Ioana Hincu

Într-un fel, ce-i acum a mai fost

In Solutii on Iulie 25, 2015 at 12:48 am

De pe Coasta de Vest a Americii pana la Ierusalim si indepartata Australie, crestinismul – credinta, cultura, etica si civilizatie – are probleme. Occidentul intreg, cultura si civilizatia occidentala (la periferia careia ne aflam), asa cum le stim si ne plac, intemeiate pe principii crestine, au probleme serioase. Capitalismul, liberalismul clasic (de dreapta) si democratia liberala – aparute deloc intamplator in Occident si nu in alta parte, pentru ca numai principiile crestine, etica crestina puteau genera asemenea tip de relatii sociale si institutionale –  sunt si ele in aparent declin si sub asalt.

Amenintarea e dubla: interioara si exterioara. Amenintarea  exterioara vine din partea altor culturi si civilizatii vechi, orientale, in buna parte incompatibile cu a noastra. Cea mai agresiva, expansiva, dintotdeauna (1400 de ani) si din proiectul constitutiv (religios si ideologic) ostila crestinismului, este islamul. Amenintarea din interior este mai noua (150-200 de ani) si este politica: stanga, indiferent ca se intituleaza comunism, socialism, national-socialism, fascism, nazism, social-democratism, liberalism de stanga (in fapt socialism rebotezat) si, mai nou, progresism (sau neocomunism) care include subsgmentele ideologice multiculturalism, Corectitudine Politica, ecologism. Fie ca-si asuma gresit ideile crestine, denaturandu-le, fie ca le reneaga, considerandu-le retrograde, Stanga este pe pozitii de adversitate cu invataturile si valorile cristice.

Acum ne aflam pe o tendinta evolutiva (sau mai degraba involutiva) in care Stanga occidentala, Stanga orientala si Islamul politic isi dau mana impotriva culturii si civilizatiei crestin-occidentale. Nu e prima data si e firesc. Bunaoara s-a intamplat in al doilea razboi mondial – Hitler era bun prieten/aliat cu teocratii musulmani si deplangea apartenenta Germaniei la civilizatia si religia crestina, pe care o considera “slaba”, “vulnerabila”, improprie planurilor lui de dominatie mondiala. O alianta fireasca din moment ce ideologiile totalitare sunt gregare in mod natural, fiind indreptate, indiferent de nume si motivatie, impotriva libertatii individuale. Si cum sa nu se repete periodic fenomenul uniunii Stanga-Islam, si cum sa nu fie indreptat impotriva civilizatiei crestine, cand in centrul doctrinei crestine este Omul Liber ca reflectie a Fiintei Divine, cristice, cu viata, libertatea si liberul sau arbitru; adica tot ce detesta si prigonesc ideologiile totalitare.

Azi ma adresez in special celor care stiu si inteleg deja aceste tendinte. Ma adresez ingrijorarii lor (intemeiate) privind aceste evolutii globale. Si le spun ca s-a mai intamplat. Cu toate acestea, crestinismul si civilizatia crestina, desi permanent sub asalt ostil, n-au disparut. Uneori s-au mutat mai la Vest, de exemplu cand Islamul barbar a distrus Bizantul. S-a intamplat cand protestantii britanici au parasit patria-mama, unde nu-si puteau manifesta libertatea religioasa, politica si economica, asa cum o intelegeau ei, si  au colonizat America de Nord – si ce lucru miraculos si unic pe scara evolutiei democratice au intemeiat in numai cateva sute de ani. S-a intamplat dupa revolutia franceza (anticrestina), cand Alexis de Toqueville se temea ca crestinismul va disparea sub presiunea politica si relativismul moral revolutionar, iar islamul va cotropi din nou Europa. S-a intamplat odata cu revolutia bolsevica si cu nazismul. Totusi, crestinii, crestinismul si civilizatia lor minoritara (da, minoritara fata de restul civilizatiilor globale) n-au disparut. Au tot renascut. Se va intampla, probabil din nou. Unde? Cand? Cum? Tot aici? Mai departe? Asta vor afla, probabil, generatiile viitoare. Carora n-ar strica sa le transmitem ce spunea C.S.Lewis in anii ’40, in plin razboi mondial:

Comparata cu dezvoltarea omului pe aceasta planeta, raspandirea crestinismului in neamul omenesc pare fulgeratoare, intrucat doua mii de ani nu sunt aproape nimic in istoria universului. Sa nu uitati niciodata ca noi suntem inca “primii crestini”. Dezbinarile actuale dintre noi sunt, sa speram, o boala a copilariei: abia acum ne ies dintii. Fara indoiala ca lumea din afara crede tocmai contrariul, sustinand ca am muri de batranete. Dar au mai crezut asa de foarte multe ori. Iarasi si iarasi s-a crezut ca crestinismul este pe moarte, din cauza persecutiilor din afara sau a descompunerii dinautru, din cauza ridicarii mahomedanismului, din cauza progresului stiintelor naturii, din cauza cresterii marilor miscari revolutionare anticrestine. Dar lumea a fost dezamagita de fiecare data. Prima dezamagire a fost legata de rastignire. Acel om a revenit la viata. Intr-un fel – si-mi dau foarte bine seama cat de ingrozitor de nedrept trebuie sa li se para – acest lucru s-a petrecut mereu de atunci incoace. Ei continua sa ucida ceea ce El a inceput si, de fiecare data, chiar in timp ce-i batatoresc tarana de pe mormant, afla deodata ca crestinismul este inca in viata si chiar ca a izbucnit in alta parte. Nu-i de mirare ca ne urasc.”C.S. Lewis, Oamenii noi – serie de prelegeri radiofonice, BBC, 1943, incluse in lucrarea Mere Christianity, 2001, sau Crestinism pur si simplu, Humanitas, 2004)

Iar daca la scoala, la orele de religie, sau la biserica, nimeni nu-i mai invata cumsecade pe cei tineri despre crestinism (si nu-i invata, sa fim seriosi), ar trebui sa fim recunoscatori ca printre noi mai sunt destui – noi sau vechi, vii sau morti – ale caror vorbe poarta mesajul si ideea crestina mai departe si la care, daca dorim, acum avem acces liber si facil, iata.

Ah, ce mi-ar placea ca in loc de manualele alea de religie (cel putin bizare, ca sa nu spun mai mult), in gimnazii si licee s-ar gasi niste epigoni (nu-mi pasa daca-s preoti sau laici) care sa explice crestinismul asa cum facea C.S. Lewis: ecumenic, pur si simplu. Dar pentru ca nu sunt, ramane sa-l explicati voi. Succes.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: