Ioana Hincu

Cu morala-n plop. Cazul Greblă. De instituția rușinii ați auzit?

In Solutii on Ianuarie 26, 2015 at 9:50 pm

”Sunt mândru de activitatea mea de până în prezent. Nu țin la scaunul de judecător”, declara Toni Grebla. http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/toni-grebla-explica-propunerea-sa-ca-judecator-la-ccr-365114

Si n-a tinut, s-a rezolvat: Toni NU demisioneaza, intra-n concediu de odihna pentru 35 de zile. Platit din banii nostri. As rade, ca-i de rasul lumii, dar nu-mi vine.

Intre timp, urmaresc dezbaterea publica in jurul problemei Grebla-CCR si ma crucesc.

Stiam ca morala neamului e-n plop. In general, suspendata. Stiam ca nici gandirea critica nu-i in floare. Dupa cum este clar ca mare lucru n-avem de asteptat de la actualele elite – politice, mediatice, academice, publicistice – de o mediocritate si un provincialism epocale (binecuvantate fie exceptiile, ca-s tare putine). Dar nici asa.

Cand de la PSD pana la marele PNL, de la televiziunile “binelui” pana la cele aservite guvernarii, se tot invoca “prezumtia de nevinovatie” a ipochimenului Grebla (care nu-i decat urmarit penal, nu si condamnat, vezi bine), sau “respectarea legii” – s-a isterizat serile trecute senatorul Radu F. Alexandru la B1tv – care-i da “dreptul” sa ramana la CCR, daca asa vrea el, iti vine sa-i iei pe toti la rand, inclusiv pe colegii de partid si de institutie, si sa dai cu ei de pamant.

Ce prezumtie de nevinovatie domle? Aia-i o prezumtie legala care priveste exclusiv sistemul judiciar penal si pe magistratii implicati in cauza. Reciti naibii constitutia, art. 23. Ei sunt singurii tinuti de lege sa nu se pronunte cu privire la vinovatia/nevinovatia celor cercetati inainte de incheierea fazei de judecare in prima instanta a procesului penal. De ce? Pentru ca ei sunt singurii in masura sa decida asupra tragerii la raspundere penala si eventualei condamnari penale privative de libertate, deci trebuie s-o faca in conditii procedurale de maxima obiectivitate. Punct.

Dar voi? Inaltul comentariat public? Voi sunteti chemati sa dezbateti onest, deschis, toate fetele cunoscute ale acestui individ cu inalte functii in societate si stat. Si sa condamnati public, da, inteligent si ferm, ce-i de comdamnat. In scopul identificarii si marginalizarii comportamentelor reprobabile social si moral. Este un drept al oricarui cetatean guvernat (in sens larg) de asemenea personaje. Al oricarui cetatean a carui viata, drepturi si libertati, sunt decise de un astfel de personaj. Si este o datorie a oricarui bun formator de opinie publica, un act vital pentru trezirea si formarea sanatoasa a constiintei publice.

Cand colo, ce vedem? S-au trezitara jurnalistii, politicienii si comentatorii mai catolici decat insisi procurorii si judecatorii. Sunt spasit-echidistanti si foarte rezervati cu criticile fata de Grebla si anturajul sau istoric-reprobabil de interlopi de Gorj. Isi exprima cel mult „uluirea” in care si raman.

Se preocupa, in schimb, inaltul comentariat public de “drepturile” ACESTUI Grebla: dreptul la imagine, dreptul la reputatie, dreptul de a ramane judecator CCR. Nu-i cer demisia, ca e “dreptul” lui sa nu si-o dea.

Care drept domnule? Scris unde?

Dreptul de a decredibiliza institutii esentiale ale statului cu toxica sa prestatie, prezenta si reputatie, cu toxicele sale afilieri personale? Va reamintesc ca Grebla a fost, pe rand, prefect de Gorj, senator, sef comisie juridica Senat, inainte de a fi judecator CCR, propus de PSD.

Ca prefect, era reprezentatul executivului central in judet, avand in competentele legale CONTROLUL LEGALITATII ACTELOR administratiei publice locale.

Ca senator si membru/sef comisie juridica Senat, dadea DADEA AVIZ DE LEGALITATE pe toate actele si legile care intrau in dezbaterea si aprobarea Senatului.

Ca jude CCR, are dreptul sa hotarasca asupra constitutionalitatii legilor tarii mele, alea pe care eu trebuie sa le respect, incepand cu Constitutia. Concediul de odihna nu-i pe viata. Nici macar pe toata durata procesului penal (luni, ani).

Toate astea fiind numiri politice din partea PSD. Punct.

Unde scrie, in care lege scrisa si nescrisa (morala si sociala) ca un individ dubios, cu anturaj interlop are “dreptul” sa ocupe asemenea functii inalte in partid si stat? Sa influenteze direct viata si societatea mea.

Unde scrie, in care lege scrisa si nescrisa este prevazut “dreptul” unuia care a fost principala goarna parlamentara PSD/USL impotriva justitiei si DNA, in 2012, la lovitura de stat, de a ocupa asemenea functii, care TOATE implica un tip de control al legalitatii? Nu mai vorbim de faptul ca, in calitate de senator, din 2011 s-a manifestat public impotriva DNA si in favoarea infractorilor de partid (vezi cazul baronului de Arges, Constantin Nicolescu)

Unde scrie, in care lege scrisa si nescrisa, despre “dreptul” unui abuzator de putere, legi si constitutie – suspendarea 2012 asta a fost – de a fi respectat de public sau de colegii de institutie?

Unde scrie, in care lege scrisa si nescrisa, ca un asemenea personaj – care nici acum, in al treispelea ceas, NU SE DEZICE de anturajul sau interlop, nu exprima NICIUN REGRET, dimpotriva, zice ca alde Bircina sau Nicu Sarcina sunt oameni “de afaceri” onesti, normali si respectabili – are “dreptul” la imagine buna, nu la oprobriu ferm, cat se poate de public, indiferent daca va fi sau nu condamnat de justitia penala?

Ce legatura au toate astea cu prezumtia legala de nevinovatie, care priveste strict sistemul judiciar si procesul lui penal? Daca nu va fi condamnat penal, inseamna ca Grebla este vreun impecabil, care are “dreptul” de a ocupa functii inalte in partid si stat?

De institutia rusinii ati auzit? Institutie morala, da, nescrisa in legile statale. Institutie pe care in primul rand absolventii de drept – includem aici, carevasazica, pe Ponta, seful PSD, pe colegii juristi din PSD, din parlament, si pe colegii de la CCR – ar trebui s-o cunoasca bine de tot. Si sa faca distinctia pe sistem, in caz ca n-au chiulit de la cursurile de teoria si filosofia dreptului, in primul an de facultate, sau de la cele de etica generala si juridica:

sfera normelor morale este mai larga decat sfera legilor statale; ceea ce insa nu exclude respectarea normelor morale nescrise de catre cetateni, cu atat mai mult de catre juristi.

Intr-o tara normala, cu Minima Moralia in vigoare, primii care ar fi trebuit sa se desolidarizeze de colegul cu reputatie dubioasa (de gainar, ce mai incolo-incoace), asumata plenar de impricinat, iata, erau colegii sai. De partid si de institutie. Daca voiau ca, la randul lor, sa fie respectati si credibili.

Sa-i ceara demisia, da. Nu, nu-l pot obliga sa si-o dea. Dar pot semnala public ca nu sunt solidari cu el, si ca ar trebui sa si-o dea, indiferent ce va decide justitia penala. De ce? Tocmai pentru a nu decredibiliza si arunca in derizoriu institutia prin acest jalnic scandal. Pentru ca Grebla si afilierile lui recunoscute sunt un scandal.

De ce n-o fac? Ce molima morala si intelectuala ii impiedica? Unde va este minimul discernamant, domnilor? Aici e mare problema si intrebare.

Cat despre restul inaltului comentariat mediatic si politic (binecuvantate fie, din nou, rarele exceptii), reveniti-va stimabililor: nu sunteti magistrati, nici implicati in procesul penal, deci nici tinuti de prezumtia legala de vinovatie.

Da, sigur, folositi corect terminologia: Grebla nu este infractor pana nu va fi dovedit si condamnat ca atare de justitie. Este suspect si/sau urmarit penal. In regula. Dar folositi-va cumsecade mintea: exista multe feluri de vinovatii si raspunderi pe lumea asta. Printre care si cea morala, mai ales intr-o societate ca a noastra, carevasazica fara morala si fara printipuri, ca sa-l parafrazez pe nenea Iancu.

Iar integritatea morala, demnitatea, respectabilitatea si reputatia buna a numitului Grebla sunt demult ingropate de insasi „domnia” sa.

Aveti nu numai dreptul, dar si obligatia morala si institutionala (mai ales daca sunteti membri de partid parlamentar sau de institutie publica) de a sublinia aceste fapte reprobabile. Sunt fapte, da, necontestate nici macar de impricinat. Si de a-i cere sa se retraga la strutii lui, departe de ochii lumii si de institutiile de elita ale societatii. Altfel? Sunteti complici cu aceasta molima moral-politica ce contribuie de 25 de ani incoace la disolutia autoritatilor statului nostru si a increderii in ele.

Intr-o societate normala, cu minima moralia in vigoare, un judecator al celui mai inalt for constitutional, isi dadea singur si pe loc demisia. Intr-o societate normala, nici nu ajungea intr-o asemenea pozitie. Dar daca a ajuns, intr-o societate cu aspiratii de normalitate, asemenea caz era aspru si drastic sanctionat de liderii de opinie, dar in primul rand de colegii de partid, Parlament si Curte.

Notez ca nu e cazul. Ca exact la elite nu exista nici rusine, nici curajul opiniilor. Si nici minte.

Concluziile le trageti singuri.

Concluzia mea? Este mai necesara ca niciodata constientizarea pe scara cat mai larga a acestor probleme, in vederea recuperarii simtului civic si moral, in vederea agregarii si structurarii sanatoase a societatii civile, pe valori sanatoase. Societate civila care sa preseze eficient, punctual, politicul si elitele. Care sa marginalizeze ferm asemenea personaje si comportamente. Cand se va intampla? Habar n-am. Dar de noi depinde si trebuie. Politica strutului neimplicat n-ajuta pe nimeni.

Update 3 februarie 2015: RL -DNA cere aviz pentru arestarea lui Toni Greblă. Judecătorul CCR îl amenința pe directorul CE Oltenia: O să am grijă să fii TERMINAT!  „Conform referatului DNA, Toni Greblă îl amenința pe directorul general al Complexuluii Energetic Oltenia, Laurențiu Dan Ciurel, în 2008, pentru că nu era de acord cu compensarea propusă de o firmă a omului de afaceri Ion Bîrcină, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei.”

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/dna-cere-aviz-pentru-arestarea-lui-toni-grebla-366133

 Presedintele CCR, intrebat fiind de reporteri daca domnia sa crede ca dl Grebla ar trebui sa-si dea demisia, in continuare nu stie. Colegii de Senat nu stiu sa fi fost intrebati, dar n-am auzit sa-i fi cerut vreunul public demisia.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: