Ioana Hincu

Lecția Brexit (V) Cultura libertății și democrației britanice. Mai domol cu Ro-Exit… ar zice Edmund Burke

In Solutii on Iulie 8, 2016 at 7:15 pm

1.Nu suntem Marea Britanie

Inainte de a trece la mostre (rusinoase, naucitoare) de raportare a “elitelor” noastre la situatia creata de Brexit, ma adresez acum prietenilor eurosceptici – a se citi critici la adresa UE si directiei politico-institutionale impuse de establishmentul germano-bruxelez – cu un apel la calm si luciditate.

Cred nu s-a-nteles: Romania, din pacate, nu este si n-a fost niciodata Marea Britanie. Solutia pentru noi nu este, la acest moment, Ro-exit. N-are cum.

Fata de britanici, vulnerabilitatile si handicapul nostru – civilizational, economic, cultural, institutional, politic, militar, chiar demografic (suntem la limita extinctiei cu tendintele demografice; britanicii nu sunt, nici macar “the white britons”) – se masoara in sute de ani, pe date obiective de speriat.

Acest handicap nu se recupereaza in cativa ani, nici intr-o generatie. Ci, poate, in multe generatii, cu conditia sa ne schimbam mentalitatea in directia altor modele, altor repere civilizationale si institutionale. De exemplu in directia modelelor anglo-americane de dreapta, clasic liberala (numita la ei conservatoare), NU de Stanga. Stanga (marxism clasic si cultural) a fost inventata, din pacate, pe continentul nostru, de exceptionala gandire politica franco-germana, cu ACESTE minunate rezultate. Caci ponoasele ideologiei si practicilor politice de Stanga – pe scurt etatism – unde includem Brexit, le tragem acum poate mai mult ca niciodata. Sau ca altadata? ma intreb in continuarea episodului anterior (Lectia Brexit IV; Democratia fara democratie).

Asta-i lectia Brexit pe care ar trebui s-o lecturam mai atent, in perspectiva mai larga, mai complexa, istorica, obiectiva si asezata: ce i-a facut pe britanici sa fie altfel decat noi? Mai autonomi, mai eficienti, mai civilizati, mai bogati (inclusiv cultural). Cat timp le-a luat? Caci nu vorbim doar de pozitia geografica sau de faptul ca-s insula. Vorbim de o anume cultura (nationala, da), de anume traditii ale liberatii, curajului, andurantei, eficientei si responsabilitatii.

Fac o paranteza, daca tot am adus vorba de geografie: pozitia noastra geografica – la confluenta Orientului cu Occidentul – ridica in plus probleme de securitate mai mari decat ale britanicilor, as zice. Vrem / nu vrem, nu ne putem muta de aici cu tara, ci putem, cel mult, putem migra individual spre Vest,  continuand depopularea – multumiri si pe aceasta cale minunatelor noastre elite/guvernari de Stanga mioritica, iliesciana, liberala (ALDE Tariceanu) sau tehnocrata (alde Dancu si scoala ardeleana). Inchid paranteza.

Deci hai sa coboram din teorie si wishful thinking in realitate.

Este in regula, ba chiar recomandabil, sa constientizezi erorile establishmentului Uniunii Europene. Este in regula, ba chiar recomandabil, sa-i ajuti si pe altii sa le constientizeze. Fara o populatie informata si educata sa gandeasca critic si realist, niciun lider, fie el exceptional orientat, nu face nimic. Are nevoie de suport in populatie – de masa critica electorala, civica, de destui “colegi” de opinie – pentru a misca lucrurile in directia dorita. (Indraznesc sa fac un exercitiu   de imaginatie spunand ca daca Margaret Thatcher ar candida la noi, la toamna, ar pierde cu succes si ar fi luata si la bastoane – nu departe de modelul civic 1990 contra Ion Ratiu)

Bref, critica si constientizarea erorilor istorice si actuale ale UE este binevenita, cata vreme este argumentata serios. Insa solutia pentru noi, solutia de supravietuire (nu glumesc) nu pare a fi acum parasirea UE.

Suntem – realist si obiectiv, institutional, comportamental si mental – incapabili sa sustinem o asemenea ruptura fara sa ne dezintegram imediat – saptamani, luni, nu ani – in poala si sub influenta  Rusiei si a Orientului barbar. Iar cand spun incapabili, este adevarat ca ma refer in principal la elitele momentului; dar nici cu majoritatea populatiei nu stam mai bine. Pentru ca majoritatea este malformata dupa si de chipul elitelor, sau vice-versa, relatia fiind biunivoca.

 

2. Impotriva impotentei si dezintegrarii nationale asistate de UE, solutia nu este Ro-exit

Sumar si orientativ, as zice ca solutia pentru noi ar fi, im primul rand, sa ne calmam si sa facem ceva inedit: sa gandim. Informat si pragmatic. Apoi sa vorbim si sa actionam. De exemplu:

a) pe termen scurt, sa intelegem si speculam inteligent (lucru rarisim spre inexistent in spatiul nostru public si la elite) beneficiile si oportunitatile momentului, fiecare in zona lui de ocupatie si competenta; liderii (politici, civici, de opinie) ar trebui sa o faca pe linia parteneriatelor strategice bilaterale cu UK si SUA, nu doar politic si militar, ci si in materia schimburilor economice si culturale. Nimic nu ne impiedica (daca vrem) sa o facem bine merci din interiorul UE si NATO – chiar credeti ca SUA si UK doresc dezintegrarea UE si NATO, asa, ca pigmeii iresponsabili, cu gandire strategica de nivelul liceanului utecist, tip Juncker, Mogherini, Steinmeier, Ayrault, Merkel, Hollande?

b) sa presam asociat, alaturi de populatiile sau liderii altor tari membre UE nemultumite de linia politico-ideologica a Germaniei si Bruxelles-ului, pentru ajustarea si reformarea politica si institutionala a Uniunii, in sensul in care au presat britanicii zeci de ani (insa fara mare succes, fiind de cele mai multe ori o voce minoritara, aproape singulara in Comunitate);

c) noi, oamenii obisnuiti, sa continuam sa dezbatem si sa vorbim (insa cu cap si argument solid) despre valorile si gandirea politica anglo-americana si acel tip de cultura a libertatii – nu a impotentei asistate de stat, de UE, de baronul bastinas – de care ne aflam atat de departe. 

Asta ar fi, pe foarte scurt, beneficiul si sensul lectiei Brexit pentru noi, romanii, fata de starea in care ne aflam.

Si daca tot ne uitam la exemplul britanic, ar trebui sa fim mai putin emotionali, repeziti, poeti si “revolutionari”, si mai pragmatici – asa cum insularii totdeauna au fost.

Schimbarile bune, atat la nivel personal, cat si de societate, se fac greu, treptat, gandind asezat, pe mai multe planuri temporale (scurt, mediu, lung) si functionale. Se fac observand si analizand atent realitatea asa cum este, nu cum ni se pare sau o visam.

Nu cu iluzii, militantisme adolescentine (fie si bine orientate) si solutii pe genunchi au ajuns britanicii (sau americanii) unde sunt.

Iar daca vreti sa va pozitionati realist fata de britanici, poate ca mai intai ar fi util sa va pozitionati realist fata de celelalte natiuni din Estul Europei – de care nu ne leaga doar proximitatea geografica, ci si un parcurs similar si nefericit, de dictaturi aprige, comuniste, in secolul 20. In acest sens, recomand calduros lucrarea semnata Paul Dragos Aligica si Anthony J.Evans, intitulata Revolutiile neoliberale din Estul Europei. Idei economice in tranzitie de la comunism (publicata in 2009, atat in UK, cat si in USA, insa, din cate stiu, niciodata tradusa la noi, desi ar fi o lucrare de mai mare interes decat va imaginati, tocmai pentru evaluarea pragmatica, pe baza de date si realitati obiective, a situatiei si decalajelor in care ne aflam)

3.Vreti sa fiti Marea Britanie?

Daca da, dupa ce v-am oferit in partea a II-a o mostra de gandire politica britanica referitoare la Uniunea Europeana, acum va ofer alte cateva mostre (literalmente) epocale, de gandire politico-democratica britanica: Edmund Burke (aveti internet, apelati la prietenul Google si veti afla cine a fost, cand si cu ce s-a ocupat, si cat de determinant a fost si/sau a ramas pentru mentalitatea si viata politica occidentala de peste Canalul Manecii):

Despre caracterul si atitudinea celor care vor sa schimbe lucrurile:

“Exista un soi de entuziasm al celor care proiecteaza, absolut necesar pentru afacerile lor, care ii face de nedoborat in fata celor mai obositoare intarzieri, celor mai ucigatoare dezamagiri, celor mai socante insulte; si, ce e mai aspru decat toate, impotriva judecatilor arogante ale ignorantilor despre designul lor” (o relatare despre asezarile colonistilor europeni din America – 1757)

Despre propaganda:

“Este o eroare populara sa presupui ca cei care se plang cel mai tare in numele publicului sunt si cei mai dornici de bunastare pentru public.” ( Observatii intr-o editie tarzie a Starii Prezente a Natiunii – 1769)

Despre conduita, obiectivele si convingerile/constiinta omului politic democrat liberal (clasic liberal) in relatie cu alegatorii:

“Desigur, domnilor, ar trebui sa fie fericirea si gloria unui reprezentant [ales, parlamentar, demnitar] sa traiasca in stricta uniune, in cea mai apropiata corespondenta, si cea mai fara rezerve comunicare cu alegatorii sai. Dorintele lor ar trebui sa aiba mare greutate pentru el; opiniile lor mare respect; afacerile lor necontenita si asidua atentie. Este datoria sa sa-si sacrifice repausul, placerea, satisfactiile, in favoarea lor – si mai presus de toate, intotdeauna si in toate cazurile, sa prefere interesul lor celui personal. Insa opinia sa impartiala, judecata lui matura, constiinta sa luminata, nu trebuie sa le sacrifice pentru dvs, pentru niciun om, sau pentru pentru vreun set de oameni vii.” (Discurs electoral, Bristol, 1774) 

Despre legi si efectul lor:

“Oamenii striviti de lege nu au alta speranta decat de la putere. Daca legile sunt inamicii lor, ei vor fi inamicii legilor; iar cei care au mult de sperat si nimic de pierdut, vor fi intotdeauna periculosi.” (Scrisoare catre Charles James Fox 1777)

“Legile proaste sunt cel mai rau fel de tiranie.”(Discurs electoral, Bristol 1780) 

Despre iluzia de siguranta si bunastare:

“Oamenii nu cedeaza niciodata din libertatile lor decat sub imperiul unor iluzii.”(Discurs Bunckinghamshire, 1784)

Despre justitie si libertate in contextul Revolutiei Franceze:

“Ori de cate ori se face o separatie intre libertate si justitie, niciuna, in opinia mea, nu este in siguranta.” (Scrisoare catre M. de Menonville, 1789) 

Despre competentele democratice, tot in contextul Revolutiei Franceze:

“ Oamenii sunt calificati pentru libertati civile in exact aceea proportie cu dispozitia lor de a pune lanturi morale dorintelor personale, in aceeasi proportie in care dragostea lor de dreptate este deasupra rapacitatii lor, in proportia in care soliditatea si seriozitatea intelegerilor lor este deasupra vanitatii si arogantei, in proportia in care sunt mai dispusi sa asculte sfaturile celor intelepti si buni, decat linguselile ticalosilor. Societatea nu poate exista in afara unei puteri, plasate undeva, care sa controleze vointa si apetitele personale; si cu cat mai putin din aceasta exista in interior, cu atat mai mult trebuie sa existe in afara. Este prestabilit in eterna constitutie a firii ca oamenii cu minti netemperate nu pot fi liberi. Pasiunile lor forjeaza catusele lor.” (Scrisoare care un membru al Adunarii Nationale franceze [parlamentul francez] – 1791)

Dupa stiinta mea, operele lui Edmund Burke nu au fost traduse si publicate la noi. Nu prezinta interes, deh; noi ne „europenizam” altfel, inclusiv prin universitati. Poate si de aici, printre altele – politicile si preferintele editoriale romanesti – opiniile politice si “democratice” napraznice ale “elitelor” noastre, dintre care vom comenta cateva, in context, data viitoare.

 

 

Prima parte – Insula si Continentul. Cine, cui si ce datoreaza:

https://ihincu.wordpress.com/2016/06/25/lectia-brexit-i-insula-si-continentul-cine-cui-si-ce-datoreaza/

Partea a II-a – Britania si Europa. Viziunea britanica, Bruges, 1988:

https://ihincu.wordpress.com/2016/06/26/lectia-brexit-ii-britania-si-europa-viziunea-britanica-bruges-1988/

Partea a III-a – Strategia franco-germana post Brexit. Heil Merkel, Bye-Bye Thatcher!

https://ihincu.wordpress.com/2016/06/27/lectia-brexit-iii-strategia-franco-germana-post-brexit-heil-merkel-bye-bye-thatcher/

Partea a IV-a – Democratia fara Democratie. Mai “europeni” ca niciodata, sau ca altadata:

https://ihincu.wordpress.com/2016/07/07/lectia-brexit-iv-democratia-fara-democratie-mai-europeni-ca-niciodata-sau-ca-altadata/

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: