Ioana Hincu

Lecția de economie pe înțelesul tuturor. Taxe mai mici înseamnă venituri mai mari pentru stat. Curba Laffer

In Solutii on august 10, 2015 at 2:04 pm

“Just taught my kids about taxes by eating 38% of their ice cream”(Tocmai i-am invatat pe copiii mei despre taxe mancand 38% din inghetata lor) – Conan O’Brien (ne aminteste ca motto Dennis Prager)

Curba Laffer este despre raportul dintre nivelul/rata impozitarii si veniturile bugetare si despre nivelul optim de impozitare atat pentru contribuabil, cat si pentru stat.

Lectia de fata este una pe care un copil de varsta scolara gimnaziala (11-14 ani) si intelect mediu functional o intelege imediat (am testat).

Nu este despre dreapta si stanga, nu este despre statul minimal, ci despre buna guvernantza si eficienta colectarii veniturilor la bugetul de stat.

Lectia de fata nu este totusi pentru copii de gradinita sau adulti cu retard mintal. De aceea, avand in vedere ideile si politicile promovate de duduia fost ministru de finante (actualmente consilier cu usturoiul si studii la Harvard al premierului Ponta), de ANAF, plus coriferii macroeconomiei si macro-, mezzo-, micro – prudentialitatii de la guvern, BNR, ASF, comisii si comitete de gen, ba chiar si de fortele noastre “de dreapta” (printre care, cu regret o spun, se numara si fostul presedinte Basescu), credem ca domniile lor au ratat cu desavarsire lectia asta. Pentru ca, nu-i asa, nu-i putem suspecta de retard mintal, caci pe diplomele lor de studii scrie ca ar fi depasit nivelul de gradinita.

Ce ne invata (si dovedeste cu exemple concrete, practice, time and again) curba Laffer? Ca taxarea peste un anumit procent din veniturile contribuabilului (in jur de 33%) NU aduce venituri mai mari la bugetul statului, ci mai mici. Lucru pe care, de exemplu, economisti seriosi, competenti, ca Florin Cîțu il repeta si argumenteaza permanent. Numai ca Florin nu lucreaza pentru guvern – nu pentru ca nu s-ar oferi, ci pentru ca nu-l doresc guvernantii; oare de ce?

Intrebare pentru guvernanti: care este nivelul real al impozitarii/taxarii in Romania?

Precizari prealabile:

Arthur Laffer (nascut 1940) este un reputat economist american cu studii la Stanford si Yale, profesor de economie la Universitatea din Chicago, consilier pe probleme economice al presedintelui Reagan.

Christina Romer (n.1958) este de asemenea economist american de orientare politica de stanga (la americani stanga radicala se autointituleaza liberala) cu studii la University of California, Berkeley, profesor de economie la Univ. Berkeley, si fost presedinte al Consiliului Economic Consultativ al administratiei Obama, de unde a demisionat in 2010. Christina Romer confirma curba Laffer.

In timpul administratiei Reagan – asta-i pentru cei care vorbesc fara sa stie despre ce vorbesc cu privire la acea perioada – taxele au scazut si, in consecinta, veniturile bugetare au crescut. Insa, din pacate, neavand sustinere parlamentara majoritara, Reagan nu a reusit sa reduca si cheltuielile bugetare (multumim inca o data stangii “democrate” universale). De aceea beneficiile reducerii nivelului de taxare au fost serios diminuate.

Urmariti asadar varianta scurta, audio-video (cu exemple istorice, desene si grafice, youpiii!) a acestei lectii de economie (verificata time and again) intitulata TAXE MAI MICI, VENITURI MAI MARI, culmea! chiar pentru bugetul de stat. Prezinta Tim Groseclose, professor de stiinte politice si economice la UCLA (University of California Los Angeles) si George Mason University:

http://www.prageruniversity.com/Economics/Lower-Taxes-Higher-Revenue.html#.Vch-H_mqpBe

Pentru nevorbitorii de limba engleza, aveti mai jos transcrierea tradusa a expunerii. Fiindca sunt mecanisme si realitati pe care ar trebui sa le inteleaga toata lumea. Cel putin toata lumea cu drept de vot, ca sa stie ce sa ceara, ce asteptari sa aiba de la politicieni si de ce.

Sa vorbim despre un concept economic important: curba Laffer.

Conceptul este numit dupa cel care l-a dezvoltat, Arthur Laffer, un important economist american care a predat la Universitatea din Chicago, Universitatea Californiei de Sud si nu numai.

Curba Laffer ilustreaza doua dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stim despre taxe: cati bani poate colecta guvernul din taxe si la ce nivel al impozitarii guvernul ar putea incepe sa colecteze vnituri mai mici, nu mai mari.

Curba Laffer este ilustrata aici intr-un grafic bidimensional. Linia orizontala reprezinta nivelul impozitarii ales de guvern, linia verticala reprezinta veniturile pe care guvernul le primeste din impozite si taxe. 

Mai intai, pentru ca zero inmultit cu orice numar este zero, daca rata impozitarii este zero, guvernul primeste zero venituri.

Acum sa presupunem ca guvernul stabileste o rata de impozitare foarte mica, sa spunem 1%. Guvernul va primi ceva venituri de la cetateni. Asta inseamna ca inca un procent pe curba arata asa (crestere, nota mea).

Evident, daca guvernul impune o rata de 2 procente, atunci va primi venituri mai mari – ceea ce inseamna ca inca un punct pe grafic ar trebui sa fie cam asa (crestere)

Si daca guvernul continua sa creasca rata de impunere, atunci veniturile sale vor continua sa creasca, cel putin cand suntem in partea graficului cu taxe scazute.

Asta inseamna ca daca umplem graficul, curba are o panta crescatoare – cel putin cand ne aflam in partea graficului cu taxe scazute.

Acum sa presupunem ca guvernul impune taxe de 100%. Daca asta se intampla, nimeni n-ar mai munci. De ce ar munci cineva cand guvernul urmeaza sa-i ia toti banii pe care-i face?

Iar daca nimeni nu munceste, atunci produsul intern (valoarea bunurilor si serviciilor produse intr-o economie nationala) va fi zero. Asta inseamna ca veniturile bugetare vor fi 100% din zero, adica zero. Asta inseamna ca inca un punct pe curba ar trebui sa fie aici (undeva in interiorul graficului, nota mea)

Acum, haideti sa completam curba. Si cand o completam, curba ar trebui sa aiba o cocoasa/un varf (hump).

Adica sa arate asa sau asa (variatii in zona mediana a graficului). Dar trebuie sa aiba un varf – pentru ca linia veniturilor bugetare trebuie sa urce incepand de la zero si sa coboare apoi la un anumit procent al taxelor, inainte de taxe in valoare de suta la suta.

Dar daca panta curbei coboara, asta inseamna ceva remarcabil – ceva ce foarte putini dintre cei care preseaza pentru taxe din ce in ce mai mari vor sa recunoasca. Inseamna ca atunci ca rata impozitarii este ridicata, daca o cresti si mai mult, vei incasa mai putine venituri la bugetul de stat.

Acest fapt se intampla in practica. De exemplu, in timpul Marii Depresiuni (anii ’30, nota mea), cand Congresul a votat legea tarifelor Hawley-Smoot, desi legea crestea taxele pentru importuri, veniturile rezultate din taxe au scazut. Un exemplu mai recent [dar invers] s-a intamplat in anii ’80. Dupa ce presedintele Reagan si Congresul au redus drastic rata impozitarii celor bogati, veniturile provenite din impozitarea marilor averi au crescut.

Toti economistii – chiar si cei mai multi dintre cei de stanga – sunt de acord ca adevarata Curba Laffer, cea care reflecta viata reala, are o cocoasa (un varf) dincolo de care incepe panta descendenta a curbei, care inseamna ca la un anumit punct al curbei veniturile bugetare incep sa scada.

Unde, atunci, sunt in dezacord economistii? Ei sunt in dezacord cu privire la punctul unde apare cocoasa.

La primul curs de economie la care am participat, in 1984, la Stanford University, dogma era ca varful curbei apare in jurul unei rate de impozitare de 70%. Dar era gresit!

Noi dovezi din surse neasteptate sugereaza ca varful curbei apare la un nivel de impozitare mult mai scazut, undeva intre 33% si 40%. Aceasta sursa este un studiu efectuat de Christina Romer si sotul ei, David Romer. Amandoi profesori de economie la Berkley. Christina Romer a fost presedintele Consiliului Economic Consultativ al presedintelui Barack Obama. Cu alte cuvinte, studiul a fost scris de unul din cei mai influenti economisti de stanga din Statele Unite. Si a fost publicat in Amercian Economic Review, cel mai larg respectat jurnal economic din lume.

Studiul examineaza cum raspunde produsul intern la rata impozitarii. Dar ceea ce ne intereseaza pe noi aici, daca luam in considerare calculele, inseamna ca varful curbei Laffer apare undeva in jurul ratei de taxare de 33% – mult mai jos decat economistii anteriori credeau.

Sa traducem asta in termeni politici. Indiferent ce fel de politica faci, n-ar trebui sa-ti doresti ca rata impozitarii sa depaseasca 33 de procente. Evident, conservatorii si multi moderati gandesc ca rata ar trebui sa fie mai mica de atat. Insa chiar daca apartii extremei stangi si scopul tau este sa ai un guvern cat de mare posibil, ar trebui sa te opui unei rate a taxarii de peste 33% pentru ca atunci cand taxele depasesc acest nivel, guvernul va incasa de fapt mai putini bani.

Oricine, din orice parte a spectrului politic ar trebui sa acorde atentie Studiului Romer and Romer si importantei implicatiilor lui. Pentru ca ei sugereaza ca atunci cand scadem taxele, veniturile guvernamentale vor creste de fapt.

Asta este o stire importanta. Si este uluitor ca media americane nu informeaza despre acest lucru pe scara larga. Este una din demonstratiile despre cum poti invata la Prager University lucruri importante pe care este putin probabil sa le inveti in alta parte. 🙂

  1. […] 4.Pentru a plati pentru un aparat de stat in continua expansiune, taxele trebuie permanent crescute. Insa la un anumit nivel al taxarii, producatorii de bogatie [capitalistii si producatorii privati, da, inclusiv salariatii din sectorul privat; nota mea] vor inceta sa mai munceasca, vor munci mai putin, vor angaja mai putini oameni, sau isi vor muta afacerile in afara statului, in alte tari. (Vedeti pe acest link de ce si la ce nivel se intampla lucrurile astea: Lectia de economie pe intelesul tuturor. Taxe mai mici inseamna venituri mai mari pentru stat. Curba Lafferhttps://ihincu.wordpress.com/2015/08/10/lectia-de-economie-pe-intelesul-tuturor-taxe-mai-mici-inseam…) […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: