Ioana Hincu

Legea sau țara lui Dragnea (II) Ce nu s-a înțeles despre “defăimarea socială”

In Solutii on februarie 10, 2016 at 7:03 pm

Context

E timpul sa invatam sa aparam si libertatile care nu ne plac, dar raman fundamentale. De exemplu adevarata libertate de exprimare – care este si ramane fundamentul unei societati democratice.

Personal, sustin oricand dreptul oricui de a ma insulta si “defaima”, indiferent cat de nemeritat sau injust – la o adica, avem destule mijloace si instrumente legale pentru apararea reputatiei personale – decat sa incurajez un asemenea abuz legislativ si de putere cum este “legea defaimarii sociale”.

In octombrie, cand legea “defaimarii sociale” a fost votata cu larga unanimitate in Senat, am oferit, ca reactie rapida, cateva explicatii:

https://ihincu.wordpress.com/2015/10/08/legea-sau-tara-lui-dragnea-i-noua-corectitudine-si-politie-politica-versiunea-teleorman/

Intre timp legea a trecut de comisia juridica a Camerei Deputatilor si urmeaza sa fie supusa votului final – de camera decizionala. Asa ceva nu trebuie sa se intample, trebuie presati civic si opriti. De ce? Pentru ca legea asta reprezinta, fara nicio exagerare, un atac si o restrictionare de natura TOTALITARA, FARA PRECEDENT in ultimii 26 de ani, la adresa LIBERTATII DE EXPRIMARE.

Insa, pentru ca publicul larg – cat mai larg – sa reactioneze si sa preseze in masa critica – adica eficienta, de impact – impotriva votarii acestei legi, oamenii trebuie sa inteleaga EFECTELE legii, inclusiv asupra lor, nu doar a jurnalistilor.

Impresia mea este ca efectele si intentiile sinistre ale acestei legi nu s-au inteles. De aceea, rog putina atentie la explicatiile ce urmeaza, care ne privesc pe toti, inclusiv pe cetatenii obisnuiti care folosesc retelele de socializare si comunicarea publica online. Ma voi stradui sa fie cat mai simple si clare.

Pornim de la textul legii, asa cum a fost redat in spatiul public: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20783553-legea-defaimarii-lui-dragnea-trecut-comisiile-din-camera-deputatilor-merge-plen-amenzile-initiale-fost-marite-dupa-octombrie-dragnea-promitea-faca-simbolice.htm:

defaimarea sociala este: „fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartanentei sale la un anumit grup social”.

grupul social este: „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, orientare sexuala, origine sociala, avere*, dizabilitati, boala cronica necontagioase sau infectie HIV/SIDA.”

– cand afirmatiile vizeaza un “grup social” amenda contraventionala poate ajunge pana la 100 000 de lei. Da, ati citit bine: o suta de mii de lei.

 

Deosebirea fata de insulta si calomnie.

Observand reactiile din spatiul public, constat ca multi – printre care si cei care aplauda aceasta initiativa legislativa – confunda faptele incriminate de “legea lui Dragnea” cu insulta si calomnia. Gresit. Pentru ca:

a) Insulta si calomnia vizau doar vatamarea reputatiei unei persoane fizice identificabile.

Defaimarea sociala vizeaza “grupuri sociale” care au caracteristici comune de varsta, religie, traditii culturale, orientare sexuala, etc.

b)Insulta si calomnia presupuneau existenta unor afirmatii neadevarate de natura sa aduca prejudicieze reputatia persoanei. Daca se facea “proba veritatii”, adica afirmatiile considerate ofensatoare se dovedeau a avea suport in realitate – individul vizat chiar se dovedea a fi prost, ticalos, hot, mincinos, adulterin, imoral, gras, slab, nebun, tulburat psihic, anormal, samd – fapta/afirmatia respectiva nu mai intra sub incidenta legii, nu mai atragea niciun fel de raspundere juridica penala, contraventionala, patrimoniala.

In cazul defaimarii sociale, nu conteaza daca afirmatiile critice la adresa unei persoane sau grup social sunt adevarate si argumentate faptic, obiectiv. Tot ce conteaza si atrage raspunderea legala este ca ele sa “puna in situatie de inferioritate” persoana fizica sau grupul social respectiv. Iar cel care face afirmatiile va suporta rigorile legii chiar daca grupul social respectiv este, obiectiv, in inferioritate  – comportamentala, culturala, cognitiva, epistemica, profesionala, etica, economica, biologica, ideologica – fata de alte grupuri sociale.

c) Insulta si calomnia (prevazute de codurile penale anterioare), la fel ca atingerile aduse demnitatii si imaginii persoanei sanctionate in prezent de Codul Civil (arhisuficient in materie), erau analizate si eventual sanctionate EXCLUSIV de INSTANTELE DE JUDECATA.

Contraventiile si amenzile uriase – pana la o suta de mii de lei – pentru defaimare sociala vor fi aplicate de UN ORGANISM EXTRAJUDICIAR NUMIT POLITIC – un departament specializat al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Consecinte

Cu alte cuvinte, aceasta lege SANCTIONEAZA DRASTIC ADEVARUL INCOMOD ROSTIT PUBLIC. Incomod pentru “grupul social” X sau Y, care impartaseste trasaturi, traditii, orientari comune. Si nu oricum, ci inaintea si in afara controlului judiciar – adica a unui proces echitabil, care presupune administrarea de probe in acuzare si aparare, dupa proceduri judiciare care garanteaza o cat mai mare obiectivitate, interpretare si aplicare corecta a legii la faptele avute in vedere, pe caz concret.

Ca sa intelegeti mai usor consecintele/efectele acestei legi, iata cateva exemple simplissime si de actualitate:

1.Nu veti mai putea critica in spatiul public islamul. Indiferent cate argumente irefutabile de text sacru musulman – Coran, Hadis, Sira – veti aduce. Indiferent cate probe istorice si actuale ale faptului ca aceste valori si prescriptii de text sacru, fundamental, islamic au generat de-a lungul timpului totalitarism teocratic, crima, crima in masa, genocid, sclavie sexuala, violenta, teroare. Indiferent cat de evidente sunt diferentele fata de oricare alta cultura, civilizatie sau religie.

Texte explicative, cu referinta bibliografica serioasa, de autoritate (inclusiv islamica) precum cele din seria intitulata “Sa intelegem religia pacii si jihadul” pe care am initiat-o acum un an, nu vor mai putea fi publicate fara intra sub incidenta acestei legi si a sanctiunilor pentru “defaimarea” islamului sau musulmanului.  Iata cateva exemple de asemenea texte care contin pur si simplu informatie valida din sursa serioasa, si opinie competenta, critica:

https://ihincu.wordpress.com/2016/01/29/sa-intelegem-religia-pacii-si-jihadul-vii-profetul-si-teroarea-patru-istorii-musulmane/

https://ihincu.wordpress.com/2015/10/19/incorect-politic-despre-mitul-integrarii-islamului-in-alte-culturi-si-civilizatii/

https://ihincu.wordpress.com/2015/10/03/incorect-politic-despre-isus-versus-mahomed/

https://ihincu.wordpress.com/2015/10/28/singurul-beneficiu-al-invaziei-musulmane-lectia-experientei/

2.Nu veti mai putea critica in spatiul public progresismul (neocomunismul) si multiculturalismul, minciunile, fraudele (gen frauda incalzirii globale; minciuna “islamul e pace’, „toate religiile sunt la fel”, „capitalismul riminal”, etc), aberatia, manipularea, inselaciunea, tulburarile psihocomportamentale manifestate si intretinute de grupurile de orientare progresist multiculturala, indiferent cate argumente rationale si faptic-obiective veti aduce. Pentru ca oricand se va putea interpreta ca “defaimare sociala” de catre “ofensatii” membri ai unor grupari cu aceasta orientare.

Nu veti mai putea folosi public referindu-va la adeptii acestor curente de gandire, aflati in plin fenomen de negare patologica a realitatii – de la disonanta cognitiva la deliruri sistematizate – sintagma consacrata in limbajul (si dictionarul) informal international, politic, jurnalistic si publicistic, “idioti utili”. Desi despre asta vorbim.

3.Nu veti mai putea afirma public „homosexualii, lesbienele si transsexualii sunt anormali”, indiferent cate argumente biologice, fiziologice, psihocomportamentale, antropologice, sociologice, istorice, veti aduce in sprijinul acestei afirmatii. Sau „este anormal si daunator pentru un copil sa fie adoptat si crescut de un cuplu de doi tati sau doua mame”. Sau, „este anormal sa echivalam legal uniunea homosexuala cu casatoria dintre un barbat si o femeie.” Indiferent cat de evidenta este anomalia sau consecintele dezastruoase – demografice, identitare, legate de sanatatea psihoemotionala, de dezvoltarea personala si sociala sanatoasa – simpla afirmare a acestor evidente va putea fi interpretatea ca “punand in inferioritate” acest “grup social” si sanctionata legal.

 

Sunt doar trei exemple. As putea continua, dar ma opresc, in speranta ca macar acum s-a inteles: aceasta lege nu sanctioneaza insulta si calomnia – adica afirmatiile neadevarate de natura sa aduca atingere injusta imaginii si reputatiei individului sau “grupului social” de apartenenta identitara. Aceasta lege SANCTIONEAZA si vizeaza cu precadere ROSTIREA PUBLICA A ADEVARULUI INCOMOD. Incomod puterii politice sau diverselor grupuri sociale marginale si/sau criticabile. Vorbim de Marxism Cultural text book case – caz de manual – adica:

 https://ihincu.wordpress.com/2016/01/31/ce-este-marxismul-cultural/

Pe scurt, vorbim de incalcarea pana la anulare a libertatii fundamentale si constitutionale de exprimare, in favoarea unor minoritati – grupuri sociale – care se considera in mod subiectiv “oprimate” de adevarul critic.

Concluzia:

Cati dintre dumneavoastra isi vor permite amenzi de zeci pana la o suta de mii de lei per afirmatie/postare publica pentru a spune un adevar simplu, evident, dar neconvenabil grupului social X sau Y? Va spun de pe acum ca eu nu. Si am convingerea ca nici putinele publicatii si putinii jurnalisti si publicisti onesti, competenti si respectabili care mai fac (in general mai rar si prost platit, daca nu gratuit) acest efort de informare si formare corecta (nu Corecta Politic) a opiniei publice. Vorbim de oamenii care stiu si sunt in stare sa spuna adevarul critic.

Vreti sa mai aveti acces la informatie valida si opinie competenta, critica, nu malformata ideologic si controlata politic? Adica la informatie si opinie de tipul celei pe care deja puterea politica PSD (si asociatii) a marginalizat-o si o obstructioneaza sistematic prin televiziunile, radiourile si institutiile de presa pe care le controleaza? Vreti sa mai puteti furniza public, pe canale mediatice informale, asemenea informatie si opinie? Atunci e momentul sa reactionati public si civic, masiv si rapid. Mai tarziu va fi prea tarziu.

 

Post scriptum: Nu vreau sa fac nimanui procese de intentie, insa imi permit o sugestie (si daca gresesc, sa fie pacatul meu, mi-l asum si-l voi corecta): eu nu m-as baza – asa cum i-am auzit pe multi – pe interventia Curtii Constitutionale.

Nu de putine ori am constatat in ultimii 20 de ani incapacitatea funciara a membrilor acestui corp jurisdictional de a reactiona eficient si de a se opune ferm unor manifestari legislative de sorginte totalitara, manifestari represive, abuzive si anticonstitutionale, ale puterii politice. Balbaielile si ezitarile din vara lui 2012 au probat suficient aceasta incapacitate. La fel si decizia recenta privind legea anti-fumat – care incalca flagrant dreptul de proprietate privata si exercitarea lui.

In fond, cu regret o spun (stiind din experienta profesionala si sursa directa cum gandeste majoritatea membrilor acestui organism) nici lor nu le plac prea mult libertatile fundamentale ale “vulgului”; si-n ei exista (mai mult sau mai putin) reflexe si apetit pentru autoritarianism (daca nu pentru totalitarianism) “democratic”, pentru mai mult control etatist decat ar trebui asupra cetateanului. Nici lor nu le place transparenta adevarului. Si lor le-ar placea (chiar daca nu recunosc) un calus mai bine infipt in gura publicului si criticilor.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: