Ioana Hincu

Actualitatea românească nebuloasă.Și pentru noi, și pentru americani, și pentru Klaus

In spaime on ianuarie 15, 2015 at 8:53 pm

Sumar

Incepem usor, desi problemele-s aceleasi si complicate, legate de coruptie si autoritatile statale. Si ne afecteaza pe toti. Dramatic. Tocmai de aia, zic intai sa zambim, ca de plans avem timp pe final si, in general, multa vreme de acum incolo – nope, pe 16 noiembrie nu s-a rezolvat.

Partea intai: prostie, iresponsabilitate institutionala (BOR si guvern), posibila coruptie (BOR si guvern), Catedrala Neamului. Partea a doua: iresponsabilitate guvernamentala, posibila coruptie, grupul Vinci, Comarnic- Brasov, milioane-miliarde, drumuri si sosele, fir-ar sa fie ele. Partea a treia: filosofia si viziunea prezidentiala. Sau, altfel spus, ce naiba Klaus, chiar asa? Si pe tine trebuie sa te alerge Victoria? (Nuland, nota mea) Ca pe Ponta?

Concret

Carevasazica despre densa, neobosita, etern originala (in erori) actualitate romaneasca, aflam pe (tot felul de)surse respectabile urmatoarele:

1.via Marian Preda (fcbk): “Accident la Catedrală! Catedrala Mântuirii Neamului este ridicată de Meșterul Manole? Azi tocmai li s-a prabușit schela și o bună parte din armătura circulară de fier beton pe care o ridicaseră spre Parlament.Sper că nu au fost victime.”

Si noi speram, iar urmatorul gand care ne trece prin cap este urmatorul:

Sa nu fim naivi, s-o fi dedat si Prea Fericitul la (un parandarat din) banii de investitie (ispita mare, oportunitate unica), au mai ciupit aia din compozitie, din materialele de constructie , au mai facut rabat la calitate (de voie, de nevoie) si hop! s-a surpat „lucrarea Domnului” (vai de  sufletul pacatosilor).

In acelasi spirit al deznaivizarii, nu ne facem iluzii: tragem nadejde (intemeiata pe traditiile BOR) ca Prea Fericirea Sa va pune umarul in continuare la surparea (bugetului) investitiei, pe sistem (cand naiba mai prinde asa ocazie? cate catedrale ale neamului mai facem?).

Si, desigur, ca niste crestini cu mintea la ei ce suntem, ne scuipam de trei ori in san, zicem „Doamne fereste”, si ne propunem sa fim mai circumspecti, atat cu donatiile, cat si cu eventualele viitoare vizite la monumentala lucrare (refuz sa-mi cada bucati din Catedrala Neamului in cap; refuz si s-o finantez, dar ma obliga guvernul, iaca).

Problema stringenta insa este unde-i Manole sa investigheze a) cum naiba cheltuie Prea Fericitul banii contribuabililor si enoriasilor b) dupa ce normative in constructii se desfasoara lucrarile si c) daca nu cumva e cazul sa zideasca pe cineva temporar la Rahova, fie si pe exponentul prea-fericirii ortodoxe romanesti, ca nu-i imun la lege nici domnia sa.

In fine, rautacisme, vor spune unii.

2.via Daniel Ionascu (fcbk; jurnalist): “Am scapat de Bechtel si am dat de Vinci: Soferii vor plati o taxa de 7 lei pe autostrada Comarnic-Brasov (53 de kilometri), iar statul va achita si 8,5 miliarde de euro, adica 325 de milioane de euro anual timp de 26 de ani*… Eu nu inteleg de ce statul trebuie sa preia pe spinarea lui costurile finantarii, cand constructorii ar trebui sa isi asume asta. Daca maine imi fac o casa, tocmesc o firma pe X lei si la final firma tre sa mi-o livreze la cheie. Si eu ii dau banii. Noi le dam si operarea si bani de la buget si garantii financiare…”

Ce-mi vine mie in minte aici ca posibil raspuns? Exact ce i-am spus prietenului Daniel (jurnalist):

he,he, eu cu astia (Vinci) am negociat (in numele unor clienti) o investitie privata in 2012. Niste milioane, per total poate umpic peste 15 pana la final. De euro. Mizilic (teoretic) la cifra astora de afaceri si accesul lor la finantare. Nu le-a placut. Nu s-a facut. Pe foarte scurt pentru ca ei vroiau profit (mult dincolo de marja uzuala) si drepturi/garantii doar pentru ei, iar riscurile si obligatiile doar la co-contractantul privat.

De aia lor cu statul le place, nu cu privatul, fiindca acolo se negociaza mai usor parandaratul (pentru ambele parti, again, sa nu fim naivi; astia-si fura propriile companii si propriii actionari cat pot; si daca legile coruptiei nu li se aplica, pot). Iar competitivitatea si eficienta economico-financiara trece pe planul doi, ca doar in sistem rent-seeking profitul e „garantat” de stat (a se citi autoritatile corupte), cu legea si bugetul public, bien sur.

Rautacisme, se va spune din nou.

3. Ce urmeaza, iese din sfera ipotezelor si prezumtiilor rautacioase si intra in cea a greutatilor. Aflam din toate partile – MSM, retele de socializare, amici – ca iar au venit americanii. Da, doamna Nuland. Aceeasi de care fugea Ponta anul trecut pe vremea asta.

De ce au venit iar americanii? Well, aici, cu toata bunavointa, nu mai putem zambi, caci lucrurile sunt mai complicate si de perspectiva mult mai ampla si mai serioasa. Le deducem, in parte, din vorbele (diplomatic cantarite) ale emisarului american.

De exemplu, via US Embassy (pagina fcbk) aflam ca “Victoria Nuland: “Trebuie sa vedem progrese reale pentru cetatenii Romaniei, pentru ca e clar ca asta au cerut oamenii cand s-au prezentat la urne.” http://bit.ly/1x0ByfX (Sursa: Mediafax.ro; Foto: Octav Ganea)”

Per a contrario, inseamna ca americanii nu vad progrese si nu inteleg ce naiba face Klaus in acest sens – sensul votului miraculos si neasteptat care l-a adus la Cotroceni.

Evident, nici noi nu intelegem, ca de aia scriam pe 6 ianuarie 2015 articolul asta, intitulat “Care viziune?” (aici https://ihincu.wordpress.com/2015/01/06/care-viziune/) text referitor la “viziunea” noii administratii prezidentiale despre “Romania lucrului bine facut”, unde ne ridicam niste probleme serioase.

Acum, la doua luni de la “miraculosul” vot, problemele sunt aceleasi si lucrurile nu s-au schimbat deloc: cand nu tace asurzitor, administratia prezidentiala, prin primul ei reprezentant, in cel mai bun caz il rescrie pe Montesquieu (o noua viziune cu privire la separatia si relatia puterilor in stat, hop si-asa!) de ne da fiori. Lasa ca uita problema coruptiei, si e mai mult preocupat de drepturile si imaginea coruptilor urmariti penal. Vezi declaratii CSM, 6 ianuarie 2015 si explicatiile ulterioare (interviu Adevarul)

Nu. In continuare nu citim si deducem nimic imbucurator cu privire la statul de drept, anticourptie si justitie din “faptele”, respectiv tacerile/vorbele prezidentiale. Desi vorbim de chestiuni esentiale pentru noi, ba chiar vitale, INTERN, pe termen mediu si lung, NU DOAR EXTERN, pentru continuarea parteneriatului strategic cu Statele Unite.

Mi-e teama ca administratia SUA ne impartaseste temerile. Mi-e teama ca si Bruxelles-ul le va impartasi. Numai Klaus nu ni le impartaseste.

Poate ca omul nu pricepe. Ce sa priceapa? Uite, ce scrie Cristian Campeanu, Romania Libera in editorialul de ieri, 14 ianuarie, intitulat “Mesajul vizitei Victoriei Nuland în România: Suntem cu ochii pe voi” http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/mesajul-vizitei-victoriei-nuland–%E2%80%9Esuntem-cu-ochii-pe-voi%E2%80%9C-363760

Zic sa cititi atent acest articol. Este un sumar (analitic) pertinent al problemelor pe care actualul presedinte si echipa sa par a nu le pricepe. Cu totul si cu totul le scapa.

Nu ratati nici editorialul de azi (acelasi autor), 15 ianuarie, intitulat “Cine esti dumneata, domnule presedinte Iohannis?” care incepe asa:

“Cu reverența cuvenită fostului nostru director, domnul Petre Mihai Băcanu, întrebarea este legitimă. Dacă e să ne luăm după imperativul domnului președinte – „Fapte, nu vorbe!“ –, atunci, de când este președinte, domnul Iohannis a vorbit puțin și prost, iar faptele sunt cel puțin îndoielnice. Pentru un președinte care se străduiește să-și sape o efigie masivă, aspră, teutonică în istoria României, domnul Iohannis are un profil moral și politic mult prea diafan. În ce crede Iohannis în afară de lucrul bine făcut? Ce îl mișcă? Care sunt reperele sale ideologice? Ce angajament și-a luat el față de poporul român? Nimeni nu știe.”

Continuarea e si mai interesanta. O gasiti pe link:

http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/cine-esti-dumneata–domnule-klaus-iohannis–363881

Si cuprinde o serie de date si de fapte care invita nu doar la reflectie, ci la serioase ingrijorari. Pentru noi.

Problema acuta si spinoasa ramanand asta: la ce naiba il invita pe Presedinte si pe oamenii sai realitatile astea? Chiar nu pricep? Sau nu le pasa? N-a existat, Klause, lovitura de stat in 2012? N-a existat “martea neagra” in decembrie 2013? Nu s-a reeditat in decembrie 2014, la inceputul tau de mandat? (OUG Ponta-legea educatiei-exonerare de raspundere juridica pentru plagiat= abuz de putere legislativa in interes personal) Nu mai avem nevoie de MCV? Am terminat de consolidat statul de drept? Serios Klause? Intreb pentru ca eu, alaturi de alte milioane,  ca sa fii serios te-am votat.

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: