Ioana Hincu

De aia tot America, nu Europa. Pentru că „We the People”

In Solutii on mai 6, 2015 at 1:34 am

Noi, poporul

“We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.”- Constitutia SUA, 1787, aceeasi pana in zilele noastre. Astea sunt, scurt si clar, in America, obiectivele … poporului.

Sigur ca, avand in vedere pozitia noastra geografica, Uniunea Europeana este solutia institutionala de proximitate, inca preferabila Rusiei. Numai ca azi vorbim de atitudini si principii, nu de geografie. Astea n-au granite, sunt la liber.

Modele si solutii

Nu-i asa ca vreti o tara ca afara? Una mai prospera, mai libera, mai civilizata? Nu-i rau ca vreti. Insa n-ar strica sa-ntelegeti de ce n-o aveti. Sa-ntelegeti bunoara ca, de vreo 200 de ani incoace, exista un model politic, economic si cultural UNIC in lume, mai bun decat toate celelalte, chiar decat cel european. Mai bun pentru ca n-a cunoscut NICIODATA DICTATURA. Unic pentru ca nimeni, nici macar Occidentul european, n-a reusit sa-l puna in practica, decat mai rar si partial. Nu pentru ca nu se poate, ci pentru ca elitele europene se opun. Si dupa elite se iau masele.

Modelul asta se cheama America. Rezistati va rog tentatiei de a protesta. De ce? Am spus-o aici: https://ihincu.wordpress.com/2013/12/28/o-problema-de-caracter-pentru-ani-mai-buni/  Pentru ani mai buni, de aia. Am spus-o si aici, din acelasi motiv: https://ihincu.wordpress.com/2013/05/12/america-the-beautiful-si-daca-nu-va-mai-fi/ Si n-ar strica sa (re)cititi pentru ca nu-s povesti, ci istorie recenta.

Azi insist: orice tara poate fi America daca imbratiseaza aceleasi valori fundamentale. Care incep cu “We the People”, cu “E pluribus unum” si cu “One nation under God”. Un fel de cultura a libertatii unic in lume.

Declaratia de independenta si Constitutia SUA, care impreuna constituie baza constitutionala a Americii, aceeasi de doua secole incoace, contin si reflecta ideile astea. Care la ei sunt principii puse in practica, nu vorbe goale.

Daca le veti cauta – principiile constitutionalismului american – nu le veti gasi in nicio alta constitutie de pe planeta. Niciodata asa, niciodata pe toate.

Nu le veti gasi in constitutia niciunei tari europene si in niciuna din cele 7 constitutii pe care Romania moderna le-a avut pana azi. De asta nu le veti regasi in nicio alta cultura sociala cu exceptia celei americane. Nu asa. Vorbim de spiritul si cultura libertatii, cele adevarate, pentru care oamenii sunt dispusi sa-si dedice si chiar sacrifice viata.

De aia insist: pe aceste valori si principii, orice tara poate deveni America. Si ce bine ar fi sa fim si noi, macar un pic, America. Nu suntem. Pentru ca nu vrem. Si nu vrem pentru ca atunci cand vine vorba de noi versus America, sau de Europa versus America habar n-avem despre ce vorbim. Si habar n-avem, pentru ca nici scoala, nici elitele noastre intelectuale, in coplesitoare majoritate, n-au habar, deci nu ne invata.

Ce NU vor  scoala si elitele noatre intelectuale sa stim Noi, Poporul

Exista in continuare diferente fundamentale intre America si Europa. Ele privesc libertatea individuala, regimul proprietatii private, dinamica relatiilor sociale, economice si culturale. Ele NU sunt in favoarea Europei. N-au fost niciodata – istoria ultimelor doua secole o probeaza.

Aceste diferente vin din valorile diferite pe care America a fost fondata, si care americanilor li s-au transmis din generatie in generatie.

Asa se face ca azi, dupa o suta de ani de incercari sustinute, programatice, ale stangii americane (de la Woodrow Wilson incoace) de a distruge aceste principii, si odata cu ele America, tot nu se poate. America n-a cunoscut niciodata dictatura. Tarile Europei, inclusiv cele occidentale, au cunoscut-o.

Asa se face ca, in ciuda catastrofalei guvernari Obama, America ramane mai libera, mai dinamica, mai prospera si mai onesta decat oricare alta tara occidentala. Si nu ne referim la liderii politici actuali, ci la oamenii Americii. La „We the People”.

Acest “We the People” in tara aia este luat foarte in serios. Americanii, spirite mai libere decat au fost vreodata europenii, iau in serios principiul autoguvernarii democratice, in numele si interesul lor. De aia actioneaza si reactioneaza ca atare atunci cand guvernantii incalca principiul. Nu toti americanii, desigur. Nu toti au constiinta istorica a faptului ca aia e tara lor, the land of the free, nu a politicienilor, si ca ultimii sunt tinuti sa guverneze pentru “We the People”, nu de capul lor. Nu toti, pentru ca au si americanii putorile si idiotii lor (printre care si idiotii utili ai stangii). Insa au inca destui cetateni care-nteleg ce-nseamna „We the People”, inteleg ca asta ii salveaza si nu se lasa. Se strang, vorbesc, cauta solutii, finanteaza si, la nevoie, daca viata, libertatea si proprietatea le sunt amenintate, pun mana pe arma.

Europa, pe de alta parte, uraste sau cel putin detesta America in continuare. Ne referim la majoritatea coplesitoare a elitelor si a populatiei. Europa se uita arogant, de sus, la americani – red necks, niste tarani. O face impotriva bunului simt, impotriva luciditatii si ratiunii minimale, fiindca Europa moderna si postmoderna, cum o stim si ne place, n-ar fi supravietuit secolului 20 fara ajutorul masiv, economic, strategic, tehnologic si militar al SUA. Fara America eram demult un mare lagar de concentrare la mana unor despoti nebuni.

Situatia nu s-a schimbat nici in zilele noastre, ba chiar s-a acutizat as zice, multumita fumurilor si arogantei UE.

Antiamericanismul, spunea istoricul britanic Paul Johnson recent, este o boala. Antiamericanismul asta stupid si contrapropductiv de la elitele „europeniste” ni se trage – elite arogante, autosuficiente, „aristocratice”, cu mentalitatile elitist-feudale, niciodata cu adevarat liberale si democratice.

Elitele noastre europene detesta in continuare America si capitalismul, insa iubesc islamul si comunismul. De ce? Pentru ca Europa, desi are o cultura artistica si intelectuala mare (din care isi trage si SUA o parte din principiile fondatoare), n-a avut niciodata ce are America: cultura libertatii, a celei reale.

Pentru ca Europa nu i-a avut ca parinti fondatori pe George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, Alexander Hamilton, John Jay si pe toti cei care – oameni bogati, intreprinzatori, si totodata deosebit de inteligenti, culti si curajosi- si-au pus la bataie intreaga existenta si tot ce aveau ca sa construiasca, in numele libertatii si bunastarii reale a celor multi, ceva nemaipomenit si nemaivazut de oameni pana atunci: DEMOCRATIA LIBERALA. Unde „liberal” vine de la „libertate individuala” nu de la Stanga astfel rebotezata, si este democratia oamenilor cei mai liberi din cati au existat vreodata – democratia lui „We the People”.

Iar daca le-a iesit (si le-a iesit) si daca rezista (si rezista) este pentru ca ei chiar credeau in „We the People„, in „E pluribus unum” si in „One nation under God”. Adica in adevarata putere a omului liber. Asta a fost, in mod real, credinta lor, a Parintilor Fondatori. Asa au stabilit, de la bun inceput (si bun a fost) principiile si valorile pe care urma sa functioneze America. Asa au reusit sa evite, mai bine de 200 de ani, dictatura.

Culmea, Fondatorii Americii credeau ca astea-s principii si valori bune pentru noi toti. Pentru toti oamenii. Pentru toate popoarele. Peste secole, si alti lideri ai Americii la fel au crezut. Spre exemplu Ronald Reagan, omul care a eliberat Europa de comunism si de rusi. Ce pacat ca restul lumii nici acum nu crede si tot n-a-nteles beneficiile lui „We the People” si ale libertatii.

De aia zic: tot America…

La desert, mai jos, Alexandru Hancu va explica intr-un filmulet de 7 minute alte lucruri utile, pe care putini le stiu pe la noi, despre America. Filmuletul se intituleaza „Cum darami dictaturile fara razboi” Enjoy!

  1. […] A libertății nu mai e demult – de asta s-a născut acum două secole și jumătate America. We the people, One Nation under God, au rupt-o cu tirania monarhică europeană și și-au făcut o țară, o […]

    Apreciază

  2. […] A libertății nu mai e demult-de asta s-a născut acum două secole și jumătate America. We the people, One Nation under God, au rupt-o cu tirania monarhică europeană și și-au făcut o țară, o […]

    Apreciază

  3. […] Antiamericanismul este o boala – spunea acum cativa ani, intr-un interviu, istoricul britanic Paul Johnson. Este. Din pacate, una foarte raspandita in Europa continentala, multumita elitelor politico-academico-mediatice europene, traditional arogante, iliberale si antidemocratice. Spun „traditional” pentru ca problema nu-i noua, si amintesc care-s fundamentel ei istorice, in special din secolul 20, pe care le treceam in revista aici, acum trei ani: https://ihincu.wordpress.com/2015/05/06/de-aia-tot-america-nu-europa-pentru-ca-we-the-people/ […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: