Ioana Hincu

De aia tot America, nu Franta

In intre ras si plans on Mai 31, 2015 at 5:55 pm

De introducere, ca sa-ntelegem de ce vorbim in cele ce urmeaza de manifestari care frizeaza psihiatria (tulburari grave de comportament) in politica de top europeana (azi Franta), recomand o scurta recapitulare, pentru ca lucrurile astea la noi nu se studiaza la scoala si nici nu se comenteaza in mass-media de impact: https://ihincu.wordpress.com/2015/05/06/de-aia-tot-america-nu-europa-pentru-ca-we-the-people/

si https://ihincu.wordpress.com/2015/05/08/8-mai-2015-ziua-victoriei-asupra-memoriei/

Incheiem, asadar, saptamana politico-psihiatrica la Moscova, cu Franta. In ciclul pe care l-as intitula “Frantei si francezilor le-ar fi (fost) mult mai bine, in general, fara buna parte din marii lor politicieni”. La fel si Europei. In special in epoca moderna si contemporana.

Azi, Valery Giscard d’Estaing, fost presedinte al Frantei intre 1974 si 1981 – adica in copilaria mea zdruncinata de dictatura comunista si lagarul sovietic in care copilaream – conferentiind la Moscova, cu prilejul unei vizite pe care o face zilele astea bunului sau amic Vladimir Vladimirovici Putin. Zice Valerica, pe 29 mai 2015, la Universitatea Lomonosov din Moscova, ca:

1.Rusia este si trebuie sa ramana un partener “natural” al Frantei. De unde si al Europei, care, se stie, in Franta (plus Germania) se tine, si ce bine se tine, mama-mama, spunem noi. De aceea Europa, adauga distinsul Valery, ar trebui sa termine odata cu treaba asta “dubioasa” cu sanctiunile impotriva Rusiei.

Are dreptate. In fond ce-a facut rau Rusia lui Vladimir? Nimic. Numai pace si bunastare ne-a adus – asa strigau si in Romania cand era mama copil, “Stalin si poporul rus/Bunastare ne-au adus”. Pacea si bunastarea care la noi in regiune se simt la tot pasul, mai ales de cand Putin face harcea-parcea, judet cu judet, Ucraina, Moldova, Georgia, si in general tot ce sta in cale.

2.America e de vina, bat-o vina, pentru „sentimentele” antirusesti care bantuie Europa. Nu Rusia, desigur.

Aveti aici detalii despre alocutiunea distinsului politician europenist: http://francais.rt.com/opinions/2775-valery-giscard-destaing-mettre-fin-sanctions-avant-fin-2015

Pe unii ii va mira, poate. Noi, in schimb, deloc amnezici, citim chestia asta si nu ne uluim, doar ne ingrijoram serios. Caci in felul lui, Valerica al Frantei are dreptate. Subliniez IN FELUL LUI.

In acest sens, amintim cu deosebita placere (mai ales tinerilor care nu invata la scoala istorie, ci facaturi) ca Valerica-mare-politician, orgolios patriot francez si inflacarat europenist, totdeauna a avut optiuni din astea, vizionare, in care America era inamicul Europei, iar dictatorii de pretutindeni, care mai de care mai scelerati, erau “parteneri naturali” ai Frantei.  De exemplu Nicolae Ceausescu. Sau, mai savuros, numitul Bokassa.

Jean Bedel Bokassa a fost un delicios dictator african, mare umanist, cunoscut si ca Bokassa Intaiul al Africii Centrale (1966-1979). Delicios si memorabil totodata, deoarece, dupa ce s-a autodeclarat presedinte pe viata prin lovitura de stat in 1966 (n-am prins, nefiind nascuta la vremea aceea), 11 ani mai tarziu, s-a incoronat singur Imparat al Imperiului Centrafrican, dupa modelul Napoleon, al carui mare admirator era. Nu e gluma, e pe bune. Verificati.

Intre timp, in contextul regimului de memorabila teroare instaurat de Bokassa Intaiul, acesta s-a dedat la delicii de neuitat – mai ales pentru copilasii masacrati bestial, cu sutele, chestie comuna dictaturilor, pardon, “democratiilor” africane. Delicii printre care si canibalismul.

Lucrurile astea, totusi, nu l-au impiedicat pe Valerica al Frantei sa fie “partener” cu Bokassa, ducand o politica democratic-profitabila cu majestatea sa, de exemplu cu diamante (zic oamenii rai, dusmanii Frantei). Nope, nu cu America. America kaka. America egal diavolul pentru Franta. Iar Bokassa era imparat, ce naiba.

Si ce bine ca Valery Giscard d’Estaing a pastrat optiunile, viziunile si simpatiile pentru dictatori-imperatori. Pentru ca uite, la jumatatea lunii mai 2015, langa Sankt Petersburg, s-a dezvelit o statuie-bust infatisandu-l pe Vladimir Vladimirovici Putin in chip de imperator roman: http://www.reuters.com/video/2015/05/16/bust-of-putin-as-roman-emperor-unveiled?videoId=364252291 Asa sa-i ajute Dumnezeu si pe cazacii ortodocsi (mari crestini panslavisti) care si-l doresc imperator pe viata.

De aia spun ca, in felul lui cu totul special prin iresponsabilitate, fostul presedinte francez are dreptate si continuitate. Joyeux amis are Valery! Dupa cum are dreptate si cand spune ca America “seamana” sentimente anti-rusesti in Europa (si bine face, nota noastra). Un sentimental Valery, care, altfel, s-a pretins intotdeauna „tehnocrat”.Socialistii francezi (binecunoscuti antiamericani si rusofoni si ei) pot fi invidiosi.

Numai cand zice ca sentimentele antirusesti ale europenilor (din pacate in minoritate fata de cele antiamericanesti) ar fi artificiale n-are dreptate. Cel putin nu raportat la realitate. Caci ele, “sentimentele” antirusesti, intr-o Europa intreaga la minte, ar trebui sa fie naturale (in sensul lucid al cuvantului) si determinate chiar de manifestarile istorice, politice, militare, economice de continuitate ale Rusiei, nu de “semanaturile” mediatice americane. Antiamericanismul european, pe de alta parte, ramane o boala, asa cum corect spunea intr-un interviu recent istoricul britanic Paul Johnson.

In fine, in legatura cu aceste “sentimente” politice frantuzesti, respectiv Rusia egal partener “natural” al Frantei si Europei versus Satana Americana, tinem totusi sa (re)amintim ca, fara America, atat Franta lui Valery, cat si Europa de Vest ar fi fost acum al treilea Reich (al lui Adolf si al urmasilor). In timp ce Europa de Est (noi inclusiv) ar fi ramas lagar sovietic comunist fara America lui Ronald Reagan. Nu, nu Franta ne-a scapat de lagarul comunist. Unde lagar inseamna chiar lagar, si o spun in calitate de “beneficiara” a acestuia in primii 20 de ani de viata. Nu ma credeti? Cititi pe linkurile introductive, unde vorbim, pe scurt, pe date si fapte irefutabile. Adica istorie, nu propaganda sau basme.

Bref, cand spun ca politica europeana continentala de top, in general, a depasit limita propagandei cinice pe bani si privilegii de grup, si a trecut in sfera iresponsabilitatii patologice, stiu ce spun. La fel si cand cred ca Frantei si francezilor – oameni normali, de isprava, zeci de milioane, care populeaza o tara mare, bogata si frumoasa, cu o cultura mare – le-ar fi (fost) mult mai bine fara buna parte din marii lor oameni politici, actuali si apusi.

De aia tot America, chiar si atunci cand la Casa Alba se nimereste cate un impostor (epocal) ca Obama. Pentru ca n-o fi vesnic nici asta. In schimb ce bine ar fi sa ramana America…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: