Ioana Hincu

Lecția Brexit (IV) Democrația fără Democrație. Mai “europeni” ca niciodată? Sau ca altădată?

In spaime on Iulie 7, 2016 at 12:49 am

Democratia fara Democratie

Sumarizand scurt starea Demos-ului, Continentului si a Uniunii (toate trei europene), Traian Ungureanu, in articolul publicat in Adevarul, pe 4 iulie, sub titlul Ultimul loc de joaca, scria asa:

“Există un norod european mult mai numeros şi mai sensibil decît îşi  închipuie elitele summitarde, popimea tehnocrată şi dăscălimea ONG-istă a Europei. Această mulţime, compusă din oameni needucaţi, adică altfel educaţi decît spălaţii pe creier cu produse dogmatice aprobate, e neliniştită. Disperată – ca un condamnat care aude dulgherii bocănind la eşafod şi ştie că nu mai e mult pînă în zori. Toată această masă a fost exclusă de planurile care croiesc forme de viaţă noi, în care e loc doar pentru marii amici ai binelui şi progresului. Or, după un amar de tăcere impusă, referendumul din Marea Britanie a dat drepul la cuvînt acestor oameni încă vii, cu drept de vot şi destin.

Cînd rezultatul referendumului a ajuns la Bruxelles, replica a scos la iveală un volum deprimant de panică şi laşitate: sînteţi rasişti, pre-fascişti şi nesfîrşit de proşti! Autorii acestei replici ruşinoase pentru spiritul european nu trebuie iertaţi dar trebuie, la rîndul lor, înţeleşi: au aflat că progresul din mica lor fabulă de uz personal nu e ireversibil şi că istoria nu e obligată să fie de partea lor.” 

Pentru cei carora le-au scapat, redam in continuare cateva mostre din cele mai semnificative care reflecta status quo -ul descris mai sus:

Jean Claude Junkcker, seful executivului UE: “Noi decidem ceva, apoi facem cunoscut si asteptam un timp pentru a vedea ce se intampla. In cazul in care nu exista niciun mare protest si nici revolte, deoarece majoritatea oamenilor nu au nicio idee despre ceea ce s-a hotarat, continuam – pas cu pas, pana cand nu mai exista nicio cale de intoarcere.”

“Sunt pregatit sa fiu insultat pentru a nu fi suficient de democrat, dar vreau sa fiu serios … Sunt pentru dezbaterile secrete, ascunse.”

“Cand situatia devine serioasa, trebuie sa minti”

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10967168/Jean-Claude-Junckers-most-outrageous-political-quotations.html

Actualul presedinte al Germaniei, Joachim Gauck: “Nu elitele sunt problema, ci actuala populatie constituie problema.”

Daniel Cohn Bendit, fost europarlamentar (liderul al studentilor marxisti in timpul revolutiei anarhiste din Franta 1968, al ecomarxistilor germani, apoi ai celor francezi, figura reprezentativa a Internationalei Socialiste): “Trebuie sa incetam sa spunem ca poporul are intotdeauna dreptate. Cand un popor voteaza pentru extrema dreapta, cand un popor voteaza pentru nazism, el nu are dreptate”.

http://www.liberation.fr/video/2016/07/05/cohn-bendit-il-faut-arreter-de-dire-que-le-peuple-a-toujours-raison_1464096

Vedeti? Toti viseaza – spre Binele Poporului, desigur – la democratie … fara democratie. Pentru ca democratie fara popor (demos) asta inseamna.

Viseaza la democratie fara opozitie, adica fara dreapta – care se intampla sa fie politica libertatii individuale, a dumneavoastra, numita de regula liberalism clasic (sau conservatorism in tari ca Marea Britanie sau SUA).

Viseaza la democratie cu Stanga cap – coada. Democratie de Gandire si Decizie Unica, oculta. Democratia inteleptilor Statului sau, in cazul de fata, ai Suprastatului European. Democratia Stangii care minte de-ngheata apele, programatic – de exemplu nazismul, adica “national socialismul”, la fel ca fascismul, sunt extrema Stangii, nu a Dreptei; dar ce mai conteaza. Democratia Stangii care, iata, nici macar nu se mai ascunde, recomandand in vazul lumii minciuna si dispretul fata de popor si preopinenti. Democratia Stangii care, nu de putine ori, spre confuzia generala, isi spune Dreapta – populara, crestin-democrata, liberala.

Unde Stanga inseamna, pe scurt, reducerea libertatilor individuale prin promovarea colectivismului, centralizarii si controlului etatist, de la cel mai moale – “de centru” si de “justitie sociala” , adica de socialism in rate – pana la cel total, de dictatura si stat totalitar.

Pe mana astora, dragi prieteni, a Stangii de stanga si a Stangii de dreapta – sper sa se-nteleaga ironia – si a viziunii lor “democratice” se afla, la acest moment, destinele europenilor. Dar nici ai nostri nu se lasa. In acest sens, si numai in acest sens, din pacate,  vad ca „elitele” noastre au devenit in ultimele saptamani mai “europene” ca niciodata. Sau ca altadata, in vremuri mai tulburi si mai nefericite decat cele actuale? Vom vedea data viitoare.

Intre timp, nu ma pot abtine sa ma intreb daca macar acum si macar o parte din marii nostri intelectuali au realizat ca Stanga este inevitabil si din program antidemocratica. Adica deloc necesara “echilibrului democratic”. Nu de alta, dar nu-mi iese din minte ce scria in noiembrie 2014, dupa alegerile prezidentiale, una din respectabilele noastre figuri publice: “Mă bucur că PSD a pierdut alegerile. Era momentul să se producă o schimbare radicală de stategie politică şi de stil. Admit, pe de altă parte, că bunul echilibru al democraţiei nu se poate dispensa de existenţa unui solid partid de stînga, coerent şi funcţional”, Andrei Plesu dixit …. Si de la ONG la PSD, toti repeta ideea ca tonomatul. Stanga necesara echilibrului democratic …

Ei, uite ca “bunul echilibru al democratiei” europene s-ar fi putut dispensa de “solidele” partide si elite de stanga (sau de dreapta care-i de stanga). Foarte solide si foarte coerente, din pacate,  in marsul lor utopic neabatut si fortat – ultimele evolutii ne-o demonstreaza. Dupa cum cele mai stabile si mai vechi democratii moderne, liberale, din lume – cea britanica si cea nordamericana – s-au dispensat sute de ani, pana-n secolul trecut, de Stanga, si de aia au functionat, si au evoluat, si au durat, si inca mai dureaza, si inca mai functioneaza (si daca nu vor mai functiona, tot Stangii le pot fi recunoscatoare). Spre deosebire de noi, care ….

Dar despre noi, despre cum au “evoluat”, cum evolueaza in actualul context european “solidele” noastre elite si ce au invatat ele din Lectia Brexit, vorbim, cum spuneam, data viitoare.

(va urma)

 

 

Prima parte – Insula si Continentul. Cine, cui si ce datoreaza:

https://ihincu.wordpress.com/2016/06/25/lectia-brexit-i-insula-si-continentul-cine-cui-si-ce-datoreaza/

A doua parte – Britania si Europa. Viziunea britanica, Bruges, 1988: 

https://ihincu.wordpress.com/2016/06/26/lectia-brexit-ii-britania-si-europa-viziunea-britanica-bruges-1988/

A treia parte – Strategia franco-germana post Brexit. Heil Merkel, Bye-Bye Thatcher!

https://ihincu.wordpress.com/2016/06/27/lectia-brexit-iii-strategia-franco-germana-post-brexit-heil-merkel-bye-bye-thatcher/

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: