Ioana Hincu

Refugiații. Soluții există, dar sunt incorecte politic

In Solutii on septembrie 3, 2015 at 3:12 am

Crizele. Dincolo de emotii eratice, efuziuni“umanitare” si crize identitare – ideologice, culturale, intelectuale, spirituale – ele reclama solutii. Care ar fi cele posibile in actuala criza a refugiatilor care fug de ISIS? De exemplu ASTA: se cheama LEADERSHIP autentic, onest, lucid. Cu acest rezultat:

 “NICI MACAR UN SINGUR IMIGRANT ILEGAL IN 7 LUNI … IN AUSTRALIA”

 In continuare veti vedea ca si altii au avut probleme cu … refugiatii – a se citi valurile de imigranti ilegali, nu neaparat refugiati autentici, autentic persecutati in Siria, Statul Islamic si alte zone de conflict, nu neaparat oameni care chiar au nevoie de azil politic si protectie fata de statul de origine, asa cum toti pretind, insa putini sunt indreptatiti.

Si culmea! (ar zice unii) problemele astea au fost create in Australia, la fel ca-n Europa si SUA tot de STANGA multicultural-iresponsabila (gen Obama, Kerry, Mogherini, UE) si de STATUL ASISTENTIAL. Iar de rezolvat le-a rezolvat dreapta ajunsa (in sfarsit!) la putere, ferm si onest: aici e tara noastra, civilizatia noastra, munca noastra, legile noastre. Le respectati? Va conformati lor? Bine. Nu? Mergeti inapoi de unde ati venit.

 Stiu, multora le suna “inuman”, “lipsit de generozitate”, “extrem”, “radical”, “xenofob”, “fascist”, “nazist”. Nu este. Pana la urma e vorba de a alege: ei sau noi, legile lor sau ale noastre, civilizatia lor sau a noastra. Pentru ca, nu va faceti iluzii, despre asta este vorba. Si e care pe care.

Simplu, dar greu, nu-i asa? Tough love. But fair. Lucruri de care stanga n-a fost in stare niciodata.

Sa citim asadar (si sa luam aminte, sa ia si clasa politica, pentru ca la anul avem alegeri generale). Acest articol este din februarie 2015, pentru ca, vedeti, lucrurile astea nu-s chiar noi si au solutii:

 http://finance.townhall.com/columnists/nickadams/2015/02/20/not-a-single-illegal-immigrant-in-7-months-in-australia-n1959773/page/full

 Pentru cei care nu stapanesc limba engleza, aveti mai jos traducerea libera:

 “Australia a avut o problema cu imigratia ilegala.

 Nu mai are.

 In ultimele 7 luni, niciun imigrant ilegal nu a mai sosit pe tarmurile australiene. Niciun singur vas nu a mai ancorat pe coasta australiana.

 Comparati aceasta situatie cu perioada celor 4 ani precedenti: peste 50.000 de imigranti ilegali au sosit pe tarmurile Australiei. Peste 1000 de persoane s-au inecat in mare. O gaura bugetara de peste 10,3 miliarde de dolari.

 Celor care soseau li se dadeau cosuri cu provizii, telefoane mobile, plasme TV, locuinta, medicamente si obiecte casnice – toate pe cheltuiala platitorilor de taxe.

 Iar majoritatea coplesitoare a celor care veneau nu erau refugiati autentici; multi dintre ei au aparut in haine de designer si cu telefoane mobile. Nu fugeau de persecutie; voiau doar o bucata din generosul stat asistential australian.

 Ce era infricosator era ca unii dintre ei se dovedeau a uri Occidentul, cu cate un incident inregistrat video, cu cate un imigrant ilegal, suparat ca a fost interceptat de militarii australieni, spunandu-le acestora “Fuck Australia …Daca va intrebati de ce au facut Americii ce au facut pe 11 Septembrie, aflati ca a fost vina voastra (a Occidentului, nota mea). Amintiti-va 9/11. Lumea intreaga ar trebui sa stie de ce.”

 A fost un dezastru.

 S-a intamplat pentru ca guvernul de centru-stanga (echivalentul Democratilor americani) ales la sfarsitul lui 2007 a decis sa demanteleze sistemul existent de securitate a frontierelor, dur, dar eficient. Au pretins cu uzuala ipocrizie moralista a stangii ca sistemul existent era inuman, imoral si transmitea un mesaj gresit. Desi n-au avut niciodata curajul s-o spuna, actiunile lor au spus tot: ei credeau in frontierele deschise.

 Si asa au prezidat peste o mie de morti pe mare si au fost o binecuvantare pentru traficantii de oameni din intreaga Asie de Sud-Est.

Poporul australian s-a revoltat in tacere. I-a privit, pe buna dreptate, ca pe cei care sar peste rand (queue-jumpers) – si au considerat ca era nedrept fata de adevaratii refugiati (Australia avea deja un sistem generos de primire a refugiatilor) si a celor care cautau sa imigreze legal. Australienii au fost devastati de moartea barbatilor, femeilor si copiilor din largul marilor australiene, care au fost incurajati sa o apuce pe acest drum periculos. Si erau ingrijorati de cati bani va costa acest fiasco. Fara sa mai vorbim de faptul ca nu stiau cine sunt acesti oameni. Erau sau nu compatibili cu modul de viata australian?

 Asa ca au alungat guvernul la alegerile nationale din septembrie 2013. Una dintre principalele promisiuni electorale ale noului guvern a fost “opriti navele” (stop the boats). Imediat, premierul Tony Abbott s-a pus pe treaba.

 Cum n-a putut opri navele peste noapte, in primele luni, guvernul sau a oferit imigrantilor ilegali care soseau in Australia doua optiuni: “Ati ajuns in Asutralia ilegal. Ca rezultat, nu veti putea ramane aici. Nu veti deveni niciodata australieni. Aveti asadar doua optiuni – va vom duce la un centru de procesare, si veti astepta in detentie ca cererea voastra de azil sa fie procesata. Sau va veti intoarce la voi acasa in libertate.”

 Pe langa asta, guvernul Abbott a dispus ca fortele armate australiene sa intareasca protectia frontierelor, interceptand navele, intorcandu-le din drum, chiar remorcandu-le inapoi. Si a facut presiuni asupra Indoneziei, cerandu-i sa securizeze propria frontiera (nota mea: Indonezia are peste 87% populatie musulmana, respectiv cca 203 milioane de musulmani)

 Curand, mesajul s-a raspandit si navele s-au oprit. Este o problema in desfasurare, care necesita vigilenta, dar s-a realizat. Politica australiana a fost in mod exceptional eficienta in salvarea de vieti. S-a facut pe fondul urletelor Stangii si a mass media.

 Modelul australian de succes este unul de la care America ar trebui sa invete. Arata ce se poate intampla atunci cand dezvolti o politica si o adopti strict, fara exceptii.

 In loc sa laude Australia privind regimul armelor, Presedintele Obama ar trebui sa laude sistemul australian de securitate a frontierelor.

 Presedintele Obama trebuie sa fie mai ferm. Trebuie sa inceapa sa se manifeste ca un lider, aici si peste hotare. Trebuie sa spuna: “Noi vom stabili cine vine in aceasta tara si conditiile in care pot veni.” Trebuie sa spuna: “ Daca veniti in America ilegal, nu veti ajunge sa ramaneti aici. Nu veti fi niciodata Americani. Va vom trimite inapoi. Punct.” Imigrantii ilegali ar trebui sa fie constienti ca vor fi riscat mult si cheltuit si mai mult pentru zero rezultate. Presedintele trebuie sa dispuna ca Garda Nationala sa-si faca treaba. Trebuie sa ceara Mexicului sa-si pazeasca granitele, iar daca nu, sa-i ameninte cu sanctiuni comerciale.

 Asta inseamna leadership.

 Ce poate fi mai umanitar decat sa salvezi vietile a mii de persoane care mor incercand sa treaca frontiera? Ce poate fi mai umanitar decat sa asiguri securitatea a 300 de milioane de americani?

 Populatiile sunt in miscare. Frontierele tarilor occidentale sunt asaltate pretutindeni. Este timp pentru onestitate din partea Stangii: cate milioane doresc de fapt, si cum vor schimba ele aceasta tara?

 Emigrantii ilegali sunt isteti acum, trimitandu-si copiii. Asta se intampla in toata lumea. Nu are importanta varsta; trimiteti-i inapoi. E timpul sa administram dragostea dura (tough love).

 Este singura cale. Australia a demonstrat-o. Acum e timpul pentru America, liderul mondial si natiunea indispensabila lumii, sa faca la fel.” (Nick Adams)

 Inlocuiti America (Statele Unite ale Americii) cu Europa/Uniunea Europeana si mesajul ar trebui sa fie acelasi. Solutia asisderea.

 Desigur, liderii stangii occidentale umaniste si umanitare – Obama, Kerry, Hollande, Mogherini, samd – este putin probabil sa faca asta.

 Asadar, poate la urmatoarele alegeri (parlamentare, europarlamentare, prezidentiale, sau, nu in ultimul rand,  personale, cele din capul dvs)  reconsiderati optiunea pentru stanga, indiferent de fata (agreabila) si retorica ei (emotionanta), de promisiunile ei “generoase” (si pe cat de putin fezabile, pe atat de iresponsabile), indiferent de branding – socialista, “liberala”, liberal-democrata, social-democrata.

Poate pana la urmatoarele alegeri, va faceti auzita vocea si asteptarile pe care le aveti de la candidati. Mai tare, daca se poate. Poate asa vor auzi si vor include in programele de guvernare ce va doriti dvs.. Iar pe listele electorale veti gasi candidati capabili sa le puna in aplicare. Poate. Daca va doriti, bineinteles. Daca nu… Succes.

Cam atat deocamdata despre criza refugiatilor.

Partea a II-a aici:

https://ihincu.wordpress.com/2015/09/15/refugiatii-ii-solutiile-realmente-umanitare-sunt-inteligente-si-oneste-dar-incorecte-politic/

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: