Ioana Hincu

Vanitatile lui Klaus

In intre ras si plans on Mai 18, 2015 at 2:20 pm

Conform uzantelor de comunicare, cand interlocutorul nu pricepe, in prima faza, insistam. Conform uzantelor europene – pe care mai nou presedintele nostru le invoca in apararea tacerilor sale inoportune – cand ceva miroase urat, ne tinem de nas si asanam.

In acest sens insistam azi pe (total) inadecvatele vanitati prezidentiale, recent exhibate intr-un interviu acordat unei televiziuni germane. Si daca azi insist pe vanitate, este pentru ca dintre toate pacatele ramane cel mai transparent, fara sa fie neaparat la fel de amuzant ca-n cazul de fata.

Insist si pentru ca, pe o nota mai putin vesela, insa lucida, Cristian Campeanu avea dreptate cand scria saptamana trecuta, in Romania libera, (aici http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/avem-un-presedinte-defect-378457) ca „avem un presedinte defect”. Unul mult prea preocupat de propria imagine in detrimentul problemelor tarii – cele acute, grave, prioritare, cu care are datoria (constitutionala, sic! sic! nu doar politica si morala) sa se lupte, ca de aia a fost ales, nu de decor; vedeti pe link problemele respective. Un presedinte care confirma permanent acest defect, de exemplu dand in draci interviuri prin strainatate (din decembrie nu mai tace peste hotare) si mai deloc pe la noi, de teama, probabil, ca nu cumva sa fie luat pe bune la intrebari.

Astfel, citim ce a declarat recent unei televiziuni germane, si ne dam cu capul de pereti de ras (si plans totodata), caci boala de caracter leac nu are, si ce altceva putem face cu unul care nu e-n stare sa-si trateze aceste simptome de peste 50 de ani: „Eu am fost de la bun inceput pe baricade. (?!) Tacerea mea nu a fost de fapt o tacere adevarata (right! ni s-a parut). Eu ma adresez rar publicului pentru obisnuintele romanesti, o data la doua-trei saptamani, ceea ce pentru uzantele europene inseamna des si felul in care ma exprim e diferit de ceea cu ce erau obisnuiti oamenii de la precursorul meu (Traian Basescu – n.red.). Poate ca tocmai din comparatia aceasta (cu precursorul meu) au unii impresia ca vorbesc mai putin. Dar eu stiu cand trebuie sa-mi exprim ideile (ha!)”, a declarat Iohannis. http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/iohannis-intrebat-de-ce-tace-nu-e-o-tacere-adevarata-oamenii-sunt-obisnuiti-cu-predecesorul-meu-1363721

Bine Klause!!! Si ce bine ca ai ramas defazat de realitate si concentrat pe „adevarata” ta problema (si singura uneori): cum sa faci sa NU fii Traian Basescu, cand de fapt problema ta si a noastra totodata este SA FII CEVA UTIL, ACOLO, CAT DE CAT, GEN PRESEDINTELE ROMANIEI, TARA DIFICILA. Sa explicam:

Pai „uzantele europene”, herr professor, inclusiv alea de comunicare, sunt pe masura realitatilor europene, mai rumane, pentru ca geaba ai nume nemtesc, tu tot mioritic-vanitos se vede treaba ca esti, de aia nu pricepi. Nu pricepi, de exemplu, ca DIN REALITATILE EUROPENE ALE ALTOR TARI EUROPENE, LIPSESC NISTE CHESTII SPECIFIC ROMANESTI, din care enumeram exemplificativ, nu limitativ, urmatoarele:

  1. Lovituri de stat recente si lovituri repetate la lege si bunastarea „publicului”, a se citi a vulgului prost si „neuzat european”, in viziunea lui Klaus.
  2. Guverne conduse de sociopati plagiatori, si populate de infractori – avem vreo 13 ministri infractori, din care cativa gata condamnati si/sau dupa gratii.
  3. Parlament plin de borfasi cercetati/condamnati si care continua sa se autoimunizeze intre ei – care parlament a „castigat” in 2013 titlul de cel mai corupt parlament de pe continentul european si nu numai.
  4. Parteneri europeni si americani disperati care, vazand ce fac guvernantii romani, si cum NU reactioneaza Klaus, vorbesc si incearca sa faca in locul lui ce ar fi trebuit sa faca el din prima zi a mandatului. Desi, paradoxal, nu ei, partenerii si ambasadele astea au fost alesi in noiembrie cu peste 6 milioane de voturi, de catre vulgul la fel de disperat, insa prost si insignifiant in viziunea lui Klaus.

La care adaugam ca in Romania, in ciuda „uzantelor europene”, 40% din populatie n-are apa curenta si WC in casa. Si ca lucrurile astea nu trec de la sine, dand interviuri glorioase peste hotare, neglijand insa prioritatile de acasa, inclusiv pe cele de reactie rapida si de comunicare.

Sau, cu alte cuvinte, ce nu pare sa priceapa deloc actualul presedinte este ca: „Klaus Iohannis nu este nici președintele albumului de fotografii cu liderii mondiali, nici al doamnei Iohannis și nici al ceremoniilor televizate și, cu siguranță, nu este propriul său președinte. Este președintele României, o țară supusă unui atac sălbatic de către mafia pesedistă asistată cu simpatie de o opoziție falimentară moral, unde societatea se destramă sub presiunea abuzurilor statului și a corupției. Și, cu toate acestea, Iohannis se comportă ca și cum persoana și imaginea sa ar fi cele mai importante lucruri din lume. Nu sunt.” (Cristian Campeanu, articolul citat mai sus) Si nici faptul ca Romania nu va deveni uzual-europeana in felul asta.

Ei uite de aia vanitatea este pacatul meu preferat: pe langa faptul ca se numara printre cele mai lesne identificabile pacatee, nu doar le eclipseaza pe celelalte (nemaivorbind de calitati), ci le si augmenteaza. Fiindca daca pe Iohannis nu-l dadea vanitatea afara din casa, in loc sa-si risipeasca mintea si energia cautand justificari caraghioase pentru propriile greselile, inadecvari si insuficiente, le identifica, asuma si se straduia sa le corecteze. Ei bine, nu.

Way to go Klause! Tot inainte pe linia scheisse! Unde scheisse (in nemteste) egal merde pe frantuzeste, shit pe englezeste sau mierda pe spanioleste, adica in alte limbi si “uzante europene”. Iar pentru cine nu este la curent cu uzantele internationale, precizam ca in romaneste se cheama rahat si, in general nu este recomandabil sa fie mancat, cu exceptia sortimentului de cofetarie. Bon appetit!

PS: mai jos, aveti o alta varianta a lui „vanity, my favorite sin”. Al Pacino in Avocatul Diavolului and I rest my case 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: