Ioana Hincu

Salutări, dragă CNA! Cu drag, din partea trustului voiculescian

In Dubii, Solutii on Februarie 20, 2016 at 6:19 am

Draga Consiliule National al Audiovizualului,

M-am gandit sa-ti transmit niste salutari.

Incep cu cele din partea Antena 3 si analistologului, gandologului si dramaturgului Radu Tudor, pe care il citez in continuare:

Vineri, 19 februarie 2015, emisiunea La ordinea zilei

“Vreau sa spun un singur lucru, doamnelor si domnilor: in povestea asta dramatica pe care o traverseaza Antena3, Antena1, Antena Stars, Euforia si ZuTv, au existat figuri importante ale Statului Roman care s-au situat de partea abuzului ANAF si persoane care au protestat impotriva abuzului ANAF.

Persoana cea mai importanta care a spus “da, e bine ce face ANAF, sa fie scoasa afara A3, sa nu li se prelungeasca, sa nu li se dea contract de inchiriere”, este Traian Basescu, doamnelor si domnilor.

Persoana cea mai importanta care a spus “este un abuz, este un comportament haotic al celor de la ANAF, trebuie sa se gaseasca o solutie decenta”, a fost presedintele Klaus Iohannis. Evident, luandu-si niste riscuri, asumandu-si niste riscuri. Presedintele Klaus Iohannis, cand a luat, principial si pe … aaa … argumente concrete si morale si legale, apararea Antena 3, si-a pus in cap TOATE LĂTURILE BĂSISTE .

TOATE LĂTURILE BĂSISTE sunt in momentul de fata revarsate  pe internet si in viata publica, injuraturi infernale la adresa presedintelui si la adresa noastra.

In mod evident, daca Basescu este in favoarea evacuarii noastre si in favoarea actiunilor abuzive ale ANAF, si presedintele Klaus Iohannis este impotriva actiunilor abuzive ale ANAF si pentru o solutie decenta la adresa A3, pun si eu o intrebare in seara asta:

Domnule prim ministru Dacian Ciolos, presedintele dvs este Traian Basescu, sau Klaus Iohannis?”

Bun. Bun de tot Radu Tudor.  Pe lături, oricum, exceptional. Sper ca stapanii il platesc peste Gadea si amenzile (pe legea audiovizualului) pe care le-ar merita.

Si daca tot am ajuns la Legea audiovizualului, iata si salutarile din partea mea:

Incep cu extrasele relevante si incidente in speta, din Legea audiovizualului 504/2002, actualizata in 2014:

Art. 3

(1)Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, INFORMAREA, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului.

(2) Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au OBLIGATIA SA ASIGURE INFORMAREA OBIECTIVA A PUBLICULUI prin PREZENTAREA CORECTA A FAPTELOR SI EVENIMENTELOR si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

(3) Raspunderea pentru continutul serviciilor de programe difuzate, inclusiv al comunicarilor comerciale audiovizuale, revine, in conditiile legii, furnizorului de servicii media audiovizuale.

Art.10 Consiliul National al Audiovizualului

[…](3) In calitate de garant al interesului public in domeniul comunicarii audiovizuale, Consiliul are obligatia sa asigure:

[…]e)protejarea demnitatii umane, a dreptului la propria imagine si protejarea minorilor;[…]

(5)Controlul exercitat de Consiliu asupra continutului serviciilor de programe oferite de furnizorii de servicii media audiovizuale si asupra ofertei de servicii de programe asigurate de distribuitorii de servicii se realizeaza periodic si ori de cate ori Consiliul considera ca este necesar sau primeste o plangere cu privire la nerespectarea de catre furnizor a prevederilor legale, a normelor de reglementare in domeniu ori a obligatiilor inscrise in licenta audiovizuala.

Art. 11

[…](6) membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus.[respectiv Senat, Camera Deputatilor, Presedinte, Guvern]

Art. 90

(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte:

[…] h) nerespectarea prevederilor art. 3 […]

(2) Faptele prevazute la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Intrebarile mele catre CNA, care insotesc salutarile, ar fi:

1)Credeti ca diatriba lui Radu Tudor respecta dispozitiile art. 3 privind obligatia de informare obiectiva a publicului ? De exemplu ca eu, care sustin – din motive de bun simt si cu argument legal – demersurile ANAF  de aplicare (in sfarsit!) a legii si hotararilor judecatoresti in cazul A3, si critic pozitionarea gresita (dpdv politic si constitutional) a Presedintelui Iohannis, as fi o „lătură băsistă”? S-o iau ca pe un compliment?   

2) Credeti ca A3 are vreo raspundere in cazul de fata, in calitate de furnizor al serviciului media audiovizual? O amenda, ceva?

3) In general, CNA cu ce se mai ocupa zilele astea? Pentru ca aia, A3, emit in continuu chestii din astea si nu-i treaba mea sa-i monitorizez si sanctionez, ci a dvs, care sunteti platiti din banii mei.

4)Cam ce masuri v-ati gandit sa intreprindeti in calitatea dvs de “garant al interesului public”, in apararea demnitatii umane (a se vedea art. 10 din lege); de exemplu pentru protejarea demnitatii „lăturilor băsiste” – asa-i considera Radu Tudor pe cei care sustin demersul legal al ANAF si-l critica pe Iohannis. 

5) V-a trecut vreodata, vreo secunda, prin cap, dupa ani de asemenea dezinformare si gunoi mediatic revarsat peste public de trustul voiculescian, ca ar fi cazul sa va indepliniti din oficiu (art 10 al 5) si zilnic eventual obligatia de control asupra continutului programelor A3, nu doar asupra televiziunilor concurente?

6)V-a trecut vreodata, vreo secunda, prin cap, dupa ani de asemenea dezinformari si gunoi mediatic revarsat peste public de trustul voiculescian, ca articolul 11 din legea audiovizualului e pe bune, iar domniile voastre NU reprezentati pe cei care v-au propus – parlamentul, presedintia, guvernul – ci sunteti “garanti ai interesului public”?

Ce v-am oferit aici – salutarile din partea lui Radu Tudor – sunt mizilic pe langa ce am vizionat/inregistrat zilele astea la A3  in materie de insulta, calomnie, minciuna, dezinformare.

Si, sa fim seriosi: care sunt sansele ca ce au debitat astia, in continuu, de luni incoace, sa fie o pura intamplare? Nule, as zice.

Ca atare, las publicul platitor de taxe (si salarii/indemnizatii membrilor si personalului CNA) sa faca singur socoteala: numarul de ani de cand emite A3, numarul de zile, si cuantumul amenzilor totale pe care astia ar fi trebuit sa le incaseze zilnic, daca organismul propus si numit politic, intitulat CNA, ar fi functionat si si-ar fi respectat atributiile legale.

Asta pentru ca tot imi spunea un zanatic studinte la drept, din Cluj, autodeclarat libertarian – cam atat inteleg, in general, libertarienii nostri din invataturile libertatii – ca sunt invidioasa pe un fenomen media competitiv, de succes, cum este A3. Eh, cam cat de “competitivi” ar mai fi fost astia de la Antene daca CNA si-ar fi facut treaba? Si asta in timp ce televiziunilor concurente le aplica amenzi degeaba, pe banda rulanta. Piata media libera, da? Libertate de exprimare prin audiovizual, nu-i asa? Cam asa s-au inteles pe meleagurile astea …

Carevasazica, draga CNA, sa stii ca eu imi pot apara, cu varf si-ndesat, argumentat si articulat, oricand, demnitatea. Dar voi, care n-ati avut-o niciodata, macar legea ati putea-o aplica? Da? Nu? Ei, pai uite de aia ne aflam unde ne aflam cu optiunile si cu tarisoara, de „obiectiv” ce este informata populatia.

Si tot de aia eu inchei salutandu-va exact cum meritati: alaturi de cei care v-au numit acolo, sunteti direct si personal responsabili pentru starea jalnica a audiovizualului si a natiei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: