Ioana Hincu

Martea Neagra reloaded. Iohannis incotro? Pas cu pas alaturi de USL sau complice pasiv?

In Dubii on Iunie 2, 2015 at 10:37 pm

Context

Impotriva amneziei, care-i boala nationala, si inainte de a intra pe subiect, scurta recapitulare a realizarilor prezidentiale din noiembrie incoace:

Mai 2015, evaluare de etapa, 6 luni de mandat: https://ihincu.wordpress.com/2015/05/18/vanitatile-lui-klaus/ si Cristian Campeanu, Romania libera, “Avem un presedinte defect” http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/avem-un-presedinte-defect-378457

Suntem in Iunie 2015. In plin asalt furibund declansat de Ponta, Tariceanu si slugile lor impotriva justitie independente si ce a mai ramas necorupt de ei. Acum au complici vizibili si-n justitie, vedeti aici care:

La care adaugam vestea de ultima ora ca, tot azi si marti, coruptul Sova a fost salvat A DOUA OARA DE JUSTITIA PENALA SI DE DNA, PRIN VOTUL SENATULUI LUI TARICEANU. O Marti mai Neagra ca niciodata.

In acest context brutal, totusi, neremarcat de majoritatea populatiei care, la fel ca-n iulie 2012, doarme, o intrebare sta totusi pe limba multora:

Presedintele in functie ce face?

Poate ca n-aveti chef sa recapitulati cele 6 luni de la prezidentiale incoace, desi ar fi util ca sa-ntelegeti realitatea. Dezastruoasa. Mai rea decat in 2012-2014, cand la Cotroceni exista un Presedinte (cu majuscula binemeritata) care sa le tina piept astora, iar in parlament mai existau urme de opozitie.

Din pacate,  aveti/n-aveti chef, realitatea este ca vara e sezonul preferat de USL pentru lovituri de stat. Cea din 2012 a fost rapida, 5 zile in iulie. Asta a inceput in primavara si creste pas cu pas.

Intre timp, Iohannis, “miracolul” din noiembrie, cel care, intre cele doua tururi s-a angajat public sa respecte statul de drept, sa apere independenta justitiei, sa continue lupta anticoruptie si consolidarea parteneriatelor occidentale implementate de predecesorul sau, Traian Basescu, si de colaboratorii sai, printre care Monica Macovei (cea care i-a si solicitat public lui Iohannis sa-si ia acest angajament in noiembrie), ce sustine acum? Cu fapta, nu cu vorba. Sustine noua lovitura de stat? Asta in stil pas cu pas?

Intrebam pentru ca deocamdata, dar mai ales din ultimele saptamani, de cand a fost Dragnea condamnat, iar Tariceanu si Ponta au capiat si cer demisiile lui Stanciu si Kovesi, tacerile prezidentiale sunt mai asurzitoare ca niciodata, desi problema a pus pe jar ambasadele si partenerii occidentali inca din martie. Iar FAPTELE prezidentiale sunt urmatoarele:

1.Mihalache, fost PSDist convins, varf de lance al politrucilor loviturii de stat USL 2012, este tot sef cancelarie prezidentiala Cotroceni.

2.La SRI, Iohannis a numit alt varf de lance al politrucilor loviturii de stat USL 2012, pe domnul Hellvig, fara ca nimic din cariera acestuia sa-l legitimeze dpdv al competentei. Unde nimic inseamna NIMIC.

3.La DIICOT, dupa dezastrul Bica si dupa o adanca chibzuinta – asa a declarat chiar presedintele in functie – Iohannis l-a numit pe alt impostor, Horodniceanu. De asemenea nerecomandat de NIMIC din palida sa cariera pentru acest post vital in lupta cu crima organizata si terorismul. Dimpotriva: ne intrebam cum mama naibii au rezistat mafiile transpartinice iesene, ale lui Fenechiu, Vlasov, Nichita, sub privire impasibile ale Horodniceanului care conducea DIICOT Iasi. Care mafii, respectiv crima organizata, au fost si au ramas. Noroc cu DNAul….

Prin urmare, TEORETIC, avand in vedere votul din noiembrie si motivul pentru care i-a fost acordat, domnul Iohannis, adica NUMARUL UNU IN STATUL ROMAN, ar trebui sa fie cel putin la fel de activ si ferm pozitionat impotriva lui TARICEANU, NUMARUL DOI IN STAT, si impotriva lui PONTA, NUMARUL TREI IN STAT, pe cat sunt acestia impotriva noastra. De ce? Pentru ca asa a promis in campanie: sa apere statul de drept, anticoruptia si independenta justitiei pe care astia o ataca din nou, salbatic.

Pana una alta, insa, locul doi si trei in stat ne sugereaza ca, in cel mai bun caz, numarul unu nu exista. In cel mai rau caz, si avand in vedere vechile pozitionari ale lui Iohannis, ne sugereaza ca le este sluga si complice.

Ce declara Iohannis in 2014 cu privire la precedenta lovitura de stat?

Tot impotriva amneziei, reamintim care era pozitia lui Iohannis in septembrie 2014, in legatura cu prima lovitura de stat, cea din iulie 2012. Pozitie exprimata la B1Tv, pe vremea cand era doar candidat, nu presedinte, si mult mai vorbaret decat acum:

1.“Klaus Iohannis este de parere ca suspendarea presedintelui din 2012 a fost „la limita Constitutiei”, iar USL a pregatit-o foarte prost si a comunicat foarte prost, dar partenerii externi s-au lamurit apoi, cand „Victor Ponta a fost primit de toata lumea”

De care “toata lumea”? De Barroso care ii cerea insistent, public si oficial lui Ponta sa retracteze ordonantele de urgenta prin care a incapacitat Curtea Constitutionala si modifica legea referendumului, si sa indeplineasca alte cerinte, 11 in total, pe care nici acum nu le indeplineste? De ambasadele si emisarii SUA si Marii Britanii care faceau desanturi din avion la Bucuresti, si-l chemau pe Ponta la aeroport sa-i bage mintile-n cap? Da, sigur, in acest sens a tot fost chemat si primit Ponta.

La limita constitutiei? La care limita? La aia care se cheama abuz legal si de putere in scopul intereselor de grup politico-mafiot? Pentru ca asta a facut USL atunci: abuz de drept si de putere. Care drept (lege si constitutie) candidatul si presedintele Iohannis tot nu-l cunoaste, dar nici nu se straduieste. Si cum ar putea sa-l cunoasca avand asa consilieri? Si cum l-am putea suspecta ca se straduieste, din moment ce-i pastreaza?

2.Desi initial a negat ca ar fi sustinut lovitura de stat (urat si necinstit lucru), ulterior a confirmat ca, in Forumul Democrat German pe care il conducea, a hotarat ca deputatul FRG sa voteze pentru suspendare. Si omul asa a votat.

3.Nu fondul problemei l-a deranjat pe Iohannis la lovitura de stat 2012, ci forma: “USL a pregatit foarte prost, a informat foarte prost, au fost niste pasi prost pregatiti” spunea in septembrie 2014.

“Viteza” zicea atunci ca l-a deranjat si, cumva, acredita ideea ca si pe partenerii occidentali tot asta i-ar fi deranjat, nu fondul problemei. Care fond al problemei a fost si a ramas ABUZUL DE PUTERE SI DE CONSTITUTIE/LEGE, si LUPTA IMPOTRIVA JUSTITIE INDEPENDENTE SI A PRESEDINTELUI CARE-I SUSTINEA INDEPENDENTA. Iar “partenerii” occidentali au fost foarte expliciti in privinta asta

4.”Intrebat daca regreta faptul ca el personal a sustinut suspendarea presedintelui in 2012, Klaus Iohannis a evitat sa raspunda direct, spunand ca nu poate evalua situatia „post factum”, pentru ca „sunt lucruri care s-au intamplat in contextul de atuncea”. http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte-pnl/iohannis-despre-2012-partenerii-externi-nu-au-inteles-bine-evenimentele-1319548

Ce face sau are de gand sa faca Iohannis in iunie 2015? Sa explice.

Bon. Daca in iulie 2012 a evaluat prost, iar in septembrie 2014 nu putea evalua situatia “post factum”, ca sa nu-si supere partidul si bazinul electoral anti-basist – apropo, cand e mai bine de evaluat situatia pentru mintea lui? dupa 10 ani? dupa o suta? post-existential? pe lumea cealalta? – ce-ar fi sa revina acum cu o “evaluare”? Sa ne explice, de exemplu, daca e multumit de “pasii” facuti de Ponta si Tariceanu in ultimele 6 luni, respectiv:

-modificarea prin OUG a legii educatiei, astfel incat Ponta sa scape de raspundere penala pentru plagiat,unde a tacatu malc;

-modificari coduri penale, votarea lor de catre Senat, urmeaza Camera Deputatilor;

-scoaterea unor conflicte de interese din legea ANI, pe care cu drag le-a promulgat;

-protejarea penalilor Sova si Vosganian de catre Senat, impotriva DNA si cu incalcarea constitutiei (asa a decis CCR in cazul Sova);

-protejarea infractorului Dragnea de catre Ponta/PSD in ciuda condamnarii penale cu care a fost „premiat” de justitie;

-presiunile lui Ponta la adresa justitiei, pentru a-l “agata” cu cat mai multe dosare penale pe Basescu;

-“promisiunea” lui Ponta la aniversarea a 3 ani de guvernare USL ca Basescu va ajunge la puscarie (cum? si de ce? pentru ca asa vrea Ponta, si asa stie el ca-l vor servi slugile lui din justitie?),

-asaltul institutional, parlamentar si poliltic la adresa presedintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si a sefei DNA.

Asta pe scurt.

Deci, este sau nu este multumit presedintele Iohannis de ritmul in care se desfasoara aceasta noua lovitura de stat? La pas.

Este la fel de convins ca-n 2012 sau 2014 ca partenerii occidentali sunt multumiti de acesti pasi? Nu de alta, dar reactiile lor nu asta indica. Nici desantul repetat, de luna trecuta, al ambasadelor occidentale la Zgonea, doar-doar l-or convinge ca este o nebunie si un abuz de putere sa voteze SI deputatii modificarile la codurile penale pro-coruptie pe care le-a votat Senatul. Iar reactiile lui Iohannis indica mai degraba complicitate cu Ponta si Tariceanu, in spiritul declaratiilor din septembrie 2014, de la B1Tv.

Bref, este sau nu la fel de convins ca-n 2012  sau 2014 ca:

a)partenerii straini si noi n-am inteles bine ce se petrece; dar ce bine ca a-nteles el;

b)nici atunci, nici acum n-a fost lovitura de stat, adica asalt concertat impotriva statului de drept, ordinii de drept, constitutiei, anticoruptiei si independentei justitiei; caz in care sa ne explice ce-a fost; asa, pe fond.

Carevasazica sa ne impartaseasca acum viziunea si evaluarea sa, ca ne-am saturat de atata mister si cafele institutionale pe care le da pa gat, la Cotroceni, cu Ponta. Vrem sa stim unde se plaseaza Inaltimea Sa fata de aceste evenimente trecute sau recente? Ramane tot complice? Si daca da, de care: pasiv sau activ?

Deoarece complice pasiv este oricum, fie si doar din nepricepere si/sau lasitate. Fara pasivitatea sa, Ponta si slugile lui erau demult dusi de la putere. Fugeau singuri, ca potarnichile, inca din decembrie 2014. Atunci da, pe valul de simpatie si incredere de care beneficia, Iohannis putea mobiliza societatea civila in acest sens. Acum mai poate? Dar vrea macar?

Din pacate este si complice activ la ce se intampla acum, pentru ca fara semnalele pe care le-a dat prin numirile cel putin dubioase de la SRI si DIICOT, Ponta si Tariceanu nu indrazneau sa reia cu atata furie asaltul decisiv asupra a ce a mai ramas necorupt de PSD/USL, de trei ani incoace, din justitie si institutiile statului.

Prin urmare sa ne lamureasca ce “alt fel de politica”, “alt fel de complicitate la USL”, “alt fel de Romanie a USL”, “alt fel de tiranie USL” sustine de azi inainte, ca pana acum am vazut. Sa ne lamureasca si daca-i convin pasii in plina desfasurare. Vrea mai incetisor? Vrea mai repede?

Ca vorba aia, tradare, tradare, dar sa stim si noi, cei care l-am votat, in ce masura ne-a tradat – nu doar pe noi, ci si interesul national. Si daca o face pana la capat (care-i hat! peste 5 ani).

Cu alte cuvinte sa ne spuna clar unde se afla cu pasul: este marioneta prezidentiala a lui Ponta si Tariceanu pentru ca mai mult nu-l duce capul? Sau este acelasi tip de canalie? Ca sa stim ce pasi sa facem, cu el, fara el sau impotriva lui, nu de alta.

Update: asta-i tot ce a putut produce Klaus http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20206210-klaus-iohannis-dupa-votul-senatului-cazul-dan-sova-din-mai-greu-lucrat-acest-parlament-aceasta-majoritate.htm

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: