Pentru ca da, dupa o infrangere zdrobitoare ca cea de ieri, onoarea l-ar impinge pe Victor Ponta sa-si dea demisia din fruntea partidului (implicit a majoritatii parlamentare) si din fruntea Executivului Romaniei. Si nu, acest PSD, cu aceasta majoritate parlamentara, n-a avut niciodata mare legitimitate: in 2012, cand au candidat alaturi de liberali (USL) au luat cu totul mai putin de un sfert din voturile electoratului roman: 4,3 milioane din 18,2.

Ca fapt divers: pana si indivizi reprobabili ca Negoita (primar sector 3 Bucuresti) sau Vanghelie (primar sector 5) au ridicat public problema legitimitatii guvernarii PSD in conditiile votului de ieri. O ironie care frizeaza grotescul, desigur: Vanghelie si Negoita vorbind de onoare si legitimitate.

In fine, nu s-a terminat pentru ca abuzul de putere pe care Ponta, Corlatean si Melescanu l-au comis obstructionand cu buna stiinta dreptul de vot al romanilor din diaspora, statul de drept si democratia romaneasca, TREBUIE SANCTIONAT LEGAL CA ATARE, INDIFERENT DE REZULTATUL FERICIT AL VOTULUI DE DUMINICA. In acest sens se impune o cercetare serioasa, atat din partea parchetelor competente (impiedicarea cu buna stiinta a cetateanului sa voteze este infractiune), cat si din partea colegilor parlamentari (o comisie de ancheta n-ar strica) in scopul tragerii la raspundere juridica (penala si disciplinara).

Si nici asta socot ca nu-i de ajuns. Pentru ca felul in care au facut-o, mintind cu dispret si nerusinare in fata unei tari si lumi intregi, abuzand si incalcand cu seninatate legile in vigoare, interpretarile normative ale autoritatilor competente (BEC) si ofertele de sprijin din partea autoritatilor straine, NU POATE RAMANE NESANCTIONAT SERIOS DE OPINIA PUBLICA. Intolerabilul nu trebuie tolerat, iertat sau uitat. Oamenii astia n-au ce cauta in viata publica, si cu atat mai putin in politica la nivel inalt. Locul celor care-si bat joc de semenii lor, e la gunoiul istoriei.

De asta spun: cu inca multa putere legislativa, executiva si economico-financiara pe mana, PSD ramane un mastodont social si institutional, care ieri a fost doar serios clatinat. O victorie esentiala, a noastra, intr-un razboi lung si profund inegal, inceput de Iliescu-PSD acum 25 de ani. O lupta grea impotriva PSD si mafiilor transpartinice a inceput (aproape providential) si sustinut timp de 10 ani, in interesul nostru (inclusiv al celor care nu pricep) Traian Basescu cu oamenii lui (nu, nu Elena Udrea). Acum continua cu  sanse mai consistente de reusita. Mandatul presedintelui nou ales nu va fi deloc usor. Sper sa-i facem cu totii (si el, si noi) fata. Sanse ca astea se ivesc rar si se pierd usor.

Primii care ar trebui sa inteleaga ca victoria de ieri a fost esentiala, dar mai e pana la cea finala, sunt politicienii din partidele de opozitie (in special ACL). Formatorii de opinie publica de asemenea. Treaba lor nu-i mai usoara decat ieri. Nu cred (pentru ca n-am niciun indiciu) in posibilitatea PSD de a se reforma. In niciun caz de buna voie. Nu cred in asumarile publice ale lui Victor Ponta. Nu cred in pocainta baronilor pe care se sprijina.

Asta trebuie sa se-nteleaga. Ca nu s-a terminat. Ca e nevoie de mentinerea reactiei si vigilentei civice – asta ar fi adevaratul castig al mobilizarii extraordinare de ieri. Ca e nevoie de alt fel de politica (ofensiva si decisiva, da) la partidele de opozitie.

Cand am spus in campania asta, ca asta-i razboiul PSD impotriva noastra, nu era gluma. Cand s-a spus ca n-au limite, ca ne dispretuiesc, ca ne insulta bunul simt si inteligenta, ca nu le pasa de altceva decat de legea lor, si ca vor merge pana la capat, n-a fost gluma. Nu-i de ajuns ca Iohannis a castigat. Guvernul Ponta trebuie sa cada (cand si cum? greu de spus). Si, desigur, in timp, PSD ori sa se curete si sa devina altceva, ori sa dispara.

 1. Si cand se termina, cand avem partid unic de dreapta? Sau cand dispar oamenii intepeniti in 1990, care nu stiu decat PSD = rau si nimic mai mult? Apropo, aici unde traiesc eu conduc social democratii, si nu ne franeaza deloc civilizatia, ci dimpotriva.

  • Raspunsul scurt ar fi: lasati-va de comentariu politic.

   Raspunsul lung (desi evident prea scurt avand in vedere golurile dvs cognitive) este:

   1.Sper ca glumiti (partid unic de dreapta?)

   2.In caz ca nu glumiti puneti intrebari stupide si intr-o logica stupida. Pentru ca:

   a)daca asa ati inteles din postarea asta, ca vorbim de partid unic de dreapta, degeaba ati citit.

   b)nu stiu unde traiti (ar fi util sa dati exemplul concret, ca sa avem ilustrarea clara, la obiect, pt ca social-democratia nici teoretic un se practica identic peste tot in lumea asta, daramite practic)

   c)spectrul politic romanesc de dreapta, in acest moment, nu este acoperit nici macar doctrinar (decat prin vorbe, de regula goale, si nici alea coerente), cu atat mai putin practic, de partidele noastre politice. Deocamdata avem in Romania cel mult un spectru politic care acopera de la stanga radicala (socialism cleptocratic, respectiv PSD) pana la cea mai moale (asa-zisul nostru “centru”, care-i mai degraba la stanga, decat la dreapta – vorbim de liberal-democratism, crestin-democratism). V-am spus asta ca sa va linistiti: exista si va exista stanga politica in Romania si dupa PSD. Chiar si PSD ar putea exista dupa acest PSD, dar cu totul altfel.

   d) este evident ca nu stapaniti concepte, institutii, doctrine si ideologii politice plus sisteme politico-economice (politica si economia sunt indisolubil legale teoretic si practic). Daca ati face-o, ati sti ca social-democratia (stanga moale, care intotdeauna tinde spre cea tare, adica spre socialism cu inaintare spre comunism) presupune mai mult etatism (interventia statului in economie si realocarea resurselor) decat spectrul poliltic de dreapta. Adica da, mai evident (pt unii) sau prea subtil (pt dvs) franeaza civilizatia, prin franarea progresului economic, restrictionarea economiei de piata, restrictionarea libertatii individuale si descurajarea responsabilitatii individuale (care include cooperare sociala voluntara, nu impusa prin lege, etatist). Cu alte cuvinte, social-democratia, vorba lui von Mises, este socialism in rate. Si da, franeaza (chiar daca mai putin decat socialismul) avansul civilizational. Faptul ca nu pricepeti dvs cum, nu schimba cu nimic realitatea.

   e)lasati-va de comentariu politic. Cel putin inainte de a va clarifica in cap curente si doctrine politice la dreapta si la stanga spectrului politic. De exemplu, asa, ca pentru neinitiati, va recomand calduros acest text:
   https://ihincu.wordpress.com/2013/11/07/confuzii-la-ordinea-zilei-exista-dictaturi-de-dreapta/
   De unde, daca veti intelege ce cititi, va veti linisti cu pericolul partidului unic sau dictaturii de dreapta (inteleg ca va bantuie, mai mult sau mai putin serios). Relax: dreapta, fie ea clasic liberala, fie conservatoare, accepta si opinii si manifestari opuse, cata vreme sunt legale, chiar daca sunt idioate. Asta inseamna respect pentru libertatea individuala- include si libertatea de a fi prost, cu doza (mare) de toleranta institutionala la prostie. Dreapta a fost si va ramane intotdeauna, din acest motiv, toleranta cu stanga; viceversa NU; stanga tolereaza greu libertatea individuala, de constiinta, de manifestare, dimpotriva, tinde sa impuna prin intermediul statului uniformizarea statutului economico-financiar al membrilor societatii, actiunea umana si gandirea unica; unde gandirea unica este utopica, ideologica, nu achiesare liber-consimtita la adevaruri si realitati irefutabile privind natura umana si societatea.

   De aici incolo, liber la lectura serioasa. Sau nu. Caz in care, tacerea e de aur. De hotarat in materie politica, desigur, hotarati ce poftiti dvs, inclusiv ca va place social-democratia, ca-i libertate. Cu alte cuvinte nimeni nu va doreste si nu va poate obliga sa optati pentru dreapta (vreun fel de dreapta politica) daca nu doriti dvs. Nu asta inseamna cand facem critica rationala si argumentata, pe baza de fapte si rezultate (nu iluzii si utopii) a stangii (universale). Ci inseamna ca stim despre ce vorbim si dorim sa va furnizam criterii si informatie, ca sa stiti si dvs.

   Ce nu poate nimeni face insa e sa inteleaga informatia in locul dvs. Asa-i cu adeptii stangii universale: citesc multe (inclusiv pe Marx si Lenin) dar nu pricep mai nimic (cu exceptia celor cinici, care stiu ca gresesc si mint, dar prefera sa prosteasca lumea, pentru ca astfel isi asigura accesul mai facil la putere). De aia stanga va continua sa existe for ever, aici nu-mi fac probleme (nu va faceti nici dvs) pentru ca va avea intotdeauna idiotii ei utili (naivi si/au ignoranti)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: