Ioana Hincu

8 Mai 2015, Ziua Victoriei asupra Memoriei

In Solutii on mai 8, 2015 at 12:40 pm

Putini europeni inteleg acum, dupa 70 de ani de la capitularea Germaniei naziste, ca fara America azi am fi sarbatorit Ziua Sfarsitului Europei sau Ziua Victoriei Dictaturii – naziste sau comuniste, totuna. Adica exact ce sarbatoreste maine, 9 mai, Rusia. De ce spun asta?

1.Pentru ca, sfasiata de miscari extremiste, de parlamentarism democratic esuat prin coruptie, prin idei de sorginte marxista si mai putina libertate, egalitate in fata legii si capitalism decat ii trebuia, Europa interbelica a cedat Germaniei Hitleriste si pactului nazisto-stalinist. Fara America, Europa risca sa sucombe definitiv dictaturii.

2.Pentru ca si inainte de a intra in razboi in 1941, Statele Unite au sustinut masiv, material si logistic Fortele Aliate impotriva lui Hitler, industriile de armament ale aliatilor nefacand fata masinariei de razboi naziste.

3.Pentru ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial, efortul de razboi american a inclus peste 17 milioane de militari, dintre care 407.216 morti si 671.278 raniti in lupta. Majoritatea trupelor americane, respectiv 73%, au activat departe de tara lor. O buna parte, respectiv 38,8%, adica 6,332 milioane au fost voluntari. Mai multe date aici: http://www.nationalww2museum.org/learn/education/for-students/ww2-history/ww2-by-the-numbers/us-military.html

Repet: peste 6 milioane de VOLUNTARI americani. V-ati intrebat vreodata de ce? Ce cautau peste 70% din ei sa lupte dincolo de granite? Sa aiba vreo legatura cu cultura americana a democratiei si libertatii, nu a tiraniei?

Repet aceste lucruri pentru ca Europa, vesnic nerecunoscatoare, este din nou bantuita de slabiciunile ei traditionale: stangism, extremism (jihadist si islamist mai mult decat nationalist) si mai putina libertate si capitalism decat ne-ar trebui. La care adaugam eternul antiamericanism, despre care istoricul britanic Paul Johnson bine spunea recent ca este o boala.

Repet aceste lucruri pentru ca, in timp ce Europa a cunoscut mai multe tipuri de dictaturi in secolul 20 – naziste, fasciste, comuniste – SUA n-au cunoscut niciuna in peste 200 de ani, in schimb au ramas cea mai stabila democratie liberala din lume. Inca. Singura democratie liberala  care cunoaste o separatie reala a celor trei puteri in stat – dar asta stiu numai cei care cunosc ceva drept constitutional comparat.

Repet pentru ca, dupa al doilea razboi mondial, SUA a devenit si ramas varful de lance al luptei impotriva comunismului mondial si impotriva dictaturilor in general.

Repet pentru ca Uniunea Europeana se trage din Organizatia pentru Cooperare Economica Europeana si din Comunitatile Economice Europene, proiecte initiate de americani in 1948, odata cu planul Marshall pentru Europa de Vest, proiecte continuate alaturi de liderii vest-europeni pana azi. De ce? Pentru ca americanii au respectat intotdeauna Europa si tara mama, Marea Britanie, si le-au inteles slabiciunile. Au inteles ca libertatea si prosperitatea merita aparate si promovate, din motive practice, si dincolo de granite. Ca democratia liberala si capitalismul nu pot rezista izolat, intr-o lume saraca si tiranica.

De asta au initiat, sustinut diplomatic si finantat formarea Comunitatilor Europene, in incercarea de a pacifica pe termen lung Germania cu Franta – marile puteri-pilon, insa problematice, ale Europei – si de a evita derapajele militarist teutonice ale Germaniei, tara responsabila pentru doua conflagratii mondiale. Cum? Pragmatic: prin crearea unei zone vest europene de liber comert, cu avantaje reciproce si interdependente care stimuleaza cresterea economica.

De asta au incercat sa liberalizeze si unifice astfel macar o parte din continentul nostru, nu doar pe al lor, pe principiul E pluribus unum. Pentru ca americanii au inteles inaintea Europei, pe pielea lor, ca libertatea favorizeaza prosperitatea, iar prosperitatea pe scara larga favorizeaza democratia, in timp ce saracia avantajeaza doar tirania.

Totodata americanii au inteles ca libertatea nu este un drept castigat prin sine insusi, ci unul care trebuie aparat permanent, impotriva inamicilor ei, dictatorii de pretutindeni. De asta au creat, in 1949,  Alianta militara Nord Atlantica (NATO), pentru a apara tarile democratice de tiranie, in special de comunism si de Rusia Sovietica. NATO a ramas pana in zilele noastre finantata si dotata in coplesitoare majoritate de SUA.

Da, tot americanii, cu simtul lor practic si constiinta libertatii vitale, au initiat si finantat proiectele astea.

Nu in ultimul rand, repet lucrurile astea pentru ca si de comunism tot americanii au scapat Europa, la finele anilor ‘80. Nu Germania, nu Franta. Ne-au scapat America lui Ronald Reagan si OFENSIVA, NU DEFENSIVA lui politica, diplomatica, militara, tehnologica si financiara in care Rusia (URSS) si comunismul erau definite clar ca Imperiul Raului (Evil Empire), adica inamicul omului. In acest demers, din partea Europei, America a avut aliati numai doi lideri politici: doamna Thatcher (mare doamna) si Papa Ioan Paul al II-lea (mare om). Fara America lui Ronald Reagan si cei doi aliati politici (doi mari si lati, repet), Mihail Gorbaciov ne-ar fi garantat cel mult comunismul cu fata umana – visul lui Ion Iliescu si PSD – “democratizat” din interiorul Partidului Comunist; Perestroika si Glasnost asta erau.

Repet aceste lucruri pentru ca tinerii nu le stiu, scoala nu-i invata, iar adultii, majoritatea, le-au uitat, daca le-or fi stiut vreodata. Si le spun pentru ca zilele trecute Uniunea Europeana a cedat din nou, oficial, in fata Rusiei lui Putin, care tot Imperiul Raului ramane, indiferent ce cred unii. Cititi ce scrie Cristian Campeanu ca sa intelegeti cum au cedat europenii din nou: http://www.romanialibera.ro/politica/uniunea-europeana/ue-inchide-usa-moldovei–ucrainei-si-georgiei-377105

Repet aceste lucruri pentru ca nici noi nu suntem bine deloc sub Ponta, urmasul comunistului Ion Iliescu, patronat placid si impaciuitor de noul presedinte Iohannis. A se vedea numai ofensiva recenta a PSD impotriva: a)justitiei prin modificari la codul penal b) economiei de piata si putinului nostru capitalism prin fiscalitate excesiva – model promovat de Marx in Manifestul Partidului Comunist, 1848 si c) libertatii presei si televiziunilor prin intermediul CNA si al patronilor media. Ofensiva antidemocratica ce ne afunda mai rau in tirania saraciei si coruptiei pe model rusesc. Ofensiva careia majoritatea populatiei noastre nu i se opune, in schimb primii care reactioneaza, care fac opozitie si preseaza autoritatile noastre nedemocratice, raman tot americanii, prin reprezentantii diplomatici.

Cumva insa, impotriva evidentei si memoriei, lucrurile astea ne scapa. Iar ce ramane este un soi de triumfalism europenist si nationalist lipsit de suport in realitate, dublat de antiamericanism, impaciuitorism cu comunismul, cu islamul, cu toate slabiciunile noastre “traditionale”, in care cultura libertatii democratice este serios amenintata si risca, in extremis, sa fie ingropata.

Nu-i bine. Lipsa de recunostinta si lipsa modelelor bune se razbuna. Lipsa memoriei favorizeaza repetarea greselilor istoriei. Iar ce traim noi acum nu este sfarsitul istoriei (cum pretindea Fukuyama), ci sfarsitul memoriei – asa cum bine spune Alexandru Hancu in filmuletul de mai jos.

E timpul sa reconsideram. Nu America-i inamicul. America este aliatul si ar merita, pentru bunastarea noastra pe termen lung, sa devina modelul (atentie, America, nu anti-America neocomunistului islamofil Obama). Desigur, va dura generatii pana vom intelege. Insa, odata si odata, merita sa incepem. Cititi mai multa istorie, mai ales pe cea a secolului 20, pana nu se repeta.

Iar daca lectura-i grea, reluati macar acest filmulet de 7 minute, intitulat “Cum scapi de dictaturi fara razboi” unde il veti vedea chiar pe Ronald Reagan explicand cum a castigat razboiul cu comunismul… fara razboi:

“Daca istoria ne invata ceva, ne invata ca impaciuitorismul prostesc sau iluziile nefondate despre adversarii nostri inseamna nebunie. Inseamna tradarea trecutului si risipirea libertatii noastre.” (Evil Empire speech,1983)

Reagan n-a facut greseala asta. Nu s-a impacat cu Raul. La el vorba era una cu fapta. De asta timp de 8 ani, cat a fost presedintele Americii, nu s-a impacat cu comunismul, nici cu rusii. A negociat cu ei, insa de pe pozitii ferme, continuand sa se inarmeze. Peace through strenght s-a intitulat aceasta doctrina politica. A negociat, dar n-a cedat. Si asa URSS, Imperiul Raului, s-a destramat, iar noi ne-am eliberat.

Chestie de atitudine si de viziune. Chestie de caracter si curaj. Curajul de a spune lucrurilor pe nume, asa cum liderii Europei de azi nu mai fac. Pentru ca da, vorbele conteaza la fel de mult ca faptele. Despre Reagan, caracter si de ce este America altfel si un bun model, puteti citi mai multe aici:

https://ihincu.wordpress.com/2013/12/28/o-problema-de-caracter-pentru-ani-mai-buni/

Intre timp, retineti: in fata Raului solutia este curajul NU frica, ofensiva NU defensiva. Impacarea cu Raul nu Serveste nimanui decat Raului.

In acest spirit va doresc happy Europe Day, happy Victory Day, alaturi de America, nu de Rusia!

 1. Am lasat un comment si pe „Contributors” (http://www.contributors.ro/global-europa/urss-ca-mare-minciuna-eseu-de-marius-stan-%c8%99i-vladimir-tismaneanu/#comment-240470, sub numele Cristi), apropos de articolul tau. In completare, iata de ce nu poti lupta cu sofismele anti-americane: http://fairness.ro/wp/?p=2545.
  Din pacate!

  Apreciază

  • 🙂 multumesc pt avertizare. pe astia, cu minciunile si dementele lor (esti delicat ca le numesti sofisme), ii stim demult. Multumita unor publicisti, jurnalisti si ganditori care ne-au atras atentia asupra lor (gen Francois Revel sau Jonah Golberg) si ne-au explicat si care-s resorturile si mecanismele acestei propagande (stanga universala, deh, foarte priceputa la „tocanite ideologice”, vorba lui Revel)

   Totusi, nu sunt de acord ca prostiile si nebuniile astea nu pot fi combatute.

   Calea e asta: repeti pana te plictisesti, pana mori, adevarul. Si o faci cum te pricepi mai bine, si pe toate caile. De asta scriem despre adevar (a se citi realitati irefutabile, date, fapte). De asta il si explicam. De asta ne repetam. De aia insistam si, cat traim, nu ne lasam. De asta cei care stiu, la fel trebuie sa faca. Pentru ca, vorba lui Hayek (asa-si incepe el celebra lucrare Constitutia Libertatii),”Pentru ca adevărurile vechi să-și păstreze înțelesul în mintea oamenilor, ele trebuie reafirmate în limbajul și conceptele generațiilor successive”. Asa luptam cu toate minciunile si sofismele, nu doar cu cele antiamericane. Prin rememorare.

   Sigur, unii vor sa stie, altii nu. Unii sunt pierduti, altii pot fi (re)castigati de partea adevarului. Altii il stiu deja, dar e bine sa ni-l reamintim impreuna.

   Oricum, un lucru e cert: asta-i calea. Sa vorbesti, sa repeti, nu sa cedezi.

   Sofismul se combate prin silogism, inlocuind premisele false cu cele valide. Iar minciuna se combate spunand adevarul pana obosesti. Care adevar are, totusi, deosebita calitate ca e rezistent si peren, oricat incearca altii sa-l ingroape 🙂

   Apreciază

  • eh, si in spiritul celor comentate anterior, daca tot mi-ati oferit o noua sursa de dementa colectiva si propaganda antiamericana (deosebita, trebuie sa admit) le-am stricat si alora, administratorilor anonimi noaptea/ziua, lasandu-le niste linkuri ca cel de fata, plus niste titluri ca Marea Parada – eseu despre supravietuirea utopiei socialiste (Revel) sau Fascismul liberal – istoria secreta a stangii americane (Goldberg) daca tot le arde sa vorbeasca despre fascism in general sau in America.

   Multumesc inca o data pentru semnalare. Lectura despre „dictatura americana” si o raita pe siteul astora a fost revigoranta: mi-a adus aminte ca avem multa treaba. Mai ales cu dacopatii anonimi (ador siteurile astea anonime; publicistii sunt fie nebuni, fie platiti pt acest tip de propaganda, fie si una si alta; multi sunt „patrioti” securisti). Cu astia, pe de alta parte, si psihiatria are multa treaba. O impartim 🙂

   Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: