Ioana Hincu

Legitimitate democratică. Abecedarul pentru Liviu și colegi

In Dubii, Solutii on Iulie 11, 2016 at 4:55 pm

…dedicat deopotriva demnitarului ales, cat si poporului care-l alege.

Liviu Dragnea, 10 iulie 2016: „În primul rând, Guvernul Cioloş nu are niciun fel de legitimitate ca guvern interimar să vândă vreo bucăţică, vreo piatră din România. Asta este exclus. Ca să poţi să vinzi ceva în România trebuie să ai totuşi în spate o susţinere legitimă, o susţinere populară şi să prezinţi argumente serioase pentru ca din România să plece ceva.”

http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/dragnea–guvernul-ciolos-nu-are-niciun-fel-de-legitimitate-ca-guvern-interimar-sa-vanda-vreo-bucatica–vreo-piatra-din-romania-422421

 

Dixit definitivul Liviu despre interimarul ilegitim Ciolos. „Definitiv” de la condamnat penal definitiv, sa ne-ntelegem.

Well, well … Este de notorietate ca in politica si analistologia romaneasca colcaie de specialisti in “democratie”. Mai nou, vad ca se pune, la nivel inalt – de inalta expertiza penala – problema cu legitimitatea.

In regula. Sa punem atunci in dezbatere legitimitatea demnitarului ales pe cateva coordonate elementare, oferite chiar de stelarul Dragnea.

A. Incepem cu “sustinerea populara”, aia “din spate” – de la pluta pe spate, relaxata, pe spinarea electoratului scufundat in legitimitatea astora.

1.Fapt. Domnul Dragnea este infractor, condamnat penal. Pentru frauda electorala. Cat de legitim este dumnealui, in calitate de politician si sef partid de guvernamant si majoritate parlamentara? Pe ce sustinere populara se bazeaza? Pe a colegilor care executa in penitenciare ceea ce Inalta Curte i-a facut cadou cu suspendare?

2.Fapt. In 2012, USL = PSD + micul PNL a castigat 70% din mandatele parlamentare pe votul a 4,3 milioane alegatori din 18,2. Adica pe votul a sub un sfert din electorat. PSD singur a fost votat, carevasazica, de o cincime din electorat sau mai putin.

Cata legitimitate – data de sustinerea populara – are PSD, orice pesedist, nu neaparat un condamnat penal, ca sa decida ceva, orice, in numele Romaniei adulte, cu drept de vot? Cata legitimitate are in conditiile in care, repet, cca 80% din electorat nu i-a votat, neconsiderandu-se reprezentata de ei?

 

B. Continuam cu “argumentele serioase”.

1.Fapt. Ultimii 4 ani guvernarea PSD-Ponta ne-a oferit o multime de argumente serioase cu privire la legitimitatea lor.

De exemplu ministrii arestati preventiv, in curs de judecata penala sau chiar condamnati pentru fapte de coruptie. Mai stie cineva cati sunt? Eu m-am oprit cu numaratul pe la 13. Altii, au ramas in libertate doar pentru ca au fost “imunizati” de colegii de gasca popular-parlamentara. Alti stalpi ai guvernarii PSD-Ponta, s-au dovedit a fi profesori-universitari-doctori-academidicieni de mare viteza cu girofar si plagiat, adica furt intelectual.

In aceste conditii de legitimitate si imunizare, Ponta, premier cu vreo 17 capete de acuzare penala la activ, a demisionat numai pe fondul a sute de victime si cadavre din clubul Colectiv si a unor miscari protestatare anticoruptie insumand zeci de mii de persoane. Asa a ajuns in functie guvernul Ciolos – domnul Ciolos fiind perceput de populatie ca „tehnocrat” neafiliat politic, competent si necorupt. Ce ziceati cu legitimitatea? Cu argumentele serioase?

2. Fapt. In repetate randuri, “legitimii” lui Dragnea-PSD, au avut tentative de lovituri de stat prin abuz de lege si de putere, incercand sa modifice legislatia penala anticoruptie in favoarea lor, a penalilor corupti din politica – Martea Neagra unu, doi, naiba mai stie a cata – si sa ineficientizeze justitia independenta. In general si in parte – doar in parte, din pacate – au esuat, sub presiunea civica, mediatica si a cancelariilor occidentale, cele din Occidentul obisnuit cu domnia legii si egalitatea cetatenilor in fata legii.

Aceiasi “legitimi” au votat modificarea mai multor legi, incepand cu Constitutia, in sensul instituirii unui regim legal autoritar, de suprimare a unor drepturi si libertati fundamentale – printre care si cea de exprimare. Cele mai multe au fost declarate neconstitutionale de catre CCR. Vorbim de zeci, sute. In acelasi timp, dupa declararea neconstitutionalitatii acestor legi, majoritate parlamentara (pt ca minoritatea nu conteaza) avea obligatia de a reveni si legifera in scopul respectarii constitutiei – altfel, nu cum o facusera deja, neconstitutional. N-au facut-o nici pana in ziua de azi, aflam de la Curtea Constitutionala.

Aceeasi majoritate parlamentara si-a votat marirea indemnizatiilor. Dupa merite si fapte, de buni, ce s-au dovedit a fi pentru tarisoara.

Cat de legitim este, in raport de aceste argumente serioase, as zice – incalcarea constitutiei si abuz de putere si de lege in interes personal si impotriva populatiei – acest legislativ unde PSDul lui Dragnea este majoritar si dicteaza?

3.In vara lui 2015, vara grea pentru Europa si Romania, Ponta – inca premier pe atunci – fugea de urmarire penala, si era adapostit pe caz de picior in gips intr-o clinica din Turcia, sub protectia prietenului islamist Erdogan – prieten cu practica totalitara la zi, mult mai avansata.

Coincidenta bizara face ca, in aceeasi perioasa, acelasi guvern Ponta sa doneze la solicitarea prietenului Erdogan – in folosinta gratuita a comunitatii musulmane din Romania – un ditamai terenul (peste un hectar) aflat intr-o zona de lux a capitalei, pentru construirea unei Mari Moschei finantate tot de prietenul Erdogan. Adica un mare centru de islamizare rapida si fortata a unei tari nemusulmane in majoritatea ei coplesitoare. Avem vreun argument serios in acest sens? De exemplu pentru:

a) construirea unui mare centru islamist intr-o tara cu 0,3% populatie musulmana? Si spun (fara retineri sau dubiu) “centru islamist”, pentru ca textele sacre musulmane – Coran, Hadise, Sira, neschimbate de 1400 de ani incoace – prescriu, in numele zeului Allah si a profetului intemeietor al islamului Mahomed, suprematismul religios mahomedan, intoleranta religioasa si islamizarea intregii lumi nemusulmane, inclusiv prin crima si violenta.

b) diminuarea semnificativa in acest scop a patrimoniului de stat cu acel teren.

 

C. Inchei cu cateva coordonate (vechi) despre parlamentarism si democratia reprezentativa, pe care orice parlamentar din lume care pretinde ca lucreaza in interes national si ca are legitimitate, ar trebui sa le invete pe dinafara si sa le puna in practica:

“Parlamentul nu este un congres al ambasadorilor avand interese diferite si ostile; pe care interese fiecare trebuie sa le mentina, ca un agen si avocat, impotriva altor agenti si avocati. Ci parlamentul este o adunare deliberativa a unei natiuni, cu un interes, acela al intregului; unde, nu obiectivele locale, prejudecatile locale ar trebui sa guideze, ci binele general, rezultand din ratiunea generala de a fi a intregului. Intr-adevar, dvs alegeti un membru; insa odata ales, el nu mai este un membru al Bristolului, ci un membru al parlamentului.

[…]ar trebui sa fie fericirea si gloria unui reprezentant [ales, parlamentar, demnitar] sa traiasca in stricta uniune, in cea mai apropiata corespondenta, si cea mai fara rezerve comunicare cu alegatorii sai. Dorintele lor ar trebui sa aiba mare greutate pentru el; opiniile lor mare respect; afacerile lor necontenita si asidua atentie. Este datoria sa sa-si sacrifice repausul, placerea, satisfactiile, in favoarea lor – si mai presus de toate, intotdeauna si in toate cazurile, sa prefere interesul lor celui personal.” -Edmund Burke, discurs electoral, Bristol, 1774.

 

Desigur, Romania nu este Marea Britanie. Probabil si de asta – de prea multe legitimitate a alesilor neamului.

 

 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: