Ioana Hincu

Să înțelegem religia păcii și jihadul (V) Incorect politic, despre terorism și religie

In Dubii on august 29, 2015 at 9:54 pm

“In religie, ca si in razboi sau altceva, linistea este singurul lucru la care nu poti ajunge cautandu-l. Cautand adevarul, poti sa gasesti in cele din urma liniste; cautand linistea, nu vei gasi nici liniste, nici adevar – ci doar vorbarie si iluzii la inceput, si, la sfarsit, disperare. Cei mai multi dintre noi au reusit sa depaseasca iluziile pe care ni le faceam despre politica internationala inainte de razboi. E timpul sa facem acelasi lucru pentru religie” C.S. Lewis, 1943

In episodul precedent, am oferit cateva notiuni elementare si informatii istorice despre fenomenul terorist, fenomen existent inca din antichitate, insa cu o dinamica pe cat de speciala, pe atat de nefericita in epoca contemporana: https://ihincu.wordpress.com/2015/02/23/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-iv-terorismul-musulman-este-fundamentat-coranic

Azi continuam, pentru toti cei interesati de cunoasterea solida si intelegerea critica a legaturii dintre terorismul actual si religie.

Nu in ultimul rand, precizam ca acest text este dedicat si tuturor celor care cred cu sinceritate si sustin, din ignoranta naivitate, ca intre terorismul musulman, jihadul musulman global si religia musulmana nu exista legatura. Celor care cred ca religia mahomedana este religia pacii. Lor le oferim in continuare cateva informatii interesante.

Nu, acest text nu este dedicat si adresat celor care stiu aceste lucruri, insa, cu cinism iresponsabil, in numele unei agende personale politice, ideologice sau oportuniste, neaga aceasta realitate – ei nu pot fi intorsi din drumul lor; ei au o agenda, si nu le pasa de adevar:

“SUSTINEREA MUSULMANA PENTRU TERORISM IN SUA

In 2009, musulmanii americani reprezentau numai 0,8% din totalul populatiei SUA (echivlaentul a cca 2,4 milioane de musulmani rezidenti in SUA). Totodata, potrivit unui raport al Pew Research Center (2007), de doua ori mai multi musulmani sub varsta de 30 de ani decat musulmani mai in varsta considera ca atentatele suicidare cu bomba sunt deseori sau uneori justificabile pentru apararea Islamului (15% vs 6%). “ ne spune Jonathan Matusitz – Terrorism and communication, 2013.

Acelasi autor, continua:

“VECHIUL TERORISM versus NOUL TERORISM

Walter Laqueur (1999), un reputat expert in terorism, sugereaza ca “s-a petrecut o transformare radicala, daca nu o revolutie, in caracterul terorismului”(p.4, The New Terrorism: Fanaticism and the Arms of Mass Destruction, Oxford University Press). Laqueur compara vechiul terorism cu noul terorism. Vechiul terorism este acela care loveste numai tinte determinate. Noul terorism este cel care loveste tinte nedeterminate, la intamplare; cauzeaza cat mai multe victime este posibil.

O alta trasatura esentiala a noului terorism este disponibilitatea de a utiliza violenta extrema fara limite. Laqueur sustine ca “noul terorism este diferit in esenta, neavand obiective politice definite, ci urmarind distrugerea societatii si eliminarea unor largi sectiuni din populatie”(p81 idem)

Terorismul s-a schimbat pentru ca paradigma s-a schimbat. Paradigma este un tipar, o viziune asupra lumii, sau un model logic care defineste un concept. Paradigma este un mod de a interpreta lumea care este acceptat de un grup de oameni si care poate fi util politicienilor si ganditorilor pentru structurarea agendei lor politice. Cand paradigma se schimba, intregul grup experimenteaza o mutatie a paradigmei.

Multi teoreticieni sustin ca mutatia paradigmei de la vechiul spre noul terorism s-a intamplat undeva in anii ’90, odata cu atentatele cu bomba de la World Trade Center din New York si in 1995 cu atentatul cu gaz sarin in metroul din Toyo, de catre Aum Shinrikyo (un cult japonez criminal). Suporterii conceptului de nou terorism identifica drept una din caracteristicile lui principale, predominanta in islamul radical, ca fiind conformarea stricta cu religia. In timp ce vechiul terorism era mai degraba secular dpdv al motivatiei si concetrarii obiectivelor, noul terorism merge mana-n mana cu fanatismul religios.

Noul terorism respinge orice alt mod de viata si promoveaza o viziune categorica si inflexibila consistenta cu credintele religioase. Noul terorism se afla in ascensiune. Gurr si Cole (2000) au examinat 64 de organizatii teoriste internationale care existau in 1980; numai doua dintre ele erau organizatii religioase (3%). Pana in 1995, numarul organizatiilor teroriste religioase a crescut abrupt la 25 din 58 (43%). O crestere de 40% in numai 15 ani.”

In lumina acestor realitati, rog pe toti cei care sustin (asemenea dlui Plesu, ianuarie 2015) ca terorismul musulman nu are legatura cu “textele sacre” musulmane, sa explice si interpreteze domniile lor aceste evolutii. Si, nu in ultimul rand, sa rescrie (sau reinterpreteze) domniile lor cele peste 100 de versete coranice (nu intram si-n Hadith, ca se complica si mai tare treaba) pe care se fundamenteaza pacea, toleranta musulmana fata de alte religii si, mai ales, jihadul militar (razboiul sfant musulman impotriva necredinciosilor in Mohamed si Allah).

Sa inceapa, de exemplu, de aici:

“Unica religie acceptata de Allah este Islamul si nu au fost deosebiri intre cei carora le-a fost data Scriptura (a se citi iudeii si crestinii) decat dupa ce a ajuns la ei Stiinta (a se citi ca “Islamul este Adevarul”), din pricina pizmei lor. Iar cel care nu crede in semnele lui Allah, sa stie ca Allah este grabnic la socoteala!” (Coran 3:19, sura medinita, numita Sura Familiei, fiind despre familia lui Isus si a fecioarei Maria)

“Necredinciosi sunt aceia care zic “Dumnezeu este Mesia, fiul Mariei” – a se citi crestinii (Coran 5:17)

“Iara rasplata acelora care lupta impotriva lui Allah si Trimisului Sau (a se citi Mahomed) si cauta sa semene pe pamant stricaciune(a se citi se revolta impotriva lui Allah , Mahomed si poruncilor lor) este ca ei vor muri omorati sau rastigniti pe ruce sau li se vor taia mainile si picioarele crucis sau vor fi alungati din tara” (Coran 5:33)

Precizam ca Statul Islamic – in prezent cea mai extinsa organizatie terorista musulmana dupa Hezbollah, care are sute de mii de membri – este condus de Califul Abu Bakr al-Baghdadi (in Coran kalifa inseamna reprezentantul lui Allah, lider spiritual, militar, politic), nascut intr-o familie religioasa si avand studii superioare, ba si un doctorat in educatie la Universitatea din Bagdad, se pare. Deci au cu cine vorbi, stie carte islamica. Sa-i explice asadar lui si celorlalti interpreti si executanti musulmani ai religiei pacii, ce si cum au inteles gresit din invataturile lui Mahomed si poruncile sacre islamului.

Sa le explice si “refugiatilor” musulmani. Sa le explice si musulmanilor nascuti in Occident – a doua, a treia generatie – unii absolventi de facultati, proveniti din familii “integrate”, clasa medie, care nu mor de foame, totusi, din motive aparent neelucidate pentru multi, se inroleaza benevol in Statul Islamic. Acum.

Nu in ultimul rand, sa explice cum de clerici musulmani sauditi (Arabia Saudita se afla, chipurile, in conflict deschis cu Statul Islamic; construiesc si un mare zid in acest sens) indeamna acum, in august 2015, la inrolarea in Statul Islamic:

http://www.jihadwatch.org/2015/08/muslim-cleric-who-issued-fatwa-permitting-wmd-pledges-allegiance-to-islamic-state

Sa explice, daca pot, si cum de Iranul shiit este cel mai mare finantator de organizatii terorismte islamice, le finanteaza si pe cele sunnite (inamicii lor clasici, seculari), whahabite, Hamas, Boko Haram, Al Qaeda, samd, adica ale celorlalte secte islamice rivale.

Personal, nu disting aici decat un singur numitor comun: islamul si religia musulmana, Coranul si profetul Mahomed. Dar ce stiu eu, ce stiu oamenii astia, Robert Spencer, David Cook, Raymond Ibrahim, Jonathan Matusitz si toti cei ale caror competente si ocupatie curenta privesc studiul islamului, religiilor comparate, istoriei comparate si fenomenului terorist global …

De aia spun. Sa mearga cei care neaga aceste realitati in mijlocul jhadistilor sa-i convinga ca “islamul e pace”, Coranul e pace, ca profetul Mahomed a fost un mare pacifist, si ca toate invataturile islamice traditionale, sacre, s-au inteles gresit. La moschee nu i-au convins. Pe cetateanul american-musulman care a ucis 4 americani crestini si neinarmati la un centru de recrutare din Chatanooga, in iulie 2015, nu l-au convins la moscheea pe care o frecventa. Sa-i convinga si pe membrii Boko Haram (organizatie terorista musulmana care opereaza pe mai multe cotinente, in emisfera sudica) care pe 2 aprilie 2015 a masacrat 147 de studenti intr-un campus universitar din Kenya, pentru a celebra Pastele Crestin. Si tot asa.

Mergeti asadar printre ei si propovaduiti, cu Coranul in brate, “religia pacii”, si convingeti-i va rog ca au inteles gresit. Eu nu ma pricep, nu stiu cum. Ce stiu in schimb, din surse oneste intelectual si competente, si va ofer in scop de reflectie serioasa, sunt aceste informatii (bibliografia de referinta o aveti pe linkuri, o cautati si studiati singuri) pe care le gasiti in celelalte parti ale acestei serii introductive in cultura si civilizatia islamului:

Partea I Iluzii, matre, minciuni, corectitudini politice

https://ihincu.wordpress.com/2015/01/10/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-i/

Partea a II-a De la Mecca la Apocalipsa. Jihadul clasic

https://ihincu.wordpress.com/2015/01/13/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-ii-de-la-mecca-la-apocalipsa-jihadul-clasic/

Partea a III-a Jihadul contemporan si delirul multicultural

https://ihincu.wordpress.com/2015/01/17/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-iii-jihadul-contemporan-si-delirul-multicultural/

Partea a IV-a Terorismul musulman este fundamentat coranic

https://ihincu.wordpress.com/2015/02/23/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-iv-terorismul-musulman-este-fundamentat-coranic/

Partea a VI-a Profetul razboinic

https://ihincu.wordpress.com/2015/09/21/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-vi-profetul-razboinic/

Partea a VII-a Profetul si teroarea. Patru istorii musulmane

https://ihincu.wordpress.com/2016/01/29/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-vii-profetul-si-teroarea-patru-istorii-musulmane/

 

Pentru confirmare la zi, in inregistrarea video de mai jos, aveti un fost musulman, fiu de imam, nascut si crescut in Maroc – Marocul este considerat un stat islamic „moderat” – care, la maturitate, a fugit in Occident, s-a crestinat, a absolvit studii superioare religioase si continua studiile postuniversitare in terorism. Pentru cei care nu stiu, in islam, conform Coranului si legii islamice (sharia) apostazia se pedepseste cu moartea. Acesta este motivul pentru care omul isi protejeaza identitatea actuala (noul nume) si locatia unde se afla. Dar este interesant ce insista totusi sa spuna public, in directa (si extensiva) cunostinta de cauza privind islamul, si perfect constient de riscurile la care se expune. Urmariti. Numai 8 minute:

  1. […] Sursă: Să înțelegem religia păcii și jihadul (V) Incorect politic, despre terorism și religie | Dubii… […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: