Ioana Hincu

Klaus tot n-a-nteles

In Solutii on ianuarie 23, 2015 at 3:31 am

Am urmarit inregistrarea interviului de la Realitatea. Ce n-a-nteles? Nici pentru ce a fost ales, nici greutatea functiei si rolului pe care-l are de jucat in plan intern si extern.

Interviul a fost lung. Deci, cat de cat, pe scurt, ce mai are de-nteles Presedintele se reduce la asta:

1.Leadership si pozitionari.

a) A spus ca nu ne spune, nici noua, nici partidelor parlamentare (adica cele care formeaza puterea legislativa si pe cea executiva) ce gandeste si ce s-ar putea face pe problemele pe care urmeaza sa aiba loc reformele necesare (constitutie, cod electoral, samd). Ii lasa pe reprezentantii partidelor sa hotarasca. E spectator, cu alte cuvinte.

Pai nu merge asa daca vrei sa faci/schimbi ceva. Nu in Romania lui Victor Ponta (pentru ca a lui este in continuare, desi a pierdut alegerile).

Intai pentru ca n-a fost ales sa asiste pasiv la ce vor sau nu vor partidele. A fost ales sa ne reprezinte interesele noastre, nu pe ale partidelor (cu mult mai putina legitimitate reprezentativa si electorala, oricum). Inclusiv in dezbaterile dintre partide cu ocazia consultarilor la Cotroceni. Sau mai ales?

Sa-i aducem aminte ca, pe anumite domenii (aparare, apropo de buget), constitutia ii permite sa participe chiar la sedintele de guvern? Si eventual sa le si conduca? Sa-i amintim ca, in chestiuni urgente, importante si de interes national, poate cere consultarea (urgenta) cu Guvernul, si poate trimite mesaje oficiale Parlamentului? Nu-s degeaba. Au si alea un rost. Apropo de leadership si pozitionari.

N-ar trebui sa-i aduca nimeni aminte lucrurile astea.Ar fi trebuit sa le stie singur, sa fi-nvatat adica macar dupa alegeri Constitutia, macar partea cu rolul, influenta si instrumentele institutionale pe care le are.

Dar ii aducem aminte ca, uite, ‘geaba a avut pe 22 si 29 decembrie discutii cu premierul la Cotroceni, ca Ponta tot si-a dat singur OUG (neconstitutional) ca sa se exonereze de raspundere penala si juridica pentru plagiat – ceea ce este abuz de putere, si o mini-marti-neagra.

Iar guvernul continua porcariile si sfidarile la adresa neamului (vezi autostrazi, bugete, salarii minime, interventii in economie). Neamul pe care presedintele a fost ales sa-l reprezinte.

Deci uite ca nu merge colaborarea institutionala pasiva. Ponta zambeste si merge-nainte. Dupa cum era de asteptat (in ce realitate o fi traind Presedintele in ultimii ani? N-a-nvatat nimic din ce i s-a-ntamplat precedentului presedinte in relatia cu Ponta-PSD cand a-ncercat varianta cuminte, pasiva?). Nu pentru asta a fost ales in noiembrie.

b) A spus ca nu va “trage de urechi” pe premier sau pe nu stiu ce politician care greseste, public, pentru ca rolul lui nu e sa “distreze poporul”. Asta-i (sa ma scuze) o prostie cat el de “inalta” (sa nu zic sfidare; parca-i aud pe aia de la A3, cu „circul” lui Basescu; de parca circul era la el).

A te pozitiona sanctionand public erorile celorlalte autoritati sau subliniind reusitele colaborarii cu ele, a informa cetatenii care te-au ales despre ce gandesti in legatura cu asta, ce faci, sau de ce nu poti face ceva (cand nu poti face), e prima datorie CONSTITUTIONALA a presedintelui in calitate de mediator intre autoritatile statului, dar si intre societate si celelalte autoritati. (apropo: sa stiti ca medierea, oricare, nu presupune a asisti la cum se paruie altii; presupune sa vii si cu solutii, ale tale)

Nu mai vorbim de situatiile in care alte autoritati (premierul sau parlamentul) incalca flagrant legile si constitutia, rolul presedintelui fiind si acela de a VEGHEA LA RESPECTAREA CONSTITUTIEI si LA BUNA FUNCTIONARE A AUTORITATILOR (tot constitutia zice). Nu de a asista, ca spectator, din vetustul decor al Cotroceniului, uitandu-se de sus la scena debandadei constitutionale, politice si institutionale (care continua).

Nu mai vorbim ca pozitionarea corecta mentine increderea si suportul public, atat de necesare pentru reformele anvizajate.

Nu, Presedintele nu-i apolitic, chiar daca nu-i membru de partid. Si nu-i nici „deasupra” noastra sau a autoritatilor. E in interior. Presedintele face (fiind ales prin vot direct, nominal) cea mai importanta politica: in interesul poporului, pe care-i obligat sa-l informeze (macar de bun simt) cu privire la ce gandeste si la ce face, cum utilizeaza instrumentele puse la dispozitie de constitutie – ca de aia le are.

Pe de alta parte, notez ca n-a avut nicio ezitare sa mearga la CSM, sa-i traga pe aia de urechi ca procurorii dau prea multe informatii la presa, ca lezeaza dreptul la imagine al penalilor, si e pericol mare sa devina justitia o supraputere. Mai, sa fie. Acolo nu mai era spectator.

c) Asta nu scrie-n constitutie, dar ar fi trebuit sa stie, daca tot viseaza la schimbari majore, la alt fel de politica, si la alta Romanie: pentru asa schimbari, societatea (nu doar propriul staff si partidele) are nevoie de lideri. De trend-setteri. Si n-are. Gorghiu? Orban? Predoiu? Aia care mai ganguresc pe la tv, de la marele PNL? Please. Ei ar vrea sa fie, dar nu sunt. Iar noi nici societate civila reactiva (lasati facebookul), structurata pe valori si identitati politice n-avem.

Deocamdata, realitatea e ca leadershipul si trend-settingul se impart intre el si Ponta. Nu e bine, dar asta-i realitatea. Iar Ponta isi revine, e activ, din nou seteaza trendul si agenda politica, desi a pierdut alegerile.

Poate ca nu-i place lui Iohannis, si nu-i felul lui sa fie trend-setter si lider de asemenea anvergura. Dar s-a ales. Ca atare, va trebui sa-nvete. Repede. Ce? Sa fie motorul, inclusiv de comunicare, al schimbarilor si reformelor pe care pretinde ca le vrea. Deocamdata nu e. Deocamdata e un sas politicos, evaziv si in banca lui. Well, banca-i alta acum, si concretul imperativ.

d) Pozitionarea ideologica, politica. Tot n-am inteles ce politica vrea sa faca Presedintele. De dreapta sau de stanga? Ca si de aia, si de ailalta, nu se poate.

A face politica in interes national, nu exclude a te pozitiona clar in spectrul politic. Dimpotriva. Dupa 25 de ani de stanga – sa fim seriosi, ca PNLul postcomunist numai dreapta n-a fost, iar PDLul a incercat, dar prea putin a reusit – cred in interesul natiunii (inclusiv al alora care vor stanga, fara sa priceapa ca aia-i nenorocirea de la care li se trage) ar fi sa fie cu principiile politice la dreapta (lucru pe care ar trebui sa-l invete si PNL, cum nu l-a invatat 25 de ani). Altfel sufletu’ prosperitate, educatie si sanatate cum zice ca vrea in 5-10 ani.

Tot ce ne-a spus este ca vrea sa guverneze cu PNL. Asta nu valoreaza doi bani dpdv al orientarii politice. Iata de ce:

  1. https://ihincu.wordpress.com/2014/03/07/falsul-liberalism-romanesc/comment-page-1/
  2. https://ihincu.wordpress.com/2014/05/16/despre-noi-asa-cum-am-fost-si-vom-mai-fi-patriotism-nationalism-izolationism-iii/

PNLul tot asta e: un partid plutocratic, cu identitate doctrinara nebuloasa, partener traditional cu stanga-cleptocrata, nu cu dreapta (aspirationala).

 

2. Politica externa.

Poate n-a retinut Presedintele ales: este primul reprezentant al Romaniei in raporturile cu alte state si organizatii internationale. Asa scrie-n Constitutie.

Poate n-a-nteles nici care-i treaba in regiune cu Rusia (n-a pronuntat niciodata, daca nu ma insel, cuvantul Rusia). Agresor, da. E noua doctrina oficiala a Kremlinului. Din decembrie. Si e orientata explicit anti-european, anti-NATO si anti-SUA. Iar noi suntem si partener strategic SUA, si membri UE, si NATO. Si jucam poate cel mai important rol strategic in regiune, la acest moment, in relatia Vestului fata de Rusia. Iar problemele-s serioase. De securitate nationala si regionala. Daca nu-ntelegem, poate ca-n 5-10 ani nu mai avem tara (se poate).

Poate n-a inteles nici care-i treaba cu Moldova IN ACEST MOMENT: e pe muchie. Se joaca. Acolo e coruptie endemica (la noi e cantec de leagan prin comparatie), cu finantare ruseasca, inclusiv la varful partidelor “proeuropene”. Care partide, desi au castigat alegerile, nu se-nteleg sa formeze o coalitite. Poate o pozitionare clara, publica (de tipul Uniunii Europene), nu o vizita, i-ar ajuta sa se hotarasca.

Intre timp, comunistii (care au pierdut alegerile) sunt pe cale sa preia fraiele (fie numai sustinand un guvern minoritar, fie intrand direct la guvernare). Comunistii lui Voronin. Aia care cer vize romanilor ca sa treaca Prutul. Aia rusofoni pan’ la os. Aia care considera ca romanii sunt minoritate etnica in Rep. Moldova. Aia care considera ca limba moldoveneasca nu-i limba romana. Aia care sunt anti-Romania si pro-Rusia. Aia care-l pot ajuta pe dementul de Putin sa castige Moldova in sfera lui de influenta, fara sa traga un foc de arma (ca-n Ucraina). Si toate astea in dauna Occidentului, UE si Romaniei, da, ca-s la granita noastra.

Iar el, presedintele Romaniei, primul reprezentant diplomatic, partener strategic al Occidentului in zona, reprezentant al singurei tari UE din regiune care nu-i dependenta de rusi (inca), ne informeaza ca situatia e prea complicata in Moldova si nu se baga. N-are nicio pozitie. Nu vrea sa influenteze.

Pai daca nu acum, cand inca se mai poate influenta ceva, atunci cand? Cand va dicta din nou Voronin agenda politica a Moldovei? Atunci va fi mai oportun si mai usor? (buni consilieri pe politica externa si regionala, by the way; sau nu-i asculta?)

In fine, la partile bune, m-am bucurat sa aud ca-si reafirma sprijinul pentru justitie si lupta cu coruptia. Ramane sa vedem, concret, si cum. M-am bucurat si ca insinueaza (desi as fi vrut sa fie mai clar) ca nu colaboreaza “confortabil” cu Ponta (my opinion, din ce face ala in continuare, e ca nu exista colaborare, cel putin nu pe programul presedintelui). M-am bucurat ca vrea un parlament mai mic (sper sa le spuna si celor din partide, la consultari, sa nu tina pentru el). Nu m-am bucurat de opinia cu petrolul si gazele de sist (daca tot gandim in perspectiva de 5-10 ani, hai sa-ntelegem de ce-i pretul petrolului mic azi, cum stam cu gazele, si sa privim mai departe, la independenta energetica pe termen mediu si lung fata de rusi), dar ma bucur ca ne-a spus, sa stim ce gandeste. Si ma bucur ca-i optimist (pentru ca eu nu sunt, poate se ia si la mine) si ca a-nceput sa stapaneasca limbajul de auto-propaganda (sloganuri) acum, dupa campanie. Ce nu-nteleg de loc ramane ce program are. Ah, pardon, lucreaza la cel pe 10 ani. Good. Doar ca daca nu lucreaza la cel imediat si pe termen scurt, s-ar putea ca tot PSDului sa-i iasa planul. Pe veci.

Eh, pe scurt (dintr-un interviu molcom si lemnos) cam atat. Deci nu, dupa doua luni de cand a fost ales, tot n-a-nteles. Nici ce rol e chemat sa joace (greu, complex, activ, nu de spectator), nici ca de asta a fost ales.

Insa, n-avem incotro, asteptam sa-nteleaga (desi el crede ca noi n-am inteles, ceea ce-i amuzant finalmente). Problema e ca realitatile (nationale si internationale) nu asteapta. Timpu-i scurt si vremurile rapid schimbatoare, nu ca-n linistea vetusta, cu perne vetuste si draperii vetuste, a Cotrocenilor. Poate daca redecorau si bagau cantina…

 

Update: si iata ca, apropo de politica externa, ce ziceam aseara, s-a intamplat: la Chisinau, partidele „proeuropene” (conduse de niste corupti, prieteni cu banii rusesti) nu s-au inteles, si doua dintre ele guverneaza cu comunistii lui Voronin:http://www.timpul.md/articol/%28votul-pro-european-aruncat-la-gunoi%29-pcrm-la-putere-alaturi-de-pldm-i-pdm–monstruoasa-coaliie-2-68844.html

Happy times ahead. Bine ca nu s-a bagat Klaus, o luna de zile, „sa nu influenteze”, cand inca se putea. Sa vedem ce influente o sa-i traga (adica noua si europenilor) de acum incolo Chisinaul (prietenii lui Ponta si comunistii anti-romani ai lui Voronin).  Acum chiar nu mai are niciun rost sa mearga-n vizita. A mai scapat de-o grija. Dar si-a facut rost de altele.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: